Τρεις Υπέροχες Τονοσαλάτες με Πέννες Τρικολόρε

Τονοσαλάτες με Ζυμαρικά

Οι σαλάτες ζυμαρικών είναι απ’ τα πιο δημοφιλή πιάτα σε μπουφέδες, ελαφρά γεύματα, κολατσιό στη δουλειά ή στο σχολείο και εν γένει σε πάσης φύσεως μαζώξεις μικρών και μεγάλων. Σε μεγάλο ποσοστό οι μακαρονοσαλάτες συνδυάζονται με τόνο κάνοντας την πρόταση ενός δροσερού ελαφρού γεύματος χορταστική, θρεπτική αλλά και εξαιρετικά νόστιμη.

pastatuna-2Ή όχι; Βάζω την αμφισβήτηση γιατί μου έχει τύχει ομολογουμένως να αναρωτηθώ πραγματικά τι ικανότητες χρειάζονται κάποιοι για να καταφέρνουν με δύο τόσο νόστιμα υλικά βάσης όπως ο τόνος και τα ζυμαρικά να πετύχουν θλιβερές συνθέσεις. Τώρα θα έκανα ένα μικρό παραλληλισμό με την κυβέρνησή μας, αλλά λέω να μην το φτηνύνω τόσο!

Το πρόβλημα ξεκινά απ’ το ότι αν είσαι απαίδευτος γαστρονομικά είναι πολύ φυσικό να μην αντιληφθείς ότι η σύνθεση σε μια σαλάτα έχει αρχές και κανόνες και έτσι να καταλήξεις να βάλεις μέσα ό,τι βρεις στο ψυγείο σου, ό,τι γενικά σ’ αρέσει και να φτιάξεις κάτι που έχει τόση σχέση με την γευστική αρμονία, όση η Έφη Θώδη με την Όπερα.

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα

decorative-lines-17_large2

οι Βασικοί κανόνες (μου) για μια καλή σύνθεση σε σαλάτα:

Ι. Μια σαλάτα χρειάζεται να έχει λαχταριστά υλικά και σύνθεση που παράλληλα να προσφέρει αρμονία και χαρακτήρα με άποψη.

ΙΙ. Η αρμονία εδράζεται στην ισορροπημένη σύνθεση υλικών  τα οποία οφείλουν να αλληλοσυμπληρώνονται σε τρία επίπεδα: πρώτον στο γευστικό, δευτερευόντως σε υφές και σε τρίτο επίπεδο, χρωματικά (και όχι σε υλικά που να είναι παρεμφερούς χαρακτήρα).
Αναλυτικά ανά επίπεδο:

  • ΙΙα. Στο γευστικό επίπεδο πρέπει να συνυπάρχουν ετερόκλητα στοιχεία που να εξισορροπούνται, όχι να ακυρώνει το ένα το άλλο κάνοντας ένα «ουδέτερο μέσο όρο», αλλά να δημιουργούν άκρα με εντάσεις σε δύο ή περισσότερες γευστικές διαστάσεις. Κάτι πικρό με κάτι γλυκό, κάτι αλμυρό με κάτι γλυκοπικάντικο, κάτι δροσερό με κάτι όξινο και κάτι αρωματικό κλπ (π.χ. μήλο και σέλερι με κάρυ, σταφίδες, ξύδι και ζάχαρη)
  • ΙΙβ. Το επίπεδο των υφών σε μια γευστική σύνθεση, αν και μας έρχεται πολύ μετά το θέμα της γεύσης στο μυαλό, στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικό της γευστικής ηδονής. Και εδώ βέβαια ο κανόνας έχει να κάνει με υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθέσεων.
    Το τραγανό ή το κριτσανιστό στοιχείο σε αντίστιξη με κάτι κρεμώδες ή μαλακό θα μας κάνει να απολαύσουμε την σύνθεση πολλαπλά, απ’ ότι αν όλες οι γεύσεις σε ομοιόμορφη υφή. Σκεφτείτε απλά μια σούπα με κρουτόν τραγανά και την ίδια σούπα με τα ίδια κρουτόν αλλά παπαριασμένα.
    Δεν είναι η γεύση αποκλειστικά η πηγή της ηδονής, αλλά η ικανοποίηση απ’ τους ήχους και τις αντιστάσεις των υλικών στο στόμα μας που συνειρμικά μας βγάζουν φρεσκάδα, θρεπτικότητα, λαχτάρα.
  • ΙΙγ. Υποδεέστερο μεν ως κριτήριο το χρωματικό, αλλά στοιχείο που ειδικά σε μια σαλάτα φτιάχνει διάθεση και προοιωνίζει απόλαυση. Άλλη όρεξη μας φτιάχνει μια σαλάτα που έχει μόνο πολλών ειδών πράσινα φύλλα και άλλη αν προσθέσει κανείς σ’ αυτά και λίγο καλαμπόκι, κόκκινη πιπεριά ή ντοματίνια. Το ίδιο κριτήριο ισχύει και για τα ζυμαρικά που επιλέξαμε για τις σαλάτες μας.

ΙΙΙ. Γεύση με χαρακτήρα και άποψη, σημαίνει να υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει απ’ την ισορροπία, να χαρακτηρίζει το πιάτο, να νιώθεις ότι έχει κάποια ένταση. Συχνά αυτό πετυχαίνεται στις σαλάτες με το ντρέσινγκ και τον χαρακτήρα που δίνει αλλά και με τα καρυκεύματα που μπαίνουν στο τέλος διαμορφώνοντας τον γευστικό τόνο που θα επικρατήσει.
Άνηθος και λεμόνι μπορεί να είναι το στοιχείο που θα ξεχωρίσει, μέλι και μπαλσάμικο, κάρυ και ξύδι, οτιδήποτε αποφασίσει ο δημιουργός ότι πρέπει γευστικά να σταθεί ένα (ή και περισσότερα) κλικ πάνω απ’ την ισορροπία.

ΙV. Ο τελευταίος κανόνας,  που μπήκε στο τέλος γιατι είναι προφανής, λέει ότι αν η ποιότητα και φρεσκάδα των υλικών είναι η βάση κάθε επιτυχημένης μαγειρικής, στις σαλάτες αυτό δεν είναι απλά η πρώτη προτεραιότητα, αλλά ο απόλυτος κανόνας.

Οι τρεις τονοσαλάτες που σας παρουσιάζουμε έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε αυξανόμενη ένταση απ’ την πρώτη στην τρίτη.
Επιλέξαμε ως βάση τις Πέννες Τρικολόρε της Barilla, τόσο για το ότι με τρία χρώματα και τρεις αποχρώσεις γεύσης ταιριάζουν σε σαλάτα, όσο και γιατί ως πέννες με ρίγες μπορούν να πάρουν πάνω τους σάλτσα και άρα γεύσεις. Η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι τα αντίστοιχα Fusilli Tricolore (Βίδες) που λόγω σχήματος παίρνουν πάνω τους ακόμη πιο πολύ ντρεσινγκ.

Πως ετοιμάζετε τις Πέννες Τρικολόρε για σαλάτα

Παρασκευή:

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τουλάχιστον 4 λίτρα νερό, την σκεπάζετε και φέρνετε το νερό σε βρασμό σε δυνατή ένταση. Αφαιρείτε το καπάκι, προσθέτετε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και μόλις καταλαγιάσει ο κοχλασμός, ρίχνετε τις πέννες τρικολόρε.

σαλάτα τόνου μακαρόνια
2. Στα 11 λεπτά που λέει η συσκευασία της Barilla, σουρώνετε τις πέννες στο νεροχύτη. Επειδή προορίζονται για σαλάτα (και μόνον σ’ αυτήν την περίπτωση) τις βρέχετε με τρεχούμενο νερό να κρυώσουν και ν’ αφαιρεθεί το υπερβάλλον άμυλο ώστε να μην κολλήσουν.

σαλάτα τόνου μακαρόνια

decorative-lines-17_large2

A. Τονοσαλάτα Ταρτάρ με Πέννες Τρικολόρε

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα

Η τονοσαλάτα με σπιτική σος ταρτάρ, που έχει σαν βάση την σπιτική μαγιονέζα, είναι για μένα η πιο κλασική γεύση που ταιριάζει απόλυτα και με ζυμαρικά αλλά και σαν γέμιση σε κάθε είδους σάντουιτς ή καναπεδάκι.

Η ανάμειξη όξινων, αλμυρών και γλυκών γευστικών στοιχείων και ταυτόχρονα το παιχνίδι με συνύπαρξη διαφορετικών υφών, με τη δροσερή τραγανότητα απ’ το ψιλοκομμένο τουρσί αγγουράκι, το κρεμμυδάκι και τη πιπεριά να σε γαργαλάνε μέσα στο κρεμώδες περιβάλλον της μαγιονέζας, φτιάχνουν την τέλεια κλασική τονοσαλάτα.

Ανάμεσα στις τρεις τονοσαλάτες ζυμαρικών που παρουσιάζουμε είναι η πιο κλασική, εύκολη στη γεύση και χορταστική έχοντας στοιχεία comfort food. Επίσης είναι και η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει και εκτός σαλάτας με ζυμαρικά, ως γέμιση σε κάθε είδος σάντουιτς, παρέα με κάποιο πράσινο λαχανικό.

σάντουιτς με τονοσαλάταΥλικά για 6 άτομα

500 γρ. mezze penne tricolore της Barilla
320 γρ. τόνος

Για τη μαγιονέζα:
400 γρ. Ηλιέλαιο
2 κρόκοι αυγού
2 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. μουστάρδα
½ λεμόνι, τον χυμό
10 σταγόνες Worcestershire Sauce
Αλάτι, πιπέρι

Για την sauce tartar:
75 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
4 μεσαία φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
40 γρ. κάπαρη
25 γρ. αγγουράκι τουρσί
½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. κρίταμο Τήνου (προαιρετικά)

Παρασκευή:

Στην ουσία φτιάχνετε μια σάλτσα ταρτάρ όπου το πρώτο στάδιο είναι η σπιτική μαγιονέζα μέσα στην οποία ρίχνετε τον τόνο και επιπλέον τις πιπεριές Φλωρίνης και την Γούστερ (Worcestershire sauce). Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε, βγάζετε τα αυγά, την μουστάρδα και το λεμόνι απ’ το ψυγείο (αν είναι εκεί) ώστε να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα έρθει η στιγμή να κάνετε την μαγιονέζα. Προετοιμάζετε όλα τα υλικά ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμύδια, την πιπεριά, τον μαϊντανό, το αγγουράκι τουρσί και την κάπαρη (αν είναι μεγάλη) και στύβοντας το λεμόνι.

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα
2. Φτιάχνετε τη μαγιονέζα:

Ρίχνετε στο μίξερ την μουστάρδα, το ξύδι και τους κρόκους και τα χτυπάτε σε μεσαία ένταση για περίπου ενάμιση λεπτό μέχρι να δείτε ότι αρχίζουν να ομογενοποιούνται. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λάδι ενόσω χτυπάτε το μίγμα ανεβάζοντας την ένταση στο μέγιστο. Θα δείτε στα επόμενα 2-3 λεπτά πως σταδιακά το λάδι θα ενσωματώνεται στο μίγμα και η μαγιονέζα θα πήζει δημιουργώντας κυματισμούς καθώς το σύρμα περνά από πάνω της. Προσθέτετε σταδιακά πρώτα αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια λεμόνι (δοκιμάζοντας πάντα, αφού το ενσωματώσετε με το σύρμα κάθε φορά). Τέλος προσθέτετε και τις σταγόνες της γούστερ, να πάρει εντάσεις η γεύση της.

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα
3. Φτιάχνετε την Τονοσαλάτα ταρτάρ:
Μέσα στη μαγιονέζα ρίχνετε τα 4 βασικά υλικά της σος ταρτάρ (κάπαρη, αγγουράκι, μαϊντανό και κρεμμυδάκι) και τις πιπεριές. Ανακατεύετε και στην συνέχεια προσθέτετε τον τόνο, ανακατεύοντας πάλι να μοιραστεί παντού.

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα

4. Ενσωματώνετε την τονοσαλάτα στις πένες τρικολόρε.

σαλάτα τόνου μακαρόνια μαγιονέζα

και σερβίρετε σε ένα πιάτο ΙΩΝΙΑ της σειράς KYTHERA

penne-tuna-salad_20161003_0320

decorative-lines-17_large2

B. Τονοσαλάτα με Πέννες Τρικολόρε, Μπρόκολο & Καλαμπόκι

penne-tuna-salad_20161003_0333Η τονοσαλάτα με πέννες, μπρόκολο και καλαμπόκι, είναι ένας συνδυασμός που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των λαχανικών και των υγιεινών γεύσεων.

Είναι τόσο πολυεπίπεδη γευστικά όσο και τα χρώματα που περιέχει, με την τραγανότητα να κυριαρχεί απ’ το αλντέντε βρασμένο πράσινο μπρόκολο ως το γλυκό κίτρινο καλαμπόκι και τη φρέσκια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.

Είναι το πιάτο που θα εγκλωβίσει τη ματιά σε κάθε μπουφέ ή τραπέζι, βγάζοντας μια εικόνα φρεσκάδας και αρμονικής σύνθεσης.

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. mezze penne tricolore της Barilla
320 γρ. τόνος
75 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 μεσαίο μπρόκολο σε μπουκέτα
150 γρ. καλαμπόκι
4 μεσαία κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
150 μλ. Ελαιόλαδο
Λεμόνι
1 κ.σ. Άνηθος
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Μαζεύετε και προετοιμάζετε όλα τα υλικά ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμύδια, την πιπεριά σε ροδέλες, τον άνηθο, το μπρόκολο στα μπουκέτα του και στύβοντας το λεμόνι.

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι
2. Βράζετε το καλαμπόκι όσο χρειάζεται ανάλογα με το τι διαλέξατε (προβρασμένο, νωπό, κατεψυγμένο ) και αν είναι ολόκληρο το κόβετε να μείνουν οι κόκκοι.

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι
3. Βράζετε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει αλλά να μείνει αλ ντέντε, περί τα 7 λεπτά. Με το που είναι έτοιμο στα γούστα σας, το αφαιρείτε απ’ το μάτι και το ξεπλένετε κάτω απ’ το ντους της βρύσης με τρεχούμενο νερό, για να σταματήσετε τον βρασμό σ’ αυτό το στάδιο, αλλιώς αν τ’ αφήσετε στο ζεστό νερό θα μαλακώσει υπερβολικά σε λίγα λεπτά.

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι
4. Συνδυάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ( τις πένες, τον τόνο, τις πιπεριές , το καλαμπόκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο).

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι
5. Προσθέτετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση στο αλμυρό ή ξινό.

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι

και σερβίρετε σε ένα πιάτο ΙΩΝΙΑ της σειράς Patchwork

σαλάτα τόνου μακαρόνια καλαμπόκι

decorative-lines-17_large2

Γ. Τονοσαλάτα με Πέννες Τρικολόρε & Κάρυ

σαλάτα τόνου μακαρόνια

Η τονοσαλάτα με ζυμαρικά και κάρυ είναι μια απρόσμενα συγκλονιστική γεύση με μια αίσθηση συνθέσεων της Ινδικής μαγειρικής, που μας ήρθε ως συνταγή απ’ την Sophie. Πριν πολλά χρόνια την είχε πάρει από κάποια φίλη της σε ένα πικ-νικ στη Βρετανική εξοχή, την εξέλιξε και την έκανε μέρος των πολύ αγαπημένων της συνταγών. Και δίκαια, έχω να πω και εγώ και όσοι την δοκιμάσαμε, γιατί πραγματικά μας ξάφνιασε γευστικά.

Είναι μια υψηλής αξίας γαστρονομική σύνθεση με εξωτικό χαρακτήρα που παίζει με ένταση στη διάσταση του γλυκόξυνου απ’ το ξίδι, την ζάχαρη και τη σταφίδα απ’ τη μια και του δροσερού απ’ την άλλη, με το μήλο, το σταφύλι και το σέλερι να ψιθυρίζουν δυνατά. Όσο για τα παιχνίδια τραγανότητας, εδώ μήλο και σέλερι ανταγωνίζονται στην αίσθηση φρεσκάδας που θα σου προσφέρουν πέρα απ’ την απόλυτη συμπληρωματικότητα των γευστικών χαρακτηριστικών τους. Κι’ όλα αυτά πάνω σε ένα ελαφρά πικάντικο και αρωματικό τόνο που δίνει το κάρυ, χαρίζοντας στη σύνθεση άποψη και χαρακτήρα.

Κι όσο διαβάζοντας τα υλικά λες “Μπά, πως είναι δυνατόν να λειτουργούν τόνος, ζάχαρη, μήλο και σταφίδες μαζί;” έρχεται η πρώτη μπουκιά και δες ξέρεις από που σου ήρθε η πολυτονικότητα των γεύσεων. Πας στην επόμενη και στην μεθεπόμενη μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έμενε τίποτα στο πιάτο. Έχει αυτό που λέμε moreish (= θέλω κι’ άλλο μπάρμπα, στα καθ’ ημάς).

Πρέπει να την δοκιμάσετε αυτή τη γεύση και αν θέλετε, να την φέρετε στη δικιά σας παλέτα, με πιθανά μικροαλλαγές στη ποσότητα του ξυδιού (που πρέπει πάντως ν ακούγεται για να εξισορροπεί το κάρυ) και της ζάχαρης που ισορροπεί το ξύδι.

Υλικά  για 6 άτομα

500 γρ. mezze penne tricolore της Barilla
320 γρ. τόνος
75 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ξινόμηλο σε κυβάκια 1 εκ. με το φλούδι του
2 μπαστούνια σέλερι ψιλοκομμένα
70 γρ. σταφίδα
40 ρώγες σταφύλι
½ φλ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Δυόσμος (προαιρετικά)
70 μλ. λευκό ξύδι
1 κ.σ. curry
1 κ.σ. ζάχαρη
150 μλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Μαζεύετε όλα τα υλικά κοντά σας και ψιλοκόβετε την πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες, το σέλερι, το φρέσκο κρεμμύδι τον μαϊντανό και το ξινόμηλο σε κυβάκια με το φλούδι.

σαλάτα τόνου μακαρόνια
2. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά αρχίζοντας απ’ τις πέννες τρικολόρε και τον τόνο και στη συνέχεια τα λαχανικά που κόψατε και το μήλο.

σαλάτα τόνου μακαρόνια
3. Ανακατεύετε, προσθέτετε το κάρυ, την σταφίδα, το σταφύλι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τελευταίο το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Διορθώνετε στη γεύση με βάση το ξύδι, αλάτι , πιπέρι και ζάχαρη.

σαλάτα τόνου μακαρόνια

και σερβίρετε σε ένα πιάτο ΙΩΝΙΑ, της σειράς ΕΞΟΧΗ

σαλάτα τόνου μακαρόνια

decorative-lines-17_large2Συμπέρασμα:

Τρεις τονοσαλάτες με ζυμαρικά, τρεις εξαιρετικές προτάσεις, δύσκολο να πείς ότι κάποια είναι “καλύτερη” απ’ την άλλη, μια και η καθεμία έχει τον χαρακτήρα της. Πάντωςτια απολαύσαμε όλες με Grimbergen Blanche που ως ιδιαίτερα δροσερή και φρουτώδης Μοναστηριακή Βέλγικη μπύρα, ταίριαζε απόλυτα με τις δροσερές τονοσαλάτες, σιγοντάροντας τις γευστικές εντάσεις τους.

Η πρώτη, με την σος ταρτάρ (μαγιονέζα) είναι ίσως η πιο κλασική, οικεία, δοκιμασμένη, απόλυτα ισορροπημένη και ιδιάιτερα χορταστκή.

Η δεύτερη με το μπρόκολο και το καλαμπόκι είναι γιορτινή, κεφάτη, τσαχπίνα γεμάτη χρώμα και υγεία!

Η τρίτη είνα σαφώς η πιο πολυσύνθετη γευστικά, η πιο προχωρημένη γαστρονομικά, αυτή που σε εκπλήσσει και σε γοητεύει μια και δεν την είχες ποτέ φανταστεί!

Αναμφισβήτητα η τρίτη με το κάρυ έκλεψε τς εντυπώσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως σε όλα τα επόμενα τραπέζια σπίτι μου θα κάνω μόνον αυτή. Θα κάνω και απ΄τις τρεις ανάλογα με τα κέφια μου και την εποχή, γιατί είναι και οι τρείς υπέροχες!

Για την παρασκευή των πιάτων χρησιμοποιήσαμε το αγαπημένο μας chef knife της Global για όλα τα κοψίματα, την “ημιεπαγγελματικής ποιότητας” κουζινομηχανή-ανοξείδωτο μίξερ της Fest για την μαγιονέζα και την  αντικολλητική κατσαρόλα για το βράσιμο του μπρόκολου.

Τρεις Υπέροχες Τονοσαλάτες με Πέννες Τρικολόρε 4.00/5 (80.00%) 5 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply October 16, 2016

    μαρία δημητρίου

    Λοιπόν, γελάστε ελεύθερα μαζί μου. Καθώς οικογενειακώς δεν μας πολυαρέσει ο τόνος, έφτιαξα την 3η συνταγή μακαρονοσαλάτας 2 φορές μέχρι σήμερα από την ημέρα που την ποστάρατε, τη μια με κοτόπουλο φιλέτο σε μικρά κομματάκια, το οποίο έψησα πρώτα στο γκριλ και τη δεύτερη με γαρίδες, που πέρασα από το αντικολλητικό για ελάχιστα λεπτά, ώστε να παραμείνουν μαλακές και μετά ψιλοέκοψα. Μα απίστευτη επιτυχία, υπέροχο αποτέλεσμα και τις 2 φορές, ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ! Μοναδική “ένσταση”, αν μου επιτρέπετε, κ. Δημήτρη: βρήκα λίιιιγο μεγάλη την ποσότητα των 150 μλ ελαιόλαδου, τη 2η φορά έβαλα 100 μλ και πάλι θα το μείωνα στα 85 νομίζω την επόμενη φορά (αλλά φαντάζομαι αυτό είναι και λιγάκι θέμα γούστου). Κατά τ’ άλλα, μπράβο και πάλι!

Leave a Reply

Leave a Reply