Τονοσαλάτα με τρίχρωμες πέννες & φασολάκια

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Η τονοσαλάτα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για ελαφρά γεύματα το καλοκαίρι (και όχι μόνον), ειδικά όταν συνδυάζεται με κρύα ζυμαρικά. Το ζητούμενο είναι μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή, φρέσκια και ενδιαφέρουσα σε γεύσεις και υφές σαλάτα που να είναι πρωτότυπη και σε καλοκαιρινή διάθεση.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Η ιδανική επιλογή ζυμαρικών για τονοσαλάτα είναι οι mezze penne tricolore καθώς λόγω σχήματος, μεγέθους και ραβδώσεων κρατάνε τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο πάνω τους, αλλά κυρίως λόγω γευστικής ποικιλίας και χρωμάτων που φτιάχνουν όχι μόνον τη διάθεση, αλλά και μια σαλάτα που κοσμεί κάθε καλοκαιρινό τραπέζι!

Άλλωστε έχουμε και στο παρελθόν καταγράψει συνταγές για τονοσαλάτα, χρησιμοποιώντας πάλι τρίχρωμες πέννες και τώρα επιστρέφουμε με μια νέα πρόταση, που φέρνει μια τραγανή φρεσκάδα στο πιάτο. Γιατί το τρίτο υλικό της σύνθεσης είναι ελαφρά βρασμένα και τραγανά, πράσινα φασολάκια, και το τέταρτο, ντοματίνια και μάλιστα πολύχρωμα για να δένουν με τα χρώματα απ’ τις πέννες και να δημιουργούν μια καλοκαιρινή, κεφάτη πανδαισία.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλά πράσινα φασολάκια ή και αμπελοφάσουλα όταν βγουν, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να μη τα παραβράσετε ώστε να κρατάνε το σφρίγος τους και να συμβάλουν στην γευστική ικανοποίηση με τη τραγανότητά τους, που εντείνει την συνολική αίσθηση φρεσκάδας της σαλάτας μας. Και επειδή κάθε φασολάκι δεν είναι ίδιο, πάρτε τους χρόνους βρασμούς πιο κάτω, ως ενδεικτικούς και όχι ως απόλυτους. Επίσης θα πρέπει να τα κόψετε οπωσδήποτε σε μικρότερα κομμάτια για να μπορούν να λειτουργήσουν ανάμεσα στις πένες και τα άλλα υλικά.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Οι mezze penne tricolore της Barilla που χρησιμοποιούμε, έχουν τρία χρώματα: οι λευκές είναι απλά ζυμαρικά, οι πράσινες έχουν σπανάκι και οι κόκκινες έχουν ντομάτα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν βράσουν, θα νιώσετε τη μυρωδιά απ’ τα λαχανικά. Όταν βέβαια τα ζυμαρικά είναι κρύα, οι διαφορετικές γεύσεις είναι πιο ντροπαλές, αλλά τα θρεπτικά στοιχεία απ’ το σπανάκι και η ντομάτα, παραμένουν σε κάθε μπουκιά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολα πράγματα! Το πιο δύσκολο είναι να καθαρίσετε 150 γρ. φασολάκια που θα σας πάρει 5’. Μετά βράζετε πέννες και φασολάκια παράλληλα για να γλυτώνετε χρόνο. Οπότε σε 15’-20’ έχετε τη σαλάτα σας έτοιμη.

Η σαλάτα αυτή λειτουργεί περισσότερο σαν ένα καλοκαιρινό, ελαφρύ πιάτο, παρά ως συνοδευτικό σε κάποιο άλλο γεύμα με κυρίως πιάτο. Εύκολα μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα ανεπίσημο μπουφέ ή ν’ αποτελέσει κολατσιό για το γραφείο ή τα παιδιά.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Υλικά για σαλάτα – ελαφρύ γεύμα, για 6 άτομα

500 γρ. Mezze Penne Tricolore Barilla
300 γρ. τόνο από κονσέρβα
200 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
150γρ. πράσινα φασολάκια ή αμπελοφάσουλα
30 γρ. ελιές σε φέτες
20 γρ. κάπαρη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαïντανό
80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό
ημίχοντρο αλάτι για τα βρασίματα και ανθό αλατιού για τη σαλάτα

πολύχρωμες πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα φασολάκια:

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα φασολάκια σε κομμάτια 5-7 εκ. μήκους για να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στη σαλάτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με λίγο αλατισμένο νερό και τα βράζετε για 8’-10’, να είναι ακόμη τραγανά. Στη συνέχεια τα ξεβγάζετε με κρύο νερό.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

2. Ετοιμάζετε τις πέννες:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 4 λίτρα νερό τουλάχιστον να βράσουν με το καπάκι κλειστό. Μόλις βράσουν  ρίχνετε μέσα 1-2 κ.σ. χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει ρίχνετε τις πέννες. Ανακατεύετε καλά και ξανανακατεύετε κυρίως τα τρία πρώτα λεπτά. Τις αφήνετε να βράσουν με ανοιχτό καπάκι για τα 11’  λεπτά που λέει η συσκευασία.  Στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις  ξεβγάζετε σε κρύο τρεχούμενο νερό. Όταν κρυώσουν τις βάζετε στη σαλατιέρα.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

3. Φτιάχνετε τη σαλάτα:

Στη σαλατιέρα που βάλετε τις πέννες προσθέτετε τα φασολάκια, τον τόνο, τα πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή στα 4 αν είναι μεγάλα), τις ελιές και τη κάπαρη (αφού τις ξεβγάλετε) και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτετε τον χυμό απ’ το λεμόνι και στη συνέχεια το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύετε.

πολύχρωμες [πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Σερβίρισμα:

Η τονοσαλάτα με πέννες τρικολόρε είναι ένα ιδανικό ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα, και ταιριάζει σε πικνίκ στη παραλία, για κολατσιό στη βάρκα, για γεύμα στη βεράντα και σε οποιοδήποτε χαλαρό μπουφέ, ιδίως αν έχετε παιδιά. 

πολύχρωμες πέννες τονοσαλάτα φασολάκια

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply