Η λεντινούλα (shiitake) είναι σαφώς το πιο νόστιμο καλλιεργούμενο μανιτάρι και στην Ελλάδα έχουμε τη τύχη να γίνεται παραγωγή τους στην Εύβοια απ’ τη γνωστή εταιρεία ΔΙΡΦΥΣ, σε εξαιρετική ποιότητα αλλά και σε τιμή που είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό, ωθώντας σε πολλές εξαγωγές. Το πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας δεν την γνωρίζουμε επαρκώς και συνήθως αγοράζουμε είτε τα απλά αγαρικά λευκά μανιτάρια που πλέον για λόγους τιμής είναι μόνο εισαγωγής, είτε τα πλευρώτους όπου και πάλι η ΔΙΡΦΥΣ έχει τεράστια παραγωγή.
Όμως τη νοστιμιά και τα βαθιά γήινα αρώματα της λεντινούλας δεν την έχει κανένα καλλιεργούμενο μανιτάρι και έτσι τη θεωρώ ένα γαστρονομικό διαμάντι σε πολύ προσιτή τιμή που οφείλει να ανακαλυφθεί από τους Έλληνες foodies.
Έχω αναλάβει λοιπόν αποστολή να σας εξοικειώσω με τη λεντινούλα μέσα από απλές ή πιο σύνθετες συνταγές, ένα πρώτο παράδειγμα των οποίων ήταν η συνταγή με ριγκατόνι που κάναμε την άνοιξη. Εδώ όμως, στη δεύτερη συνταγή που κάνω με shiitake θα επιλέξω την απόλυτη ευκολία, απλότητα και υγιεινή προσέγγιση, φτιάχνοντας ένα μανιταρομεζέ που αναδεικνύει στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, σε λιγότερο από 30’.
Η συνταγή είναι τα ψητά μανιτάρια λεντινούλα, που γίνονται στο φούρνο, με ελάχιστα απλά, καθημερινά υλικά που θα τα πλαισιώσουν και θα αναδείξουν τη φυσική ένταση της νοστιμιάς τους. Οπότε χρησιμοποιούμε λίγο λευκό κρασί να βοηθήσει στο ψήσιμο και στο τελικό αποτέλεσμα με τ’ αρώματά του. Το αυθάδες, γήινο και πικάντικο σκόρδο που είναι φυσικός συνοδός των μανιταριών επιστρατεύεται και εδώ, να δώσει τις εντάσεις που χρειάζεται ένας μεζές.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και υγιεινό μεζέ φούρνου και το δεντρολίβανο, με τα αρώματα δάσους απόλυτα ταιριαστό τόσο με το μανιτάρι όσο και το σκόρδο. Τριφτό αλάτι και πιπέρι σφραγίζουν την εκλεκτή απλότητα της παρασκευής.
Το αποτέλεσμα είναι η απόδειξη της λογικής ότι «όταν έχεις καλή πρώτη ύλη, δεν χρειάζεσαι περίτεχνη μαγειρική». Απλή, ξεκάθαρη γήινη γεύση μανιταριού που χάρη στην απώλεια υγρασίας στο φούρνο έχει συγκεντρωθεί και ενταθεί, ενώ παράλληλα η υφή είναι τραγανή, δίνοντας ζωντάνια στο μεζέ. Τα δε συμπληρωματικά υλικά, προσφέρουν τσαχπινιά και επιπλέον εντάσεις, χωρίς όμως να κλέβουν τη παράσταση.
Και το πολύ σημαντικό εδώ είναι η απόλυτη ευκολία και γρηγοράδα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή και εξαιρετικά νόστιμη παρασκευή μανιταριών. Το τέλειο υποκατάστατο των γαστρονομικά μπανάλ, τηγανητών μανιταριών. Λεντινούλα rocks!
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή με 5’ προετοιμασία, 20’ στο φούρνο με ένα γύρισμα και ελάχιστα απλά συνοδευτικά υλικά. Εύκολη, γρήγορη, υγιεινή και πεντανόστιμη και με ελληνικά προϊόντα. Επιπλέον, κατάλληλη για ανθρώπους με διαβήτη, για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και για βήγκανς. Σπεύσατε!
Υλικά για μεζέ 4 ατόμων
400 γρ. φρέσκα Ελληνικά μανιτάρια λεντινούλα (shiitake) ΔΙΡΦΥΣ
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
60 ml. λευκό κρασί
2 κλωνάρια δεντρολίβανο, Άρωμα
Φρεσκοτριμμένο αλάτι Cape Herb & Spice
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Cape Herb & Spice
Διαδικασία Παρασκευής:
- Ετοιμάζετε τις λεντινούλες:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.
Ιδανικά χρησιμοποιείτε το μαντεμένιο ταψί της Lodge (33Χ22), και τοποθετείτε τα μανιτάρια με το καπέλο προς τα κάτω και το πόδι προς τα πάνω.
Στη κοιλότητα που δημιουργούν τα ελάσματα, στην εσωτερική πλευρά του καπέλου, θα ρίξετε σε όλες τα λεντινούλες από λίγο ελαιόλαδο, κρασί, πολτοποιημένο σκόρδο, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνετε τις λεντινούλες:
Βάζετε το ταψί στο φούρνο με τους στους 200°C σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 10’. Στα 10’ αφαιρέιτε απ’ το φούρνο και γυρνάτε τα μανιτάρια αναποδα, με το πόδι προς τα κάτω και το κεφάλι προς τα πάνω. Τα αφήνετε για άλλα 10’ και τα βγάζετε απ’ τον φούρνο, έτοιμα για μεζέ.
Σερβίρισμα:
Σε ένα μπολ ή απ’ το ίδιο το ταψί, τα τσιμπάτε σαν μεζέ με κρασί η και τσίπουρο, χειμώνα -καλοκαίρι. Η βαθιά γήινη νοστιμιά τους, ενισχυμένη απ’ το σκόρδο και το δεντρολίβανο και η τραγανή υφή τους τα κάνουν ένα απλό και τέλειο μεζέ.