Τέσσερις ιδέες για Βούτυρο με αρωματικά βότανα

boytyro me aromatika

Μια κουταλιά αγνό βούτυρο πάνω από ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, δίνει εύρος και γευστική ένταση, ανεβάζει την ηδονική του διάσταση και εντείνει τον σπιτικό του αρωματικα βοταναχαρακτήρα. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυαστεί με αρωματικά στοιχεία που ταιριάζουν με το πιάτο που θέλουμε να απολαύσουμε.

Έτσι απλά, μας προέκυψαν τα αρωματικά βούτυρα στη μαγειρική, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πιο εύκολου και φυσικού απογειωτικού γεύσης. Και είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξει ο καθένας, ακριβώς στα γούστα του.

lurpak_top3_badgeΤο πρώτο που χρειάζεται είναι φυσικό αγελαδινό βούτυρο, που στη περίπτωσή μας είναι το αγαπημένο Lurpak. Το βασικό είναι το βούτυρο σας να έχει βγει απ’ το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα, για να μαλακώσει και να μπορεί να δουλευτεί με το πιρούνι, καθώς θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου . Από εκεί και πέρα αρκετή φαντασία και δημιουργικότητα, ένα πιρούνι, μερικά μπολ και τα αρωματικά της αρεσκείας σας, φρέσκα ή ξερά. Σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμο το αρωματισμένο σας βούτυρο, για να μπει στο ψυγείο ή και στη κατάψυξη.

herb-butter_20150826_0013Οι πιο συχνές περιπτώσεις για χρήση κάποιου αρωματικού βούτυρου ως απογειωτικό γεύσης, είναι σε ψητά κρεατικά πάσης φύσεως, σε κάποια ψαρικά όπως ο σολομός, σε βραστά λαχανικά όπως πατάτες, φασολάκια, καλαμπόκι και σίγουρα σε συνδυασμό με ψωμί είτε ψημένο στο φούρνο είτε σαν ορεκτικό στο τραπέζι για να αλειφθεί στη συνέχεια στο ψωμί, κατά την Βορειοευρωπαϊκή συνήθεια πριν το γεύμα.
Αλλά ανάλογα με τη σύνθεση, μπορεί να το χρησιμοποιήσετε και σε ζυμαρικά ή σε μανιτάρια ή σε σαλιγκάρια κλπ. ιδέες που θα σας δείξουμε στο επόμενο άρθρο για να σας ανοίξει η όρεξη και να τρέξει το σαλάκι στο μάγουλο!
Δείτε το σύντομο βίντεο για να πάρετε την κεντρική ιδέα και μετά εντρυφήστε στις λεπτομέρειες αυτού και του επόμενου άρθρου

Μερικές γενικές αρχές για να κάνετε αρωματικά βούτυρα:

1. Αναλογίες: Οι αναλογίες δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβείς με την έννοια ότι εδώ δεν μιλάμε για ‘συνταγές’, αλλά για προσωπική αίσθηση γεύσης. Παίξτε και πειραματιστείτε αλλά ξεκινήστε συντηρητικά. Να δοκιμάζετε πάντα σε μια φέτα ψωμί το αποτέλεσμα και από εκεί και πέρα να αποφασίζετε να προσθέτετε κατά βούληση από το κάθε υλικό.

2. Αλάτι: Σε κάθε σύνθεση για αρωματικό βούτυρο το πιο βασικό συστατικό είναι το αλάτι που θα ανεβάσει τη γεύση. Προτείνεται η χρήση μεσαία ή χοντρά κομμένου αλατιού, αντί για το ψιλοτριμμένο. Επίσης προτείνεται να είναι το πρώτο υλικό που θα ρίξετε στο βούτυρο και να ανακατέψετε το βούτυρο μ’ αυτό πριν μπει οτιδήποτε άλλο ώστε να μοιραστεί σίγουρα παντού. Μισή κουταλιά γλυκού αλατιού ανά 100 γρ. βούτυρου είναι μια ασφαλής αφετηρία πριν το φέρετε στη δικιά σας γεύση.

3. Λεμόνι: Το λεμόνι με την οξύτητά του, σπάει τη λιπώδη αίσθηση του βούτυρου στο στόμα και λειτουργεί πολύ ευχάριστα σε πολλές περιπτώσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και εκεί που εμείς δεν το βάλαμε, ανάλογα με το γούστο σας. Στα 100 γρ. βούτυρου υπολογίστε 1 κ.γ. χυμό λεμονιού. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και ξύσμα από τη φλούδα του λεμονιού για περισσότερο άρωμα.

πως να φτιάξετε βούτυρο με αρωματικά βότανα4. Στοιχεία σύνθεσης: Το γεγονός ότι μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκβιάσετε σε κάθε βούτυρο, απ’ όλα τα αρωματικά που υπάρχουν στο κήπο ή στο ντουλάπι σας. Η υπερβολή, ως γνωστόν, αφαιρεί απ’ τη μαγειρική και η αφαίρεση προσθέτει. Προσπαθείστε να μην υπερβείτε τα 4 συγκλίνοντα ή αντιθετικά γευστικά στοιχεία, πέρα απ’ τ’ αλάτι και το λεμόνι, σε κάθε συνταγή σας. Είναι καλύτερο να έχει χαρακτήρα και συγκεκριμένη ταυτότητα η γεύση, παρά να είναι ‘μια απ’ όλα’.

Κλασικά υλικά είναι : μαϊντανός, άνηθος, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, εστραγκόν, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, βασιλικός, καπνιστή πάπρικα, καγιέν, πιπέρι, ταμπάσκο κλπ.

5. Φρέσκα και Αποξηραμένα: Πάντα είναι πιο εμπνευστικό να χρησιμοποιείτε φρέσκα αρωματικά, αλλά τα αποξηραμένα θα κάνουν επίσης καλή δουλειά, αρκεί να θυμάστε ότι έχουν πιο συγκεντρωμένη ένταση αρωμάτων και άρα χρειάζεται προσοχή να μην σας πικρίσουν σε υπερβολική αναλογία.

6. Mise-en-Place: Αν αποφασίσετε, σαν κι’ εμάς, να κάνετε την ίδια μέρα πολλά και διαφορετικά βούτυρα είναι πολύ πιο εύκολο διαδικαστικά και οργανωτικά να προετοιμάσετε όλα τα αρωματικά σας, κομμένα σε μπολάκια ή πιατάκια, να έχετε τα μπολ που θα τα βάλετε, γύρω σας και να κάνετε τις συνθέσεις με όλα τα υλικά κοντά σας, την μια μετά την άλλη.

7. Μπαστούνι και ροδέλες ή μπολάκι: Μπορείτε να κρατήσετε το βούτυρο είτε σε κάποιο μπολάκι που μπορεί να βγει στο τραπέζι, είτε να το κάνετε μπαστούνι, όπως θα δείτε πιο κάτω, και να το κόβετε μετά σε ροδέλες. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας μέχρι ένα δίμηνο ή στη κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.

Ιδέα 1: Βούτυρο αλά Προβενσάλ (αλάτι, σκόρδο, μαϊντανός)

herb-butter_20150826_0159Η πιο κλασική, απλή γεύση με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πολτοποιημένο σκόρδο να ανεβάζει την ένταση. Κρατήστε ισορροπίες όμως, μη γίνει σκορδαλιά. Για παράδειγμα, όχι περισσότερο από 1 κ.γ. πολτού σκόρδου στα 100 γρ. βούτυρου (εγώ προτείνω μισή πάντως, να είναι πιο ήπιο).

πως να φτιάξετε βούτυρο με αρωματικά βόταναΤαιριάζει ιδανικά με ψωμί, πατάτες στη χόβολη, κρεατικά, μανιτάρια και σαλιγκάρια βέβαια, όπου αποτελεί τον κλασικό τρόπο α λα προβενσάλ, που σερβίρονται διεθνώς,

Ιδέα 2: Βούτυρο με αλάτι, άνηθο, σχοινόπρασο και λεμόνι

herb-butter_20150826_0202Μια πιο λεπτή γευστικά πρόταση με ισορροπία άνηθου και σχοινόπρασου να παιχνιδίζουν γευστικά στην ίδια κατεύθυνση και το λεμόνι να προσθέτει οξύτητα.

βούτυρο με αρωματικά βότανα 2Ταιριάζει ιδανικά με ψαρικά, κοτόπουλο, πατάτες βραστές ή στη χόβολη και βέβαια σε ψωμί ή πράσινα βραστά λαχανικά

Ιδέα 3: Βούτυρο με μικτά αρωματικά (αλάτι, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό, λεμόνι)

herb-butter_20150826_0257Μια κλασική πασπαρτού λύση με μικτά αρωματικά. Το δεντρολίβανο πρέπει να είναι ψιλοκομμένο. Η φρεσκάδα των αγαπημένων αρωματικών, με μέτρο και ισορροπία, είναι η πιο ασφαλής επιλογή σας για κάθε χρήση.

βούτυρο με αρωματικά βότανα 3aΤαιριάζει σίγουρα με κρεατικά, λαχανικά κάθε είδους, και σαν βούτυρο για το τραπέζι ώστε ν’ αλειφθεί στο ψωμί.

Ιδέα 4: Βούτυρο πικάντικο (αλάτι, καπνιστή πάπρικα, μαϊντανό, σχοινόπρασο, πιπέρι σετσουάν)

herb-butter_20150826_0367Χρώμα και ήπια γευστική ένταση από τον συνδυασμό δύο υπέροχων υλικών, έντονα αρωματικών και ήπια καυτερών: της καπνιστής πάπρικας και του πιπεριού σετσουάν. Ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο προστέθηκαν να δώσουν χρώμα και αίσθηση ισορροπίας γευστικά και οπτικά. Αν κάποιος θέλει να ενισχύσει τον πικάντικο χαρακτήρα, μπορεί βέβαια να προσθέσει καγιέν ή καυτερη πάπρικά ή μπούκοβο κατά βούληση.

βούτυρο με αρωματικά βότανα 4Ιδανικό βούτυρο για ψητά κρεατικά και πατάτες βραστές ή στη χόβολη.

Πως φτιάχνετε βούτυρο με αρωματικά, σε μπαστούνι & ροδέλες

HERB-BUTTER_20150827_05521. Απλώνετε δυο διαφανείς μεμβράνες την μια πάνω στην άλλη, για πιο σίγουρο αποτέλεσμα

2. Απλώνετε κάθετα το αρωματικό βούτυρο φτιάχνοντας μια υποτυπώδη γραμμή.

βούτυρο με αρωματικά βότανα 3b3. Αρχίζετε να τυλίγετε τη μεμβράνη γύρω απ’ τη γραμμή του βούτυρου και να σχηματίζετε κύλινδρο σφίγγοντας και γυρνώντας τις άκρες της μεμβράνης.

4. Αν θέλετε να δώσετε έξτρα σκέρτσο στις ροδέλες που θα βγουν απ το μπαστούνι του βούτυρου, μπορείτε να το τυλίξετε πριν το βάλετε στο ψυγείο, με ένα μπαμπού ρόλερ για sushi, που πιέζοντάς το, θα κάνει ραβδώσεις στις άκρες. Κρύο, κόβεται σε ροδέλες με κοφτερό μαχαίρι.

Στο επόμενο, κυρίως φωτογραφικό άρθρο, θα απολαύσετε μερικές προτάσεις συνδυασμού των αρωματικών βούτυρων που είδατε εδώ, με συγκεκριμένα φαγητά και μικρά τιπς.

βούτυρο με αρωματικά βότανα 7

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

15 Comments

 • […] Τέσσερις ιδέες για Βούτυρο με αρωματικά βότανα […]

 • Reply September 2, 2015

  Κώστας

  Καλησπέρα!
  Ένας ωραίος αρωματικός συνδυασμός “λεμονατος” χωρίς λεμόνι (τον οποίο χρησιμοποιώ και σε σαλάτες) είναι λουιζα μελισσοχορτο και φρέσκο τζιντζερ. Δένει όμορφα με σχοινοπρασο, το οποίο έχετε ήδη βάλει σε άλλο μείγμα.

  Να είστε πάντα καλά.

 • Reply February 6, 2017

  Georgia Vasil

  υπέροχες γεύσεις

 • Reply February 6, 2017

  katerina vasalou

  Ευχαριστούμε πολύ! ! !Υπέροχες γευσεις

 • Reply February 7, 2017

  Dimitra Michopulou

  Βούτυρο με αλάτι, άνηθο, σχοινόπρασο και λεμόνι σε πατατα και κοτοπουλο ειναι απο τις αγαπημενες μου γευσεις…. πολυ εξυπνηη ιδεα το αρωματικο βουτυρο..!!!

 • Reply February 8, 2017

  Anonymous

  Υπεροχος συνδυασμος βουτυρο σκορδο ανηθο σε πατατα ψητη στο φουρνο.

 • Reply February 8, 2017

  Mary Patoula

  Πολύ ωραίες ιδέες!!!! Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!

 • Reply February 8, 2017

  Dafni Papazoglou

  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ….ΠΟΛΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ…ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

 • Reply February 10, 2017

  Anonymous

  Ισως το καλύτερο βούτυρο που κυκλοφορεί στην αγορά!!! Το χρησιμοποιώ παντού. Το μυστικό μου για υπέροχα σιροπιαστά !!!! Συγχαρητήρια !! 🙂

 • Reply February 10, 2017

  Anna Ioannidou

  Ισως το καλύτερο βούτυρο που κυκλοφορεί στην αγορά!!! Το χρησιμοποιώ παντού. Το μυστικό μου για υπέροχα σιροπιαστά !!!! Συγχαρητήρια !! 🙂

 • Reply February 12, 2017

  ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΛΑΣΑΚΗ

  Θα έβαζα σε ψητή μπριζόλα το βούτυρο με τα μικτά αρωματικά! Απλό και τέλειο!

 • Reply January 5, 2021

  Stavros

  Ερώτηση πως μπορώ να αποθηκεύσω το βούτυρο?

Leave a Reply

Leave a Reply