Δύσκολα μπορώ να αποκόψω μια συνταγή απ’ τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες την δοκίμασα. Οι άνθρωποι, τα μέρη, η διάθεση, όλα συμβάλλουν στο γευστικό αποτύπωμα που σου μένει στο μυαλό και δεν μπορώ παρά να τα αναπαράγω όταν μοιράζομαι την συνταγή. Ειδικά σ’ αυτή την περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ιδανικές και στη μέση του χειμώνα, γεμίζεις με καλοκαιρινές μνήμες.
Ήταν στα μέσα του περσινού Αυγούστου, κάπου έξω απ’ τις Σπέτσες, όταν με το ταχύπλοο των φίλων μου, μπήκαμε σε έναν υπέροχο κολπίσκο προς την Βερβερόντα, για να συναντηθούμε με διάφορους φίλους. Καταλήξαμε όλοι με συνοπτικές διαδικασίες πάνω στο ξύλινο καϊκι του “άρχοντα” της παρέας, που όχι μόνον είχε τον χώρο αλλά και την διάθεση και το μεράκι να μας ετοιμάσει μια ουζοποσία, ως αυτή οφείλει να γίνεται. Με μεζέδες λιτούς και εκλεκτούς, με τις οξύτητες και τις αρμύρες να αναδεικνύουν την γεύση του ούζου και με την προσωπική φιλοξενία της Ευγενίας να κρατά την παρέα πάντα στα πάνω της.
“Θα σου βγάλω μια ταραμοσαλάτα, Δημήτρη, και θέλω να μου πεις εσύ που ξέρεις”, μου λέει… γνωρίζοντας βεβαίως περί pandespani και θεωρώντας την γνώμη βαρύνουσα. Η ταραμοσαλάτα με λάδι της Ευγενίας δεν παιζόταν… ήταν ό,τι πιο ανάλαφρο και αφράτο είχα δοκιμάσει και ομολογώ πως όχι μόνον δεν τσιγκουνεύτηκα τα λόγια, αλλά οι πράξεις μου (όπως και όλων των υπολοίπων) επιβεβαίωσαν τον θαυμασμό. “Ένα μυστικό” μου λέει, “το λεμόνι στην αρχή… το χτυπάς με το κρεμμυδάκι και τον ταραμά… μετά το λαδάκι σαν μαγιονέζα, σιγά-σιγά… και μετά είμαι για pandespani”! Είχα δοκιμάσει παλιότερα να την κάνω μόνο με λάδι, χωρίς ψωμί αλλά δεν μου είχε βγει, γιατί δεν ήξερα το μυστικό. Άν θέλετε λοιπόν, να κάνετε την απλούστερη, πιο αφράτη και εξαιρετικά σικ ταραμοσαλάτα, ακολουθείστε τη συνταγή της Ευγενίας.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη συνταγή με 4 μόνον υλικά που είναι έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά. Θέλει όμως 2 ώρες στο ψυγείο (σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη ή μέσα σε κλειστό μπολ) πριν την χαρείτε.
Υλικά (για μεζέ 6-8 ατόμων)
150 γραμ. λευκό ταραμά
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 – 500 ml κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά (για πιο ουδέτερο άρωμα απ’ το λάδι)
2-2½ λεμόνια, τον χυμό

Παρασκευή
Σε μίξερ πολτοποιείτε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σαν να κάνατε μαγιονέζα. Την αφήνετε στο ψυγείο να πέσει η αψιά γεύση του κρεμμυδιού και να δέσουν τα υλικά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Έχετε έτοιμη την πιο αφράτη ταραμοσαλάτα που δοκιμάσατε ποτέ!
LiTsa Vlachou
Για μένα είναι η καλύτερη ταραμοσαλάτα που έχω δοκιμάσει. Τη συγκεκριμένη συνταγή την κάνω τα τελευταία χρόνια και δεν την αλλάζω με καμμία άλλη!
Denisious
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σας καλομελετάω, εσάς και την ταραμοσαλάτα σας. Σε όποια παρέα, ψηφιακή ή offline στέλνω το link η ταραμοσαλάτα γίνεται viral! Το δε καλύτερο? Συμβαδίζει με διατροφή keto και μάλιστα ανήκει στην κατηγορία fatbomb (it’s a good thing). Ευχαριστώ πολύ!
Fwfi Fwfi
Ομολογώ ότι τόσο η υφή της όσο και η γεύση της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία!
Vivian
Ακολούθησα ολα τα βήματα, αλλα πικριζει..τι μπορεί να φταίει??
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Το πιο πιθανό είναι ότι βάλατε έξτρα παρθένο λάδι που πικρίζει (αγουρέλαιο), που είναι μεν εξαιρετικό ως ωμό για σαλάτα αλλά εδώ θέλετε κάτι πιο ουδέτερο. Αν δεν είναι αυτό, μήπως θέλει παραπάνω λεμόνι;
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ Κ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΨΩΜΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ??
ΚΑΙ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗς ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Όλο το νόημα της συνταγής είναι να μην έχει ψωμί και να είναι “αφρός”. θεωρητικά θα μπορούσατε να προσθέσετε από κάποιο σημείο και μετά αλλά δεν βλέπω τον λόγο.
Rania
Ποσο μπορει να διατηρηθει στο ψυγειο;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Επικίνδυνο ερώτημα… λίγες μέρες είναι η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω
Χριστίνα
Sos!!! Ωραια υφή, αλλα μου βγήκε πολύ αλμυρή δεν ξερω γιατί. Πώς σωζεται;;;
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Τωρα είναι αργά βεβαια, αλλά μαλλον ήθελε ξαρμυρισμα ο ταραμάς σε νερό πριν τη χρήση ή πολύ περισσότερο λάδι να “χαθεί” το αλάτι στη μάζα.
Βίκυ Π.
Όντως η ωραιότερη ταραμοσαλάτα αφράτη σαν μους…Πάντα έτσι την φτιάχνω γιατί με ψωμί δεν λέει,είναι ψωμί πάνω σε ψωμί…Η μόνη δική μου διαφορά είναι ότι ενίοτε μουλιάζω λίγο τον ταραμά για να φύγη το πολύ αλάτι.Καλή σαρακοστή!!!