Το λιτό Σπανακόρυζο και τα 5 μυστικά του (VIDEO)

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

Το σπανακόρυζο που αρκετός κόσμος θεωρεί ως ένα ταπεινό φαγητό, για μένα είναι ένα απ΄ τα πιο νόστιμα και σοφά πιάτα της παραδοσιακής Ελληνικής μαγειρικής. Η συνταγή συνδυάζει 6 απλά υλικά με το λάδ και χωρίς καμία περίτεχνη τεχνική, παράγει στην πορεία ένα εξαιρετικά γευστικό αλλά και διατροφικό αποτέλεσμα, ένα φαγητό που κινείται στη λογική της “σαφήνειας των απλών γεύσεων” που χαρακτηρίζει τη μεγαλοσύνη της Μεσογειακής μαγειρικής.

Σπανακόρυζο μυστικά

Για να υπάρχει όμως σαφήνεια των γεύσεων, απαιτείται ισορροπία και ειδικά σε συνταγές που βασίζονται σε ελάχιστα υλικά, αυτό είναι όχι απλά ευκταίο, αλλά απαραίτητο προκειμένου ένα απλό και λιτό σπανακόρυζο να καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις στο καθημερινό τραπέζι.

Σπανακόρυζο μυστικά

Επειδή λατρεύω το πιάτο όπως είναι φανερό, έχω εμβαθύνει σε λεπτομέρειες της παρασκευής του και έχω καταλήξει σε πέντε μικρά μυστικά που δημιουργούν αυτό το τέλειο σπανακόρυζο περί του οποίου ομιλώ:
Πρώτα, η αναλογία σπανακιού προς ρύζι οφείλει να ισορροπήσει ώστε να συμπληρώνει το ένα το άλλο στη κάθε μπουκιά. Αυτή η αναλογία μετρούμενη σε βάρος προ του μαγειρέματος, είναι 3 μέρη ρύζι για 10 μέρη σπανάκι. Συχνά βλέπω αστοχίες επ’ αυτού.
Το δεύτερο σημαντικό, είναι το ρύζι να είναι μακρύκοκκο για να μένει σπυρωτό, κοντράροντας τη μαλακή υφή του σπανακιού.
Τρίτο, και ίσως το σημαντικότερο στη γεύση μου, είναι να πετύχει κανείς την αναλογία λεμονιού, ώστε η οξύτητα του να ακούγεται για να κοντράρει τον νωχελικό, ήπιο γευστικό χαρακτήρα του σπανακιού, να τον ζωντανεύει και να τον αναδεικνύει. Στο μυαλό μου το σπανάκι είναι λίγο ντροπαλό και εσωστρεφές και χρειάζεται ξεκούνημα, ρυθμό και κέφι απ’ το λεμόνι για να ξεπεράσει τη δειλία του και να γίνει απολαυστικό. Θυμίζω κατ’ αναλογία και τη συνταγή Φλορεντίν που παίζει με την ίδια αντιθετικότητα.
Το τέταρτο μυστικό είναι να μην καταλήξει το πιάτο ως νερομπούλι, αλλά το ρύζι να έχει πιει όλο το νερό του και να σερβιριστεί με λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο.
Και το τελευταίο μυστικό είναι, να ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΙΟΝ ΥΛΙΚΟ στη λιτή, σοφή συνταγή, αφήστε τη με τα ελάχιστα για να παράγει το καλύτερο αποτέλεσμα!

Στη μαγειρική, η απλότητα έχει αυστηρούς κανόνες προκειμένου να μην γίνει απλοϊκότητα, αλλά να καταλήξει ως λιτή μεγαλοσύνη, χάρη στη σαφήνεια των γεύσεων.

Σπανακόρυζο μυστικά

Γι’ αυτό οφείλουμε να μαγειρεύουμε ένα ταπεινό πλην μεγαλοφυές σπανακόρυζο, σύμφωνα με αυτή τη λογική και με αυτή την ευλαβική προσοχή στις λεπτομέρειες. Έτσι, καλό είναι να  μην παρασυρόμαστε από επίδοξους ή και καταξιωμένους μαστερσεφάδες που στη προσπάθεια εντυπωσιασμού και ελλέιψει δυνατότητας περίτεχνου στησίματος του πιάτου, προσθέτουν περιττά υλικά (π.χ.σκόρδα, κρασιά κλπ…  Oh mon Dieu!) σε τέτοιες μεγαλοφυώς λιτές συνταγές, μειώνοντας την σαφήνεια των απλών γεύσεων εν ισορροπία, και χάνοντας στη πορεία όλο το γαστρονομικό νόημά τους. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι απ’ τη Σμυρνιά γιαγιά μου και θεωρώ ότι η αξία της είναι στην εγκράτεια του πλήθους των υλικών, ώστε να υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, σύμφωνα με τη γαστρονομική φιλοσοφία που λέει ότι “στην μαγειρική, συχνά η αφαίρεση προσθέτει, ενώ η πρόσθεση αφαιρεί”.

Σπανακόρυζο μυστικά

Το σπανακόρυζο είναι η πρώτη από μια σειρά 6 υπέροχες βίντεο-συνταγές που θα δείτε μέσα στο 2019 κάτω απ’ τον γενικό τίτλο “Συνταγές για τρεις γενιές”. Πρόκειται για συνταγές της ελληνικής δημώδους και αστικής κουζίνας που μάθαμε από γονείς και γιαγιάδες, τις κάνουμε στα σπίτια μας και θα τις κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Στη πορεία υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις τεχνική εξέλιξη, αλλά αυτό που δεν άλλαξε είναι ο συνεκτικός ρόλος αυτών των συνταγών σε ένα καθημερινό οικογενειακό ή και Κυριακάτικο τραπέζι, όπου οι τρεις γενιές μιας οικογένειας απολαμβάνουν το ίδιο φαγητό, μαζί με κοινές αφηγήσεις. Όπως ακριβώς θα δείτε να συμβαίνει και στο δικό μου οικογενειακό τραπέζι, στο τέλος κάθε βίντεο-συνταγής, της σειράς.

Η σειρά αυτή γιορτάζει τα 50 χρόνια του χορηγού μας, Μπάρμπα Στάθη, μιας εμβληματικής Ελληνικής μάρκας τροφίμων που άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύουμε αυτά, τα τελευταία 50 χρόνια. Εγώ θυμάμαι την αναβάθμιση που ζήσαμε στο σπίτι μας όταν ο αρακάς μας, από κονσέρβα έγινε κατεψυγμένος του Μπάρμπα Στάθη. Η μάνα μου ήταν φανατική με τη μάρκα που τότε ήταν η απόλυτη καινοτομία. Για σκεφτείτε ότι πριν 50 χρόνια ξαφνικά με τον Μπάρμπα Στάθη μπορούσαμε να απολαύσουμε αγνά λαχανικά όλο τον χρόνο, πολλά χρόνια πριν βγουν στην αγορά λαχανικά εκτός εποχής από φυτώρια ή εισαγωγές απ’ το νότιο ημισφαίριο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που όλο το μυστικό είναι να μην ξεφύγει κανείς από τις ισορροπημένες αναλογίες και τα επιλεγμένα ελάχιστα υλικά. Θα σας πάρει μισή ώρα απ’ την ετοιμασία ως το πιάτο. Εγώ επιλέγω πάντα κατεψυγμένο σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης (ανεξαρτήτου χορηγείας) για την παρασκευή, για πρακτικούς και διατροφικούς λόγους κυρίως (νιώθω σιγουρια για την ασφάλεια και καθαρότητα), σύν το θέμα της γευσης που είναι αυτό που θέλω, κάθε φορά. Θεωρώ τη χρήση φρέσκου σπανακιού μεγάλο και άχρηστο μπελά με το πλύσιμο, το σοτάρισμα που περισσεύει σαν βουνό πάνω απ’ τη κατσαρόλα και ομολογουμένως στην συγκεκριμένη συνταγή δεν έχω δεί και το παραμικρό όφελος στη γεύση τις λίγες φορές που χρησιμοποίησα. Το σπανακόρυζο τρώγεται και ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
750 ml. νερό βρασμένο
1 ½ λεμόνι, τον ζωμό
3 κ.σ. άνηθο
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Διαδικασία παρασκευής:

Σπανακόρυζο μυστικά

1. Σοτάρετε τα λαχανικά:

Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα (ταβάς) σε ήπια ένταση, βάζετε το λάδι να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5’ να πάρει λίγο χρώμα και γεύση. Προσθέτετε το σπανάκι να σοταριστεί μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, για 5’ περίπου. Εν τω μεταξύ, στο βραστήρα βράζετε νερό.

Σπανακόρυζο μυστικά

2. Προσθέτετε το ρύζι & σιγοβράζεστε:

Μόλις μαλακώσει το σπανάκι, προσθέτετε το ρύζι και στη συνέχεια το βραστό νερό που αναλογεί στο ρύζι που βάλατε (εδώ 750ml). Στην συνέχεια προσθέτετε την μισή ποσότητα απ’ το ζουμί του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Σπανακόρυζο μυστικά

Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20’ περίπου με ανοιχτή τη κατσαρόλα, μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά και τότε προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και διορθώνετε σε λεμόνι αν χρειάζεται.

Σπανακόρυζο μυστικά

Σερβίρισμα:

Ζεστό ή και σε θερμοκρασία δωματίου, το σπανακόρυζο είναι λαχταριστό, νόστιμο και ωφέλιμο εντός ή εκτός νηστείας. Εγώ πάντα προσθέτω λίγο ωμό λάδι στο πιάτο μου και τριφτό πιπέρι, ενώ είμαι γενναιόδωρος με το λεμόνι. Προσωπικά θέλω το σπανακόρυζό μου να έχει τόση οξύτητα που να σπάει την γλυκόπικρη γεύση του σπανακιού και αυτό το ρυθμίζω στο πιάτο μου με έξτρα λεμόνι. Σερβίραμε το σπανακόρυζό μας στα πιάτα της δημοφιλούς σειράς KYTHERA της ΙΩΝΙΑ, ενώ χρησιμοποιήσαμε δύο διαφορετικούς ταβάδες της Fest, την ανοξείδωτη ημιχύτρα FamilyFest Νο 28 στο βίντεο, που κάνει στις επαγωγικές εστίες της Neff και τον αντικολλητικό ταβά για τις εστίες υγραερίου της Neff που χρησιμοποιώ σπίτι.

Σπανακόρυζο μυστικά
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

24 Comments

 • Reply March 29, 2019

  Anonymous

  Ναι, αυτό είναι το σπανακόρυζο.

 • Reply March 30, 2019

  Anonymous

  Και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι δεν θα το χάλαγε

 • Reply April 1, 2019

  Anonymous

  Οσες φορές έχω βάλει κατεψυγμένο σπανάκι γίνεται λίγο ‘λασπωμένο’ το σπανακορυζο..γιατί λέτε;

 • Reply April 1, 2019

  M&M (@black_eyeGR)

  Με ένα ποσέ αβγουλάκι από πάνω!

 • Reply April 2, 2019

  GeorgeS

  Δυο κουταλιές φρέσκια σάλτσα τομάτας μπορεί να το απογειώσει…δίνει βάθος σπάει το αρρωστιάρικο χρώμα και ταιριάζει θεϊκά με το λεμόνι

 • Reply April 25, 2019

  George

  Αυτή τη συνταγή την καταδίκασες μόνος σου. Περίπου 4 χρόνια πριν τη γράψεις. Όταν δημοσίευσες το πρασόρυζο. Ας πρόσεχες….

  • Δεν κατανοώ το σχόλιο. Πάντως εδω και δέκα χρόνια και το πρασόρυζο και το σπανακόρυζο σπίτι μου, το μαγειρεύω ακριβώς με τον τρόπο που γράφω για το καθένα! Ακριβώς όμως. Εκτός κι αν το σχόλιο υπονοεί ότι ήταν τόσο καλό το πρασ’ορυζο που δεν σας κάνει κούκου το σπανακόρυζο, οπότε πάσο!

 • Reply May 14, 2019

  Marimar

  Καταπληκτική συνταγή! Εχω μαγείρεψει στη ζωή μου δύο τρεις φορές, σπανακόρυζο δε καμία(ποτέ δε μου άρεσε άλλωστε) Το έφτιαξα και δεν έχω λογια, είναι νοστιμότατο! Το έφτιαξα με ρύζι μείγμα σπυρωτό και άγριο. Δεν έχω λόγια! Συγχαρητήρια και για τη συνταγή και για το σάιτ σας. Σίγουρα θα δοκιμάσω κι άλλες σας συνταγές

 • Reply October 24, 2019

  Jo

  Άλλη μια καταπληκτική συνταγή ! Συγχαρητήρια και πάλι! Μπράβο σας και για το οτι κρατάτε τις συνταγές όπως πρέπει χωρίς περιττά υλικά εντυπωσιασμού. Σας εύχομαι τα καλύτερα και σας ευχαριστώ πολύ! Εξαιρετικός!!!

 • Reply November 12, 2019

  Svetlana

  Εξαιρετικό σπανακόρυζο! Ακόμα και με το κατεψυγμένο σπανάκι, που πάντα το έβλεπα με μισό μάτι, έγινε πολύ νόστιμο!!! Ευχαριστώ για τις λεπτομερείς οδηγίες

 • Reply November 18, 2019

  Anonymous

  Αυτό που διαφοροποιώ στην κατά τ άλλα υπέροχη συνταγή, είναι την αναλογία ρυζιού:σπανακιού, που την προτιμώ στο 2:10. Ο πρωταγωνιστής της συνταγής είναι το σπανάκι, ενώ το ρύζι πρέπει να φαίνεται και να ακούγεται συμπληρωματικά. Ευχαριστώ.

 • Reply February 2, 2020

  Fatima Noor Ahmad

  Μηπως μπορω να προσθεσω σκορδο?

 • Reply May 24, 2020

  Ελένη

  Παρακαλώ, το ξεπαγώσατε το σπανάκι ή απευθείας από την κατάψυξη το χρησιμοποιήσατε;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • Reply June 8, 2020

  Eleni

  Φανταστικό! Ευχαριστώ πολύ για τα μυστικά!

 • Reply March 28, 2021

  Δήμος

  Σπανακόρυζο χωρίς φρέσκο κρεμμυδάκι δεν γίνεται, έλεγε η γιαγιά μου από το Αϊβαλί …

 • Reply April 8, 2021

  Anonymous

  Η μητέρα μου πρόσθετε φρέσκο κρεμμυδάκι. Δίνει άρωμα . Στο τέλος του μαγειρέματος χτυπάγε λάδι με λεμόνι και το έριχνε από πάνω. Το ρύζι κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι λιγότερο. Το σπανακι πρεπει να κυριαρχεί.
  .

 • Reply May 14, 2021

  Mαιρη

  Ετσι σχεδον το κανω κι εγω προσθετοντας θυμαρι και ξισμα λεμονιου που το απογειωνει !!!

 • Reply October 5, 2021

  amen

  τελικως ΧΑΛΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ !!!. ξεκινησες σαν φιλοσοφος της κουζινας και κατεληξες διαφημιστης των επαγγελματιων διατροφης. κριμα τα ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ.

 • Reply May 17, 2022

  Γιώργος Καρβούνης.

  Το δοκίμασα με ντομάτα, πιο νόστιμο από το απλό σπανακόρυζο.

Leave a Reply

Leave a Reply