Μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης (VIDEO)

πρασοκρεατοπιτα μακεδονιτικη

Η Μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα της συνταγής μας, είναι μια δημιουργική διασκευή της αυθεντικής, όπου στη θέση των κομματιών αρνίσιου κρέατος της αυθεντικής, υπάρχει κιμάς και μάλιστα στη λογική της Μπολονέζ , μια και το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο νόστιμο και ταιριάζει σε μια σύγχρονη αστική κουζίνα.  Έτσι στη σειρά βίντεο-συνταγών “Νόστιμες πίτες με έμπνευση απ’ την Ελληνική παράδοση” που κάνουμε με τον Ηλία Μαμαλάκη,  αυτή τη φορά η δημιουργική επέμβαση μας είναι κατά το ένα μέρος στη γέμιση με τον κιμά και κατά δεύτερον στο φύλλο, όπου χρησιμοποιούμε χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης, της Χρυσής Ζύμης φυσικά.

Μακεδονίτικη πρασοκρεατοπιτα με φυλλο ολικής άλεσηςan shoppingΗ δημιουργική διασκευή συνταγών με ρίζες σε τοπικές παραδόσεις είναι μια διαδικασία που σέβεται μεν την αυθεντική εκτέλεση, αλλά στοχεύει στο να εντάξει την ιδέα της συνταγής στη σύγχρονη αστική κουζίνα, όπου τα υλικά πρέπει να είναι πιο ελαφριά και φίνα και η παρασκευή σαφώς πιο εύκολη για τον περιορισμένο χρόνο που έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Στην ιστορία αυτής της πίτας, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι χρησιμοποιούνταν σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ως η πίτα της νέας χρονιάς και έτσι έμπαινε φλουρί μέσα της, όπως διηγείται και ο Ηλίας στο βίντεο. Περιττόν να αναφέρω πως μιλάμε για μια πεντανόστιμη, θρεπτική και  πληθωρική πίτα που ταιριάζει σε κάθε σύγχρονο σπίτι και σαν πρώτο, αλλά και ως κυρίως γεύμα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη παρασκευή που θα σας πάρει λιγότερο από 40’ στην προετοιμασία και άλλα 45’ στο ψήσιμο.
Αν βιάζεστε καραμελώστε το πράσο μαζί με το μίγμα λαχανικών και όχι ξεχωριστά, πριν.

Wine-pairing-Karoulias

Μπλέ Τρακτέρ

Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13,5% alc.

mple-trakter

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις κοσμοπολιτίτικες ποικιλίες και συγκεκριμένα τα πιο δημοφιλή ερυθρά σταφύλια του παγκόσμιου αμπελώνα, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah, παντρεύονται από το Κτήμα Κυρ Γιάννη σε ένα ευκολόπιοτο κρασί που θα κερδίσει όχι μόνο τους έμπειρους οινόφιλους αλλά και το νεανικό κοινό. Ένα κρασί γεμάτο φρεσκάδα και άφθονο φρούτο που θα κοσμήσει με την ίδια ευκολία και το καθημερινό και το γιορτινό τραπέζι. Παίρνει το όνομα του από το μπλε τρακτέρ που βρίσκεται στην είσοδο του οινοποιείου, με το οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε τον αμπελώνα στην Νάουσα και είναι αφιερωμένο στην συμβολή του Έλληνα αμπελουργού.

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι βαθύ γκρενά με μωβ αποχρώσεις. Το άρωμα του είναι γεμάτο ζωντάνια με τα βατόμουρα, τα βύσσινα και τα φραγκοστάφυλα να συναγωνίζονται με τα γλυκά και τα πικάντικα μπαχάρια και όλα αυτά να ντύνονται πολύ όμορφα από αρώματα βανίλιας και βουτύρου. Στο στόμα είναι ζουμερό και χυμώδες με συμπυκνωμένο φρούτο, βελούδινες τανίνες και απολαυστική επίγευση. Απολαύστε το τα 3-4 χρόνια από τον τρύγο γευόμενοι την φρεσκάδα του, την οποία το βιδωτό πώμα βοηθά να διατηρηθεί αναλλοίωτη.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, σουβλάκια, πίτσες με αλλαντικά, λουκάνικα, μπριζόλες στα κάρβουνα και μελιτζάνες ιμάμ και μοσχαράκι κοκκινιστό.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 1 ταψί (8-10 άτομα)

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης Χρυσή Ζύμη
2 πράσα σε ροδέλες, καραμελωμένα σε νερό & λάδι για 15’
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά ή σπάλα
150 ml. ελαιόλαδο
100 ml. κόκκινο κρασί
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

 Διαδικασία Παρασκευής

 1.  Σοτάρετε τα λαχανικά

Καραμελώνετε το πράσο βάζοντάς το σε λίγο νερό και ελαιόλαδο να μαλακώσει πρώτα και καθώς το νερό θα εξατμιστεί, να σοταριστεί και να νοστιμέψει για να είναι έτοιμο για τη πίτα. Στη συνέχεια σοτάρετε σε ανοιχτή κατσαρόλα (ταβά) το μίγμα κρεμμυδιού, σέλερι και καρότου για 10 λεπτά σε χαμηλή ένταση, να βγάλουν τη γλύκα τους.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

2. Ετοιμάζετε τον κιμά της γέμισης

Προσθέτετε τον κιμά, ανεβάζοντας την ένταση της εστίας, ώστε να σοταριστεί κι’ αυτός, να πάρει χρώμα και αλατοπιπερώνετε. Αφού πάρει χρώμα ο κιμάς, ρίχνετε το κρασί και όταν το πιει, ρίχνετε το πράσο. Όταν έχουν φύγει όλα τα υγρά  κλείνετε το μάτι και προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

3. Ετοιμάζετε τα κάτω φύλλα της πίτας και τη γέμιση

Κατ’ αρχάς βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 πάνω-κάτω. Σε μεγάλο ταψί απλώνετε ελαιόλαδο στον πάτο του και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο.  Το λαδώνετε καλά από πάνω και προσθέτετε και το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια προσθέτετε τη γέμιση που έχει κάπως κρυώσει. Φτιάχνετε γύρω-γύρω τις γωνίες του φύλλου γυρνώντας τες προς τα μέσα.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

4. Τελειώνετε τα πάνω φύλλα της πίτας

Απλώνετε πάνω στη πίτα δύο φύλλα, λαδώνοντάς τα αρκετά το καθένα ξεχωριστά, μια και το συγκεκριμένο φύλλο ολικής απορροφά μπόλικο λάδι και έτσι νοστιμίζει ιδιαίτερα και γίνεται τραγανό. Μετά τα δυο φύλλα που μπαίνουν σα σεντόνι πατσαβουρώνετε άλλα δύο, φροντίζοντας το καθένα να πιάσει τη μισή επιφάνεια της πίτας. Μέσα απ’ τις πτυχώσεις που δημιουργούνται θα περάσει ο καυτός αέρας του φούρνου και θα τα κάνει υπέροχα τραγανά. Λαδώνετε κι’ αυτά με το πινέλο σας από πάνω και η τελευταία δουλειά σας είναι με κοφτερό μαχαίρι να κόψετε τα κομμάτια από πάνω μέχρι κάτω, ώστε και να φύγουν οι υδρατμοί της γέμισης και να μπορεί να κοπεί εύκολα η πίτα όταν είναι ψημένη.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

5. Ψήνετε τη πίτα

Βάζετε τη πίτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω-κάτω και την αφήνετε να ψηθεί για 45’ μέχρι να είναι το φύλλο τραγανό και ροδισμένο. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνετε στον πάγκο να ξεκουραστεί για 15’, να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία τόσο ώστε να μπορείτε να την απολαύσετε.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Σερβίρισμα:

Κόβετε τα κομμάτια με μαχαίρι και με τη σπάτουλα τα σερβίρετε στα όμορφα πιάτα της ΙΩΝΙΑ απ’ τη σειρά PATCHWORK.  Χρησιμοποιήσαμε ταβά και ταψιά της FEST και συνιστούμε κάθε φορά που ψήνετε πίτα, να χρησιμοποιείτε μόνο μεταλλικό (ιδανικά αντικολλητικό) σκεύος, καθώς ανεβάζει καλύτερα θερμοκρασία και έτσι ψήνεται σωστά το κάτω φύλλο.

Μακεδονίτικη πρασοκιμαδοπιτα με φυλλο ολικής άλεσης

Μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης (VIDEO) 3.82/5 (76.36%) 11 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

4 Comments

  • Reply December 13, 2018

    Papastylianou Nassos

    Ξεφλουδίστε ένα “λουκάνικο με πράσο” που βρωμά δυό τετράγωνα, κάντε αυτό την πιό αποτυχημο φύλλο που δεν έχω ματαπαναδεί….βάλτε τα όλα μαζί…. και αν τα pet στα πλησιάσουν…συνεχίστε

  • Reply December 20, 2018

    Lina

    Καλησπερα σας! Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε τον κιμα μπολονιεζε, σε μια παραλλαγη της πιτας που προτεινετε! Απο τοτε που ακολουθησα την συνταγη σας (και φυσικα πολλες ακομη συνταγες σας) εχω παντοτε στην καταψυξη αποθεμα και την σκεψη οτι ισως και να ταιριαζε σε πιτα.
    Σας ευχαριστω πολυ και ευχομαι καλες γιορτες! :)

    • Έχει ντομάτα ήδη η μπολονέζ σας λογικά, οπότε δεν το προτείνω, θα είναι πολύ διαφορετική η αίσθηση και δεν νομίζω να ταιριάζει με το πράσο και τη πίτα γενικά. Ο κιμάς εδώ είναι ίδιος με τη διαδικασία της μπολονέζ, πριν τη φάση που προστίθεται ντομάτα όμως.

Leave a Reply

Leave a Reply