Μυδοπίλαφο με κάρι & πικάντικη γοητεία

μυδοπίλαφο με κάρι

Το μυδοπίλαφο είναι απολύτως κλάσικ στους παραδοσιακούς Ελληνικούς ψαρομεζέδες, αλλά το πιλάφι με μύδια και κάρι της συνταγής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι έχετε ποτέ δοκιμάσει σε ταβέρνες. Υποθέτω ότι η ιδέα του παντρέματος του μυδοπίλαφου με κάρι δεν φαντάζει περίεργη. Άλλωστε και το μύδι ταιριάζει με πικάντικες και έντονες γεύσεις, και βέβαια το ρύζι με κάρι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, τουλάχιστον στην Ινδική κουζίνα.

Όμως εδώ, η έμπνευση για τη σύνθεση οφείλεται στις παιδικές μου μνήμες γιατί η μάνα μου -που μεταξύ άλλων δεν έτρωγε μύδια- μας έκανε στο σπίτι μια συνταγή με πιλάφι, μύδια και κάρι, που είχε σουξέ!

Η μάνα μου, τσίμπαγε το ρύζι, αλλά δεν ακουμπούσε τα μύδια, που έμεναν για μένα και τον πατέρα μου προς μεγάλη μας χαρά, γιατί το πιάτο ήταν υπέροχο και έτσι το απολαμβάναμε σχεδόν μια φορά τον μήνα. Με βάση το άρθρο που πρόσφατα έγραψα για τα μύδια στο olivemagazine.gr, θυμήθηκα το πιάτο αυτό απ’ τη νεότητά μου και σκέφτηκα να το αναπαράγω με νεωτερικό τρόπο, με βάση την εμπειρία μου και αξιοποιώντας τις πικάντικες εντάσεις που το μύδι σηκώνει.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Έτσι επέλεξα ένα καλής ποιότητας κάρι Madras από μαγαζί μπαχαρικών, που ήταν σχετικά καυτερό και το πλαισίωσα με καπνιστή πάπρικα για να δώσω μια παλέτα πικάντικων γεύσεων. Αυτά τα δύο, τα συμπλήρωσα από κουρκουμά, που δεν έχει σχεδόν καθόλου γεύση, αλλά θα έβαφε πολύ όμορφα κίτρινο το ρύζι. Μαζί τους μπήκε και μια μικρή καυτερή πιπεριά για να ανεβάσει κι’ άλλο τους τόνους!

Στη βάση της σάλτσας, ο κλασικός συνδυασμός με κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και πιπεριά κέρατο, που σοτάρονται ιδιαίτερα αργά περί τα 15’, μελώνουν και δημιουργούν μια γλυκιά νοστιμιά.  Παρέα τους, μια νόστιμη σάλτσα τομάτας που μπαίνει στη συνέχεια. Αυτή τη γλυκιά νοστιμιά της σάλτσας, κοντράρουν εντέλει τα πικάντικα στοιχεία, δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία.  Και να σημειώσω πως το φρέσκο κόλιανδρο που μπαίνει στο τέλος, προσθέτει αφάνταστα στη σύνθεση, κάνοντας ένα γευστικό διάλογο με τα μπαχαρικά.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η σάλτσα αυτή, με τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, έχει δοκιμαστεί εκτός από πιλάφι και με ζυμαρικά, και κλέβει καρδιές και εντυπώσεις! Όμως έχοντας ήδη μια συνταγή με ζυμαρικά και μύδια, ήθελα να παρουσιάσω την συγκεκριμένη συνταγή με ρύζι, δεδομένου ότι έχω ανακαλύψει τον τελευταίο καιρό, καστανό ρύζι από τρεις διαφορετικές μάρκες Agrino, 3A και Uncle Ben’s , το οποίο όμως έχει υποστεί μια φυσική διαδικασία parboiling με βραστό νερό. Με αποτέλεσμα να βράζει σε μόνο 10’, αντί για τα συνήθη 40-50’ ψυχοβγαλτικά λεπτά που παίρνουν τα ανεπεξέργαστα καστανά ρύζια, που είναι σε κάθε περίπτωση ιδανικά για υγιεινή διατροφή.  

Και για μένα η ανακάλυψη αυτού του προϊόντος είναι σημαντική για τρείς λόγους. Πρώτα, γιατί πρακτικά μπορείς να τελειώσεις τη συγκεκριμένη συνταγή εύκολα και γρήγορα και να συντονίσεις με ακρίβεια τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζονται τα μύδια, με τον προβλέψιμο πλέον χρόνο που χρειάζεται το ρύζι. Ο δεύτερος και πολύ πιο σημαντικός λόγος είναι γιατί το καστανό ρύζι συνίσταται για διαβητικούς επειδή έχει αρκετά πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απ’ το λευκό, που είναι δυστυχώς εκτός της διαίτης μας πλέον. Και με τη δοκιμή που έχω κάνει, έχω παρατηρήσει μέσω FreeStyle Libre, πως όντως μπορώ να φάω καστανό ρύζι χωρίς να ξεπεράσω τα ασφαλή όρια, σε λογική ποσότητα βέβαια.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Τέλος, το γεγονός ότι είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο ρύζι, έρχεται σαν έξτρα μπόνους.  Οπότε με γενικό συμπέρασμα ότι είναι πρακτικό, ωφέλιμο και νόστιμο, και παρόλο ότι δεν έχω χορηγική σχέση με καμία απ’ τις τρεις εταιρίες, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας τα συστήσω ως εξαιρετικά προϊόντα.  Στη συγκεκριμένη δε συνταγή, η επιλογή μου δούλεψε τέλεια για όλους τους καλούς λόγους που εξήγησα.

Η συνταγή που σας προτείνω, βασίζεται πολύ στο αργό μέλωμα της σάλτσας μαζί με τα μπαχαρικά. Μπορείτε να βάλετε πιο ήπιο κάρι και καυτερή πιπεριά, αν δεν αντέχετε τα καυτερά, αλλά η μαγεία της είναι αυτή η κόντρα μεταξύ των γλυκών και των έντονων στοιχείων. Την έχουμε κάνει με κατεψυγμένα μύδια, αλλά κάλλιστα μπορείτε να βάλετε φρέσκα  και έχω σημειώσει διαφορετικούς χρόνους για την κάθε περίπτωση.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει αν ξεχάσετε είναι ο σεβασμός στον ελάχιστο μαγειρικό χρόνο που θέλει το μύδι για να βγει μαλακό, χωρίς να στεγνώσει ή να γίνει μαστιχωτό ως αποτέλεσμα του υπερβολικού μαγειρέματος. Γι’ αυτό και δίνω τόση έμφαση στους χρόνους αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Τέλος, να αναφέρω με υπερηφάνεια ότι η συνταγή φωτογραφήθηκε από την πολύ ταλαντούχα επαγγελματία φωτογράφο Αφροδίτη Χουλάκη που είναι μέγας fan του Cucina Caruso, και ομολογουμένως ανέβασε το επίπεδο σε σχέση με τις φωτογραφίες που καταφέρνω να βγάλω εγώ την ώρα που μαγειρεύω!

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Μια βατή συνταγή που θα σας πάρει συνολικά περί τα 30’ και κάτι, με μεγάλη έμφαση στους αργούς χρόνους και τη χαμηλή ένταση στα πρώτα της στάδια, που χτίζουν το βάθος της νοστιμιάς. Προσέξτε τα μπαχαρικά σας να είναι σχετικά φρέσκα και ρυθμίστε την ένταση του καυτερού ή πικάντικου ανάλογα με τα γούστα σας.

Η σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι και για ζυμαρικά. Απλά δε θα βάλετε το ρύζι και 8΄ πριν ολοκληρωθεί το πήξιμο της σάλτσας, στο στάδιο 3,  θα ρίξετε τα μύδια.

Για τη μαγειρική επιλέχτηκε ένα βαθύ τηγάνι της Lodge, που θα προσθέσει νοστιμιά λόγω της ενιαίας θερμοκρασίας που δίνει στο φαγητό και βέβαια θα είναι κούκλα στο τραπέζι για να σερβίρει κανείς.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. μύδια κατεψυγμένα και καθαρισμένα (αν χρησιμοποιείσετε, φρέσκα δείτε την σημείωση για τον ελαφρά διαφοροποιημένο χρόνο που θα τα προσθέσετε)
350 γρ. ρύζι καστανό των 10’ (& 700 ml. βραστό νερό)
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 πιπερίτσα καυτερή ξερή ή 1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. κάρι καυτερό
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. κουρκουμά
15 τοματάκια βελανίδια, κομμένα στη μέση
400 γρ. τομάτα τριφτή Γκρέκα
100 ml. λευκό κρασί
2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο Άρωμα, για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα υλικά:

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Κόψτε τα τοματίνια στη μέση. Βγάλτε τα μύδια απ’ τη κατάψυξη και ρίξτε τους λίγο νερό ίσα-ίσα να φύγουν οι πάγοι και να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Σοτάρετε λαχανικά & μπαχαρικά:

Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και σε χαμηλή ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε τα κομμένα κρεμμύδια και πιπεριές. Μαζί τους ρίχνετε τη καυτερή πιπεριά και τα τρία μπαχαρικά (κάρι, καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά) και ανακατεύετε. Στα 10΄ λεπτά θα προσθέσετε και τα κομμένα τοματίνια να μαραίνονται σιγά-σιγά. Αυτή η φάση με τα λαχανικά της σάλτσας που σοτάρονται αργά για να μελώσουν μαζί με τα μπαχάρια που βγάζουν αρώματα, επιδιώξτε να κρατήσει συνολικά  15΄ λεπτά με το μάτι στο ελάχιστο, γιατί αυτό είναι το μυστικό της βαθιάς νοστιμιάς του πιάτου.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Προσθέτετε κρασί και τομάτα

Προσθέστε το κρασί, αλατοπιπερώστε και μετά από 5’ λεπτά προσθέστε και τη σάλτσα τομάτας και ανακατέψτε. Θα αφήσετε τη σάλτσα να αργομαγειρευτεί ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 25΄ λεπτά  από τότε που βάλατε τη τομάτα, πάντα με την ένταση στο ελάχιστο, μέχρι οι μπουρμπουλήθρες του αέρα να γίνουν μικρές και να φθίνουν, που σημαίνει ότι τα περισσότερα υγρά έχουν εξατμιστεί.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4. Προσθέτετε το ρύζι και τα μύδια

Με δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσετε ρύζι* που βράζει σε 10’ το οποίο και χρειάζεται διπλάσιο νερό απ’ τη μάζα του, προσθέστε τα 350 γρ. ρύζι και αμέσως μετά 700 ml. βραστού νερού ανεβάζοντας την ένταση της εστίας λίγο πριν τη μέση και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι.

Στα 2΄ λεπτά προσθέστε και τα μύδια εφόσον είναι κατεψυγμένα*, ανακατέψτε και ξανακλείστε το καπάκι. Στα 8΄ λεπτά περίπου, ανοίξτε το καπάκι και περιμένετε να φύγουν τα περισσότερα υγρά, δοκιμάζοντας παράλληλα και το ρύζι να διαπιστώσετε αν έχει γίνει.

Εφόσον είστε ικανοποιημένοι, αφαιρείτε απ’ την εστία, πασπαλίζετε με αρκετό ψιλοκομμένο κόλιαντρο και σερβίρετε.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σημείωση *: Αν τα μύδια ήταν φρέσκα θα τα προσθέτατε στα 5’ λεπτά βρασίματος του ρυζιού των 10’. Αν το ρύζι είναι των 20’ θα πάτε προφανώς αναλογικά και θα προσθέσετε τα κατεψυγμένα μύδια 8΄ περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο και τα φρέσκα στα 5’ αντίστοιχα.

Σερβίρισμα:

Αν και το φαγητό είναι πικάντικο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάντα ταιριάζει. Όπως ταιριάζει και λευκό ή ροζέ κρασί.

μυδοπίλαφο με κάρι
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply