Φιλέτο λαβράκι σοτέ με την απλούστερη συνταγή

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Από τότε που βρίσκω φιλέτα λαβρακιού και τσιπούρας από Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, έτοιμα σε σουπερμάρκετ και ιχθυοπώλες, έχω γίνει μεγάλος φαν. Το ότι πλέον μπορούμε να γλυτώσουμε και το καθάρισμα του ψαριού, αλλά και τα κόκαλα στο πιάτο, είναι για μένα τεράστια αξία και είμαι σίγουρος πως αυτό ισχύει δυνητικά για τον περισσότερο κόσμο που θέλει τη βολή του και την άκοπη απόλαυσή του.

lavraki

Όλη η πρόκληση σήμερα όσον αφορά στο μαγείρεμα φιλέτων ψαριών είναι οι εύκολες, γρήγορες, υγιεινές αλλά και νόστιμες συνταγές που ο καθένας να μπορεί να εκτελέσει γυρνώντας σπίτι μετά από μια ξεθεωτική μέρα.

Αυτή η αυξάνουσα ανάγκη που διακρίνω στον κόσμο, για συνταγές με λίγα υλικά, οικονομικές, εύκολες, γρήγορες και συνάμα υγιεινές, θρεπτικές και βέβαια αδιαπραγμάτευτα νόστιμες, είναι η νέα μεγάλη πρόκληση που έχω βάλει στον εαυτό μου και στο Cucina Caruso. Καθώς μάλιστα έχουμε ήδη κλείσει ένα κύκλο 8 ετών ως ιστοσελίδα, όπου με 500 συνταγές έχουμε καλύψει σχεδόν πλήρως όλη τη παραδοσιακή αστική ελληνική κουζίνα, αλλά και πάρα πολλές κλασικές συνταγές της Ιταλικής, Γαλλικής και διεθνούς κουζίνας, η έμφαση τώρα θα στραφεί, σύμφωνα και με τις ανάγκες του κόσμου, στη καθημερινή απλότητα, την υγιεινότητα και την οικονομία, αλλά πάντα με τη νοστιμιά και κομψότητα του Cucina Caruso.  

Θεωρώ λοιπόν πως η συνταγή για φιλέτα λαβράκι σοτέ με λαχανικά, που σας παρουσιάζω εδώ, είναι ίσως η ιδανικότερη για να καλωσορίσει αυτή τη νέα πορεία του μπλογκ.  

Η ουσία της συνταγής περιγράφεται σε μια πρόταση, καθώς σοτάρεις τα φιλέτα σε ελάχιστο λάδι, αλατοπιπερώνεις, γυρνάς ανάποδα και σβήνεις με κρασί. Περί αυτού πρόκειται εν συντομία. Σε σημείο που όταν πρωτοέκανα τη συγκεκριμένη συνταγή ντρεπόμουν να τη γράψω, αλλά από τότε διαπίστωσα πως την έχω κάνει δέκα φορές σπίτι σε μια προσπάθεια μιας πιο υγιεινής δίαιτας,  πράγμα που δείχνει ότι η καταγραφή της έχει νόημα. Αλλά και όσοι φίλοι την δοκίμασαν, με πίεσαν να την “βγάλω στον αέρα”, ακριβώς επειδή είναι τόσο απλή και παράλληλα πολύ νόστιμη.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Έτσι, καθώς ο περισσότερος κόσμος όντως τέτοιες συνταγές θέλει, σας τη παρουσιάζω πλέον χωρίς ντροπή για το λιτόν του πράγματος, αλλά με περηφάνεια γιατί με το ελάχιστο των υλικών και διαδικασιών το γαστρονομικό αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό. Και ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ένας… ότι στην Ελλάδα έχουμε εκλεκτή πρώτη ύλη στο ψάρι και στα λαχανικά, μεταξύ άλλων. Γι’ αυτό η ελάχιστη μαγειρική διαδικασία που υπέβαλα στα υλικά, αναδεικνύει εντέλει την απαράμιλλη γεύση και τις σφριγηλές υφές τους, γεμάτες φρεσκάδα και θρέψη.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Τα φιλέτα του λαβρακιού της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας (Fish from Greece) είναι πιστοποιημένα φρέσκα καθημερινά στα οργανωμένα δίκτυα πώλησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιώ φιλέτα όλο και πιο συχνά, δεν έχω βρει ποτέ ούτε ένα κόκαλο κατά λάθος. Ακριβώς λόγω αυτής της ποιότητάς τους, μας παίρνει να τα υποβάλουμε στην ελάχιστη μαγειρική διαδικασία ενός απλού σοταρίσματος που καταλήγει σε σβήσιμο με κρασί, καθώς η γεύση της φρεσκάδας δεν χρειάζεται φτιασιδώματα.

Αν η πρώτη ύλη δεν είχε αξία, μια τέτοια συνταγή δεν θα μπορούσε να σταθεί, θα χρειάζονταν πρόσθετα, έντονα υλικά και μαγειρικές διαδικασίες να καπελώσουν τη γεύση τους, όχι να τη ξεγυμνώσουν, όπως εδώ. Έτσι, είμαι απόλυτα σίγουρος πως όποιος δοκιμάσει τη συνταγή, θα εντυπωσιαστεί απ’ το πόσο αναδεικνύεται η πρώτη ύλη και στο ψάρι, αλλά και στα λαχανικά που επέλεξα να το πλαισιώσω.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Όσον αφορά στη σύνθεση των λαχανικών, να σημειώσω πως σκέφτηκα μια χρωματική και γευστική παλέτα που κυμαίνεται απ΄ το σκούρο μωβ του ραντίτσιο με τη γοητευτική πικράδα του, στο υπόλευκο του φινόκιο με το σπιρτόζικο σφρίγος του, στη γλύκα της κόκκινης και κίτρινης πιπεριάς και στην γλυκόπικρη πράσινη ζωντάνια απ’ τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όλα καψαλισμένα απ’ το σοτάρισμα, να έχουν υποστεί την ίδια μινιμαλιστική μαγειρική διαδικασία με το ψάρι. Η απροσδόκητη εναλλαγή των γεύσεων στις μπουκιές ανάμεσα στα επιλεγμένα λαχανικά, αλλά και το γεγονός ότι δεν χρειάζονται καμία σάλτσα για να τα απολαύσεις είναι δύο χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα που θα διαπιστώσετε στο μινιμαλιστικό αυτό πιάτο.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό, τη συνταγή με το “ρατατούιγ ψητών λαχανικών” με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Δεν νομίζω να υπάρχει απλούστερη συνταγή με τόσο νόστιμο και υγιεινό αποτέλεσμα που να δικαιώνει μάλιστα απόλυτα τα εξαιρετικής ποιότητας ψάρια που έχουμε στην Ελλάδα. Η συνταγή απ’ την αρχή ως το τέλος θα σας πάρει λιγότερο από 15’ μαζί με τα λαχανικά εφόσον τα συντονίσετε να γίνονται παράλληλα.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Είναι η απόλυτη συνταγή για δίαιτα, για διαβητικούς και μη, γίνεται πανεύκολα ακόμη κι όταν γυρνάτε κουρασμένοι στο σπίτι και παράλληλα, οι γεύσεις και οι υφές όλων των υλικών είναι εξαιρετικά νόστιμες, δεν κάνετε καμία απολύτως γαστρονομική θυσία υπέρ της υγιεινότητας. Σ’ αυτή τη συνταγή για λαβράκι σοτέ με λαχανικά, θρέψη, γεύση, υφές, πρακτικότητα (μια και γλυτώνετε τα κόκαλα), ευκολία μαγειρέματος, χρόνος ενασχόλησης αλλά και οικονομία, συμβαδίζουν απόλυτα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστείσετε το λαβράκι από φιλέτο τσιπούρας.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Υλικά για 2 άτομα:

2 φιλέτα λαβράκι Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
15 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
50 ml. λευκό κρασί
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Για τα συνοδευτικά ψητά λαχανικά:

½ ραντίτσιο κομμένα στα τέταρτα
½ φινόκιο κομμένο στα τέταρτα
6-8 λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση
½ κόκκινη και ½ κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
15 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
50 ml. λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Διαδικασία παρασκευής:

1. Σοτάρετε τα λαχανικά:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι που θερμαίνεται σε υψηλή ένταση και όταν κάψει, τοποθετείτε τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να μαραθούν λίγο. Σε 3’ τα γυρνάτε απ’ την άλλη να πάρουν χρώμα κι από εκεί και αλατοπιπερώνετε. Στα 6’ περίπου λεπτά τα σβήνετε με κρασί και όταν καταλαγιάσουν οι ατμοί και εξατμιστεί όλο το κρασί, κλείνετε το μάτι και τα αφήνετε εκεί να μένουν ζεστά. Συνολικά το σοτάρισμα των συγκεκριμένων λαχανικών δεν υπερβαίνει τα  10’.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

2. Σοτάρετε τα φιλέτα του λαβρακιού:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι που θερμαίνεται σε υψηλή ένταση και μαζί του και τα κλωνάρια απ’ το θυμάρι. Όταν κάψει το λάδι, τοποθετείτε τα φιλέτα με την πέτσα από κάτω. Σε ένα λεπτό χαμηλώνετε την ένταση στα 6/9 και αλατοπιπερώνετε. Στα 4 λεπτά, τα γυρνάτε προσεκτικά με σπάτουλα απ’ την άλλη και αφαιρείτε την πέτσα, που συνήθως δεν στέκεται πάνω τους (αν θέλετε την πέτσα ως μεζέ, αφήστε τη να γίνει κριτσανιστή στο τηγάνι και αφαιρέστε τη αμέσως πριν μπει το κρασί).  Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και απ΄ την άλλη πλευρά και σε ένα λεπτό σβήνετε με το κρασί. Μόλις καταλαγιάσουν οι ατμοί και εξαφανιστεί το κρασί, σβήνετε το μάτι και σερβίρετε.  Συνολικά, ο χρόνος σοταρίσματος του ψαριού είναι περί τα 7’.

φιλετο λαβρακι με λαχανικα σοτε

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε από ένα φιλέτο στο κάθε πιάτο και μοιράζετε τα λαχανικά. Θα εντυπωσιαστείτε απ’ το ότι δεν χρειάζεται η παραμικρή σάλτσα ή λαδολέμονο, καθώς ψάρι και λαχανικά είναι ζουμερά και σφριγηλά και η φρέσκια, αυθεντική τους γεύση σας παρουσιάζεται αγνή σε κάθε μπουκιά. Καμμιά φορά, η απόλυτη απλότητα είναι η πιο νόστιμη οδός!

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply October 29, 2022

    Γιώργος Γεωργόπουλος

    Καλησπέρα κύριε Παπαζυμούρη,
    Σας ευχαριστούμε για τα 8 χρόνια γεμάτα μαγειρική παιδεία που αφειδώς μας προσφέρετε και ελπίζουμε (να είμαστε καλα ) σε τουλάχιστον άλλα τόσα !
    Η απόφαση σας για στροφή και έμφαση στις απλές συνταγές μιας και έχετε καλύψει τρομερό μέρος της Ελληνικής και της διεθνής κουζίνας δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά το δέχομαι διότι τα πάντα πρέπει να εξελίσσονται ανάλογα τα σημεία των καιρών.
    Χρειάζεται όμως προσοχή μη γίνει η σελίδα σαν μια απο όλες τις άλλες και χαθεί ανάμεσα τους , ελπίζω στην ιδιά υψηλής ποιότητας άρθρα σας / βίντεο με τον ιδιαίτερο και επιστημονικό σας τρόπο .

Leave a Reply

Leave a Reply