Ρατατούιγ ψητών λαχανικών, ως υγιεινό συνοδευτικό

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

To ratatouille (ρατατούιγ) είναι το Γαλλικό μπριάμ, μια χαλαρή σύνθεση από καλοκαιρινά λαχανικά στο φούρνο με ελαιόλαδο. Προέρχεται απ’ τη Νίκαια στη Προβηγκία (νότια Γαλλία) και όπως και το δικό μας μπριάμ, περιλαμβάνει συνήθως τομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι,  κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και ελαιόλαδο, αλλά και κάποιο συνδυασμό απ’ τα πολλά αρωματικά βότανα της περιοχής (μαντζουράνα, βασιλικός, μάραθος, δάφνη, θυμάρι, ή ένα μίγμα που ονομάζεται herbs de Provence), που του δίνει ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με αυτό που ξέρουμε.

Προφανώς το ρατατούιγ προσαρμόζεται στο τι υπάρχει στο μποστάνι κάθε φορά, δεν είναι μια συνταγή με στεγανά όσον αφορά στα υλικά που το συνθέτουν. Πάντως αποτελεί ένα κλασικό καλοκαιρινό ελαφρύ πιάτο που είναι κατά κύριο λόγο οικιακή παρασκευή, σε όλη τη Provence. Λόγω της δημοφιλίας του πλέον μαγειρεύεται σε όλη τη Γαλλία, αλλά και εκτός συνόρων σε Μ. Βρετανία και Γερμανία, καθώς οι τουρίστες το δοκιμάζουν επισκεπτόμενοι τη Νότια Γαλλία και δελεάζονται απ’ τον συνδυασμό νοστιμιάς, ευκολίας στη παρασκευή και υγιεινότητας. Και μνήμες του μεσογειακού ήλιου να προσθέσω…

Η συνταγή που σας παρουσιάζω, βασίζεται στη λογική της σύνθεσης ψητών λαχανικών όπως τη ξέρουμε απ’ το ρατατούιγ και το μπριάμ, αλλά έχει στόχο να αποτελέσει ένα υγιεινό συνοδευτικό πιάτο σε ψητά κρεατικά ή ψαρικά και όχι ως κυρίως, όπως συνήθως σερβίρονται αυτά τα πιάτα.

Η πρώτη βασική διαφορά του από ένα κανονικό ρατατούιγ ή μπριάμ,  είναι ότι δεν περιέχει σάλτσα τομάτας και άρα τα λαχανικά δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μια σάλτσα, αλλά μόνον απ’ το ελαιόλαδο. Η άλλη, πιο σημαντική διαφορά, είναι  ότι εκτός από τα κλασικά κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και σκόρδο, περιέχει και γλυκοπατάτα, σελινόριζα και κουνουπίδι, υλικά με “σώμα” που παίζουν ρόλο υποκατάστατου της πατάτας, που είναι και το κλασικό συνοδευτικό σε πρωτεΐνες.

Το σημαντικό εδώ σε σχέση με την πατάτα, είναι ότι όλα αυτά τα λαχανικά που έχω επιλέξει, έχουν πολύ πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να μπορεί να απολαύσει το συνοδευτικό αυτό και όποιος προσέχει το ζάχαρό του ή γενικά θέλει να περιορίσει τους υδατάνθρακες για λόγους δίαιτας.

Έτσι αυτή η συνταγή που ξεκίνησε επ’ αφορμή της ανάγκης να συνοδευτούν τα Saltimbocca alla Romana της προηγούμενης ανάρτησης, αποτελεί μια εξαιρετική λύση συνοδευτικού που συνδυάζει μεγάλη νοστιμιά, πολύχρωμη εμφάνιση και υγιεινότητα, απευθυνόμενη κυρίως σε διαβητικούς.

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Πανεύκολη παρασκευή που χρειάζεται από σας απλά να καθαρίσετε και να κόψετε τα λαχανικά που θα επιλέξετε που θα σας πάρει 5 λεπτά και μετά τα βάζετε σε ένα ταψί και ψήνονται για 1 ώρα και κάτι στο φούρνο.   Την ακριβή σύνθεση εντέλει μπορείτε να τη κάνετε σύμφωνα με τα γούστα σας, μπορείτε να παραλείψετε κάποια υλικά ή να προσθέσετε άλλα, με το σημαντικότερο να ασπαστείτε την ιδέα ενός τέτοιου συνοδευτικού. Για το ότι βάζουμε λευκό κρασί και όχι νερό ώστε να μείνουν πιο σφριγηλά τα λαχανικά, υπάρχει πλήρης ανάλυση στην συνταγή για το μπριάμ.

Έχουμε επιλέξει το μαντεμένιο ταψί της Lodge που προσφέρει ενιαία θερμική ενέργεια στο φαγητό και μελώνει ιδανικά τα λαχανικά. Άσε που είναι κούκλα στο σερβίρισμα!

Υλικά για ένα μικρό ταψί 33 Χ 22 (για συνοδευτικό σε 4-6 μερίδες)

½ μεγάλη γλυκοπατάτα κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
½ μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
1 μεγάλο κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε κυβάκια
½ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
2 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη) κομμένες σε τετράγωνα 2-3 εκ.
15 ντοματίνια βελανίδια, ολόκληρα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
70 ml. λευκό κρασί
100 m. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας σας)
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: 1-2 καυτερές πιπεριές

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ετοιμάστε τα υλικά:

Καθαρίστε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα και κόψτε τα σε ροδέλες και στη συνέχεια σε κύβους. Κόψτε επίσης σε ροδέλες και κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τις πιπεριές σε κομμάτια, το πράσο σε ροδέλες, το κουνουπίδι σε μπουκέτα και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

Βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

2. Ετοιμάστε το ρατατούιγ:

Βάλτε τα κομμένα υλικά το ένα μετά το άλλο στο ταψί σας.

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

Αλατοπιπερώστε, ρίξτε το κρασί και τελευταίο το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μια κουτάλα.

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

3. Ψήστε το ρατατούιγ:

Βάλτε το ταψί με το ρατατούιγ στον προθερμασμένο  φούρνο, στους 180°C με αέρα. Μετά από 30’ περίπου ανοίξτε και ανακατέψτε τα λαχανικά και πάλι περίπου στη 1 ώρα ξανανακατέψτε. Αφήστε περίπου 15’ ακόμη (ανάλογα και με τον φούρνο σας) και αν θέλετε, το τελευταίο 10’λεπτο βάλτε γκριλ ή συνδυασμό γκριλ με αέρα για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε το έτοιμο ρατατούιγ απ’ το φούρνο και αφήστε τουλάχιστον ένα 5 λεπτο να πέσει η θερμοκρασία μέχρι να σερβίρετε .

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου

Σερβίρισμα:

Αν και κάλλιστα τρώγεται και ως γεύμα μόνο του, το συγκεκριμένο ρατατούιγ προορίζεται εξαρχής για υγιεινό και ελαφρύ συνοδευτικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σχεδιασμένο ειδικά για ανθρώπους με διαβήτη ή όσους κάνουν δίαιτα σε υδατάνθρακες αλλά δεν θέλουν να συμβιβαστούν γευστικά. Ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ψητά ψάρια, κρεατικά ή πουλερικά, όπου γευστικά και εμφανισιακά κλέβει τη παράσταση  στο πιάτο!

ρατατουιγ μπριαμ λαχανικά ψητά φουρνου
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply September 1, 2022

    Βίκυ Π

    Απλά τέλειο.Μπράβο σας!!!

Leave a Reply

Leave a Reply