Ένα τσιζκέικ διαφορετικό, αιρετικό, παιχνιδιάρικο, ένα τσιζκέικ αλμυρό ήταν η ιδέα της Σόφης, για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι. Ένα τσιζκέικ που παίζει με τις προσδοκίες σου και θέλει να σε ξαφνιάσει, καθώς από μακριά φαίνεται σαν κάτι που έχεις ξαναδεί, αλλά πλησιάζοντας βλέπεις στη κορυφή του, εκεί που περίμενες τα φρούτα, να έχει ντοματίνια και κοντοστέκεσαι με ερωτηματικά.
Με βάση από παξιμάδια χαρουπιού, φυσικό τυρί κρέμας ως βασικό υλικό και από πάνω καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματίνια βελανίδι, το αλμυρό αυτό τσιζκείκ μοιάζει με διασταύρωση ενός κλασικού τσιζκέικ με ένα ντάκο.
Πολύ καλοκαιρινό, φρέσκο και γλυκά αλμυρό, παίζει τον ρόλο ενός ορεκτικού σε ένα μπουφέ ή ενός πρωτότυπου μεζέ σε μεσημεριανό τραπέζι. Το σίγουρο είναι ότι εντυπωσιάζει με την εμφάνιση σερβιρισμένο σαν τούρτα. Βέβαια όταν κοπεί σε κομμάτια μην έχετε την ελπίδα ότι θα σταθεί όπως ένα γλυκό τσιζκέικ σε κομμάτια, μια και το παξιμάδι δεν μπορεί να αποτελέσει ενιαία μάζα, οπότε στο πιάτο θα είναι κάπως πιο χύμα. Αλλά εκεί θα σας κερδίσει η γεύση του, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό!
Χαρακτηριστικά της συνταγής
Πολύ εύκολη συνταγή που θα σας πάρει λιγότερο από μια ώρα κυρίως γιατί αξίζει να καραμελώσετε τα κρεμμύδια αργά, διαδικασία της τάξης των 40’.
Προφανώς η ιδέα του αλμυρού τσιζκέικ, αποτελεί ιδανική βάση για άλλους πειραματισμούς, με διαφορετικά παξιμάδια (π.χ. γλυκανίσου), με πρόσθεση γιαουρτιού στο cream cheese για να είναι πιο ανάλαφρο και πρόσθεση κάπαρης ή ελιάς στην κορυφή, για να προτείνουμε κάποιες ίδέες.
Υλικά για ένα cheesecake, σε αποσπώμενη φόρμα με βάση διαμέτρου 20 εκ.
350 γρ. παξιμάδια χαρουπιού, σπασμένα
3 συσκευασίες Χ 250 γρ. Arla Natural Cream Cheese
2 κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα/όγδοα
250 γρ. ντοματίνια βελανίδια
30 ml. balsamico
60 ml. ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για ντεκόρ
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Καραμελώνετε το κρεμμύδι:
Ξεκινάτε απ’ αυτό μιας και παίρνει την περισσότερη ώρα. Σε τηγάνι με ελάχιστο λάδι (15-20 ml) και σε πολύ ήπια ένταση (2-4) βάζετε τα κρεμμύδια να σοταριστούν αργά. Γυρνάτε κάθε τόσο μέχρι σε 30′-40’ να έχουν πάρει χρώμα και να έχουν μαραθεί τελείως. Τότε ανεβάζετε την ένταση, προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε καλά και σβήνετε σε 1 λεπτό που έχει εξατμιστεί όλο το υγρό.
2. Ετοιμάζετε τη βάση:
Σπάτε τα παξιμάδια χαρουπιού, βάζοντάς τα σε σακούλα με ένα βαρύ αντικείμενο. Είναι καλύτερα να τα σπάσετε έτσι, αντί σε πολυκόφτη, γιατί έχετε καλύτερο έλεγχο στο να μην τα θρυμματίσετε και ν’ αφήσετε μερικά κομμάτια 1-2 εκ.
Βάζετε τα θρυμματισμένα παξιμάδια στη φόρμα, ρίχνετε μερικές πρέζες ελαιόλαδο και τα πιέζετε λίγο με ένα κουτάλι, να σφίξουν όσο γίνεται.
3. Βάζετε το τυρί:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το τυρί και χτυπήστε το για 1-2 λεπτά με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις πάνω απ’ τη βάση των παξιμαδιών και απλώστε με ένα κουτάλι με ήπιες κινήσεις να ισιώσει η επιφάνεια. Το τυρί στην ουσία θα αποτελέσει συγκολλητική ουσία για τα παξιμάδια από κάτω, οπότε θέλει προσοχή.
4. Ολοκληρώνετε το cheesecake:
Πάνω απ’ το λευκό τυρί θα τοποθετήσετε ένα-ένα τα καραμελωμένα κρεμμύδια ώστε να πιάσουν όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια τα ντοιματίνια κομμένα στη μέση. Περάστε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο τα ντοματίνια να λάμπουν και να πάρουν γεύση και πασπαλίστε με ανθό αλατιού. Διακοσμείστε με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου. Το βάζετε στο ψυγείο για ένα δίωρο τουλάχιστον.
Σερβίρισμα:
Πριν σερβίρετε το βγάζετε απ’ το ψυγείο και αφαιρείτε προσεκτικά την αποσπώμενη φόρμα, πάνω σε μια πιατέλα. Όλο το παιχνίδι είναι να δούμε στο τραπέζι την αλμυρή τούρτα και να μας ανοίξει την όρεξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα σερβιριστεί με μια σπάτουλα αλλά τα κομμάτια στα πιάτα μην περιμένουμε να βγουν τέλεια όπως σε ένα γλυκό τσιζκέικ. Εμείς σερβίραμε σε πιατέλα της σειράς Patchwork της ΙΩΝΙΑ και βέβαια καραμελώσαμε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι FEST.