Στρούντελ φύλλου κρούστας με μήλο ή αχλάδι (VIDEO)

στρουντελ μηλοπιτα αχλαδοπιτα

Η μηλόπιτα είναι ίσως το πιο δημοφιλές σπιτικό επιδόρπιο σε όλο τον Δυτικό κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα που συνηθίζει να εξαιρεί εαυτόν από παγκόσμιους κανόνες. Οι αναζητήσεις στο Ελληνικό Google για μηλόπιτες όλων των ειδών είναι εντυπωσιακό ότι δεν σταματούν ούτε καν τον Αύγουστο και ευτυχώς στα αποτελέσματα τους πρωταγωνιστούν δύο συνταγές του Cucina Caruso. Αφενός η παραδοσιακή Ολλανδική μηλόπιτα αλα Winkel που πολλοί συμφωνούν στον χαρακτηρισμό μας ως “η καλύτερη μηλόπιτα στον κόσμο” και η κλασική, Βρετανικής λογικής apple crumble της Σόφης.

milopitaΕίπαμε να διευρύνουμε αυτό το γευστικό θέμα, φθινόπωρο που είναι, με μια μηλόπιτα μιας τρίτης, εντελώς διαφορετικής λογικής, με καταγωγή αυτή την φορά απ’ την Αυστρία. Μια apfelstrudel ! Απφελστρούντελ προφέρεται, αλλά σας παραπέμπω στο βίντεο να ακούσετε την αυθεντική Βιενέζικη προφορά της Εύης Αδάμ επ’ αυτού… πεθαίνω! Σκέφτομαι να το βάλω ringtone!

Για τα καθ’ ημάς μιλάμε για ένα “στρούντελ με μήλα”, που θα γίνει εύκολα κι’ απλά, με φύλλα κρούστας για γλυκά. Και να σημειώσω για την γαστρονομική επιμόρφωσή μας, ότι η λέξη στρούντελ δεν παραπέμπει απλά σε μια συνταγή, αλλά σε μια ευρύτερη τεχνική, μια ιδέα για την οποία οι Αυστριακοί είναι υπερήφανοι. Ειδικά μια και τους μιμούνται οι Γερμανοί.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

Για την ιστορία λοιπόν, η ιδέα του στρούντελ έγινε δημοφιλής τον 18ο αιώνα στην Αυστρία κατά την αυτοκρατορία των Αψβούργων. Στην ουσία στρούντελ ονομάζεται μια -οποιαδήποτε- ζύμη που τυλίγει μια γέμιση ως σπείρα με τρόπο που δημιουργεί ένα κυλινδρικό σχήμα, ένα μπαστούνι. Η πιο γνωστή γέμιση είναι βέβαια το μήλο, αλλά το στρούντελ γίνεται και με άλλα αλμυρά ή και γλυκά υλικά.

αχλαδοπιταΜια και οι Αυστριακοί βλέπουν το στρούντελ σαν κόνσεπτ και όχι αποκλειστικά ως μηλόπιτα, είπαμε να σας δώσουμε δύο εναλλακτικές. Καθώς μάλιστα για την παρασκευή της μηλόπιτας θα χρειαζόμασταν 7 μόνον φύλλα από μια συσκευασία Χρυσής Ζύμης που έχει τα διπλάσια, σκεφτήκαμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα 7 μια αχλαδόπιτα. Και να έχουμε στο τέλος τις δύο πιο κλασσικές γεύσεις φρούτων του φθινοπώρου να ανταγωνίζονται για το ποιά είναι αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Και όλα αυτά θα τα απολαύσετε σε ένα ακόμη βίντεο της σειράς “Σύγχρονη σπιτική μαγειρική με ζύμες” με χορηγό τη Χρυσή Ζύμη και συμπρωταγωνίστρια μου την Εύη Αδάμ που εδώ έχει την τιμητική της, μια και έχει γεννηθεί στην Αυστρία και η ιδέα του στρούντελ, της είναι εξαιρετικά οικεία.

Αφού δοκιμάσετε και τα δύο, πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η μηλόπιτα είναι μάλλον πιο πληθωρική με τα μπαχαρικά της και τις σταφίδες, αλλά η αχλαδόπιτα είναι σαφώς πιο φίνα και κομψή με ένα εκπληκτικό συνδυασμό του αχλαδιού με τα ράσμπερις που δεν χρειάζεται κανένα μπαχαρικό για να απογειώσει την γεύση. Ιδέα της Σόφης βέβαια…

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή χωρίς τεχνικές προκλήσεις αρκεί να δώσετε προσοχή σε δυο λεπτομέρειες που αναφέρονται. Απλά συγκεντρώνετε τα υλικά, τα αναμιγνύετε, βουτυρώνετε τα φύλλα και φτιάχνετε το κάθε στρούντελ. Μετά αναλαμβάνει ο φούρνος.

Για να κάνετε και τις δύο γεμίσεις θα σας πάρει περί τα 25 λεπτά στη προετοιμασία και μετά μια ώρα στον φούρνο. Τα στρούντελ σας θα διατηρηθούν με ένα αλουμινόχαρτο εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες αλλά δεν νομίζω να τα αφήσετε να μείνουν τόσο…

Υλικά για δυο μπαστούνια (μήλο-σταφίδα & αχλάδι-ράσμπερι)

1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη  (14 φύλλα)

Για την γέμιση με μήλο
1 κόκκινο μήλο
1 πράσινο ξινόμηλο
50 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
50 γρ. σταφίδες σουλτανίνες
65 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. αλάτι
20 ml ΜΕΤΑΧΑ 3*
100( 50 +50) γρ. τριμμένο παξιμάδι
100 γρ. βούτυρο Lurpak

Για την γέμιση με αχλάδι
1 αχλάδι Φέτελ
1 αχλάδι κανονικό Κρυστάλλι
75 γρ. αποξηραμένα φραμπουάζ / ράσμπερις
50 γρ. αμύγδαλα
65 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
100 (50 + 50)γρ. τριμμένο παξιμάδι
20 ml ΜΕΤΑΧΑ 3*
100 γρ. βούτυρο Lurpak

Διαδικασία:

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

1. Προεργασία:

Έχετε βγάλει το φύλλο απ’ την κατάψυξη πριν τουλάχιστον δυο ώρες. Θέλετε να είναι δροσερό, όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζετε τα φρούτα και κόβετε σε λεπτές φέτες. Ένα μικρό μυστικό είναι να κόψετε τους ξηρούς καρπούς με το μαχαίρι αντί να τους σπάσετε σε γουδί ή πολυκόφτη, για να μην δημιουργηθεί τρίμμα (σκόνη). Μετράτε τα υπόλοιπα υλικά και τα μαζεύετε κοντά σας. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια ένταση σε ένα κατσαρόλι και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160ºC πάνω-κάτω.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

2. Φτιάχνετε την γέμιση μήλου-σταφίδας

Βάζετε σε μπασίνα (μεγάλο μπολ) το ένα μετά το άλλο όλα τα υλικά της γέμισης: τα μήλα, τις σταφίδες, το καρύδι, τη ζάχαρη, τα αρωματικά κανέλα και μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το ΜΕΤΑΞΑ και την μισή ποσότητα από την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε. Τα αφήνετε να δέσουν λίγα λεπτά μεταξύ τους.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

3. Φτιάχνετε την γέμιση αχλάδι-ράσμπερι

Αντίστοιχα σε άλλη μπασίνα βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης: αχλάδια, ράσμπερις, αμύγδαλα, ζάχαρη, αλάτι, ΜΕΤΑΞΑ και την μισή ποσότητα της φρυγανιάς. Ανακατεύετε και τ’ αφήνετε να δέσουν λίγα λεπτά μεταξύ τους.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

4. Ετοιμάζετε τα φύλλα

Ανοίγετε σε καθαρή επιφάνεια στον πάγκο σας τα φύλλα. Κόβετε ένα αντικολλητικό χαρτί για να βουτυρώσετε πάνω του τα φύλλα του στρούντελ. Από το πρώτο φύλλο ως το 7ο θα κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Θα περάσετε πρώτα το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο. Στη συνέχεια θα πασπαλίσετε πάνω του μια-δυο κ.σ. από την φρυγανιά. Βάζετε πάνω του το επόμενο φύλλο και επαναλαμβάνετε μέχρι το 7ο για το ένα στρούντελ και αργότερα με τα υπόλοιπα 7 φύλλα για το δεύτερο στρούντελ.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

5. Γεμίζετε και κλείνετε τα στρούντελ

Καθώς τα 7 φύλλα είναι απλωμένα και βουτυρωμένα, απλώνετε στο κέντρο τους την γέμιση του μήλου εδώ, έτσι ώστε να περισσεύει περίπου 5 εκ. κενό από κάθε πλευρά. Αρχίζετε να διπλώνετε σαν να κλείνετε φάκελλο ξεκινώντας απ’ τα πλάγια και στη συνέχεια να ρολάρετε απ’ την μακριά επιφάνεια ώστε να δημιουργηθεί κύλινδρος που θα έχει την γέμιση ανάμεσα στη σπείρα των φύλλων που δημιουργήθηκε. Όλο το μυστικό βέβαια είναι να κρατήσετε το σημείο που τελειώνει το φύλλο, στην κάτω πλευρά, ώστε με το βάρος του στρούντελ να κλείσει κατά το ψήσιμο.

Milopita strudel 5a

Επαναλαμβάνετε την διαδικασία και για το δεύτερο στρούντελ με το αχλάδι.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

6. Τελική ετοιμασία και ψήσιμο:

Βουτυρώνετε το ταψί που θα μπούνε τα στρούντελ στον φούρνο για να ψηθούν. Ακουμπάτε με προσοχή πάνω τους τα δυο μπαστούνια, με την ραφή από κάτω βέβαια. Βουτυρώνετε και την εξωτερική τους επιφάνεια και είναι έτοιμα για τον φούρνο. Θα ψηθούν στον φούρνο στους 160ºC πάνω-κάτω, για μία ώρα.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

7. Ανάπαυση και κόψιμο:

Μετά το ψήσιμο, βγάζετε το ταψί και πάλι με προσοχή μεταφέρετε τα δύο καυτά στρούντελ πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν ομοιόμορφα. Μετά από δέκα λεπτά, τα κόβετε με πολύ καλό μαχαίρι σε φέτες 2 εκ. και σερβίρετε.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

Σερβίρισμα:

Εκτός από σκέτα, ταιριάζει να σερβίρετε τα στρούντελ σας με παγωτό ή με σαντιγί, ή αν είναι ζεστά, με κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι σας πρωί ή απόγευμα και είναι ό,τι πρέπει κολατσιό γεμάτο ενέργεια για παιδιά!

Σερβίραμε τα στρούντελ μας σε πιάτα της σειράς KALEIDOSCOPE της ΙΩΝΙΑ με τα σχέδια ψηφιδωτού και τα αρμονικά χρώματα γής και θάλασσας.

στρούντελ με μήλο & αχλάδι

Στρούντελ φύλλου κρούστας με μήλο ή αχλάδι (VIDEO) 3.40/5 (68.00%) 5 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply November 29, 2017

    Paraskevi

    Μου διαφεύγει η ποσότητα της σταφίδας στο στρούντελ μήλου.

Leave a Reply

Leave a Reply