Σπαγγέτι Άλιο, Όλιο ε Πεπεροντσίνο: λιτά κι’ απέριττα!

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_

Σπαγγέτι με σκόρδο, ελαιόλαδο και καυτερή πιπεριά είναι στα καθ’ ημάς το Spaghetti Aglio Olio e peperoncino, που ομολογώ αντηχεί πιο νόστιμο στα Ιταλικά σε σχέση με την μετάφρασή του. Μια συνταγή διαδεδομένη σε όλη την Ιταλία που προέρχεται απ’ το Abruzzo, ανατολικά της Ρώμης.

Aglio-olio-e-peperoncinoΤο σπαγγέτι άλιο, όλιο ε πεπεροντσίνο είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιταλικής παράδοσης στη δημιουργία πιάτων με έντονο χαρακτήρα, που βασίζονται σε εξαιρετικά λιτές συνθέσεις απλών υλικών, εξαιρετικής ποιότητας. Γευστική πανδαισία με 4 μόνον υλικά!

Το λιτό της σύνθεσης εντυπωσιάζει και προκαλεί. Η τεχνική εστιάζεται στον αρωματισμό του ελαιόλαδου από την πικάντικη τσαχπινιά του σκόρδου και όχι στην κατανάλωση μαγειρεμένου σκόρδου ως μέρος της σάλτσας. Και εδώ είναι η διαφορά της φινέτσας στη γεύση, σε σχέση με μια ρουστίκ, πληθωρική ερμηνεία της συνταγής, που θα άφηνε το σκόρδο να βαρύνει το πιάτο. Η οποία βέβαια υπάρχει πάντα ως εναλλακτική με πολτοποιημένο σκόρδο, αλλά δεν την συνιστώ.

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_180426_0034

Τα καυτερά πεπεροντσίνο που στην ουσία είναι μπούκοβο ή/και μικρές αποξηραμένες (ή και φρέσκες ) καυτερές πιπεριές είναι στοιχείο που συναντάται συχνά στην Ιταλική μαγειρική εδώ και αιώνες. Προσφέρουν πικάντικη ως καυτερή γεύση ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητά τους αλλά μαζί μ’ αυτό και οφέλη για την υγεία και ειδικά σε ρευματισμούς, αύξηση της κυκλοφορίας και μείωση της χοληστερίνης, όντας επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Λένε μάλιστα ότι βοηθάει και στη λίμπιντο και όποιος θέλει ας αποδείξει το αντίθετο, με δεδομένο το πρότυπο του φλογερού Ιταλιάνου εραστή!

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_180426_0129

Για την δικιά μας συνταγή επέλεξα κατ’ αρχάς να χρησιμοποιήσω τα σπαγγέτι ριγκάτι της Barilla, τόσο επειδή έχουν χαραγματιές στις οποίες προσκολλάται ιδανικά η σάλτσα λαδιού, όσο και γιατί έχουν εκπληκτική μαγειρική συμπεριφορά μένοντας αλντέντε με πεντανόστιμη πάστα. Άλλωστε το βασικό υλικό μιας συνταγής με 4 μόνο στοιχεία, οφείλει να είναι ιδανικής ποιότητας.

Σημειώνω πως προσθέτω στη συνταγή και γλυκό μπούκοβο για τη γεύση και το προτείνω σε όσους δεν αντέχουν τα πολύ καυτερά. Οι δοσολογίες στα καυτερά πιπέρια και πιπεριές είναι πάντα ενδεικτικές γιατί αφενός παίζει το υποκειμενικό γούστο και οι αντοχές του καθενός, αφετέρου τα υλικά που βρίσκεις στην αγορά δεν έχουν στάνταρ επίπεδο καυστικότητας. Έτσι κάποια μπούκοβα και κάποιες πιπεριές είναι σχετικά ήπιες και κάποιες άλλες στην ίδια ποσότητα σε κάνουν μολότωφ! Οπότε προσοχή και να θυμάστε ότι πάντα μπορείς να προσθέσεις , όχι όμως να αφαιρέσεις σε μια μαγειρική σύνθεση.

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_180426_0092

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που γίνεται σε 15’. Προσοχή στο πεπεροντσίνο (μπούκοβο) γιατί κάποια είναι πιο καυτερά απ’ τα άλλα, οπότε θεωρείστε τις ποσότητες πιο κάτω ενδεικτικές.

Wine-pairing-Karoulias

Τομή Μαντινεία Τρουπής

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχοφίλερο, Πιείτε το τώρα

“tomi

Από τη μια είναι το εντυπωσιακά πληθωρικό αρωματικό προφίλ του Μοσχοφίλερου, από την άλλη η πολύ ζωηρή οξύτητα στο στόμα που χαρίζει το υψίπεδο της Μαντινείας σε συνδυασμό με την ποικιλία. Απρόσμενα φρέσκο κρασί, με ‘συνετά’ επίπεδα αλκοόλης, έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκά λουλούδια, σε μια τυπική Μαντινεία από το ανερχόμενο οινοποιείο Τρουπή.

Περιγραφή:
Καθαρό, μέτριας έντασης λεμονοπράσινο χρώμα, φρουτώδες με έντονα εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και κίτρο, λευκά άνθη όπως γιασεμί και τριαντάφυλλο. Στόμα σχετικά λιπόσαρκο, πολύ ζωηρό λόγω οξύτητας, με φρέσκο τραγανό φρούτο και πολύ δροσιστικό-αναζωογονητικό στο τελείωμα. Έτοιμο προς κατανάλωση χωρίς δυνατότητες για μακρά παλαίωση.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Σαλάτες, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα, κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα, ψάρι ψητό ή οστρακοειδή.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. Spaghetti Rigati Barilla
½ κεφάλι μικρό σκόρδο ή 3 σκελίδες κομμένες στη μέση
150 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½-1 κ.γ. κοφτή καυτερό μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
5-6 μικρές κόκκινες πιπερίες καυτερές, αποξηραμένες ή και φρέσκες (προαιρετικά)
½ κ.γ. γλυκό μπούκοβο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Κόψτε ένα μικρό κεφάλι σκόρδο στη μέση ή εναλλακτικά 3 σκελίδες κομμένες στη μέση και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό. Βάλτε 5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα.

SPAGHETTI AGLIO OLIO PEPERONCINO 1

2. Βάλτε τα σπαγγέτι να βράσουν:

Αφού κοχλάσει το νερό για λίγο, προσθέστε 2 κουταλίες σούπας αλάτι και μόλις καταλαγιάσει ο βρασμός βάλτε τα σπαγγέτι και το χρονόμετρο στα 10’ να μην σας ξεφύγουν.

SPAGHETTI AGLIO OLIO PEPERONCINO 2

3. Αρωματίζετε το λάδι με σκόρδο και πεπεροντσίνο:

Αμέσως μετά, σε μεγάλο τηγάνι που να χωρέσει όλα τα σπαγγέτι στο τέλος, θα βάλετε ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο σε μεσαία ένταση να ζεσταθεί. Προσθέστε το κεφάλι του σκόρδου ή τις σκελίδες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω , σε επαφή με το λάδι για να βγάλει τα αρώματά του. Αμέσως μετά προσθέστε το καυτερό και γλυκό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές. Ο στόχος αυτού του σταδίου είναι να αρωματιστεί το λάδι απ’ τα υλικά και όχι να τηγανίσουμε το σκόρδο, γιατί στη συνέχεια αφού δώσει τ’ αρώματά του θα το πετάξουμε. Δεν θέλουμε υψηλή ένταση, δεν θέλουμε να μαυρίσει το σκόρδο γιατί πικρίζει, αλλά να τσιγαριστεί τόσο, ώστε να πάρει χρώμα και να μελώσει. Ανακατεύετε κάθε τόσο, αλλάζετε πλευρά στα σκόρδα και όταν σε 3-4 λεπτά δείτε ν’ αρχίζει να αρπάζει, σβήνετε την εστία και αφαιρείτε τα σκόρδα.

SPAGHETTI AGLIO OLIO PEPERONCINO 3

4. Ανακατεύετε τα σπαγγέτι με το λάδι:

Μόλις γίνουν τα σπαγγέτι τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Κρατάτε και λίγο απ’ το νερό που έβρασαν μήπως χρειαστεί αναζωογόνηση στο δεύτερο πιάτο. Βάζετε πάλι μπρός την εστία σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε καλά να πάει παντού το λάδι και τα πεπεροντσίνι , ώστε να μεταφερθεί η πικάντικη γεύση παντού. Εδώ είναι και το όφελος της χρήσης σπαγγέτι ριγκάτι αντί απλού, δεδομένου ότι κρατάνε πάνω τους καλύτερα το λάδι.

SPAGHETTI AGLIO OLIO PEPERONCINO 4

Προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Σερβίρισμα

Ιδανικά χρησιμοποιείτε ζεστά βαθιά πιάτα και δεν βάζετε τριμμένο τυρί στην συγκεκριμένη συνταγή. Δεν της πολυπάει, αλλά κι αν το κάνετε δεν θα σας καταδώσουμε στην Ιταλική πρεσβεία για πολιτισμική αλλοίωση, έτσι δεν είναι Giorgio Christoforidis;

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_180426_0099

Εμείς ακολουθώντας την λογική της λιτής κομψότητας σερβίραμε στα βαθιά πιάτα της σειράς Mediterraneo της ΙΩΝΙΑ. Βράσαμε τα ζυμαρικά μας σε αντικολλητική κατσαρόλα και ετοιμάσαμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest.

Spaghetti-Aglio-Olio-e’-Peperoncino_180426_0091

Σπαγγέτι Άλιο, Όλιο ε Πεπεροντσίνο: λιτά κι’ απέριττα! 4.05/5 (81.00%) 20 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply