Scotch Eggs σε γευστικό ταίριασμα με τα 4 Last Great Malts of Scotland

Scotch Eggs & Single Malts

Τα Scotch Eggs (σκωτσέζικα αυγά) είναι ένα κλασικό Βρετανικό κολατσιό, όπου μέσα σε μια μπάλα από παναρισμένο κιμά λουκάνικου, περικλείεται ένα σφιχτό αυγό. Τρώγονται συνήθως κρύα και είναι εξαιρετικά δημοφιλή σνακ, στο νησί.

Scotch Eggs & 4 Single Malt WhiskiesΤα Scotch Eggs τα δημιούργησε ο επίσημος βασιλικός μπακάλης, το πασίγνωστο Fortnum & Mason, στο Piccadilly του Λονδίνου, το 1738. Καμία σχέση με καταγωγή από Σκωτία…

Σύμφωνα με το Fortnum & Mason, τα Scotch Eggs ήταν φτιαγμένα για τους πιο πλούσιους πελάτες και εξαρχής σχεδιασμένα για το κολατσιό των ταξιδιωτών και κατανάλωση εκτός σπιτιού. Γιατί εκείνη την εποχή το Piccadilly ήταν γεμάτο πανδοχεία για άμαξες, που ταξίδευαν από εκεί προς τα κτήματα των πλουσίων, στην επαρχία. Οπότε το Scotch egg με την πληθωρική του γεύση, τη διατροφική αξία του και την πρακτική, καινοτόμα μορφή του, ήταν εξαρχής μια δημιουργική μαγειρική ιδέα με πολύ συγκεκριμένο κοινό-στόχο και περίσταση. Πλήρες χορταστικό και πεντανόστιμο γεύμα στο χέρι κατα την διάρκεια του ταξιδιού με την άμαξα. Brilliant!

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, το Scotch Egg έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία που άρχισε να παρασκευάζεται και να προσφέρεται από πολλές διαφορετικές εταιρίες και παμπ. Σήμερα, μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού και χρησιμοποιούνται σαν φαγητό δρόμου, σαν κολατσιό γραφείου, σαν μεζές στα παμπ ή στην αυθεντική τους χρήση σε ταξίδια στην εξοχή και πικ-νικ.

Μια τέτοια σκηνή στην εξοχή φανταστήκαμε με τη Sophie, μετά από κυνήγι κάπου στα Highlands της Σκωτίας, όπου θα βγάζαμε τα λασπωμένα Barbour μας σε ένα πάγκο πικ-νικ και θα τρώγαμε τα τραγανά, πικάντικα & μεστά Scotch Eggs μας, παρέα με τι άλλο; Scotch Whiskies και μάλιστα τα πιο ψαγμένα Single Malts.

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Για να κάνουμε λοιπόν το απόλυτο food pairing επιλέξαμε να συνδυάσουμε τα Scotch Eggs μας με τα τέσσερα “νέα” malts που έφερε τελευταία η Dewar’s στην Ελλάδα υπό τον γενικό τίτλο “the Last Great Malts of Scotland”. Τα malts αυτά είναι “νέα” μόνο με την έννοια ότι σχετικά πρόσφατα τα αποστακτήρια τους άρχισαν να τα συσκευάζουν και να πουλάνε το προϊόν τους στο κοινό, οπότε εμείς τ’ ανακαλύπτουμε τώρα.

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Γιατί για αιώνες, τ’ αποστακτήρια malts διοχέτευαν όλη την παραγωγή τους στα μεγάλα, γνωστά blended whiskies, που έκαναν τεράστιες πωλήσεις παγκοσμίως. Η επιτυχία τους ήταν, ότι οι master blenders των μεγάλων εμπορικών μαρκών ουίσκι, αναγνώριζαν την μοναδική ποιότητα και χαρακτήρα των malts αυτών και τα επέλεγαν για να φτιάξουν το προϊοντικό προφίλ του blend τους.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχε εμπορικό κίνητρο από την πλευρά των αποστακτηρίων malt, προκειμένου να πάρουν το ρίσκο να λανσάρουν ένα single malt με την φίρμα τους, μια και οι καταναλωτές ζητούσαν blended whiskies.

map-of-scotland-artΈτσι, με ένα περίεργο τρόπο, το να παραμείνει άγνωστο στο ευρύ κοινό ένα αποστακτήριο malt επί αιώνες, ήταν σημάδι της επιτυχίας του.

Τώρα όμως που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως ένα σημαντικό κοινό από ψαγμένους πότες που αναζητούν αυθεντικές γεύσεις single malts, όλα αυτά τα σπάνια ουίσκι ξεφυτρώνουν σιγά-σιγά, μπαίνουν σε εκπληκτικά μπουκάλια, κρατώντας τα περίεργα, εξωτικά ονόματά τους και είναι έτοιμα να τ’ ανακαλύψουμε. Εμείς τα συγκεκριμένα, τ’ ανακαλύψαμε από πέρυσι και έτσι εδώ και ένα χρόνο, τα προσφέρουμε ως special after dinner drink σε κάθε τραπέζι μας στο σπίτι. Εδώ όμως, με τα Scotch Eggs, θεωρήσαμε ότι είναι η τέλεια αφορμή να σας τα γνωρίσουμε. Γιατί ως γνωστόν, στο Caruso η γαστρονομική άποψη εμπεριέχει όλα τα μυστικά μας, μεταξύ των οποίων είναι και νέα επώνυμα προϊόντα που επιλέγουμε και θεωρούμε κορυφαία.

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Tο αρρενωπό Aberfeldy απ’ τα Highlands, είναι και το βασικό malt που βρίσκεται πίσω απ’ το Dewar’s και κρατά χαμηλό προφίλ, οπότε δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό. Tο πιο αγαπημένο μου, το κομψό Craigellachie 13 ετών απ’ το Speyside, συνοδεύεται  από μια εκπληκτική περιγραφή της γεύσης του, που την αφήνω αμετάφραστη:

Scotch Eggs & 4 Single Malt WhiskiesFlames. Flared Light. Fireworks. Breathe in Bonfire Night. Clove-studded baked apples. Sulphury cordite. Hefty, malty, mazy in the mouth. Bonnie Sweet, but with fire in its belly.

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Το θαλασσινό Deveron απ’ τα παράλια των Ηighlands στη πόλη Madcuff,  ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν σε παρασκευή sherry & bourbon. Με θαλασσινή αύρα να διαπερνά την γεύση του και ελαφριές νότες μήλου και ξηρών καρπών, έχει πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Προσωπικά, μου ταίριαξε μάλλον περισσότερο απ’ όλα με τα Scotch Eggs μας, αλλά αυτό θεωρώ ότι δεν είναι απόλυτο.

Τέλος, το ευγενές και ρωμαλέο Royal Brackla πάλι απ’ τα Highlands, που απ’ το 1833 ήταν και το πρώτο -από τρία συνολικά- ουίσκι που φέρουν τον τίτλο Royal, αναγνωρισμένο απ’ τον βασιλιά William IV. Αμύγδαλα, καρποί αμπέλου, πλούσια μπαχάρια και τόνοι sherry.

Ανάμεσά τους πάντως δεν έχει νόημα να ψάξεις να βρεις “το καλύτερο”, αλλά να παίξεις με όλα τους, να ταξιδέψεις στους διαφορετικούς γευστικούς χαρακτήρες και ν’ απολαύσεις την περιπέτεια που σου προσφέρουν, συνολικά!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας τεχνικής δυσκολίας συνταγή. Θα σας πάρει περί την μισή ώρα η ετοιμασία και μετά το τηγάνισμα ανάλογα με τη φριτέζα που θα χρησιμοποιήσετε.

Scotch Eggs & 4 Single Malt WhiskiesΤο μεγαλύτερο πρόβλημα που θ αντιμετωπίσετε είναι να βρείτε τα κατάλληλα λουκάνικα για να πάρετε το κρέας. Τα ελληνικά συνήθως είναι πολύ χοντροκομμένα, καπνιστά και βαριά ως γεύσεις για την συγκεκριμένη συνταγή, γι’ αυτό εμείς πήγαμε στα Marks & Spencer Food Stores  και πήραμε γνήσια Εγγλέζικα λουκάνικα που είναι βραστά και πολύ ήπια σε γεύση.

Αν αποφασίσετε να μην βάλετε κρέας από λουκάνικο και να κάνετε όλο τον κλωβό από χοιρινό κιμά, τότε συνιστώ να προσθέστε στον κιμά, (επί πλέον του φρέσκου κρεμμυδιού, θυμαριού και της μουστάρδας) λίγες σταγόνες Worsestershire sauce, 1 κ.γ. θρυμματισμένο φασκόμηλο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο ή κύμινο και γιατί όχι μισό σφηνάκι ουίσκι. Ο στόχος είναι το κρέας να είναι ελαφρά spicy, χωρίς να είναι καυτερό.

Υλικά για 6 Scotch Eggs

6 + 2 μεσαία αυγά
370 γρ. χοιρινά βραστά λουκάνικα από το Marks & Spencer Food
350 γρ. κιμά χοιρινό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ½ κ.γ. μουστάρδα Dijon ή English
1 κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι Barilla
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κ.σ. γάλα

1-2 λτ. ηλιέλαιο

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Παρασκευή:

1. Βράζετε τ’ αυγά:
Επειδή έχει ιδιαίτερη σημασία να βγει τέλειο το αυγό στο καθάρισμα απ’ τα τσόφλια και ταυτόχρονα να είναι στο τσακ σφιχτό και πάντως όχι μελάτο (γιατί θα λερωθείτε τρώγοντάς το με το χέρι), ακολουθείτε την κατωτέρω τεχνική.

Βάζετε τόσο νερό να βράσει σε κατσαρόλι, ώστε να υπερκαλύψει τ’ αυγά. Με πολλή προσοχή, χρησιμοποιώντας κουτάλα ακουμπάτε στον πάτο της κατσαρόλας μέσα στο νερό που βράζει και βάζετε το χρονόμετρο στα 6’.30”.

πως φτιάχνετε Scotch Eggs

Η απότομη αντίδραση των πρωτεϊνών του ασπραδιού στην υψηλή θερμοκρασία, συσφίγγει το εσωτερικό και έτσι δεν κολλά στη μεμβράνη του τσοφλιού, πράγμα που κάνει αυτή τη μέθοδο ιδανική για εύκολο καθάρισμα μετά.

πως φτιάχνετε Scotch Eggs

Αφαιρείτε τ’ αυγά και τα βάζετε σε μπολ με νερό και παγάκια να σταματήσει τον βρασμό.
Αργότερα, όταν κρυώσουν, καθαρίζετε τ’ αυγά απ’ τα τσόφλια.

2. Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά-λουκάνικου:
Βγάζετε την μεμβράνη απ τα λουκάνικα και τα αναμιγνύετε με τον κιμά του χοιρινού. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, την μουστάρδα, το θυμάρι , αλάτι και πιπέρι. Για ευκολία στο πλάσιμο των Scotch Eggs αμέσως μετά, πλάθετε τον κιμά σε μπάλες περί τα 100-110 γρ. την καθεμία.

πως φτιάχνετε Scotch Eggs3. Φτιάχνετε τα μπαλάκια των Scotch Eggs:
Φέρνετε κοντά σας τα αυγά και τον κιμά. Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι. Απλώνετε στο πάγκο σας μια μεμβράνη. Παίρνετε στο χέρι σας μια μπάλα κιμά περίπου 100-110 γρ. και την απλώνετε σε ένα οβάλ σχήμα μήκους -στη μεγάλη πλευρά- περί τα 15 εκ. και πάχους ενός δάχτυλου περίπου.

πως φτιάχνετε Scotch EggsΒάζετε το αυγό μέσα στο αλεύρι και το καλύπτετε γύρω-γύρω για να μπορέσει να δέσει καλύτερα με τον κιμά που θα το περιβάλει. Ακουμπάτε το αυγό μέσα στο οβάλ σχήμα του κιμά και μαζεύετε την μεμβράνη ώστε να καλύψετε την περιφέρεια του αυγού με τον κιμά. Τότε, αφήνετε την μεμβράνη να πέσει και ενώνετε με τα δάχτυλα πλέον τις δύο πλευρές του κιμά και τα πλάγια. Το σηκώνετε απ’ τη μεμβράνη και το πλάθετε πλέον σε μια ενιαία μπάλα με τις παλάμες σας. Το αφήνετε και προχωράτε στο επόμενο μέχρι να ετοιμάσετε και τα 6. Αν σε κάποιο θέλει περισσότερο κιμά για να γίνει σωστά το περίβλημα προσθέτετε κατά κρίση.

4. Τηγανίζετε τα Scotch Eggs:
Βάζετε σε ένα μπολ τα δυο νωπά αυγά και το γάλα και τα χτυπάτε. Σε άλλο μπολ τη γαλέτα με λίγο αλατοπίπερο. Παίρνετε κάθε μπάλα και την βάζετε πρώτα στο χτυπημένο αυγό, τη γυρνάτε να πάει παντού και μετά την βάζετε στο μπολ με τη φρυγανιά, όπου επίσης την γυρίζετε μέχρι να καλυφθεί πλήρως.

πως φτιάχνετε Scotch Eggs

Σε φριτέζα ή κατσαρόλα βάζετε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί στους 170ºC. Φροντίστε να μην πάει πάνω από 180ºC γιατί θα μαυρίσει τη γαλέτα πριν την ώρα που χρειάζεται για να τηγανιστεί το Scotch Egg. Επίσης φροντίστε να μην βάλετε πολλά Scotch Eggs μαζί και το λάδι να τα υπερκαλύπτει οριακά αλλά να μην έχιε κίνδυνο να υπερχειλίσει με το άφρισμα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το ανοξείδωτο κατσαρολάκι της FEST γιατί μπορεί να κρατήσει σταθερή θερμοκρασία επειδή έχει βαρύ πάτο.

πως φτιάχνετε Scotch Eggs

Με πολλή προσοχή τοπθετείτε μέσα, μια ή δυο μπάλες Scotch Eggs, ανάλογα με το σκεύος και φροντίζετε να μην πέσει πολύ ή ν’ ανέβει κι’ άλλο η θερμοκρασία του λαδιού. Ας κυμανθεί στο εύρος μεταξύ 160º-180ºC. Τηγανίζετε για 6’-7’ γυρνώντας τα πολύ προσεκτικά μην σπάσουν και δραπετεύσει το αυγό. Στο τέλος, η γαλέτα απ’ έξω πρέπει να έχει χρυσίσει βαθιά και να δείχνει λαχταριστά τραγανή.

Αφαιρείτε σε χαρτί κουζίνας και βάζετε τα επόμενα αυγά. Αν κάποια στιγμή δείχνει να έχει μαυρίσει το λάδι, το περνάτε από σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα για να κρατήσει τα υπολείμματα καμμένης φρυγανιάς και το ξαναχρησιμοποιείτε.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τα Scotch Eggs σας είτε ζεστά μόλις βγήκαν, είτε κρύα όπως είναι το σύνηθες. Τα τρώτε με τα χέρια σαν σνακ.

Scotch Eggs & 4 Single Malt Whiskies

Εδώ τα βλέπετε στο δίσκο της συλλογής FANTASY της ΙΩΝΙΑ.
Και βέβαια γύρω τους τα 4 σπάνια single malts που πρέπει να δοκιμάσετε: Aberfeldy, Craigellachie, Deveron & Royal Brackla.
Τι να σας πω… περάσαμε πραγματικά πολύ ωραία σ’ αυτή τη φωτογράφιση!

Scotch Eggs σε γευστικό ταίριασμα με τα 4 Last Great Malts of Scotland 4.22/5 (84.44%) 9 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply January 9, 2017

    anna masouri

    Καλή και δημιουργικη χρονιά στην ομαδα σας!!! τα Scotch Eggs θα ηθελα να τα κανω με μοσχαρισιο κιμά γιατι δεν μας αρεσει το χοιρινό, στην περιπτωση αυτή θα παρασκευασω μιγμα για κεφτεδακια προσθετοντας και τα sauce and spices που αναφερατε ως προσθηκη στον χοιρινο κιμά ή κατι άλλο?
    σας ευχαριστώ πολυ

    • Τι να σας πω. Δεν τα έχω κάνει έτσι για να ξέρω πως να σας κατευθυνω, οπότε θα πρέπει να πειραματιστείτε εσείς. Πάντως διαλέξτε κιμά από λάπα ή έστω ελιά, να έχει λίγο λίπος γιατί αν βάλετε άπαχο φοβάμαι ότι θα θα γίνει σφιχτό και άνοστο.

Leave a Reply

Leave a Reply