Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Η ρεβιθάδα δεν είναι απλά άλλο ένα φαγητό, όταν έχεις κάνει επί δεκαετία διακοπές στη Σίφνο. Την νιώθεις αναπόσπαστο μέρος του τόπου, γιατί την έχεις βιώσει σαν σύμβολο, έθιμο και τελετουργία. Γιατί σύμφωνα με την παράδοση των Σιφνιών, η ρεβιθάδα ετοιμάζεται κάθε Σάββατο στο τσικάλι, μπαίνει στον ξυλόφουρνο αποβραδίς και είναι έτοιμη το πρωί, αποτελώντας το Κυριακάτικο εθιμικό πιάτο ενός Κυκλαδίτικου νησιού που έχει ταυτιστεί με τη γαστρονομία. Από τότε λοιπόν που πρωτοπήγα στη Σίφνο το 94 και λάτρεψα το νησί, αυτή η Σιφνέικη ρεβιθάδα, έγινε μέρος της οικογενειακής παράδοσης και στο σπίτι μου, στην Αθήνα.

cooking

Πριν 15 χρόνια περίπου, αγοράστηκε και το παραδοσιακό σκεύος, το τσικάλι και έτσι πολύ συχνά, τα Σαββατόβραδα που μέναμε σπίτι, έμπαινε στο φούρνο η παραδοσιακή ‘Aθηνο-σιφνέικη’ πλέον ρεβιθάδα, για να ξυπνήσουμε Κυριακή πρωί μέσα στα γλυκά της αρώματα, αφού σιγοψηνόταν στον φούρνο για 7-10 ώρες τουλάχιστον. Όποιος δεν έχει ‘τσιμπήσει’ ρεβιθάδα για πρωϊνό, δεν έχει ζήσει!

Βέβαια αυτό που περιγράφω συνέβαινε τις μισές φορές που θέλαμε να φάμε ρεβιθάδα την Κυριακή. Γιατί τις άλλες μισές, μέσα στη τούρλα του Σαββάτου (κυριολεκτικά), είχαμε ξεχάσει να μουσκέψουμε τα ρεβίθια. Μεγάλο χουνέρι μ’ αυτά τα ταπεινά ρεβίθια που απαιτούν προγραμματισμό Γερμανικού λαιφστάϊλ!

REVITHADA 9

Έτσι όταν σε μια επαγγελματική συνάντηση με τους ανθρώπους του Μπάρμπα Στάθη, έμαθα ότι τα ρεβίθια πλέον υπάρχουν προμουσκεμένα και κατεψυγμένα σε σακούλα, ομολογώ ότι αναφώνησα “τι καταπληκτική ιδέα”! Αλλά βέβαια έπρεπε οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω πριν σιγουρέψω ότι είναι και νόστιμα, γιατί ομολογώ στο συγκεκριμένο όσπριο στην αποξηραμένη μορφή του, μου έχουν τύχει και πολύ κακές ποιότητες, ακόμη και σε βιολογικά. Το κύριο ζητούμενο στα ρεβίθια είναι να είναι “βραστερά”, δηλαδή να μαλακώνουν χωρίς απαραίτητα να λιώνουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση

Η πρώτη δοκιμή με τα ρεβίθια του Μπάρμπα Στάθη ομολογώ ότι ήταν αποκάλυψη! Είχαν μαλακώσει σε μισή ώρα σε σημείο που με την συμβατική διαδικασία χρειαζόταν και μια ώρα βράσιμο στη κατσαρόλα και άλλες 7 ώρες σιγά-σιγά στο τσικάλι στον φούρνοι. Συν ότι ήταν εξαιρετικά νόστιμα! Πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα γεύμα αυθόρμητης επιλογής και όχι μεσοπρόθεσμου οικογενειακού προγραμματισμού. Αλλά δεδομένου ότι είναι πολύ πιο “εύκολα” στο χειρισμό απ’ την συνήθη μορφή του οσπρίου, χρειαζόταν κάποια αλλαγή στη συνταγή που έκανα μέχρι τότε.

Και μια και θα το δημοσιοποιούσα, η πρόκληση για μένα ήταν να βρω τον ιδανικό τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου υλικού, μέσα από κάποια τεχνική που θα ήταν εύκολη και προσιτή σε οποιονδήποτε (που δεν έχει τσικάλι) και θα έβγαζε ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη γεύση που έκανα για χρόνια σπίτι μου, μέσα από μια πολύωρη διαδικασία τριών σταδίων (μούλιασμα, βράσιμο και εν συνεχεία τσικάλι στο φούρνο).

Αν μπορούσα να το πετύχω δε και σε λιγότερο από μια ώρα, τότε θα ήταν ιδανική. Προφανώς και καμία ρεβιθάδα “πόλης” δεν θα έχει τα αρώματα και το μέλωμα του ξυλόφουρνου, αλλά αυτό το ζητούμενο δεν θα ήταν και ρεαλιστικό.

Μετά από 7 δοκιμές σε διάστημα δυο μηνών, βγήκε εντέλει η συνταγή με την τεχνική που θα δείτε στο βίντεο και θα διαβάσετε πιο κάτω, η οποία για μένα απαντά στο ζητούμενο της παραδοσιακής γεύσης ρεβιθάδας με σύγχρονο υλικό και τεχνική, σε λιγότερο από μία ώρα:

Τα μυστικά της νεοτερικής ρεβιθάδας μου

1. Ρεβίθι Μπάρμπα Στάθη
Η συνταγή αυτή είναι μελετημένη πάνω στο συγκεκριμένο υλικό, το ρεβίθι Μπάρμπα Στάθη, και δεν θα δουλέψει με κανονικό μουσκεμένο ρεβίθι. Όμως έτσι, θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που θα είναι εξαιρετικά κοντά σ’ αυτό που τρώω σπίτι μου επί χρόνια σιγομαγειρεύοντας τα ρεβίθια στο τσικάλι μου.

Διαφήμιση

2. Κρεμμύδι
Αυτό που βγάζει τη μισή νοστιμιά στη ρεβιθάδα, πέρα απ’ το ίδιο το ρεβίθι είναι το μπόλικο μελωμένο, χοντροκομμένο κρεμμύδι. Όλη η τεχνική μου εστιάζεται στο πώς θα μελώσει το κρεμμύδι σε δυο στάδια, ένα με το αργό σοτάρισμα στο μάτι και το δεύτερο με ψήσιμο στο γκριλ.

Ρεβίθια σούπα παραδοσιακή

Διαφήμιση

3. Πρόσθεση Ελαιόλαδου στο φούρνο
Καθώς το κρεμμύδι είναι ελαφρύτερο απ’ το ρεβίθι επιπλέει. Αντίστοιχα καθώς το λάδι είναι ελαφρύτερο απ’ το νερό επιπλέει κι’ αυτό και έτσι μέσα στο φούρνο κάτω απ’ το γκριλ το κρεμμύδι μελώνει μέσα στο λάδι, αντί να βράζει μέσα στο νερό. Αυτή είναι και η μικρή τεχνική “εξυπνάδα” που βελτιώνει το γευστικό αποτέλεσμα και προέκυψε βάσει ορθολογικής σκέψης και στοιχειώδους επιστημονικής γνώσης . Γι’ αυτό λοιπόν προσθέτετε πριν το φούρνο λίγο ακόμη λαδάκι.

4. Λεμόνι & Δεντρολίβανο
Το λεμόνι πρέπει να ακούγεται για να ξυπνά τη γεύση αντιπαραβάλλοντας την οξύτητά του στην αμυλώδη γλύκα του ρεβιθιού και την μελωμένη νοστιμιά του κρεμμυδιού. Το δεντρολίβανο δεν είναι το παραδοσιακό αρωματικό που χρησιμοποιούν στη Σίφνο, όπου συνηθίζουν τη ρίγανη, αλλά προέρχεται από πρώην πεθερά Παριανή η οποία μου το έμαθε και πιστεύω ότι συμπληρώνει απείρως καλύτερα τις γεύσεις. Από εκει και πέρα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τελεία και παύλα! Μην ακούσω για σκόρδα, ντομάτες κλπ και ευτελίσουμε την λιτή γευστική πληρότητα του πιάτου.

5. Ταβάς
Ένα μόνο σκεύος για το μάτι και το ίδιο για τον φούρνο. Απλά πράγματα, σωστό σχήμα για να απάγει υδρατμούς στο μέγιστο και έτσι να βγαίνουν οι αναλογίες σε νερό. Ο ταβάς της Fest που χρησιμοποιώ εγώ, ομολογώ ότι είναι το πιο χρησιμοποιημένο σκεύος στην κουζίνα μου, ιδανικό για ελληνική κουζίνα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ απλή συνταγή σε δύο στάδια με ένα σκεύος να μεταφέρεται από το μάτι στο φούρνο. Έχετε μια πεντανόστιμη ρεβιθάδα σε 50’, όποτε κι’ αν το επιθυμήσετε χωρίς προγραμματισμό!

Σημειώνω πάλι ότι η συνταγή αυτή ΔΕΝ κάνει για οποιοδήποτε ξηρό ρεβίθι, αλλά ΜΟΝΟΝ για τα κατεψυγμένα και προμουσκεμένα ρεβίθια του Μπάρμπα Στάθη, δεδομένου ότι αναπτύχθηκε ακριβώς για τα συγκεριμένα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου υλικού.

Υλικά για 4-6 άτομα

600 γρ. ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης (κατεψυγμένα και πρό-μουσκεμένα)
2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
30 + 30 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
χυμό από 2 λεμόνια
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
1 λτ. νερό βραστό (ανάλογα με το σκεύος)
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προεργασία

Χοντροκόβετε το κρεμμύδι και μαζεύετε τα υλικά κοντά σας.

Ρεβιθάδα παραδοσιακή με σύγχρονη εκτέλεση

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι

Στη πιο χρήσιμη κατσαρόλα της κουζίνας σας, στον πλατύ ταβά της Fest που μπαίνει και στον φούρνο, βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε ήπια ένταση για 10’ περίπου, ώστε να μαραθούν λίγο, να πάρουν χρώμα κατά μέρος και ν’ αρχίζουν να μελώνουν.

Ρεβιθάδα παραδοσιακή με σύγχρονη εκτέλεση

3. Χυμός λεμονιών

Στη διάρκεια του σοταρίσματος στύβετε τον χυμό από τα δύο λεμόνια που θα είναι και το μόνο όξινο στοιχείο της συνταγής

Ρεβιθάδα παραδοσιακή με σύγχρονη εκτέλεση

4. Σοτάρετε τα ρεβίθια

Προσθέτετε τα κατεψυγμένα ρεβίθια στο κρεμμύδι, Ανακατεύετε και σοτάρετε για 3 λεπτά.

Ρεβίθια σούπα παραδοσιακή

5. Βράζετε τη ρεβιθάδα

Μετά το σοτάρισμα προσθέτετε το βραστό νερό, λεμόνι, αλατοπίπερο και δεντρολίβανο και βράζετε την ρεβιθάδα με ανοιχτό τον ταβά, για 20’ λεπτά σε μεσαία ένταση. Στο μέσο αυτής της διαδικασίας ανάβετε τον φούρνο για προθέρμανση στο γκρίλ με αέρα στους 220ºC

ρεβίθια σούπα παραδοσιακή

6. Η ρεβιθάδα στον φούρνο

Το νερό στο 20λεπτο βράσιμο πρέπει να έχει χαμηλώσει κατά τα 2/3 περίπου. Προσθέτετε τα υπόλοιπα 30 ml ελαιόλαδο, που είναι και το μυστικό της συγκεκριμένης διαδικασίας δεύτερου μελώματος του κρεμμυδιού στο φούρνο. Γιατί το λάδι θα απλωθεί πάνω απ’ το νερό και καθώς η ρεβιθάδα θα είναι κάτω απ’ το γκριλ, το κρεμμύδι που ως ελαφρύτερο επιπλέει μαζί με τα πάνω ρεβίθια πρακτικά θα σιγοτηγανίζονται μέσα στο λάδι και θα νοστιμεύουν, ενώ παράλληλα ο αέρας του φούρνου βοηθά να απάγει τους υδρατμούς και να πυκνώνει την ρεβιθάδα. Η διαδικασία αυτή στον φούρνο προορίζεται να διαρκέσει επίσης ένα 20λεπτο συνολικά.

REVITHADA 6

Στο δεκάλεπτο όμως, ελέγχετε και ανακατεύετε τα υλικά για να μην αρπάξει κανένα ρεβίθι ή να μην μείνει ο ταβάς χωρίς νερό. Ανάλογα με τον φούρνο σας, το σκεύος κλπ μπορεί το 1 λίτρο νερό με το οποίο ξεκινήσατε να σωθεί πιο πριν απ’ ότι στον δικό μου φούρνο της Neff, οπότε μπορείτε να συμπληρώσετε με λίγο βραστό νερό. Αν συμβεί το αντίθετο τότε είτε θα είναι ελαφρά πιο αραιή η ρεβιθάδα ή αφήστε το λίγο παραπάνω στο γκριλ. Βγάζετε την ρεβιθάδα απ’ τον φούρνο και μόλις λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Ρεβίθια σούπα παραδοσιακή

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, όπως εδώ στην πολύ όμορφη σειρά KYTHERA της ΙΩΝΙΑ που ενώ έχει ένα παραδοσιακό σχέδιο, δείχνει μοντέρνα. Όπως κι’ η συνταγή μας δηλαδή. Η ρεβιθάδα σηκώνει πιπέρι και ανάλογα με τα γούστα και επιπλέον λεμόνι.

Ρεβίθια σούπα παραδοσιακή
Αν έχετε τσικάλι…

Στη περίπτωση που έχετε το παραδοσιακό σκέυος της Σίφνου , το τσικάλι, η διαδικασία είναι διαφορετική, πάντα με βάση τα κατεψυγμένα και προ-μουσκεμένα ρεβίθια του Μπάρμπα Στάθη. Παρεμπιπτόντως αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε τσικάλι απ’ τον φίλο μου τον Αντώνη Ατσώνιο, απ’ το Βαθύ της Σίφνου, με τηλεφωνική παραγγελία που θα σας έρθει σπίτι μέσω courrier, αφού τσεκάρετε το site του εδώ.

Η διαδικασία είναι να βάλετε όλα τα υλικά μέσα στο τσικάλι και να συμπληρώσετε νερό δυο δάχτυλα πάνω απ’ την επιφάνεια των ρεβιθιών. Θα κλείσετε το σκεύος και θα το βάλετε στον φούρνο για 6 περίπου ώρες στους 140ºC. Θα βγουν αριστούργημα, αλλά μεταξύ μας η γεύση θα είναι πολύ κοντά σ’ αυτή της συνταγής που προτείνω πιο πάνω. Δηλαδή σε τυφλή γευστική δοκιμή δεν θα είσαστε σίγουροι τι είναι καλύτερο. Τώρα βέβαια αν τα βάλετε σε ξυλόφουρνο, μιλάμε για άλλα αρώματα, οπότε η διαφορά θα είναι πιο διακριτή!

ρεβιθάδα παραδοσιακή σε τσικάλι
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Αγαπητέ Δημήτρη, είμαι και εγώ ένας “Σιφνιός”, που κάνω ρεβύθια κάθε Κυριακή. Δεν βάζω λεμόνι και δενδρολίβανο. Μερικά ρεβύθια δεν μελώνουν ακόμα και στον ξυλόφουρνο αν και μπαίνουν σε σωστή θέση. οι Σιφνιές μου έχουν πει να βάλω μιση κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα όταν τα βρέχω. Μήπως με την πείρα σου έχεις να μου προτείνεις κάποια μάρκα ρεβύθια. Φέτος έφερα το τσικάλι στην Αθήνα αλλά δεν τα πέτυχα πολύ. Μάλλον οι ώρες ήταν λίγες. Με χαρά θα ακολουθήσω τις υποδείξεις σου

    1. Γειά σου “συντοπίτη”! Το λεμόνι είναι στανταράκι στη Σιφνέϊκη ρεβιθάδα, το δεντρολίβανο όχι, όπως λέω, αντ’ αυτού βάζουν ρίγανη όλοι όσοι ξέρω. Το θέμα της πρώτης ύλης με το ρεβίθι είναι μεγάλο και ομολογώ δεν έχω καλύτερη λύση απ’ αυτη που προτείνω εδώ, τα κατεψυγμένα, που είσαι σίγουρος. Με τα ξερά εγω αγόραζα Agrino συνηθως αλλά στο τέλος της μαγειρικής δεν είναι καλύτερα από τα Μπαρμπα Στάθης, ίσως εφάμιλα. Μου έχει τύχει σε κάποια χύμα που ούτε θυμάμαι από ποιό ψαγμένο νησί ή χωριό τα πήρα, να πετύχω αριστούργημα που μέλωνε ιδανικά , αλλά είναι μία στις δέκα κι’ αν. Μου έχει τύχει και να πετάξω ολοκληρο γεμάτο τσικάλι με ρεβιθάδα γιατι απλά ήταν σαν σκάγια για αγριογούρουνο! Πραγματικά όσο περνά ο καιρός προτιμώ τη σιγουριά της σταθερής ποιότητας , παρά το απρόβλεπτο κυνήγι για το “απόλυτο ρεβίθι 24 καρατίων” που δεν ξέρω αν ποτέ θα το βρω!

  2. http://www.voion.gr/products/#tab-2045e0769df32381d36
    δοκιμαστε αυτα τα ρεβυθια και περιμενω να δω εντυπωσεις… εγω τα χω αγορασει και δοκιμασει αρκετες φορες σε sm στα Γιαννενα, φανταζομαι θα φτανουν και Αθηνα!!
    τα μουλιασα, κι οπως τα στραγγιζα για να τα μαγειρεψω, δοκιμασα μερικα. κι αλλα, κι αλλα!! ηταν τοσο νοστιμα, μου θυμισαν τα φρεσκα που ξεσπυριζαμε μικρα στο χωριο, χωρις αλατι, χωρις τιποτα. Πραγματικα εντυπωσιαστηκα!! Δοκιμασα και τις φακες τους στη συνεχεια, αλλα οχι κατι το ιδιαιτερο, ενω τα ρεβυθια, δεν εχω λογια…και να φανταστεις , δεν ειμαι και φαν των οσπριων.

  3. Σε περίπτωση που θελω να κάνω τη μισή σακούλα Μπαρπα Στάθη, τα υπόλοιπα υλικά τα μειώνω ανάλογα η όχι; Συγχαρητήρια για τις καταπληκτικες λεπτομερείς συνταγές! με μάθατε να κάνω την πιο τέλεια μπεσαμέλ που θα μπορούσα να φανταστώ!!! (το ξαναπόσταρα γιατι ξέχασα να βάλω όνομα)

    1. Σας ευχαριστω! Ναι κάντε τα μισά απ’ ολα, αλλά για το νερό δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να είναι μισό ακριβως γιατι ρόλο παίζει όχι μόνο η μάζα αλλά και η επιφάνεια του σκέυους, αλλά μικρό το κακό!. Απλά έχετέ το στο νου σας.

  4. Χρησιμοποιώ χρόνια τώρα τα 3αλφα,αφού δοκίμασα πολλά χύμα,βιολογικά και άλλες μάρκες.Βαζω και εγώ δεντρολίβανο ενώ το λεμόνι το βάζω στο τέλος με μια κουταλιά αλεύρι.Τα κατεψυγμένα τα έχω δοκιμάσει.Είναι καλά.Προτιμώ όμως τα ξερά με μούλιασμα αν το θυμηθώ από την προηγούμενη!Επισης κάνω δοκιμές με διάφορα καρυκεύματα οπως sumac,κουρκουμάς αλλα και άνηθο.Μου αρέσει πολύ η ιδέα του σωταρισματος του κρεμμυδιού και το μελωμα μετά στο φούρνο.Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.Τα φτιάχνω παντα όταν ανάβουμε ξυλόφουρνο όποτε ρίχνω το τσουκαλι μετά το κυρίως φαγητό και το αφήνω για ώρες.Σε ευχαριστούμε για τις ιδέες.

  5. Κύριε Παπαζυμούρη…αφου μας δείξατε τη δική σας πρόταση για τα ρεβύθια,θα σας παρακαλούσα να κάνατε και μια Ινδική συνταγή με ρεβύθια, όπως το Τσανα Μασάλα και βέβαια να μας πείτε και την άποψή σας. Προσωπικά δεν ετρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση στην Ινδική κουζίνα, λόγω των επιφυλάξεών μου για τον τρόπο ζωής και των όχι ιδανικών συνθηκών καθαριότητος και υγιεινής τους, αλλα δοκίμασα το συγκεκριμένο φαγητό σε Ινδικό ρεστοράν της Πράγας και κυριολεκτικά ξετρελάθηκα.
    Ειμαι δε,σίγουρος πως πολλοί θα αλλάξουν τον τρόπο μαγειρέματος του συγκεκριμένου οσπρίου.
    Καλό υπόλοιπο στο Καλοκαίρι σας…οπου το απολαμβάνετε !!

    1. Ευχαριστω για την ιδέα αλλά αν και λατρεύω την Ινδική μαγειρική την φοβάμαι! Με την έννοια ότι υπάρχει τόση γνώση και κουλτούρα πίσω απ’ τα μπαχάρια και πως αυτά δένουνε μεταξύ τους που δεν τολμώ να πω ότι θα κάνω ένα ινδικό πιάτο σωστά! Όσες φορές έχω δοκιμάσει, κάτι ενδιαφέρον βγαίνει μεν αλλά δεν νιώθω ότι έχω την πείρα να το κρίνω ή να το προτείνω και σε άλλους! Προτιμώ λοιπόν να γραφω για πιάτα που νιώθω άνετα με την παρασκευή τους παρά να το παίζω παντογνώστης!

  6. Μακρια από τις συνταγές του Παπαζυμούρη. Μονο να διαφημίζει τα κατεψυγμένα του Μπαρμπα Στάθη ξέρει, και όχι μόνο

    1. Ναι μόνο αυτό ξέρω! Στηρίζω και στηρίζομαι από μια απ’ τις πιο επιτυχημένες και χρήσιμες βιομηχανίες στην Ελλάδα!!! Μείνετε μακρυά γιατί μπορέι να φάτε κάτι νόστιμο, υγιεινό, εύκολο που μάλιστα δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας και σε μένα. Ωωωωω μιλάμε για μεγάλο πρόβλημα!!!!

  7. Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο δυσκολευομαι να βρω αυτα τα ρεβυθια του ΜπαρμπαΣταθη , μερες ψαχνω σε μεγαλες αλυσιδες και δεν τα βρισκω .. Επειδη ομως η λαχταρα μου να φαω ρεβυθαδα ηταν μεγαλη την εκανα ακολουθωντας τα βηματα σε παλαιοτερη αναρτηση (pandespani – 6 ωρες κτλ) και βγηκαν σουπερ! Ο λογος που σας γραφω ειναι για να σας “ιντριγκαρω” να μας περασετε γνωση για χυλωμενη – σωστη φασολαδα (εκτος και αν ηδη το εχετε κανει αρα ζητω συγγνωμη) και το κλασικο τριγωνο τηγανιτο τυροπιτακι Τηνου (που ξερω οτι αγαπατε τοσο). Καλη συνεχεια!!!

  8. Συγχαρητηρια για τις συνταγες και για τον τροπο παρουσιασης. Μαζι σας αγαπησα την μαγειρικη. Θα σας προτεινα να δοκιμασετε μια μικρη παραλλαγη της συνταγης. Αντι για κρεμμυδια, βαζουμε σε ενα τηγανι πρασα και τα σωταρουμε με λαδι. Οταν μαγειρευτουν τα ρεβυθια με τον κλασικο τροπο, ριχνουμε και τα πρασα στην κατσαρολα μαζι με μια κρεμα γαλακτος. Πραγματικα θα ηθελα τη γνωμη σας για το αποτελεσμα. Ευχαριστω

  9. Όταν συναντώ μαγειρικά κενά, απευθείας αναζητώ απαντήσεις/συμβουλές στη σελίδα σας! Ωραία η πρότασή σας για τα ρεβύθια ‘μπάρμπα – Στάθη’, αλλά εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουμε δυνατότητα να τα αγοράσουμε (εκτός και αν η εταιρία κάνει εξαγωγή πχ στο Η. Βασίλειο…). Δεν μπορεί να μην είχατε tips πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα συγκεκριμένα. Η σόδα βοηθάει;
    Ευχαριστώ!

    1. Το θέμα με τα αποξηραμένα ρεβύθια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις αν είναι καλά, μέτρια ή κακά. Το βασικό ζητούμενο είναι α είναι βραστερά, δηλαδή να μαλακώνουν και να μελώνουν με το πολύ μαγείρεμα. Και βέβαια νόστιμα που μόνον κατ’ εξαίρεση μπορεί κανείς να έχει πρόβλημα. Στην ιδανική συνθήκη πρέπει να τα μουσκέψουμε 12 ώρες σε μπόλικο νερό, να τα βράσουμε για μια ώρα στην κατσαρόλα στο ίδιο νερό και μετά να τα εντάξουμε στη διαδικασία της συνταγής αυτής προσθέτοντας το νερό που βράσανε. Θα δείτε όλες τις συνταγές να λένε το αντίθετο, να αλλάζετε νερά κλπ, αλλά είναι παρωχημένο σκεπτικό που μειώνει την γεύση εις όφελος μιας “ελαφρότητας”. Στις Πρέσπες έμαθα ότι τα όσπρια πρέπει να βράζουν στο νερό που μουσκέυουν και το τηρώ.
      Αν έχετε ρεβύθισ που δεν είναι επαρκώς βραστερά η μόνη λύση είναι η μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα κάνει το νερό αλκαλικό και έτσι κατά τον βρασμό επιδρά πάνω στην πηκτίνη που συνδέει τα κύταρα του λαχανικόυ/όσπριου και έτσι μαλακώνει την δομή του. Δείτε το σκεπτικό στη συνταγή μου για τις πατάτες φούρνου εδω. Αν βάλετε μια κουταλιά σόδα στο νερό του μουσκέματος τότε θα βράσετε για μια ώρα με το ίδιο νερό και μετά θα πετάξετε το νερό, θα ξεβγάλετε και θα συνεχίσετε την συνταγή με νέο νερό.

  10. ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ , κοντευουμε να σκασουμε,
    φαγαμε ενα πακετο τρια ατομα.
    Ειναι παρα μα παρα πολυ νοστιμο.

  11. Καλημέρα! Πολλά υποσχόμενη συνταγή για τόσο γρηγογρ ρεβύθια. Μια διευκρινιστική ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω: αν έχουμε παλιό φούρνο με αντιστάσεις βάζουμε το απλό γκριλ; Ή 220 βαθμούς; Ευχαριστώ!

    1. Και με τα δύο γίνεται, αλλά με το γκριλ θέλει συνεχή παρακολούθηση γιατί μπορεί να το κάψει. Σε αυτό το επίπεδο οι φούρνοι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους και σε συνάρτηση με το ύψος του ραφιού να “χαθεί” το παιχνίδι. Πιό σίγουρο είναι λοιπόν το 220C στις αντιστάσεις, και πάλι με παρακολούθηση στους χρόνους.

  12. Το καλύτερο με τις συνταγές σας είναι η απλότητα ως προς τα υλικά και αυτά τα φοβερά υλικά που προτείνετε! Ευχαριστούμε πολύ

  13. Καλησπέρα,
    Στην περίπτωση που έχουμε το τσικάλι απο τη Σιφνο
    ποιο πρόγραμμα του φούρνο χρησιμοποιούμε;
    Ευχαριστώ

    1. Εγω το βάζω στους 140 πάνω-κάτω ή και στους 130 με αέρα, έχοντας το τσικάλι ανοιχτό αλλά με πιο πολύ νερό μέσα, για να μου καραμελώσουν τα κρεμμύδια στο λάδι που επιπλέουν. Και μιλάμε για 7 ωρες και βάλε.

  14. Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα (μέχρι και τον ίδιο ταβά έχω). Στους χρόνους του βρασίματος τα ρεβύθια μου φάνηκαν αρκετά al-dente οπότε τα άφησα, νομίζω 20 λετπά παραπάνω. Παρόλα αυτά συνέχισαν να είναι al-dente. Έτσι πρέπει να είναι; Δεν μπορώ να καταλάβω τι πήγε λάθος. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ειναι το αέριο vs. ηλεκτρικό μάτι (που είναι 23εκ δεν νομίζω οτι παίζει μεγαλύτερο σε κλασσικές κουζίνες). Τα φώτα σας σεφ

    Σημείωση 1: Σε σχετικά μεγάλο Σκλαβενίτη και ΑΒ δεν υπάρχουν τα ρεβύθια και έχω πάει πολλές φορές. Τα βρίσκω σε συνοικιακό Γαλαξία!!

    Σημείωση 2: Η Fest έχει κάνει μεγάλο φάουλ με το καπάκι του ταβά. Το χερούλι (που είναι διαφορετικό απο αυτό της φωτογραφίας) καίει πάρα πολύ. Δεν το πιάνεις με τα χέρια

    1. Τα συγκεκριμένα ρεβυθια έιναι νόστιμα αλλά δεν χυλώνουν ιδιαίτερα, εκτός αν βάλει κανείς σόδα. Το θέμα της πηγής θέρμανσης δε παίει ρόλο, μάλλον είναι η παρτίδα που έτυχε σε σας σε σχέση με τη αρτίδα που έτυχε σε μένα πριν κάποια χρόνια. Στα όσπρια, καλώς ή κακως, η σοδειά και η παραγωγή αλλάζει δραματικά τη πρωτη ύλη. Μού έχουν τύχει τα πάντα, από ρεβυθια που να χυλώνουν χωρίς τίποτα μέχρι μια φορά κάτι βιολογικά που τελικά τα πέταξα, δεν τρωγόταν μετά από ώρες βράσιμο.

  15. Η ρεβιθάδα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και έχω δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές συνταγές! Η δική σας ήταν το κάτι άλλο. Όσον αφορά τα ρεβίθια της 3 άλφα που βλέπω ότι είχαν και άλλοι θέμα να τα βρούν έγω τα βρίσκω εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/zumarika-ospria?item=577&subitem=022118&subdescr=ruzi—ospria&page=3 οπότε ελπίζω να βοήθησα! Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε την συνταγή σας μαζί μας!!

  16. Η συνταγή “τα σπάει”. Μόνο μια παρατήρηση: Αφού η οδηγία στην συσκευασία αναφέρει βράσιμο 55 λεπτά, εσείς γιατί προτείνετε μόνο 40 συνολικά; Η διαφορά είναι μεγάλη. (Μήπως επειδή -για λόγους εξισορρόπησης- αυξάνεται στο φούρνο η θερμοκρασία στους 220; αλλά και πάλι). Προσωπικά βράζω στην πρώτη φάση- στο μάτι- 30 λεπτά και στο φούρνο 20-25 λεπτά. Ευχαριστώ.

  17. δυστυχώς τα βράζω εδώ και 2 ώρες και παραμενουν aldente, δεν το περιμενα…

  18. Εγω πάντως την κάνω με ξηρά ρεβυθια τα οποία μουλιαζω από το βράδυ κ γίνεται τελεια!! Αγαπημένη συνταγή!

  19. Εγω παντως οσες φορες πηρα τα συγκεκριμένα ρεβυθια ηταν αβραστα αλ ντεντε δηλαδή ακόμη και με βρασιμο για ωρα!!! σε χύτρα…οποτε σταματησα να τα παιρνω….

Your email address will not be published. Required fields are marked *