Εύκολο Κέικ με Μπανάνες

Κέικ Μπανάνας

Κέικ με μπανάνες ή μάλλον κέικ με ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε πια να φάτε, θα έπρεπε να είναι το όνομα της συνταγής. κεικ μπαναναΑλλά εδώ σημασία έχει ο γονιός της συνταγής αυτής, η πιο διάσημη γυναίκα στη Βρετανία όσον αφορά στα κέικ, στα μπισκότα και γενικώς στο home baking.

Το όνομά της, Μαίρη Μπέρυ (Mary Berry) που πριν πέντε χρόνια, στα 75 της, αναδείχθηκε ξαφνικά ως το απόλυτο σημείο αναφοράς του home baking culture σε μια χώρα που λατρεύει τα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.

Mary Berry Banana CakeΗ Mary Berry δεν ήρθε βέβαια απ’ το πουθενά. Σπούδασε μαγειρική στη φημισμένη Γαλλική σχολή Cordon Bleu, ήταν για χρόνια δοκιμαστής συνταγών, εκπαιδευτής νοικοκυρών στη σωστή χρήση των ηλεκτρικών φούρνων και εξέδωσε 70 βιβλία συνταγών όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να γίνει ποτέ ένα οικείο όνομα. Όμως η επιλογή της ως συμπαρουσιάστρια στην εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή The Great British Bake-Off στο BBC που ξεκίνησε το 2010, την ανέδειξε ξαφνικά ως απόλυτη ιέρια του baking.

Ίσως είναι η αντιμετώπιση της Μαίρης Μπέρρυ απέναντι στους συμμετέχοντες στο “ρηάλιτυ” που αντί για ηγεμονική και απαξιωτική ως είθισται, είναι πάντα υποστηρικτική και διδακτική, που την έχει κάνει τόσο συμπαθή σε όλο τον κόσμο. Ίσως πάλι είναι το γεγονός ότι έχει πραγματική σε βάθος γνώση του αντικειμένου και οι συνταγές της βγαίνουν πάντα σωστές, που την έκαναν σημείο αναφοράς. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι με μια συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ δεν ρισκάρεις.

Ευκολο Banana-Cake_20150814_0300Έτσι λοιπόν, βλέποντας σπίτι κάποιες μπανάνες που με τη καλοκαιρινή ζέστη είχαν ωριμάσει υπερβολικά για κανονική κατανάλωση, σκέφτηκα να δοκιμάσω την απλή συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ για κέικ με μπανάνες. Έτσι, πέρα απ’ το γεγονός ότι οι μπανάνες αξιοποιήθηκαν, το κέικ έγινε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά με δέκα λεπτά δουλειά! Σιγουράκι το κέικ μπανάνας!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή με λίγα υλικά που θέλει 5-7 λεπτά προετοιμασία και περίπου 50’ ψήσιμο στο φούρνο. Ιδανική συνταγή για να μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν κέικ.

Υλικά (για ένα μπαστούνι)

225 γρ. φαρίνα
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
1 κ.γ. Baking Powder
2 κ.σ. γάλα
2 αυγά
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι

Παρασκευή:

1. Προεργασία: Βγάλτε το βούτυρο απ’ το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ετοιμάσετε τα υλικά για να μαλακώσει και λίγο πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία, βάλτε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λιώστε τις μπανάνες με το πιρούνι.

Banana Cake 12. Βουτυρώστε τη φόρμα που θα κάνετε το κέικ και επενδύστε τη με λαδόκολλα ή χαρτί σιλικόνης για ευκολία

Banana Cake 23. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε με μίξερ χειρός ή στη κουζινομηχανή για 2 λεπτά.

Banana Cake3Banana Cake 44. Ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε το, δώστε του ένα χτύπημα στον πάγκο να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα και βάλτε τη στο φούρνο στους 180ºC

Banana Cake55. Στα 50’, βάλτε ένα αιχμηρό μαχαίρι στο κέικ και εφόσον βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το για άλλα 5-10’.

Banana Cake 66. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τη φόρμα με το κέικ απ΄τον φούρνο, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέικ με το χαρτί. Βγάζετε το χαρτί και ακουμπάτε το κέικ πάνω σε μια σχάρα που αερίζεται, προκειμένου να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου.

Banana-Cake_20150814_0301

Εύκολο Κέικ με Μπανάνες 3.76/5 (75.13%) 119 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

14 Comments

  • Reply October 17, 2015

    Βασίλης

    Δεν νομίζω να υπάρχει πιο εύκολο. Εγώ μάλιστα που δεν έχω “μιξεράκι”, τα ανακάτεψα τα υλικά με ένα κουτάλι και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

  • Reply November 15, 2015

    Σοφία Παρασκευοπούλου

    Μόλις δοκίμασα το κέικ μπανάνας … ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

  • Reply April 18, 2016

    fotinioytskan

    μπορο να βαλο τεσερις ή παραπανο ανθελο ή μονο διο ;

    • Εμείς προτείνουμε την ποσότητα που θεωρούμε ισορροπημένη γαστρονομικά. Έτσι, προφανώς δεν έχουμε δοκιμάσει τι θα γίνει αν βάλετε περισσότερες ή λιγότερες, οπότε το κάνετε με δικιά σας ευθυνη για το αποτέλεσμα.

  • Reply May 6, 2016

    Vick Vel

    Διπλή δόση σε ολα για μια μεγάλη φόρμα για κέικ, μείον λίγη ζάχαρη, συν τριμμένη κουβερτούρα και ψήσιμο στα 55-60′. Έγινε παρα πολυ καλο (και το πρωτο που κατάφερα να πετύχω!)

  • Reply August 30, 2016

    Βασιλική

    Ειχα μαύρες μπανάνες πολύ ώριμες..για να μην χαλάσουν τις έβαλα στην κατάψυξη..
    όταν είδα την συνταγή σας τις θυμήθηκα. και έκανα το υπέροχο κέικ….
    Φανταστικό. πολύ εύκολο..και νόστιμο
    Πιο αφράτο κέικ δεν έχω ξαναφάει. !!!

  • Reply November 8, 2016

    Anonymous

    Με τις πολύ μαλακιές μπανάνες που είχα, έφτιαξα το υπέροχο κέικ μπανάνας, προσθέτοντας και σταγόνες κουβερτούρας. Έγινε τόσο αφοράτο, πολύ διαφορετικό από αυτά που έφτιαχνα συνήθως και ο έφηβος γιος μου που είχε γίνει εδώ και λίγο καιρό χορτοφάγος (δοκιμαστικά μόνο), κατάφερε μέσα σε ένα απόγευμα να φάει το μισό! Θα μπει στο βιβλίο μου με τις αγαπημένες συνταγές.

  • Reply January 20, 2017

    Kokoraki Katerina

    Χωρίς υπερβολές το καλύτερο το γρηγορότερο το νοστιμότερο ever.Εβαλα λιγότερη ζάχαρη 160 γρ στη δόση.Μην παραλείψετε τη λαδόκολλα βρεγμένη.Ετσι δεν χρειάζεται βούτυρωμα η φόρμα⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  • Το κανω συνεχως.Ειναι αγαπημένο!Σκεφτομουν να βαλω μια κρεμα στη μεση κ να το καλυψω με ζαχαροπαστα ωστε να γινει τουρτα γενεθλίων!Πιστεύετε θα ειναι καλό και αν ναι τι κρεμα μπορω να βαλω?

  • Reply May 9, 2017

    Maria

    Εξαιρετική συνταγή. Μόλις την έφτιαξα. Τέλεια!!!!!!!

  • Reply September 26, 2017

    Anonymous

    Και γω ψήνεται!!!

  • Reply October 2, 2017

    Anonymous

    Ποσο διατηρειται ενα κεικ εκτος ψυγειου;

  • Reply December 9, 2017

    ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Όταν γράφετε φαρίνα εννοείτε το έτοιμο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή απλά αλεύρι; Γιατί στα υλικά έχει και baking powder που είναι το μέσο που φουσκώνει την ζύμη. Ευχαριστώ!

Leave a Reply

Leave a Reply