Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Κέικ με μπανάνες ή μάλλον κέικ με ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε πια να φάτε, θα έπρεπε να είναι το όνομα της συνταγής. Αλλά εδώ σημασία έχει ο γονιός της συνταγής αυτής, η πιο διάσημη γυναίκα στη Βρετανία όσον αφορά στα κέικ, στα μπισκότα και γενικώς στο home baking.

κεικ μπανανα

Το όνομά της, Μαίρη Μπέρυ (Mary Berry) που πριν πέντε χρόνια, στα 75 της, αναδείχθηκε ξαφνικά ως το απόλυτο σημείο αναφοράς του home baking culture σε μια χώρα που λατρεύει τα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.

Mary Berry Banana Cake

Η Mary Berry δεν ήρθε βέβαια απ’ το πουθενά. Σπούδασε μαγειρική στη φημισμένη Γαλλική σχολή Cordon Bleu, ήταν για χρόνια δοκιμαστής συνταγών, εκπαιδευτής νοικοκυρών στη σωστή χρήση των ηλεκτρικών φούρνων και εξέδωσε 70 βιβλία συνταγών όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να γίνει ποτέ ένα οικείο όνομα. Όμως η επιλογή της ως συμπαρουσιάστρια στην εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή The Great British Bake-Off στο BBC που ξεκίνησε το 2010, την ανέδειξε ξαφνικά ως απόλυτη ιέρια του baking.

Ίσως είναι η αντιμετώπιση της Μαίρης Μπέρρυ απέναντι στους συμμετέχοντες στο “ρηάλιτυ” που αντί για ηγεμονική και απαξιωτική ως είθισται, είναι πάντα υποστηρικτική και διδακτική, που την έχει κάνει τόσο συμπαθή σε όλο τον κόσμο. Ίσως πάλι είναι το γεγονός ότι έχει πραγματική σε βάθος γνώση του αντικειμένου και οι συνταγές της βγαίνουν πάντα σωστές, που την έκαναν σημείο αναφοράς. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι με μια συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ δεν ρισκάρεις.

Διαφήμιση
Ευκολο Banana-Cake_20150814_0300

Έτσι λοιπόν, βλέποντας σπίτι κάποιες μπανάνες που με τη καλοκαιρινή ζέστη είχαν ωριμάσει υπερβολικά για κανονική κατανάλωση, σκέφτηκα να δοκιμάσω την απλή συνταγή της Μαίρης Μπέρρυ για κέικ με μπανάνες. Έτσι, πέρα απ’ το γεγονός ότι οι μπανάνες αξιοποιήθηκαν, το κέικ έγινε ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά με δέκα λεπτά δουλειά! Σιγουράκι το κέικ μπανάνας!

Η συνταγή αυτή έχει πολύ μεγάλη επιτυχία στο Cucina Caruso και από τότε που ανέβηκε είναι μέσα στις τοπ 10 σε δημοφιλία. Έτσι, σε συνεργασία με την FEST, που είναι χορηγός μας απ’ τα πρώτα χρόνια του μπλογκ, φτιάξαμε ένα βίντεο με την συνταγή αυτή, όπου χρησιμοποιούμε τη στρογγυλή αντικολλητική φόρμα 24 εκ. που έχει κάποια βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτα, η αντικολλητική της επιφάνεια είναι τόσο καλή που δεν χρειάζεται βουτύρωμα, δεύτερον το σχήμα με τρύπα στη μέση σημαίνει ότι η θερμική ενέργεια του φούρνου εισχωρεί στο κέικ πιο εύκολα από δύο πλευρές,  με αποτέλεσμα ο χρόνος ψησίματος να μειώνεται στα 40′, από 50′ που ήταν με τη μακρόστενη φόρμα. Τέλος, χωράει περισσότερο κέικ και τρεις μπανάνες, πράγμα που σίγουρα θεωρείται πλεονεκτημα για όσους έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο κέικ! Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ:

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή με λίγα υλικά που θέλει 5-7 λεπτά προετοιμασία και περίπου 50’ ψήσιμο στο φούρνο. Ιδανική συνταγή για να μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν κέικ.

Υλικά (για ένα μπαστούνι σε μακρόστενη φόρμα 29Χ10)

225 γρ. φαρίνα
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
1 κ.γ. Baking Powder
2 κ.σ. γάλα
2 αυγά
2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι

Διαφήμιση

Υλικά για κέικ μπανάνας (στη στρογγυλή φόρμα Fest 24 εκ.)

340 γρ. φαρίνα
260 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
1 ½   κ.γ. Baking Powder
45 μλ. γάλα
3 αυγά
3 ώριμες μπανάνες

Παρασκευή:

1. Προεργασία: Βγάλτε το βούτυρο απ’ το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ετοιμάσετε τα υλικά για να μαλακώσει και λίγο πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία, βάλτε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λιώστε τις μπανάνες με το πιρούνι.

Διαφήμιση
Banana Cake 1

2. Βουτυρώστε τη φόρμα που θα κάνετε το κέικ και επενδύστε τη με λαδόκολλα ή χαρτί σιλικόνης για ευκολία

Σημειώση: άν χρησιμοποιείτε την στρογγυλή φόρμα Fest 24 εκ., δεν χρειάζεται να βουτυρώσετε, ούτε βέβαια να βάλετε χαρτί γιατί η αντικολλητική της επιφάνεια είναι απολύτως λειτουργική.

Banana Cake 2

3. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε με μίξερ χειρός ή στη κουζινομηχανή για 2 λεπτά.

Banana Cake3
Banana Cake 4

4. Ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε το, δώστε του ένα χτύπημα στον πάγκο να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα και βάλτε τη στο φούρνο στους 180ºC πάνω-κάτω

Banana Cake5

5. Στα 50’, βάλτε ένα αιχμηρό μαχαίρι στο κέικ και εφόσον βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το για άλλα 5-10’.

Σημειώση: άν χρησιμοποιείτε την στρογγυλή φόρμα Fest 24 εκ., ο χρόνος είναι 40′ γιατί η θέρμανση περνά μέσα στο κέικ και απ’ το κέντρο και από πλάγια)

Banana Cake 6

6. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τη φόρμα με το κέικ απ΄τον φούρνο, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέικ με το χαρτί. Βγάζετε το χαρτί και ακουμπάτε το κέικ πάνω σε μια σχάρα που αερίζεται, προκειμένου να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου.

Banana-Cake_20150814_0301
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Δεν νομίζω να υπάρχει πιο εύκολο. Εγώ μάλιστα που δεν έχω “μιξεράκι”, τα ανακάτεψα τα υλικά με ένα κουτάλι και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

  2. Μόλις δοκίμασα το κέικ μπανάνας … ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

  3. μπορο να βαλο τεσερις ή παραπανο ανθελο ή μονο διο ;

    1. Εμείς προτείνουμε την ποσότητα που θεωρούμε ισορροπημένη γαστρονομικά. Έτσι, προφανώς δεν έχουμε δοκιμάσει τι θα γίνει αν βάλετε περισσότερες ή λιγότερες, οπότε το κάνετε με δικιά σας ευθυνη για το αποτέλεσμα.

  4. Διπλή δόση σε ολα για μια μεγάλη φόρμα για κέικ, μείον λίγη ζάχαρη, συν τριμμένη κουβερτούρα και ψήσιμο στα 55-60′. Έγινε παρα πολυ καλο (και το πρωτο που κατάφερα να πετύχω!)

  5. Ειχα μαύρες μπανάνες πολύ ώριμες..για να μην χαλάσουν τις έβαλα στην κατάψυξη..
    όταν είδα την συνταγή σας τις θυμήθηκα. και έκανα το υπέροχο κέικ….
    Φανταστικό. πολύ εύκολο..και νόστιμο
    Πιο αφράτο κέικ δεν έχω ξαναφάει. !!!

  6. Με τις πολύ μαλακιές μπανάνες που είχα, έφτιαξα το υπέροχο κέικ μπανάνας, προσθέτοντας και σταγόνες κουβερτούρας. Έγινε τόσο αφοράτο, πολύ διαφορετικό από αυτά που έφτιαχνα συνήθως και ο έφηβος γιος μου που είχε γίνει εδώ και λίγο καιρό χορτοφάγος (δοκιμαστικά μόνο), κατάφερε μέσα σε ένα απόγευμα να φάει το μισό! Θα μπει στο βιβλίο μου με τις αγαπημένες συνταγές.

  7. Χωρίς υπερβολές το καλύτερο το γρηγορότερο το νοστιμότερο ever.Εβαλα λιγότερη ζάχαρη 160 γρ στη δόση.Μην παραλείψετε τη λαδόκολλα βρεγμένη.Ετσι δεν χρειάζεται βούτυρωμα η φόρμα⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  8. Το κανω συνεχως.Ειναι αγαπημένο!Σκεφτομουν να βαλω μια κρεμα στη μεση κ να το καλυψω με ζαχαροπαστα ωστε να γινει τουρτα γενεθλίων!Πιστεύετε θα ειναι καλό και αν ναι τι κρεμα μπορω να βαλω?

  9. Εξαιρετική συνταγή. Μόλις την έφτιαξα. Τέλεια!!!!!!!

    1. Το πιο εύκολο νόστιμο κ αφράτο κέικ ever! Αν προσθέσεις μέσα κ λίγες σταγόνες σοκολάτας αποθεώνεται!

  10. Όταν γράφετε φαρίνα εννοείτε το έτοιμο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή απλά αλεύρι; Γιατί στα υλικά έχει και baking powder που είναι το μέσο που φουσκώνει την ζύμη. Ευχαριστώ!

  11. Ψηνεται εχω προσθεσει λιγη κανελα και καρυδι διπλασιαστηκε στο φουσκωμα τωρα θα περιμενω την γευση. καλη ορεψη. Καλη Χρονια σε ολη την Ελλαδα!!!!!!

  12. Έκανα διπλή δόση και στις μπανάνες έβαλα ένα κουταλάκι μέλι. Αντί βούτυρο έβαλα μαργαρίνη. Ψήνετε να δούμε το αποτέλεσμα. Εντυπώσεις σε επόμενο σχόλιο.

  13. θα το δοκιμάσω σήμερα μιας και έχω αρκετές ώριμες μπανάνες. Δοθείσης της ευκαιρίας να πω οτι απολαμβάνω να βλέπω τις συνταγές σας. Ο τρόπος γραφής είναι γλαφυρός παραστατικός και επιμορφωτικός παράλληλα, μπράβο!

  14. Κέικ απλό στην ετοιμασία αλλά πεντανόστιμο. Το παιδί μου το λατρεύει!!!

  15. Φαινόταν τέλειο όσο ψηνόταν,φουσκωμένο ως επάνω. Το τρύπησα για να δω αν είχε γίνει στα 50 λεπτά, το έψησα ‘αλλα 5 λεπτά,, αλλά μόλις το έβγαλα. ξεφούσκωσε αισθητά και το αποτέλεσμα ήταν λίγο ζυμαροειδές.

    1. Οι φούρνοι έχουν μεταξύ τους αρκετές αποκλίσεις στην ακρίβεια της θερμοκρασίας. Το πιθανότερο είναι ότι ο δικός σας έχει στην πραγματικότητα χαμηλότερη θερμοκρασία εσωτερικά, από όσο το ρυθμίζετε. Απλά έπρεπε να το αφήσετε λίγο παραπάνω ή αφού μετρήσετε με θeρμόμετρο φούρνου την θερμοκρασία του φούρνου σας, να μάθετε την απόκλιση και να την λαμβάνετε υπόψη στη ρύθμιση (π.χ. +10C)

  16. Καλησπέρα σας και μπράβο για τις όμορφες συνταγές σας! Να ρωτήσω κατι, μπορώ αντι για ζάχαρη να βάλω μέλι, και αν ναι, σε τι ποσότητα; Επειδή θα το φάει η ενός έτους κόρη μου, θα προτιμούσα να μην έχει ζάχαρη… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Καλημέρα σας. Μέχρι ενός έτους δεν επιτρέπεται. 🙂

  17. Γεια σας το κεικ ειναι ΤΕΛΕΙΟ.
    Το έφτιαξα δυο φορές και παντα είχε επιτυχία. Θα ήθελα όμως να το αποθηκευσω στο Pinterest , αλλα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κάντε κάτι γι αυτό παρακαλώ.

    1. Ευχαριστω. Κάτω από το τέλος κάθε άρθρου, υπάρχουν τα tags και ακριβως από κάτω links για sharing και σε facebook, pinterest, twitter κλπ. Είναι με χρυσά γραμματα και όχι λογότυπα και μάλλον θα σας ξεφυγαν γι’ αυτό

  18. Ενώ συνήθως το κέικ με μπανανες βγαίνει σκουρο στο εσωτερικό, με αυτήν την συνταγή έχει ένα πολυ ωραίο κίτρινο χρωμα. Μπράβο σας για άλλη μια φορά!

  19. Εγινε πολύ νοστιμο, παροτι έβαλα ελαιολαδο, αντί για βουτυρο. (ισως να ήταν πιο “μπόμπα” με το βούτυρο, αλλά λαδακι έχουμε αφθονο από το χωριο)

  20. Καλησπέρα σας!
    Μπορώ αντί για βούτυρο να χρησιμοποιήσω λάδι καρύδας κ αντί για γάλα κανονικό γάλα ρυζιού?
    Κ αν ναι η αναλογίες παραμένουν ίδιες?
    Ευχαριστώ πολύ…

    1. Με δουλεύετε ε; γάλα ρυζιού;;; από πότε αρμέγεται το ρύζι; Το ότι χρησιμοποιείται η λέξη “γάλα” για ζουμια που το μόνο κοινό που έχουν με το γάλα είναι το χρώμα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το γάλα είτε στο θρεπτικό του ρόλο, ούτε στον μαγειρικό του. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα δύο υλικά που αναφέρετε και έτσι δεν μπορώ να σας συμβουλέψω. Ή μαλλον το μόνο που μπορώ να σας συμβουλέψω, είναι να μείνετε στη συνταγή όπως έχει γραφτεί, που ξέρουμε ότι βγαίνει πολύ καλή!

  21. Τι εξαιρετικό και πανεύκολο κεικ!
    διπλασίασα τη δόση και έβαλα αλευρωμένα κομματάκια κουβερτούρας.Δε χρειάστηκε ούτε μίξερ, με τον αβγοδάρτη έγινε τέλειο!

  22. Είναι το πιο νόστιμο κέικ μπανάνα που έχω δοκιμάσει! Ζουμερο και αφράτο, μπήκε στις αγαπημένες μου συνταγές! Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή κατά καιρούς έχω αρκετές μπανάνες που μένουν, θα μπορούσα να φτιάξω μερικά τέτοια κέικ και να τα αποθηκεύσω με κάποιο τρόπο? (Κατάψυξη?) Ευχαριστώ!

  23. Μόλις έφαγα ένα ευμέγεθες κομμάτι για πρωινό,το πρώτο ήταν χθες ζεστό για after dinner (!). Τραγανό εξωτερικά ακόμα από χθες το βράδυ και μέσα αφρός με μια ελαφριά υγρασία από τη μπανάνα. Έβαλα σταγόνες κουβερτούρας και λίγη καστανή ζάχαρη γιατι δεν έφτανε η λευκή οπότε έγινε λιγο πιο καφετί και ίσως κ με μια καραμελένια αίσθηση. Το καλύτερο κέικ μπανάνα που έχω κάνει/δοκιμάσει μέχρι τώρα!
    Έχω ακολουθήσει αρκετές συνταγές σας πάντα απόλυτα επιτυχημένες αλλά κυρίως μου αρέσει να τις διαβάζω! Γιατί είναι σαν μικρά μυθιστορήματα μαγειρικής με στοιχεία ιστορίας, μυθολογίας & χημείας τροφίμων! Επίσης ως οπαδός των αυθεντικών υλικών, πλούσιων σε γεύση, γελάω πολύ (με την καλή έννοια) με τις απαντήσεις σας περί αντικατάστασης υλικών. Οι καημένες οι μέλισσες στην Αμερική έχουν τρελαθεί με την υπερκατανάλωση “γάλακτος” φωνάζουν απελπισμένες “φτάνει πια ο θηλασμός” 🙂 . Ερχεται η παρμεζάνα από γάλα αμυγδάλου το βλέπω σύντομα! Καλή συνέχεια!!

  24. Το έφτιαξα στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για κεικ και βγήκε πραγματικά πάρα πολύ καλό. Μείωσα όμως τη ζάχαρη στα 80 γρ. για να μην είναι έντονα γλυκό και πρόσθεσα και λίγη βανίλια. Παρότι η βανίλα δε φαίνεται καθόλου και δε σκεπάζει τη γεύση και το άρωμα της μπανάνας, την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω χωρίς βανίλια…

  25. Από τα πιο νόστιμα κέικ που έχουμε δοκιμάσει οικογενειακώς και πετυχαίνει πάντα! Μιας και μένουμε στο εξωτερικό, και το ελληνικό σούπερ μάρκετ είναι μακριά, βάζω αλεύρι τύπου 550 και λίγο παραπάνω baking powder, και φουσκώνει πάντα. Σήμερα είχα διάθεση για δημιουργίες και πειράματα, και πρόσθεσα μαύρη ζάχαρη με φέτες βουτύρου ( αφού πρώτα έλιωσα στον φούρνο) κι έστρωσα πάνω λεπτές φέτες μπανάνας, με σκοπό να κάνω ένα upside down banana bread. Έβαλα λιγότερη ζάχαρη στο μείγμα. Για να δούμε πως θα βγει…
    Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές σας και τις ταξιδιάρικες περιγραφές τους!

  26. Καλημέραααα.Δοκίμασα τη συνταγή σας με τη μονη διαφορα την προσθηκη κανελας και επισης τα μοιρασα σε ατομικα φορμακια ωστε να αποθηκευσω μερικα στην καταψυξη .Σας ευχαριστω πολυυ.Μουρλια εγιναν!!

  27. Είναι το πιο νόστιμο κέικ μπανάνας που έχω φάει. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις εξαιρετικές σας συνταγές

  28. Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της ζάχαρης, π. χ. 50 γραμμάρια με καστανή;; Σας ευχαριστώ

  29. Στο βίντεο αναφέρετε την ώρα της εκτέλεσης ότι ρίχνετε κορν φλάουρ…..ενώ στη συνταγή από κάτω τα συστατικά λένε baking powder
    μήπως μπερδευτηκατε και θέλατε να πείτε baking powder στο βίντεο ;
    Μπερδευτηκα λίγο
    Οπότε τι βάζω τελικά κορν φλάουρ η baking powder;

Your email address will not be published. Required fields are marked *