Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ
Ο συνδυασμός κολοκύθας και κάστανου σε μια σούπα είναι ιδανικός στους χειμωνιάτικους μήνες και ειδικά σε γιορτινή διάθεση. Την πρώτη φορά που τον δοκίμασα ήταν πριν δυο χρόνια στο εκπληκτικό πιάτο “Μούς κόκκινης κολοκύθας, κάστανα, απάκι και μάυρη τρούφα” του ταλαντούχου chef Γκίκα Ξενάκη, στοαγαπημένο μου & φέτος βραβευμένο με δεύτερο αστέρι FNL, εστιατόριο Aleria.
Θυμάμαι πως όταν είχαμε δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιάτο με την Σόφη, κοιταχτήκαμε με νόημα και γυρνώντας τα μάτια ανάποδα, πήραμε την δεύτερη μπουκιά σιωπηλά, με το στόμα μας να έχει πάρει ένα ελαφρά χαζαμένο χαμόγελο ηδονής. Το πιάτο αυτό του Γκίκα είναι ένα αριστούργημα γεύσεων και υφών καθώς τραγανά κομμάτια απ’ το απάκι και το κάστανο συνοδεύουν την ανάλαφρη, βελούδινη αρμονία γεύσεων της σούπας. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε στη πρώτη ευκαιρία.
Με αυτό το συγκεκριμένο πιάτο ως έμπνευση και σημείο αναφοράς, ήθελα να παρουσιάσω μια εύκολη αλλά παράλληλα πολύ γευστική δικιά μου παραλλαγή που θα μπορούσε να φτιάξει εύκολα σπίτι, οποιοσδήποτε δεν έχει πρόσβαση σε τρούφα.
Με δεδομένα τα δύο βασικά συστατικά, κολοκύθα και κάστανο, ως τρίτη γευστική διάσταση που θα δώσει τον τελικό χαρακτήρα του πιάτου, στη θέση της δυσεύρετης στους πολλούς και ακριβής τρούφας, μπήκε απλά σκόνη τζίντζερ. Το απάκι παραλείφθηκε, αλλά κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να το προσθέσει σε μικρά κομμάτια ενισχύοντας τις μικρές τραγανές γευστικές εκπλήξεις στο στόμα. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια μίμισης του πιάτου του Ξενάκη, αλλά για μια συνταγή που απλά εμπνεύστηκε απ’ αυτό!
Επίσης έκανα προσπάθεια να βγει η συνταγή εύκολη και βατή, μια και όλο και πιο πολύ μιλώντας με κόσμο που παρακολουθεί το μπλογκ, ανακύπτει η ανάγκη για νοστιμιά χωρίς πολύ κόπο και περίπλοκες διαδικασίες. Έτσι αντί να ψηθεί η κολοκύθα στο φούρνο πριν μπει στη κατσαρόλα, μπήκε κατευθείαν, θυσιάζοντας ελάχιστη γεύση εις όφελος της πρακτικότητας. Το αποτέλεσμα είναι άλλωστε τόσο καλό που είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν θα αισθάνεται ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Εκτός βέβαια κι αν δοκίμαζε το πιάτο του Γκίκα λίγο πριν, που είναι βεβαίως “εκτός συναγωνισμού”.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Εύκολη συνταγή, που θα σας πάρει συνολικά 1 ώρα αλλά η απασχόλησή σας δεν θα ξεπεράσει το εικοσάλεπτο στην αρχή και το τέλος. Η σούπα ταιριάζει σε κάθε επίσημο ή ανεπίσημο χειμερινό τραπέζι και εντυπωσιάζει. Εμείς την είχαμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
Μπορείτε να την κάνετε από πριν και να την ζεστάνετε ήπια τελευταία στιγμή. Καλό είναι τα κάστανα να τα κάνετε λίγο πριν το σερβίρισμα για να είναι τραγανά. Αν θέλετε να βάλετε τρούφα, μην βάλετε τζίντζερ. Επίσης μπορείτε να βάλετε καραμελωμένο μπέικον ή απάκι, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο ενδιαφέρουσα με λιγότερα υλικά γιατί εστιάζει την προσοχή στον συνδυασμό των τριών βασικών γεύσεων και δύο υφών.
Κόβετε το κρεμμύδι και την πατάτα, στύβετε το πορτοκάλι και θρυμματίζετε τα μισά κάστανα σε μικρά κομμάτια για το καραμέλωμα.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι:
Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε ήπια ένταση να λιώσει και προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να πάρει λίγο χρώμα.
3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά:
Προσθέτετε τις πατάτες, την κολοκύθα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μισά κάστανα που δεν θρυμματίσατε και τον ζωμό. Φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε την ένταση και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της να σιγοβράσουν τα υλικά της σούπας.
4. Σιγοβράζετε για 45’:
Αφήνετε τα υλικά ανενόχλητα να βράσουν για 45’. Υπάρχει αρκετό νερό για να ολοκληρωθεί η σούπα, αν είναι κλειστό το καπάκι και η ένταση χαμηλά.
5. Πολτοποιήτε τα υλικά και τελειώνετε την σούπα βελουτέ:
Μετά τα 45’ το νερό έχει μειωθεί επαρκώς ώστε η σούπα να είναι όσο ρευστή θα θέλαμε. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε καλά την σούπα. Ελέγχετε την ρευστότητα αν είναι στα μέτρα σας και ανάλογα ή προσθέτετε λίγο βραστό νερό ή την αφήνετε με ανοιχτό καπάκι σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά με τον εξαεριστήρα στο φούλ ώστε να εξατμιστεί το υπερβάλλον νερό και να έρθει εκεί που θέλετε. Στη συνέχεια προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και τα 100 ml της κρέμας γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε για να διορθώσετε αν χρειάζεται σε αλατοπίπερο.
6. Καραμελώνετε τα θρύμματα κάστανου:
Αυτή την δουλειά την κάνετε στο τελευταίο τέταρτο που βράζει η σούπα για να γλυτώνετε χρόνο. Βάζετε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι τα κάστανα σε σχετικά δυνατή ένταση χωρίς κάποιο λιπαντικό στοιχείο. Σε 2-3 λεπτά θα δείτε σιγά-σιγά ν’ αλλάζουν χρώμα στις άκρες και να σκληραίνουν. Ανακατέψτε τα και ρίξτε την κουταλιά από μέλι συνεχίζοντας να τ ανακατεύετε και να τα καβουρντίζετε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή εξωτερικά.
Σερβίρισμα:
Μεταφέρετε την σούπα στη σουπιέρα για το σερβίρισμα. Στο τραπέζι σε κάθε πιάτο αφού μπουν δύο κουτάλες σούπα, προσθέτετε αν θέλετε λίγη ακόμη κρέμα και τα τραγανά καραμελωμένα κάστανα. Η χειμερινή γαστρονομική γιορτή έχει αρχίσει!
Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ.
Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον.
Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.
Φαντάζομαι ξέρετε οτι το γεγονός ότι τον χυμό της καρύδας τον λέμε “γάλα”, δεν σημαίνει ότι έχει καμιά σχέση με το γάλα πέραν του ότι είναι και τα δυο, λευκά υγρά που τα πίνουμε. Ο χυμός της καρύδας έχει τελείως άλλη γευση, υπέροχη μεν, αλλά εντελώς διαφορετική απ το γάλα, μόνο στη υφή έχουν μια συγγένεια. Αν θα ταίριαζε ως υλικό στη σύνθεση; Προσπαθώ να το φανταστώ και έχω την άισθηση πως ναι, σε κάποια αναλογία, με ήπια ποσότητα. Μπορέι να βγεί όλη η σούπα πιο Ταυλανδέζικη σε λογική και μπορεί να είναι μέχρι και υπέροχη, αλλά όχι στη λογική υποκατάστασης όσο στη λογική εναλλακτικής σύνθεσης. Γιατί δεν θα έχει καμμία σχέση με την αρχική συνταγή, μη παραμυθιαζόμστε με την καταχρηστική ονομασία “γάλα” σε όλα τα εκχυλίσματα καρπών.
Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Η κολοκύθα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι κίτρινη σωστά (αυτή του χωριού, καταλάβατε); Η προβρασμένη κόκκινη κολοκύθα έχει το ίδιο αποτέλεσμα;
Καλές γιορτές σωτήρα των τραπεζιών μας <3
Ανώνυμος
Μόλις τα έφτιαξα! Η συνταγή σου είναι καταπληκτική και οι οδηγίες σου εξαιρετικές επίσης! Βγήκαν πεντανόστιμα 🙂
Anonymous
Εξαιρετικη γευση, εγινε αναρπαστη!
Anonymous
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παράλειψη τη κρέμα γάλακτος
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Ναι, θυσιάζοντας όμως κατα ένα μέρος την κρεμώδη υφή και γεύση
Arience
Καλησπέρα σας. Θα μπορούσανμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο τζίντζερ? Πως?
Ευχαριστω πολύ
ARETI ZANGANA
Μπορείτε να βαλετε γαλα καρύδας ειναι σε κουτακι σαν τα νουνου στα ραφια με τα νουντλς γινεται βελουτε ετσι:)
Δημήτρης Παπαζυμούρης
🙂
ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τι ποσοτητα κολοκυθας σε γραμμαρια?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Το γράφω, ένα κιλό
Anonymous
Καλησπέρα σας. Λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα καρύδας αντί κρέμα γάλακτος ή θα αλλοιώσει το γευστικό αποτέλεσμα?
Δημήτρης Παπαζυμούρης
Φαντάζομαι ξέρετε οτι το γεγονός ότι τον χυμό της καρύδας τον λέμε “γάλα”, δεν σημαίνει ότι έχει καμιά σχέση με το γάλα πέραν του ότι είναι και τα δυο, λευκά υγρά που τα πίνουμε. Ο χυμός της καρύδας έχει τελείως άλλη γευση, υπέροχη μεν, αλλά εντελώς διαφορετική απ το γάλα, μόνο στη υφή έχουν μια συγγένεια. Αν θα ταίριαζε ως υλικό στη σύνθεση; Προσπαθώ να το φανταστώ και έχω την άισθηση πως ναι, σε κάποια αναλογία, με ήπια ποσότητα. Μπορέι να βγεί όλη η σούπα πιο Ταυλανδέζικη σε λογική και μπορεί να είναι μέχρι και υπέροχη, αλλά όχι στη λογική υποκατάστασης όσο στη λογική εναλλακτικής σύνθεσης. Γιατί δεν θα έχει καμμία σχέση με την αρχική συνταγή, μη παραμυθιαζόμστε με την καταχρηστική ονομασία “γάλα” σε όλα τα εκχυλίσματα καρπών.
Anonymous
Υπέροχη συνταγή και πολύ χριστουγεννιάτικη! Με τί κρασί θα το συνδυάζατε;
ifigeneia pap
Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Η κολοκύθα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι κίτρινη σωστά (αυτή του χωριού, καταλάβατε); Η προβρασμένη κόκκινη κολοκύθα έχει το ίδιο αποτέλεσμα;
Καλές γιορτές σωτήρα των τραπεζιών μας <3