Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ

soupa veloute kolokytha kastano

Ο συνδυασμός κολοκύθας και κάστανου σε μια σούπα είναι ιδανικός στους χειμωνιάτικους μήνες και ειδικά σε γιορτινή διάθεση. Την πρώτη φορά που τον δοκίμασα ήταν πριν δυο χρόνια στο εκπληκτικό πιάτο “Μούς κόκκινης κολοκύθας, κάστανα, απάκι και μάυρη τρούφα” του ταλαντούχου chef Γκίκα Ξενάκη, στο αγαπημένο μου & φέτος βραβευμένο με δεύτερο αστέρι FNL, εστιατόριο Aleria.

Θυμάμαι πως όταν είχαμε δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιάτο με την Σόφη, κοιταχτήκαμε με νόημα και γυρνώντας τα μάτια ανάποδα, Μούς κόκκινης κολοκύθας, κάστανα, απάκι και μάυρη τρούφα πήραμε την δεύτερη μπουκιά σιωπηλά, με το στόμα μας να έχει πάρει ένα ελαφρά χαζαμένο χαμόγελο ηδονής. Το πιάτο αυτό του Γκίκα είναι ένα αριστούργημα γεύσεων και υφών καθώς τραγανά κομμάτια απ’ το απάκι και το κάστανο συνοδεύουν την ανάλαφρη, βελούδινη αρμονία γεύσεων της σούπας. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε στη πρώτη ευκαιρία.

Με αυτό το συγκεκριμένο πιάτο ως έμπνευση και σημείο αναφοράς, ήθελα να παρουσιάσω μια εύκολη αλλά παράλληλα πολύ γευστική δικιά μου παραλλαγή που θα μπορούσε να φτιάξει εύκολα σπίτι, οποιοσδήποτε δεν έχει πρόσβαση σε τρούφα.

Με δεδομένα τα δύο βασικά συστατικά, κολοκύθα και κάστανο, ως τρίτη γευστική διάσταση που θα δώσει τον τελικό χαρακτήρα του πιάτου, στη θέση της δυσεύρετης στους πολλούς και ακριβής τρούφας, μπήκε απλά σκόνη τζίντζερ. Το απάκι παραλείφθηκε, αλλά κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να το προσθέσει σε μικρά κομμάτια ενισχύοντας τις μικρές τραγανές γευστικές εκπλήξεις στο στόμα. Διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια μίμισης του πιάτου του Ξενάκη, αλλά για μια συνταγή που απλά εμπνεύστηκε απ’ αυτό!

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

Επίσης έκανα προσπάθεια να βγει η συνταγή εύκολη και βατή, μια και όλο και πιο πολύ μιλώντας με κόσμο που παρακολουθεί το μπλογκ, ανακύπτει η ανάγκη για νοστιμιά χωρίς πολύ κόπο και περίπλοκες διαδικασίες. Έτσι αντί να ψηθεί η κολοκύθα στο φούρνο πριν μπει στη κατσαρόλα, μπήκε κατευθείαν, θυσιάζοντας ελάχιστη γεύση εις όφελος της πρακτικότητας. Το αποτέλεσμα είναι άλλωστε τόσο καλό που είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν θα αισθάνεται ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Εκτός βέβαια κι αν δοκίμαζε το πιάτο του Γκίκα λίγο πριν, που είναι βεβαίως “εκτός συναγωνισμού”.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή, που θα σας πάρει συνολικά 1 ώρα αλλά η απασχόλησή σας δεν θα ξεπεράσει το εικοσάλεπτο στην αρχή και το τέλος. Η σούπα ταιριάζει σε κάθε επίσημο ή ανεπίσημο χειμερινό τραπέζι και εντυπωσιάζει. Εμείς την είχαμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Μπορείτε να την κάνετε από πριν και να την ζεστάνετε ήπια τελευταία στιγμή. Καλό είναι τα κάστανα να τα κάνετε λίγο πριν το σερβίρισμα για να είναι τραγανά. Αν θέλετε να βάλετε τρούφα, μην βάλετε τζίντζερ. Επίσης μπορείτε να βάλετε καραμελωμένο μπέικον ή απάκι, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο ενδιαφέρουσα με λιγότερα υλικά γιατί εστιάζει την προσοχή στον συνδυασμό των τριών βασικών γεύσεων και δύο υφών.

Wine-pairing-Karoulias

Sauvignon blanc Χατζηγεωργίου

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.

“natura"

Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στην γοητεία του Sauvignon Blanc! Ειδικά όταν έχουμε ένα τόσο όμορφα φτιαγμένο Sauvignon από την Κάριανη της Καβάλας, μια περιοχή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να δώσει αυτή η δημοφιλής ποικιλία υπέροχα κρασιά. Τα εξωτικά αρώματα, η δροσερή οξύτητα και η χυμώδης γεύση είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν να το λατρέψετε!

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι ανοιχτό λεμονοπράσινο. Το άρωμα του είναι έντονο και γεμάτο με τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο και το πεπόνι, με εσπεριδοειδή, με λευκά άνθη αλλά και με νότες γρασιδιού. Στην γεύση έχει νεύρο, ένταση και νοστιμιά, με τα ώριμα φρούτα να κυριαρχούν και να αφήνουν μία αξέχαστη επίγευση. Πίνεται φρέσκο όσο διατηρεί τον εξωστρεφή και φρέσκο χαρακτήρα του.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με φρέσκες σαλάτες, κολοκυθάκια γεμιστά, ντολμαδάκια, γεμιστές πιπεριές, φασολάκια, ψάρια τηγανητά, αχνιστά όστρακα, λεμονάτο κοτόπουλο, χοιρινό με πρασοσέλινο και σπανακόπιτα.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 8 άτομα:

1 κ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ.
200 γρ. κάστανα προκαθαρισμένα και προβρασμένα
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
25 γρ. βούτυρο Lurpak
1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
χυμό από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι
120 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
800 ml. ζωμός κότας (ή λαχανικών) από 1 ζελέ ψυγείου
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμασία υλικών:

Κόβετε το κρεμμύδι και την πατάτα, στύβετε το πορτοκάλι και θρυμματίζετε τα μισά κάστανα σε μικρά κομμάτια για το καραμέλωμα.

Σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι:

Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε ήπια ένταση να λιώσει και προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να πάρει λίγο χρώμα.

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά:

Προσθέτετε τις πατάτες, την κολοκύθα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μισά κάστανα που δεν θρυμματίσατε και τον ζωμό. Φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε την ένταση και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της να σιγοβράσουν τα υλικά της σούπας.

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

4. Σιγοβράζετε για 45’:

Αφήνετε τα υλικά ανενόχλητα να βράσουν για 45’. Υπάρχει αρκετό νερό για να ολοκληρωθεί η σούπα, αν είναι κλειστό το καπάκι και η ένταση χαμηλά.

Σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

5. Πολτοποιήτε τα υλικά και τελειώνετε την σούπα βελουτέ:

Μετά τα 45’ το νερό έχει μειωθεί επαρκώς ώστε η σούπα να είναι όσο ρευστή θα θέλαμε. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε καλά την σούπα. Ελέγχετε την ρευστότητα αν είναι στα μέτρα σας και ανάλογα ή προσθέτετε λίγο βραστό νερό ή την αφήνετε με ανοιχτό καπάκι σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά με τον εξαεριστήρα στο φούλ ώστε να εξατμιστεί το υπερβάλλον νερό και να έρθει εκεί που θέλετε. Στη συνέχεια προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και τα 100 ml της κρέμας γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε για να διορθώσετε αν χρειάζεται σε αλατοπίπερο.

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

6. Καραμελώνετε τα θρύμματα κάστανου:

Αυτή την δουλειά την κάνετε στο τελευταίο τέταρτο που βράζει η σούπα για να γλυτώνετε χρόνο. Βάζετε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι τα κάστανα σε σχετικά δυνατή ένταση χωρίς κάποιο λιπαντικό στοιχείο. Σε 2-3 λεπτά θα δείτε σιγά-σιγά ν’ αλλάζουν χρώμα στις άκρες και να σκληραίνουν. Ανακατέψτε τα και ρίξτε την κουταλιά από μέλι συνεχίζοντας να τ ανακατεύετε και να τα καβουρντίζετε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή εξωτερικά.

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την σούπα στη σουπιέρα για το σερβίρισμα. Στο τραπέζι σε κάθε πιάτο αφού μπουν δύο κουτάλες σούπα, προσθέτετε αν θέλετε λίγη ακόμη κρέμα και τα τραγανά καραμελωμένα κάστανα. Η χειμερινή γαστρονομική γιορτή έχει αρχίσει!

σούπα βελουτέ κολοκύθα κάστανο

Για το σερβίρισμα χρησιμοποιήσαμε την σουπιέρα της σειράς SIREN με ένα βαθύ πιάτο της σειράς IRRESISTIBLE της ΙΩΝΙΑ για να αναδείξουμε τον φίνο χαρακτήρα της συνταγής. Στο μαγείρεμα χρησιμοποιήθηκε η αντικολλητική κατσαρόλα της Fest καθώς και ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι.

Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ 4.19/5 (83.75%) 16 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply January 18, 2018

    Ανώνυμος

    Μόλις τα έφτιαξα! Η συνταγή σου είναι καταπληκτική και οι οδηγίες σου εξαιρετικές επίσης! Βγήκαν πεντανόστιμα :)