Roux: η εύκολη & νόστιμη τεχνική δεσίματος σάλτσας (VIDEO)

Texniki Roux

Η τεχνική ρου (roux) είναι εξαιρετικά βασική στην Γαλλική μαγειρική και γενικότερα στην παρασκευή και το δέσιμο σαλτσών. Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσαςΕίναι η βάση της μπεσαμέλ, της σος σουπρέμ (κοτόπουλο Μιλανέζα) και πολλών άλλων γνωστών και μη σαλτσών, γιατί δημιουργεί μια “χημική ένωση” μορίων αμύλου και λίπους, η οποία επιτρέπει με την σειρά της την ομαλή απορρόφηση υγρών και μέσα απ’ αυτό, δημιουργούνται οι πηχτές σάλτσες. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την απλή χρησιμοποίηση αλεύρων, χωρίς λιπώδη ουσία, είναι ότι με την τεχνική ρου, η χημική ένωση του αμύλου με τα υγρά γίνεται με τρόπο που δεν δημιουργούνται σβόλοι. Έτσι τα υγρά συγκρατούνται από το άμυλο και οι σάλτσες δένουν, βγαίνουν βελούδινες και βέβαια πολύ νόστιμες, λόγω του βούτυρου.

Και όταν λέμε βούτυρο, εννοούμε αγνό αγελαδινό βούτυρο, όχι μαργαρίνες και λοιπά κατασκευάσματα που δεν περνούν ούτε απ’ έξω απ’ την κουζίνα κάθε σοβαρού μάγειρα. Αλλά αυτό βέβαια το ξέρατε, όσοι μας διαβάζετε…

Πριν όμως δείτε το βίντεο και διαβάσετε την περιγραφή του πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτήν την πολύ απλή τεχνική, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω με εκλαϊκευμένη επιστήμη, γιατί και πως η τεχνική αυτή δουλεύει, προσπαθώντας να μεταφέρω απλά και σύντομα, την ουσία όσων έχω μάθει από το “On Food & Cooking” του Harold McGee, δηλαδή τη βίβλο της σύγχρονης επιστημονικής μαγειρικής και τα διαδικτυακά σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει.

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσας

Όταν τα μόρια του αμύλου μέσα στο οιοδήποτε αλεύρι, βρεθούν με μόρια νερού (ή κάποιου υγρού που περιέχει νερό όπως γάλα ή κρασί ή ζωμό) η έλξη είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα μόρια του υγρού προσκολλώνται πάνω σε κάθε επιφάνεια αλεύρου που έρχονται σε επαφή, κάνοντας επί της ουσίας ένα πηχτό υγρό κέλυφος στον πρώτο όγκο αλευριού που θα συναντήσουν και δημιουργώντας έτσι έναν σβόλο αλευριού. Αυτή η επιφάνεια όπου ενώθηκαν το άμυλο με το νερό είναι τόσο συμπαγής λόγω της έλξης των δύο μορίων, που δρα σαν μεμβράνη και εμποδίζει την επέκταση της διαδικασίας. Δηλαδή, δεν επιτρέπει στα υπόλοιπα μόρια του νερού να διεισδύσουν μέσα απ’ την επιφάνεια και να ενωθούν με το υπόλοιπο αλεύρι που είναι στεγνό και σε κόκκους, στο κέντρο του σβώλου. Ο μόνος τρόπος που θα πετυχαίναμε εύκολη ενσωμάτωση χωρίς σβόλους, θα ήταν ίσως αν σε χλιαρό υγρό έριχνε κανείς το αλεύρι με την ειδική σίτα που το ρίχνει αραιό και σχεδόν σε κόκκους, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύει γρήγορα από κάτω, ώστε το υγρό να μπορέσει ν’ αντιδράσει με τους μεμονωμένους κόκκους αλευριού αντί με μια ενιαία μάζα.

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσας

Όταν όμως πριν την ένωση του υγρού με τ άμυλο έχει προηγηθεί η ένωση του αμύλου με λίπος (δηλαδή το αλεύρι και το βούτυρο του ρου) υπό θερμοκρασία, τότε τα μόρια του νερού ενώνονται πιο ομαλά, ένα προς ένα με τα μόρια της ένωσης του ρου και έτσι κατά την απορρόφηση του υγρού δεν δημιουργούνται οι σβόλοι.

Αυτά, όσον αφορά στο “γιατί”, με όσο πιο απλό τρόπο μπορώ να το εξηγήσω.

Δείτε λοιπόν το μικρό βίντεο με την αρχή της τεχνικής και διαβάστε πιο αναλυτικά κατωτέρω, τα τρία βήματα. Η τεχνική θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια σειρά σάλτσες. Μάλιστα στις συνταγές του Cucina Caruso την χρησιμοποιούμε συχνά, με μικρές παραλλαγές.

Η τεχνική Roux

Στην πράξη λοιπόν η τεχνική ρου, είναι εξόχως χρήσιμη, επειδή σε όλους μας θα συμβεί σε μαγειρευτά φαγητά η σάλτσα να βγει υδαρή, πολύ ρευστή και αραιή. Ο πιο εύκολος τρόπος να την δέσουμε, ενώ παράλληλα την νοστιμίζουμε δημιουργώντας μεταξένια υφή, είναι το να φτιάξουμε το ρου με μίγμα βούτυρου και αλευριού και στην συνέχεια να ενσωματώσουμε το υγρό σ’ αυτήν.

Η πρώτη φάση:

Για να κάνετε ένα απλό ρου, χρειάζεστε ίσες ποσότητες από αγνό αγελαδινό βούτυρο και αλεύρι.  Οι ακριβεις ποσόιτητες για τα δυο υλικά είχναι σχετικές με τον όγκο και την πυκνότητα της σάλτσας που θέλετε να δέσετε και γι’ αυτό δεν μπορούν να δοθούν προκαταβολικά με ακρίβεια. Θα χρειαστεί λίγη εμπειρία και δοκιμές, ξεκινώντας με μικρές ποσότητες,  του τύπου 25 γρ. απ’ το καθε υλικο, μέχρι να βρείτε εμπειρικά τις ποσότητες ανά περίπτωση. Αν θέλετε μεγαλύτερη απορροφητικότητα υγρών, αντί για κλασικό αλεύρι, βάλτε κορν φλάουρ που απορροφά 70% περισσότερο υγρό. Όμως κατά την γνώμη μου αυτό θέλει πείρα, γιατί είναι πολύ εύκολο να πήξει υπερβολικά η σάλτσα αν λίγο σας ξεφύγει το κορν φλάουρ.

Σε χαμηλή ένταση λιώνετε το βούτυρο στην κατσαρόλα. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και το δουλεύετε με το σύρμα να γίνει μια ενιαία πάστα που είναι το λευκό ρου. Αν την δουλέψετε πιο πολύ θα γίνει κίτρινο ρου και στη συνέχεια καφέ ρου, που συνήθως χρησιμοποιείτε για καφέ σάλτσες, αλλά έχει και λιγότερη απορροφητικότητα σε υγρό μια και σπάνε τα μόρια στην διαδικασία. Αλλά εμείς ας μείνουμε στην βασική αρχή και αν και όταν χρειαστεί σε κάποια συνταγή θα υπάρχει αναφορά για το πόσο πρέπει να δουλέψετε το ρου πριν μπει το υγρό.

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσαςΗ δεύτερη φάση:

Όταν τα δυο υλικά γίνουν ένας πολτός, αρχίζετε να βάζετε μέσα στο ρου, την αραιή σάλτσα από το φαγητό σας.
Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, η χημική ένωση του αλευριού με το βούτυρο επιτρέπει την αργή ενσωμάτωση κάθε υγρού, χωρίς να δημιουργηθούν σβόλοι, εφόσον δουλεύετε αδιάκοπα την σάλτσα με το σύρμα.
Ανακατεύετε με το σύρμα να ενσωματωθεί η αραιή σάλτσα και επαναλαμβάνετε.

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσας

Η τρίτη φάση:

Όταν πλέον έχετε μια σχετικά πηχτή σάλτσα, την ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα με το φαγητό σας και ανακατεύετε, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Σε λίγα λεπτά όλη η σάλτσα σας θα είναι ενιαία, δεμένη και με βελούδινη, μεταξένια υφή που της χαρίζει ο συνδυασμός του αγνού, φυσικού βούτυρου με το αλεύρι. Για να μην πούμε για ένα μικρό άλμα στη νοστιμιά…

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσας

Με την ίδια αρχή και λογική κάνετε και σάλτσες στο τηγάνι σας με τα νόστιμα υπολείμματα και υγρά απ’ το ψήσιμο του κρέατος και κρασί, όπως στη συνταγή μας για σκαπλοπίνε αλ λιμόνε, εδώ, για φιλέ μινιόν σος Μαδέρα ή μια σάλτσα με Πόρτο εδώ. Και βέβαια δένετε το λεμονάτο σας, εδώ το νουά με μανιτάρια, εδώ ή μειώνετε τα υγρά ενός ραγού, εδώ.

Τεχνική ρου με βουτυρο και αλεύρι για δέσιμο σάλτσας

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

10 Comments

 • Η ιδανική αναλογία βουτύρου-αλευριου ποια είναι;

  • Πρέπει να είναι η ίδια ποσότητα και στα δύο υλικά. Η απλόλυτη ποσότητα εξαρτάται απο την ποσότητα και αραιότητα της σάλτσας προς πήξιμο και χρειάζεται εμπειρία για να το βρείτε ακριβώς, αλλά με τον καιρό θα το πετυχαίνετε εύκολα. Αν βγελι πιο πηχτή, αραιώνετε με λιγο νερό, αν βγεί πιο αραιή, κάνετε λιγο ρου ακόμη… κάτι τέτοιο!

 • Reply August 13, 2017

  Anonymous

  καλησπερα δημητρη, εξ αναγκης(καποιος μας εκλεψε το βουτυρο κυριακατικα) εκανα roux με ελαιολαδο.
  δεν υστερούσε σε γευση και ισως να ηταν λίγο πιο ελαφρυ.
  ειναι μια καλη εναλλακτικη!!!
  θα το δοκιμασω ξανα.

  • Ναι γιατί όχι… η λογική σύνδεσης των μορίων του αλευριού λειτουργεί με τα μόρια κάθε λίπους, όπως το λάδι και στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα να πάρει πάνω του νερό, χωρίς σβολιασμα. Το βασικό ερώτημα “ποιός έκλεψε το βούτυρο, οέεεεο” παραμένει όμως! Χαχαχα!

 • Reply October 9, 2017

  Anonymous

  Η κατανόηση της επιστήμης της φυσικής και της χημείας πίσω από την μαγειρική τέχνη, είναι η πεμπτουσία της επιτυχίας στην κουζίνα.
  Θα μπορούσατε να μας υποδείξετε τα σεμινάρια που κάνατε online? εγώ έτυχε να παρακολουθήσω κάποια της rouxbe και με ενδιαφέρει να δω τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο.

 • Reply February 11, 2018

  xristos karelis

  Εισαι φανταστικος…Ευχαριστω πολυ που μου δινεις αφιλοκερδως τις μαρειρικες γνωσης…Σου ευχωμαι τα καλυτερα και θα περασω σιγουρα για φαγητο …μια κινηση για να σ’ευχαριστησω!!!

 • Reply December 21, 2020

  Πενυ

  Η προσέγγιση που έχετε απένταντι στη μαγειρική είναι απλά συγκλονιστική. Δεν είναι τα υλικά, δεν είναι οι τεχνικές, δεν είναι οι συνταγές, είναι η ιστορία πίσω από όλα αυτά. Απλά συγχαρητήρια!

 • Reply February 14, 2021

  Anonymous

  Όλα μου τα τραπέζια ακολουθούν τις συνταγές και τα tips σου! Ευχαριστούμε πολύ

Leave a Reply

Leave a Reply