Νόστιμοι κρεμώδεις πουρέδες, μέρος Β’: με γλυκοπατάτα και κουνουπίδι

Πουρές γλυκοπατατας Κουνουπίδι

Με το νέο μυστικό για κρεμώδεις πουρέδες να βρίσκεται στη χρήση φυσικού λευκού τυριού κρέμας, στο σημερινό άρθρο θα προσθεσουμε άλλες δυο δημιουργικές συνταγές για να συνοδέψουν υπέροχα πιάτα: τον πουρέ κουνουπίδι και τον πουρέ πορτοκαλί γλυκοπατάτας. Μπορεί η ιδέα του πουρέ γλυκοπατάτας να σας φαίνεται πιο οικεία και θελκτική, αλλά σας διαβεβαιώ ότι ο πουρές κουνουπίδι είναι μια γευστική έκπληξη και ταιριάζει εξαιρετικά με πολλά διαφορετικά πιάτα.

κουνουπίδι πουρέΕικάζω μάλιστα ότι οι καλεσμένοι σας όταν δοκιμάσουν πουρέ κουνουπίδι χωρίς να ξέρουν τι είναι, δεν θα το μαντέψουν στα σίγουρα, όχι γιατί δεν αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, όσο γιατί η ίδια η ιδέα χρήσης κουνουπιδιού σε πουρέ είναι μάλλον αναπάντεχη. Έτσι, ενώ η γεύση θα είναι αναγνωρίσιμη, το μυαλό δεν θα σκεφτεί απαραίτητα το τι είναι αυτό που τρώει…

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο με τους άλλους δυο δημιουργικούς πουρέδες με σελινόριζα και κολοκύθα, οι γεύσεις είναι τόσο νόστιμες που κάλλιστα στέκονται και ως ντιπ πρωταγωνιστώντας ως ορεκτικά, αλλά και κλέβοντας τη παράσταση ως συνοδευτικά σε κυρίως πιάτα. Επίσης ταιριάζουν σε ζευγάρια ενός πουρέ πορτοκαλί χρώματος με ένα λευκό. Δηλαδή και ο πουρές κουνουπίδι και ο αντίστοιχος με σελινόριζα απ’ το προηγούμενο άρθρο, ταιριάζουν να σερβιριστούν παρέα, είτε με τον πουρέ γλυκοπατάτας είτε με τον πουρέ κολοκύθας.

πουρές σελινόριζας, κολοκύθας, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα

Για τον πουρέ κουνουπίδι διαλέξαμε ως γαρνιτούρα καραμελωμένο μπέικον και ως γευστικό τόνο το πιπέρι καγιέν, μια και σηκώνει πικάντικο στοιχείο, αλλά εύκολα συνδυάζεται και αλλιώς, π.χ. με τζίντζερ. Επιλέξαμε να βράσουμε το κουνουπίδι αν και θα έβγαινε πιο νόστιμο αν το ψήναμε στο φούρνο για 30’, απλά για να δείξουμε μια ποικιλία στην εφαρμογή της τεχνικής του πουρέ σε διαφορετικά υλικά. Επίσης το δοκιμάσαμε με γάλα καρύδας αντί για κανονικό, για πιο εξωτική γεύση, αλλά και με κανονικό γάλα που το αποτέλεσμα βγαίνει πιο ουδέτερο, ο πουρές είναι εξαιρετικά νόστιμος.

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας επιλέξαμε το ψήσιμο στο φούρνο με ελάχιστο λάδι επί μισή ώρα και την πρόσθεση ψητού ξινόμηλου. Εύκολα θα έβλεπα και κάποιο ψιλοκομμένο ξηρό καρπό όπως αμύγδαλο, κουκουνάρι ή καρύδι μέσα στον πουρέ, για τραγανότητα στη μπουκιά. Επίσης την πρόσθεση λίγου χυμού πορτοκαλιού και/ή κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Και στις δύο περιπτώσεις το βασικό μυστικό της νοστιμιάς είναι η πρόσθεση λευκού κρεμώδους τυριού και συγκεκριμένα του Arla Natural Cream Cheese επειδή ως απόλυτα φυσικό δίνει τέλεια ελαφρά κρεμώδη γεύση και άρα κομψή νοστιμιά στο αποτέλεσμα.

Επιπλέον πουρέδες που μπορούν να γίνουν μ’ αυτή τη τεχνική είναι προφανώς η κανονική πατάτα, αλλά και το καρότο, ή το τοπιναμπούρ που επίσης λέγεται αγκινάρα Ιερουσαλήμ (παρεμπιπτόντως δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε προέρχεται απ’ την Ιερουσαλήμ, αλλά θα σας ερμηνεύσω το παράλογο όταν ασχοληθούμε) και βεβαίως και η κανονική αγκινάρα μας. Ίσως λοιπόν σύντομα να τα δούμε κι’ αυτά σε επόμενο άρθρο, μια και είδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κεφάλαιο πουρέδες.

πουρες κουνουπίδι - πουρές γλυκοπατάτα

Χαρακτηριστικά των συνταγών:

Πανεύκολες συνταγές που βγαίνουν πεντανόστιμες σε λιγότερο από μια ώρα με ουσιαστική δουλειά εκ μέρους σας λιγότερο από 10’. τα βασικά υλικά μπορείτε να τα βράσετε ή να ψήσετε, με γευστική προτίμηση στη δεύτερη επιλογή που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο.

Πουρές Κουνουπίδι

πουρες κουνουπίδι - πουρές γλυκοπατάτα

Υλικά (για συνοδευτικό 4-6 πιάτων)

500 γρ. κουνουπίδι
40 γρ. βούτυρο Lurpak
100 γρ. Arla Natural cream Cheese
150 μλ. γάλα καρύδας ή κανονικό γάλα (ανάλογα τη γεύση σας)
3 λωρίδες μπέικον
1.κ.γ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Βράζετε ή ψήνετε το κουνουπίδι

Κόβετε το κουνουπίδι σε μεμονωμένους ανθούς και τoυς βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με 100ml γάλα (καρύδας ή αγελάδας) και 100ml. νερό να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (περί τα 10 λεπτά). Εναλλακτικά για μάξιμουμ νοστιμιάς, βάζετε το κουνουπίδι σε ταψάκι αφού το αλείψετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και το αφήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30’να ψηθεί.

πουρες κουνουπίδι

2. Τηγανίζετε το μπέικον

Σε μικρό τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σε μεσαία ένταση ρίχνετε το μπέικον σε κομματάκια, ώστε να καραμελώσει σταδιακά. Ανακατεύετε κάθε τόσο με προσοχή καθώς πετά λάδια, οπότε καλύτερα να βάλατε κάποιο καπάκι. Σε 4’ έχει λιώσει όλο το λίπος και το μπέικον έχει γίνει τραγανό. Αφαιρώντας το λίπος, βάζετε τα κομματάκια μπέικον σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

πουρες κουνουπίδι

3. Αναμιγνύετε τα υλικά

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε σταδιακά τα υλικά. Κατ’ αρχάς το ζεστό κουνουπίδι με το βούτυρο, προσθέτοντας 50 ml γάλα καρύδας ή κανονικό. Τα περνάτε με ένα μίξερ χειρός να πολτοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτετε το Arla Natural Cream Cheese, αλάτι και πιπέρι και λίγο καγιέν για να δώσει μια πικάντικη νότα και χρώμα. Σερβίρετε πασπαλίζοντας το καραμελωμένο τραγανό μπέικον από πάνω.

πουρες κουνουπίδι

πουρες κουνουπίδι

decorative-lines-17_large2

Πουρές Γλυκοπατάτα

πουρές γλυκοπατάτα

Υλικά (για συνοδευτικό 4-6 πιάτων)

500 γρ. γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες ή κύβους
1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 2-3 εκ.
40 γρ. βούτυρο Lurpak
100 γρ. Arla Natural cream Cheese
50 ml. γάλα
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα σχοινόπρασου

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ψήνετε τη γλυκοπατάτα

Καθαρίζετε και κόβετε τη γλυκοπατάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C , να ψηθεί η γλυκοπατάτα για 30’, ώστε να μαλακώσει, να μελώσει και εντέλει να νοστιμίσει.

πουρές γλυκοπατάτα

2. Ψήνετε (ή βράζετε) το μήλο

Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε κομματάκια. Ιδανικά τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν περί τα 20’ να μαλακώσουν και να μελώσουν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βράσετε για 5 λεπτά να μαλακώσουν, αν βιάζεστε.

πουρές γλυκοπατάτα

3. Αναμιγνύετε τα υλικά

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε σταδιακά τα υλικά. Κατ’ αρχάς τη ψημένη γλυκοπατάτα με το βούτυρο και το μήλο, προσθέτοντας 50 ml γάλα. Τα περνάτε με ένα μίξερ χειρός να πολτοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτετε το Arla Natural Cream Cheese, αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο να σπάσει το χρώμα και το υπόλοιπο το πασπαλίζετε από πάνω πριν σερβίρετε.

πουρές γλυκοπατάτα

πουρές γλυκοπατάτα

Σερβίρισμα:

Και τους δυο πουρέδες μπορείτε να τους σερβίρετε στα πιάτα ως συνοδευτικό ψητού κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού, αλλά και να τους αφήσετε στο τραπέζι σε μπολ να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του. Κάλλιστα δε, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορούν να σερβιριστούν ως ντιπ σε μπουφέ ή κοκτέιλ πάρτι.
Εμείς σερβίραμε τους πουρέδες μας σε πιάτα απ’ τις νέες σειρές ANTIGONI & ALKISTIS της ΙΩΝΙΑ. Χρησιμοποιήσαμε επίσης αντικολλητικό κατσαρολάκι Fest και τηγάνι της νέας σειράς Magic Fest.

πουρες κουνουπίδι - πουρές γλυκοπατάτα

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply November 15, 2019

    Anonymous

    Ο πουρές κουνουπίδι καταπληκτικός…..φοβήθηκα το πιπέρι καγιέν και δεν το έβαλα…
    Έβαλα πάπρικα…..σίγουρα θα το ξανακάνω..!!!!!

Leave a Reply

Leave a Reply