Σαλάτα με πέννες, πέστο παντζάρι και φέτα

salata penne pantzari feta

Μια πρωτότυπη καλοκαιρινή σαλάτα με παντζάρι είναι μια αφορμή να χαρείς εντάσεις χρώματος, την παρουσία πολλών υφών και διαφορετικών γευστικών χαρακτηριστικών, συνδυασμένων με μαεστρία!

παντζαριαΜε φόντο τη μεστή γεύση απ’ τις πέννες ολικής άλεσης, σαν ζυμαρικό, το παντζάρι σε μορφή πέστο, έρχεται να τις βάψει και να τις κάνει δικές του χρωματικά αλλά και γευστικά. Τις κυριεύει συνολικά, σαν έρωτας του καλοκαιριού!

Δίπλα τους, δροσερό, ξινόμηλο, φέρνει τη φρεσκάδα στο πιάτο. Γλυκιά σταφίδα, και τραγανά καρύδια δίνουν σώμα και ποικιλία στις γεύσεις και τις υφές. Στη κάθε μπουκιά νιώθεις στο βάθος του πέστο, την ελαφριά τραγανότητα, απ’ το θρυμματισμένο καρύδι που έχει ενσωματωθεί και δίνει σώμα.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

Ο γευστικός τόνος της γλύκας παντζαριού και σταφίδας, αλλά και η φρουτώδης υπόξινη γεύση του μήλου που κυριαρχούν, κοντράρονται απ’ τη σπιρτάδα του λίγου σκόρδου και την οξύτητα του ξυδιού που ζωντανεύει το σύνολο. Το ξύδι προετοιμάζει την σύνθεση να δεχτεί τη φέτα, αλμυρή, ξινή κι’ αυθάδης, η απόλυτη αντίθεση με την ευγενική  γλύκα του παντζαριού, εξ’ ου και ιδανικός γευστικός συνοδός του. Και από πάνω λίγος δυόσμος, στυφός και αρωματικός, γεμάτος φρεσκάδα και αισιοδοξία. Σαν κάποιους καλοκαιρινούς έρωτες ανάμεσα στην ευγενή, γλυκιά πριγκιπέσσα με τα κόκκινα και τον γοητευτικά άξεστο ντόπιο εραστή, με τα αρρενωπά χαρακτηριστικά και το βαθύ βλέμμα!

Η σαλάτα αυτή γεννήθηκε σαν ένα γαστρονομικό ποίημα για το καλοκαίρι, ένας ύμνος στην ένταση των χρωμάτων, μια γιορτή αντιθετικών γεύσεων και  ποικιλίας υφών που συνυπάρχουν αρμονικά κάτω απ’ τον ήλιο. Μια σαλάτα έργο τέχνης στο μάτι και στο καλοκαιρινό τραπέζι. Γεμάτη υγεία και σπιρτάδα!

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πολύ εύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται σε 20 λεπτά. Ιδανικά σερβίρεται αφού περάσει μιση ώρα στο ψυγείο, να είναι δροσερή και να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους. Μπορείτε να την απολάυσετε είτε σαν ένα πλήρες γεύμα ή ως μια σαλάτα-πρωτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ιδανική λύση σε ένα μπουφέ, ειδικά δίπλα στο καταπράσινο ντιπ με σπανάκι και ταχίνι, δίνοντας συνολικά χρωματική ένταση και ζωντάνια!

Μπορεί ν’ αποτελέσει βάση για πειραματισμούς σε επιπλέον υλικά ή καρυκεύματα, όπως καραμελωμένο μπέικον, σέλερι, κομμάτια από παντζάρια, γιαούρτι αντί για φέτα (με ανάλογη μείωση της έντασης του χρώματος βέβαια) κ.λπ.

Wine-pairing-Karoulias

Lenga Avantis

Ημίξηρος, Ήπιος, Λευκός, Gewurztraminer, Πιείτε το τώρα, 13% alc.

tomi roze

Ένα κρασί σπάνιο όσο και τα ευαίσθητα λουλουδάτα αρώματά του. Η ευωδιαστή ποικιλία Gewurztraminer “μεταναστεύει” από την Αλσατία στην Εύβοια, για να μας δώσει ένα φίνο, μυρωδάτο κρασί που παίζει όμορφα παιχνίδια με την όσφρηση και τη γεύση μας σε κάθε απολαυστική γουλιά…

Περιγραφή:
Η καλλιέργεια Gewurztraminer στην Εύβοια ήταν ένα παράτολμο πείραμα για τον Απόστολο Μούντριχα, που ωστόσο πέτυχε με το παραπάνω! Η ετικέτα Lenga από το Κτήμα Αβαντίς είναι ένα από τα πιο απολαυστικά αρωματικά λευκά κρασιά στην αγορά, και γίνεται ανάρπαστη λόγω της πολύ περιορισμένης παραγωγής της. Η αγάπη του οινοποιού σε αυτό το κρασί φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι του έδωσε το όνομα της αγαπημένης του συζύγου. Φίλοι των φινετσάτων αρωματικών κρασιών, σπεύσατε!…

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Εξωτικά και έθνικ πιάτα, πίνεται σκέτο ως απεριτίφ, πλατό φρούτων

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά (για 4 άτομα):

250 γρ. Pennette Rigate Integrale Barilla
200 γρ. παντζάρι Μπάρμπα Στάθης
1 πράσινο ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια
40 γρ. καρύδια ψίχα
40 γρ. μαύρες σταφίδες
70 γρ. φέτα Δωδώνη, σε μικρά κομμάτια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1.κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα παντζάρια:

Βράζετε τα παντζάρια Μπάρμπα Στάθης για 10 λεπτά για να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιήσετε ωμά παντζάρια υπολογίστε γύρω στα 40 λεπτά βράσιμο.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

2. Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά:

Βράζετε τις πέννες ολικής για 9 λεπτά, τις σουρώνετε και αν βιάζεστε να σερβίρετε την σαλάτα, τις ξεπλένετε με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ / μπασίνα όπου θα ανακατέψετε τα υλικά.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

3. Ετοιμάζετε το πέστο παντζάρι:

Σε ένα πολυκόφτη ή μίξερ, βάλτε τα παντζάρια, το σκόρδο, 10 γρ. απ’ τα καρύδια, λάδι και ξύδι και πολτοποιήστε ώστε να γίνει μια πηχτή πάστα.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

4. Αναμιγνύετε την σαλάτα:

Στη μπασίνα που έχετε τις πέννες ρίξτε το πέστο παντζαριού και ανακατέψτε καλά, να βάψει πλήρως όλα τα ζυμαρικά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μήλα, τα υπόλοιπα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τη φέτα και πασπαλίστε με δυόσμο.
Διορθώστε σε ξύδι, λάδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και βάλτε στο ψυγείο να είναι δροσερή.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την αναμεμιγμένη κρύα σαλάτα στη σαλατιέρα που θα σερβίρετε και απολαύστε γεύση, εντάσεις και χρώμα σε μια σαλάτα χορταστική με υγιεινά υλικά.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε την σαλατιέρα της ΙΩΝΙΑ και τις κατσαρόλες της Fest για το βράσιμο παντζαριών και ζυμαρικών.

Σαλάτα πέννες ολικής, πέστο παντζαριού και φέτα

Σαλάτα με πέννες, πέστο παντζάρι και φέτα 4.00/5 (80.00%) 9 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply