Μαρμελάδα Σύκο

marmelada sykou

“Σύκον χειμώνος αιτώ” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για τις άκαιρες επιθυμίες. Γιατί το σύκο ως γνωστόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει τεχνολογικά (ευτυχώς) να το ανατρέψει αυτό. marmelada sykoΑυτό όμως που ανατρέψαμε είναι τη δυνατότητα να νιώσεις στο καταχείμωνο την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από τη μαρμελάδα. Συνήθεια που διατηρώ χρόνια, στα τέλη Αυγούστου να ετοιμάζω μαρμελάδα σύκο για να γεμίζει Αυγουστιάτικο φως τα συνεφιασμένα χειμωνιάτικα πρωϊνά.

Το σύκο υπήρχε στην Ελλάδα από τον Όμηρο και τους προελληνικούς χρόνους και είχε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (χήνες και χοίρους) αποκλειστικά με σύκα προκειμένου να νοστιμίσουν το συκώτι τους. Αυτό το εκλεκτό έδεσμα ονομαζόταν “συκωτόν ήπαρ” και ήταν ανάλογο του σημερινού φουαγκρά. Από το σύκο λοιπόν προέρχεται και η λέξη συκώτι μέσω έκπτωσης του ουσιαστικού στην έκφραση “συκωτόν ήπαρ” (βλ. Σαραντάκος). Έτσι κι εγώ κάθε πρωί βάζω τη μαρμελάδα μου και “νοστιμίζω το συκώτι μου” που ταλαιπώρησα το προηγούμενο βράδυ με το κατιτίς παραπάνω που ήπια…

marmelada sykoΤο σύκο είχε από την αρχαιότητα έντονη ερωτική σημασία μια και συμβόλιζε το αιδοίο. Μάλιστα η λέξη “συκοφάντης” προέρχεται από αυτούς που κατήγγελαν συμπολίτες τους για παράνομες ερωτικές πράξεις (σύκο+φαίνω). Πάντως η γλωσσική σύνδεση του σύκου με τον ερωτισμό και η αίσθηση “αντικειμένου πόθου” επιβεβαιώνονται πλήρως από την γλυκιά γεύση του και την χρωματική του ένταση. Στη δικιά μου ατζέντα το σύκο είναι κορυφαίο φρούτο, εξ ου και η λαχτάρα με την αντίστοιχη μαρμελάδα, αν και μόνο οι ερωτικοί συμβολισμοί που εμπεριέχει είναι υπεραρκετοί για να την λατρεύω και σε εγκεφαλικό επίπεδο.

marmelada sykou efkoliΈχω ακολουθήσει διάφορες συνταγές κατά καιρούς για τη μαρμελάδα σύκο με κύριο γνώμονα να μην είναι πολύ γλυκιά, αλλά αποφάσισα να παρουσιάσω την πιο εύκολη και σίγουρη, την οποία έκανα φέτος. Εύκολη γιατί βάζεις τα πάντα εξ αρχής και σίγουρη γιατί δεν κινδυνεύεις να μη δέσει. Γευστικά ο στόχος μου ήταν να πλουτίσω το αποτέλεσμα αλλά πολύ διακριτικά, γι’ αυτό και έβαλα λίγο cointreau που δίνει ανεπαίσθητους τόνους πορτοκαλιού, κανέλα και λίγο γαρίφαλο για να προσθέσουν αρώματα χωρίς να καπελώσουν την κεντρική γεύση. Το ελάχιστο αλάτι μπήκε για να δώσει ένα τσικ έντασης στη γεύση του σύκου και το πιπέρι schezuan για να δώσει χαρακτήρα, αν και στο τελικό αποτέλεσμα ομολογώ ότι δεν το αισθάνθηκα (ίσως ήθελε λίγο παραπάνω). Τα σύκα που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά ήταν Μαρκοπούλου πράσινα και δεν ήταν ιδιαίτερα γλυκά, οπότε έβαλα όλο το κιλό της ζάχαρης αλλά θα μπορούσε να μειωθεί στα 800 ή και 700 γρ. αν είχα πιο γλυκιά πρώτη ύλη. Επίσης, επειδή τα συγκεκριμένα σύκα ήταν χοντρόφλουδα επέλεξα να χρησιμοποιήσω μπλέντερ στο τέλος για να τα πολτοποιήσω, πράγμα που δεν θα έκανα αν ήταν λεπτόφλουδα. Προσωπικά μου αρέσει η φλούδα μέσα στη μαρμελάδα και έτσι δεν τα καθαρίζω. Η επιλογή της πολτοποίησης με το μπλέντερ σε όσους δεν αρέσει η υφή του φλουδιού στη μαρμελάδα είναι πολύ καλή λύση, η οποία προσφέρει επιπλέον σώμα στο αποτέλεσμα, κάτι που δεν θα υπήρχε άν είχαν αφαιρεθεί. Χρησιμοποιείστε αυτή τη συνταγή είτε ακολουθώντας την σχολαστικά ή σαν συνταγή βάσης σε σχέση με το προσωπικό σας γούστο στις διάφορες επιλογές. Το σίγουρο είναι πως θα καταφέρετε να αποταμιεύσετε λίγο καλοκαίρι για τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες και σε κάθε μπουκιά απλωμένη στο ψωμί σας θα θυμάστε τις Αυγουστιάτικες διακοπές σας (και κάτι έντονα ερωτικό που συνέβη σ’ αυτές).

marmelada syko 6

Η συνέχεια του άρθρου με την αυθεντική συνταγή για μαρμελάδα σύκο, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply