Καλαθάκια με τυριά και έμπνευση απ’ τη Κύθνο & έξτρα τυροκριτσινάκια (Video)

KALATHAKIA KYTHNOY 02761 copy

Στη Κύθνο έχουν τις κουκουλωτές, κάτι καλαθάκια ζύμης με ένα σπάνιο ντόπιο τυρί με καταβολές απ’ την αρχαιότητα, με πληροφόρησε ο Ηλίας Μαμαλάκης όταν σχεδιάζαμε τις συνταγές της σειράς αυτής. Και βέβαια στη Κύθνο έχω πάει πολλές φορές, αλλά κουκουλωτές δεν συνάντησα, τουλάχιστον σε ταβέρνες. Ίσως την επόμενη φορά , τώρα που τις έμαθα, να ψάξω για κουκουλωτές και σε φούρνους, πριν αρχίσω να χτυπάω μπλε πόρτες, ελπίζοντας να πετύχω καμία μερακλού γιαγιά με περίσσευμα μεζέ.

καλαθάκια Τυριών & κριτσινάκιαΑπ’ τις κουκουλωτές της Κύθνου λοιπόν εμπνευστήκαμε με τον Ηλία και φτιάξαμε κάτι πραγματικά πεντανόστιμα καλαθάκια με ζύμη κουρού και γέμιση από ανάμιξη φέτας με Κατίκι Δομοκού. Τα καλαθάκια μας είναι σαν να έκαναν τον γύρο της Ελλάδας να γεμίσουν νοστιμιές και αρώματα από εκλεκτά υλικά.

Τα καλαθάκια μας είναι δε απίστευτα έυκολα, 10 λεπτά υπόθεση να τα ετοιμάσει κανείς και σε 40’ μοσχοβολάει ο τόπος ζυμάρι και αρώματα τυριών. Το δε κλου της συνταγής είναι, ότι μια και δημιουργείται φύρα στο φύλλο κουρού καθώς δημιουργούνται τα καλαθάκια, ο Ηλίας αξιοποίησε αυτή τη ζύμη και μαζί με το περίσσευμα της γέμισης έφτιαξε σε λίγα λεπτά μερικά τυροκριτσινάκια που σκίζουν! Πάρα πολύ νόστιμα και αν καταφέρετε και δεν τα φάτε επιτόπου, μένουν και σαν σνακ για μερικές μέρες. Γιατί σήμερα δεν επιτρέπεται να πετάμε φαγητό και υλικά, πρέπει όλα να τα αξιοποιούμε κατά τον καλύτερο τρόπο.

Τυρο-κριτσινάκια από ζύμη κουρού

Αυτά λοιπόν θα δείτε στο 4° βίντεο της σειράς “νόστιμες πίτες εμπνευσμένες απ’ την Ελληνική παράδοση” όπου χρησιμοποιούμε τα προϊόντα ζύμης της Χρυσής Ζύμης και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Είναι πραγματικά εξαιρετική ιδέα τα καλαθάκια αυτά και ταιριάζουν σε πολλές περιστάσεις, από καθημερινές ως μπουφέδες σε πάρτι!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολες συνταγές και οι δύο που έχουν ολοκληρωθεί σε μια ώρα, απ’ την οποία εσείς θα ασχοληθείτε περί τα 20 λεπτά και ο φούρνος θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Απλά φροντίστε να έχετε την κατάλληλη φόρμα για να κάτσουν τα καλαθάκια.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

Wine-pairing-Karoulias

Λύχνος Βιδιανό Ντουράκη

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βιδιανό, Πιείτε το τώρα

lyhnos vidiano douraki

Ένα βιολογικό κρασί από το οινοποιείο Ντουράκη και την πλέον ανερχόμενη και ποιοτική ποικιλία της Κρήτης, το Βιδιανό. Ο Λύχνος καταφέρνει και εκφράζει τον πληθωρικό, πλούσιο και βελούδινο χαρακτήρα που χαρίζει το Βιδιανό στο στόμα, σε συνδυασμό με τα αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και λουλουδιών, που του χαρίζουν κάτι από τη γοητεία ενός Viognier.

Περιγραφή:
Καθαρό μέτριο λεμονί, με χαρακτηριστικά αρώματα τροπικών φρούτων μαζί με ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι και άνθη ακακίας. Στο στόμα είναι ξηρό, γεμάτο, με ισορροπία λιπαρότητας και δροσιστικής οξύτητας, ενώ η επίγευση είναι επίμονη. Πίνεται τώρα αλλά το Βιδιανό είναι από εκείνες τις ποικιλίες που εξελίσσεται πολύ όμορφα και στη φιάλη.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Ψάρι στη σχάρα, κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, λιγκουίνι με σολομό και μπρικ.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 8 καλαθάκια (και ολίγα έξτρα κριτσινάκια)

1 συσκευασία φύλλο κουρού Χρυσή Ζύμη
200 γρ. φέτα
200 γρ. Κατίκι Δομοκού
1 αυγό
5-6 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
πιπέρι

λίγο ροζ πιπέρι ή ντομάτα για διακόσμηση (προαιρετικά)
για τα κριτσινάκια: σουσάμι λευκό και μαύρο

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάστε τα καλαθάκια:

Έχετε βγάλει απ’ τη κατάψυξη τη ζύμη κουρού, τουλάχιστον 2 ώρες πριν, ή την έχετε από χτες στο ψυγείο για να μπορεί να δουλευτεί. Επίσης βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190ºC πάνω-κάτω. Κόβετε τετράγωνα κομμάτια απ’ τη ζύμη κουρού και φτιάχνετε καλαθάκια με τα χέρια σας μέσα στην ειδική φόρμα σιλικόνης ή μια αντίστοιχη μεταλλική.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

2. Ετοιμάστε τη γέμιση:

Τρίβετε τη φέτα σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε με το Κατίκι Δομοκού, τα ανακατεύετε μαζί με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός, προσθέτετε το αυγό, πιπέρι και τον δυόσμο και το ξαναδουλεύετε με το σύρμα να ανακατευτούν πλήρως.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

3. Γεμίζετε & ψήνετε τα καλαθάκια:

Με ένα κουτάλι γεμίζετε τα καλαθάκια με τη γέμιση σχεδόν ως πάνω, έχοντας στο μυαλό σας ότι θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Προσθέτετε διακόσμηση από πάνω όπως ντομάτα ή ροζ πιπέρι. Τα βάζετε με τη φόρμα στον προθερμασμένο στους 190ºC φούρνο για 40’ να ψηθούν.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

4. Ετοιμάζετε τα τυροκριτσινάκια:

Όλα τα περισσέματα της ζύμης τα κάνετε μια μπάλα, τα απλώνετε και τα χτυπάτε να ξαναγίνουν επίπεδα και τελικά τα κόβετε σε λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζετε λίγο απ’ τη γέμιση, σιγά-σιγά με το πιρουνάκι καθ όλο το μήκος τους και στη συνέχεια τα κλείνετε διπλώνοντας τα κατά το μήκος να έχουν το τυρί μέσα τους. Τα πασπαλίζετε με σουσάμια και ροζ πιπέρια, τα ακουμπάτε σε ένα εμαγιέ ταψί του φούρνου και τα βάζετε στο φούρνο, ένα ράφι κάτω απ’ τα καλαθάκια. Θα χρειαστούν περίπου το μισό χρόνο απ’ τα καλαθάκια (20΄ περίπου), οπότε μέχρι να τα ετοιμάσετε και να τα βάλετε, θα βγουν ψημένα περίπου την ίδια ώρα με τα καλαθάκια.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τα καλαθάκια ζεστά ή χλιαρά σαν μεζέ, ορεκτικό, πρώτο πιάτο ή κολατσιό. Ταιριάζουν παρέα με ένα απλό σαλατικό με τραγανά πράσινα φύλλα, τόσο αισθητικά, όσο και γευστικά. Εμείς τα σερβίραμε πάνω στα πιάτα της επαγγελματικής σειράς AMNESIA της ΙΩΝΙΑ που αναδεικνύουν πολύχρωμες συνθέσεις.

Καλαθακια τυριών Κύθνου & τυροκριτσινάκια

Καλαθάκια με τυριά και έμπνευση απ’ τη Κύθνο & έξτρα τυροκριτσινάκια (Video) 3.55/5 (70.91%) 11 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

4 Comments

  • Reply January 17, 2019

    kallioph

    το ονομα τους ειναι κουκουλοπιτες και παραδοσιακα εχουν τυρι ανιθο και πρασινο κρεμυδοφυλλο

  • Reply January 20, 2019

    MARIA

    το συγκεκριμένο τυρί το λένε ‘χλωρό‘ στην Κύθνο και τη Σαντορίνη, ‘τυροβολιά‘ στη Μύκονο. Είναι ανάλατο και το βρίσκουμε φρέσκο κυρίως την Ανοιξη. Οι κουκουλωτές φτιάχνονται παραδοσιακά το Πάσχα στην Κύθνο. Στην Σαντορίνη προσθέτοντας ζάχαρη φτιάχνουν τα μελιτίνια, στην Μύκονο κρεμυδόπιτα και με ζάχαρη ,κανέλα και αυγά ‘μελόπιττα‘ την οποία σιροπιάζουν.

Leave a Reply

Leave a Reply