Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Οι περισσότερες σούπες βελουτέ με κουνουπίδι που θα δείτε είναι σε γενικές γραμμές κατάλευκες ή ανοιχτό κρεμ-μπεζ χρώμα.  Γιατί η συνήθης πρακτική είναι να βράζεται το κουνουπίδι μέσα σε ζωμό λαχανικών ή νερό ή και γάλα, να πολτοποιείται και να προστίθεται κρέμα γάλατος στο τέλος. Απλά και παστρικά.  ‘Ελα μου όμως που υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση, πιο αιρετική, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της γευστικής έντασης και καταλήγει με ένα πολύ πιο σκούρο μπεζ χρώμα στο αποτέλεσμα…

koynoypidi giahni

Η ιδέα μου ήταν να ψήσω το κουνουπίδι στο φούρνο πριν το βράσω, ώστε να συγκεντρώσω και να εντείνω τη γεύση ξηρών καρπών που αποκτά μ’ αυτό τον τρόπο και παράλληλα να το συνδυάσω με καβουρντισμένα φουντούκια που του ταιριάζουν απόλυτα!

Αυτός ο συνδυασμός προσπερνά την αναμφισβήτητη  γοητεία της αγνότητας ενός πάλλευκου χρώματος σε μια πηχτή βελούδινη σούπα και τη θυσιάζει συνειδητά για να πετύχει τις μέγιστες γευστικές εντάσεις που συνοδεύονται αναπόφευκτα από μια μεστή μπεζ εμφάνιση.  Με την πρωτοτυπία του φουντουκιού, που παίζει στην ίδια χρωματική παλέτα, να σε καλεί και σε ένα παιχνίδι υφών, που σπάει την οικεία θαλπωρή της πηχτής κρεμώδους αίσθησης, με μια τραγανή έκρηξη!

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

Κατά τα άλλα η σούπα δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις σε υλικά και τεχνική πέρα απ’ το ψήσιμο του κουνουπιδιού του οποίου είματε φανατικοί οπαδοί σε πολλές συνταγές, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται παραδοσιακά. Τα κρεμμύδια στην αρχή προφανώς καραμελώνουν ήσυχα για να ενισχύσουν τη γεύση και το ελάχιστο σκόρδο μπαίνει για να τη γαργαλίσει ελαφρά.  Το λίγο λεμόνι απ’ την άλλη μπαίνει για να δοθεί μια ανεπαίσθητη οξύτητα και το έξτρα βούτυρο τόσο για λόγους γεύσης όσο και βελούδινης υφής, μειώνοντας την ανάγκη για περισσότερη ποσότητα κρέμας γάλακτος. Τέλος, το μοσχοκάρυδο είναι απόλυτα ταιριαστό με το γευστικό προφίλ του κουνουπιδιού και βοηθά στα αρώματα.

Διαφήμιση

Είναι εντέλει μια βελουτέ πληθωρική σε χρώμα, υφές και γεύση, με το κουνυπίδι να αναδεικνύει τη γήινη γευστική διάσταση ξηρών καρπών του, σε απόλυτη συνέργεια με το φουντούκι.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη, χειμωνιάτικη συνταγή που απλά παίρνει περί τη μία ώρα και κάτι λόγω του ότι ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο πριν το βράσουμε να γίνει σούπα.  Τα συστατικά οδηγούν σε ένα πολύ θρεπτικό γεύμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απολύτως κατάλληλη δηλαδή και για διαβητικούς, όπως βλέπετε και στο διάγραμμα απ’ την παρακολούθηση της δικιάς μου γλυκόζης στο αίμα μέσω FreeStyle Libre.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

Υλικά για 4-6 άτομα

1 μεγάλο κουνουπίδι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
100 γρ. ανάλατα ψημένα φουντούκια
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
25 γρ. + 50 γρ. βούτυρο Lurpak
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
χυμό από ½ λεμόνι
150 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 35%
αλάτι, πιπέρι
σχοινόπρασο Άρωμα ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

Διαδικασία παρασκευής:

1. Ψήστε το κουνουπίδι:

Διαφήμιση

Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα, βάλτε τα σε ταψί, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω τους και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα για 35’.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

2. Καβουρντίστε τα φουντούκια:

Διαφήμιση

Όσο ετοιμάζετε το κουνουπίδι, σε μικρό μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία/χαμηλή ένταση ρίξτε τα φουντούκια να καβουρντιστούν. Ανακατέψτε κάθε 1-2 λεπτά να μη καούν. Όταν πάρουν χρώμα σε 15-20’ αφαιρέστε τα σε ένα μπολάκι για αργότερα.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

3. Σοτάρετε το κρεμμύδι:

Παράλληλα, κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και σε μεγάλη κατσαρόλα που θα γίνει η σούπα, βάλτε 25 γρ. βούτυρο να λιώσουν σε μεσαία ένταση και ρίξτε τα μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο, να σοταριστούν αργά και να μελώσουν, χαμηλώνοντας την ένταση μετά τα πρώτα λεπτά στο ελάχιστο. Θα τα αφήσετε περί τα 15’ και θα σβήσετε το μάτι περιμένοντας το κουνουπίδι.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

4. Βράστε το κουνουπίδι:

Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο ρίξτε το μέσα στη κατσαρόλα με το μελωμένο κρεμμύδι που θα ξαναβάλετε σε χαμηλή ένταση και προσθέστε 1 λίτρο ζωμό λαχανικών. Προσθέστε αλατοπίπερο και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 20′ με κλειστό καπάκι.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

5. Φτιάξτε τη βελουτέ:

Σβήστε το μάτι και με ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα υλικά της σούπας, προσθέτοντας και 50 γρ. βούτυρο για να δώσει γεύσεις και υφές και μοσχοκάρυδο για έξτρα αρώματα. Στη πορεία πολτοποίησης προσθέστε τον χυμό απ’ το λεμόνι, τα 2/3 απ’ τα καβουρντισμένα φουντούκια και τη κρέμα γάλακτος και ξαναπεράστε τη σούπα καλά με το ραβδομπλέντερ να γίνει βελούδινη. Ψιλοκόψτε το σχοινόπρασο για το σερβίρισμα.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι

Σερβίρισμα:

Σε κάθε πιάτο βάλτε τη σούπα, προσθέστε 5-6 φουντούκια ολόκληρα στο κέντρο και πασπαλίστε με σχοινόπρασο. Δώσε τη δυνατότητα στο τραπέζι κάποιος να προσθέσει έξτρα κρέμα ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

σούπα βελουτε κουνουπίδι φουντουκι
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *