Το κλαφουτί (clafoutis) είναι μια παραδοσιακή συνταγή γαλλικού γλυκού, απ’ την περιοχή της Limoges. Η κλασική εκδοχή κλαφουτί γίνεται με κεράσια που μάλιστα κατά την παράδοση μπαίνουν με το κουκούτσι τους, γιατί έτσι ενισχύουν την γεύση καθώς ψήνονται. Τα κλαφουτί φουσκώνουν στο ψήσιμο και ξεφουσκώνουν ελαφρά καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Συνήθως σερβίρονται χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.Η ευκολία στην παρασκευή και η δυνατότητα να συνδυαστούν περισσότερα φρούτα, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.λπ. εκτός από κεράσια έκαναν τον 19° αιώνα ιδιαίτερα δημοφιλές το γλυκό.
Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τον Dan Lepard, βραβευμένο αρτοποιό και ζαχαροπλάστη με πολλά βιβλία και συνεργασίες με τοπ σεφ στις περγαμηνές του. Ο Lepard προτείνει το βύθισμα των σύκων σε σιρόπι από κρασί, κυρίως για να εντείνει τη γεύση αλλά και το χρώμα τους. ‘Οσο είμαστε ακόμη στην εποχή των σύκων, αξίζει να δοκιμάσετε το γλυκό.
Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για κλαφουτί με μεθυσμένα σύκα, στο pandespani