Τα υπερσοκολατένια Brownies μου!

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Τα Brownies είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή όσων λατρεύουν την υγρή σοκολάτα που λιώνει λαχταριστά στο στόμα, ανάμεσα σε διακυμάνσεις σπογγοειδών σοκολατένιων υφών που φτάνουν μέχρι το τραγανό περίβλημα κέικ και στέλνουν μηνύματα ευτυχίας στον εγκέφαλο!

Και βέβαια όσο πιο σοκολατένια η αίσθηση, και όσο πιο έντονα διακριτή είναι στο στόμα η διαβάθμιση των υφών, ξεκινώντας από την υγρή σοκολάτα στο κέντρο, αυτή που μόλις ξεπέρασε το στάδιο της ρευστής, ως την εξωτερική τραγανή απ’ το ψήσιμο επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη η ηδονή ενός brownie

Ένα τέτοιο brownie, λογικής “death by chocolate” έχουμε εδώ στη συνταγή μας, που εγκαινιάζει επίσημα τη συνεργασία μας με την Nestlé Dessert, μια μάρκα που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούσαμε σπίτι μας για πάρα πολλά χρόνια σε οτιδήποτε είχε να κάνει με γλυκό σοκολάτας. Και γι’ αυτό επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε στα brownies αυτά, την κουβερτούρα 65% που θα μας δώσει μια πιο έντονη σοκολατένια γεύση, που θα ικανοποιήσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας. Αλλά πριν φτάσουμε στη συνταγή, να πούμε δυο λόγια για την ιστορία του brownie και στη συνέχεια τα βασικά τεχνικά μυστικά πίσω απ’ το λιώσιμο της σοκολάτας.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Η ιστορία του Brownie ξεκινά το 1893, με κεντρικό ήρωα την πλούσια κοσμική κυρία Bertha Potter Palmer που μεταξύ άλλων, της ανήκε το ξενοδοχείο The Palmer House Hotel στο Chicago. Τη πρωτομαγιά του 1893,  άνοιγε τις πύλες της στο κοινό η φημισμένη Columbian Exposition, που καμία σχέση δεν έχει με την Κολομβία, αλλά ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική έκθεση που έγινε στο Σικάγο για να γιορτάσει τα 400 χρόνια απ’ την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. Οπότε μια κυρία Palmer έπρεπε να είναι εκεί με τις φίλες της, αλλά ανασφαλιάστηκε κιόλας με το τι θα έκανε αν την έπιανε μια λιγουρα αφού θα είχε δεί τόσα καινούργια πράγματα. Οπότε ζήτησε στον αφανή ήρωα της ιστορίας, τον σεφ του ξενοδοχείου της, να της φτιάξει ένα γλυκό που θα μπορούσε να έχει μαζί της στο καλάθι κατά την επίσκεψη στην έκθεση και να το μοιραστεί με τις φίλες της. Ο σεφ ανταποκρίθηκε με το παραπάνω, φτιάχνοντας ένα σοκολατένιο αφράτο σπογγώδες κέικ με υγρό κέντρο που ήταν και το πρώτο brownie. Είχε χρησιμοποιήσει σοκολάτα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά,  αλεύρι και από πάνω έβαλε καρύδια με γλάσο βερίκοκου και μπορείτε να το βρείτε ίδιο και απαράλλακτο σήμερα στο The Palmer House Hilton του Σικάγο, όπως και την συνταγή του.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Εκείνη ήταν η εποχή που κανείς δε ήξερε τον σεφ, αλλά όλοι μπορεί να μάθαιναν στη πορεία των χρόνων το δημιούργημά του, εν αντιθέσει με σήμερα,  όπου οι σεφ είναι διάσημοι, αλλά τα δημιουργήματά τους εντελώς άσημα, με την έννοια ότι δεν αγγίζουν την καθημερινή οικιακή μαγειρική μας

Μια μικρή εισαγωγή στην επιστήμη της σοκολάτας

Χωρίς να είμαι ειδικός, θέλω να μοιραστώ μερικές βασικές γνώσεις περί σοκολάτας που έχω βρει σε αξιόπιστες πηγές, γνώσεις που θεωρώ ότι μας αφορούν πρακτικά, γιατί έχουν σχέση με το λιώσιμο της, μια διαδικασία που περιλαμβάνεται και στη συνταγή αυτή, όπως και σε πάμπολλες άλλες. Αν αντιληφθούμε λοιπόν τι συμβαίνει επιστημονικά και γιατί, μπορούμε πάντα να είμαστε καλύτεροι μάγειρες ή ζαχαροπλάστες εν προκειμένω.

Το πρώτο που οφείλουμε να ξέρουμε είναι ότι οι μαύρες σοκολάτες μαγειρικής, οι κουβερτούρες που λέμε, περιέχουν κυρίως λεπτοαλεσμένη σκόνη κακάο και ζάχαρης, οι οποίες συγκρατούνται στη στερεά δομή που ξέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε ένα πλούσιο βούτυρο κακάο. Χημικά αυτό ονομάζεται γαλάκτωμα (θυμίζω πως και η μαγιονέζα είναι γαλάκτωμα) και άρα είναι μια ευαίσθητη δομή που υπό συνθήκες μπορεί να αποδομηθεί, να «κόψει» που λέμε μαγειρικά, δηλαδή να διαχωριστούν τα συστατικά της.  

Στην σοκολάτα που χρησιμοποιούμε για γλυκά, οι βασικοί κίνδυνοι αποδόμησης στο λιώσιμο, είναι δύο: Η υπερθέρμανση και η υγρασία.

Σοκολάτα & Υπερθέρμανση:

Το βούτυρο κακάο που συγκρατεί τη δομή της σοκολάτας που τρώμε, παρασκευάζεται ώστε να έχει ως σημείο τήξεως, ακριβώς την θερμοκρασία του σώματός μας, και γι’ αυτό με το που βάζουμε ένα κομμάτι σοκολάτας στο στόμα, αρχίζει να λιώνει.  Όμως οι μαύρες σοκολάτες του εμπορίου για ζαχαροπλαστική, έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο (άρα και αντίστοιχα σε βούτυρο κακάο) που κυμαίνεται από 35% ως 85%, αλλά συνήθως οι πιο γνωστές κουβερτούρες είναι γύρω στο 45%-55%. Οπότε μια σοκολάτα που έχει 85% περιεκτικότητα σε σκόνη κακάο, αυτομάτως θα έχει πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο και άρα λιώνει σε θερμοκρασία περί τους 46ºC, ενώ μία με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σκόνη  κακάο, θα λιώσει σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους 45ºC. 
Γιατί είναι αυτό σημαντικό όμως;

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Γράφει ο φίλτατος καθηγητής Κώστας Φασσέας στη σελίδα 204 του βιβλίου του “Τι τρώμε; Ένας επιστήμονας στην κουζίνα μας” , εκδόσεις Δίαυλος: «Η σοκολάτα είναι ένα πολύ ευαίσθητο γαλάκτωμα το οποίο πρέπει σε όλες τις φάσεις της παραγωγής της αλλά και στη συντήρησή της να διατηρείται σε θερμοκρασία μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Όταν όμως η θερμοκρασία ανέβει (εννοεί πέρα απ’ τα όρια αυτά), μέρος του λίπους που περιέχει, λιώνει και διαχωρίζεται από το κακάο».  Που σημαίνει ότι αλλάζει η δομή της σοκολάτας. Από μια όμορφη γυαλιστερή σοκολάτα που ρέει, ξαφνικά και απροειδοποίητα η σοκολάτα αν θερμανθεί εκτός των ορίων της, θα «κόψει», δηλαδή θα βλέπετε μπροστά σας μια «υγρή σκόνη» που θα πάρει μυρωδιά καμένου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για μια σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, η θερμοκρασία που διασπάται η δομή της μπορεί να είναι οι 54°C, και για πιο ελαφρές οι 46°C, θερμοκρασίες που είναι πολύ ήπιες και πάρα πολύ κοντά στη θερμοκρασία τήξεως.

Για έναν επαγγελματία ζαχαροπλάστη με θερμόμετρα και τεράστια πείρα στο ποια σοκολάτα έχει ποιαν ακριβώς θερμοκρασία τήξεως και αποδόμησης, αυτά γίνονται ρουτίνα και αντιμετωπίζονται. Για μας όμως τους ερασιτέχνες που πιθανά δεν έχουμε ούτε τα σωστά θερμόμετρα, ούτε τη γνώση της κάθε σοκολάτας που επιλέγουμε, η λύση είναι μία:

Το μυστικό είναι η προσεκτική, ήπια θέρμανση της σοκολάτας, με αργή, σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας ώστε να λιώσει αργά και ελεγχόμενα, μη μας ξεφύγει και αποδομηθεί.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Η τεχνική μπεν μαρί που αναλύουμε με λεπτομέρεια στο βήμα 2 της συνταγής, εξυπηρετεί ακριβώς αυτό. Το να λιώσει η σοκολάτα ελεγχόμενα, χωρίς να μας ξεφύγει η θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας απλά ένα κατσαρόλι με νερό που δεν έχει βράσει και ένα κεραμικό/πορσελάνινο σκεύος από πάνω που δεν εφάπτεται στο νερό, επειδή ως κεραμικό αργεί ν’ αλλάξει θερμοκρασία σε σχέση με ένα μεταλλικό. 

Η μόνη εναλλακτική τεχνική σ’ αυτό, είναι με τα μικροκύματα, όπου η σύσταση είναι η συσκευή να ρυθμιστεί στο 50% της ισχύος (περί τα 500W) και η σοκολάτα να μπαίνει για διακοπτόμενα διαστήματα των 30” για να ελέγχουμε το πότε αρχίζει να λιώνει, ώστε να μη μας ξεφύγει.

Σοκολάτα και υγρασία:

Η αποδόμηση της σοκολάτας στο στάδιο λιωσίματος της, μπορεί να προέλθει και από εισροή υγρασίας. Και εδώ μιλάμε για ελάχιστη υγρασία, μια σταγόνα είναι αρκετή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροσκοπικοί κόκκοι ζάχαρης σταματούν να συγκρατούνται από το βούτυρο κακάο και ενώνονται απότομα με τα μόρια του νερού, δημιουργώντας εντελώς ξαφνικά μια κοκκώδη ζαχαρωμένη υφή στη θέση της λαμπερής υγρής σοκολάτας. 

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα
Σχηματική απεικόνιση του τι συμβαίνει στην σοκολάτα που λιώνει,
με τη προσθήκη μικρής ποσότητας υγρασίας

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στη διαδικασία του μπεν μαρί επιβάλλεται να μην έρθει η σοκολάτα σε επαφή με υγρασία και άρα θα πρέπει κυρίως να μη διαφεύγει ατμός απ’ το κατσαρόλι. Γιατί καθώς θα φεύγει ατμός λόγω πίεσης βρασμού, γλύφοντας το κεραμικό σκεύος που περιέχει τη σοκολάτα από πάνω, όταν φτάσει το χείλος του όπου η θερμοκρασία είναι σαφώς χαμηλότερη των 100C, θα υγροποιηθεί και έτσι θα καταλήξει μέσα στο μπολ ως σταγόνα νερού. Ικανή να καταστρέψει τη σοκολάτα!

Γι’ αυτό, έχει σημασία στο τέλειο μπεν μαρί:

1. το σκεύος που θα μπει η σοκολάτα να είναι απόλυτα στεγνό

2. να ζεστάνουμε το νερό χωρίς να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού

3. όταν καλύψουμε το κατσαρόλι να βάλουμε την ένταση του ματιού στο ελάχιστο, και τον εξαεριστήρα να δουλεύει (για να ρουφήξει τυχόν διαφυγή ατμού, να μην υγροποιηθεί)

4. το κεραμικό σκεύος από πάνω να κλείνει πλήρως σαν καπάκι την όποια πιθανή  διαφυγή ατμού

5. αν δούμε ότι διαφεύγει ατμός, που σημαίνει ότι το νερό από κάτω βράζει, να μετακινήσουμε το μπεν μαρί  σε μάτι που δεν λειτουργεί, αλλά πάντα κάτω απ’ τον απορροφητήρα.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Αυτά όλα διασφαλίζουν ότι η θέρμανση της σοκολάτας για να λιώσει, θα γίνει απαλά, με ελάχιστη υγρασία που εξατμίζεται χωρίς πίεση, απλά για να ζεσταίνει τον πάτο του σκεύους όπου βρίσκονται τα στερεά κομμάτια της.

Με αυτά τα δυο τεχνικά μυστικά και τις αναλυτικές εξηγήσεις, ελπίζω ότι η κάθε διαδικασία λιωσίματος σοκολάτας θα γίνεται πλέον εύκολα και με τη σιγουριά κάποιου που καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται και γιατί.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή είναι εύκολη παρόλο το αναλυτικό κομμάτι περί λιωσίματος σοκολάτας και μπεν μαρί που προηγήθηκε, το οποίο στοχεύει σε εις βάθος κατανόηση μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να γραφτεί ξερά κι απλά με μια πρόταση. Αλλά γι’ αυτό διαβάζετε Caruso, γιατί θέλετε να καταλάβετε το τι και το γιατί, όχι απλά να εκτελέσετε μια συνταγή.  Η προεργασία θα σας πάρει 20’-25’ και μετά το ψήσιμο άλλα 40’, αλλά πρέπει να αφήσετε τα brownies να κρυώσουν πρώτα και να δέσουν πριν τα κόψετε.

Η πρόκληση της συνταγής είναι κυρίως στο να βρει κανείς τον ακριβή χρόνο ψησίματος στο φούρνο ΤΟΥ και μάλιστα σε σχέση με το πως ακριβώς θέλει τα brownies, να είναι υγρά στο κέντρο, όπως εμείς προτιμάμε, να είναι παχύρρευστα, ή να είναι πιο ψημένα σε λογική κέικ. Οι χρόνοι που σας δίνουμε είναι σωστοί και τρις ελεγμένοι στον δικό μας φούρνο της Neff που είναι εξαιρετικά ακριβής στις θερμοκρασίες, αλλά όπως όλοι ξέρουμε κάθε φούρνος έχει τα χούγια του και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τη πρώτη φορά που θα τα φτιάξετε λοιπόν παρακολουθήστε πως είναι καθώς ο χρόνος των 40’ πλησιάζει και αν δείτε ότι θέλουν λίγο λιγότερο ή παραπάνω προσαρμόστε το ψήσιμο. Όπως και να βγούνε πάντως, από νοστιμιά θα είναι τέλεια, απλά από υφή μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως τα ονειρευτήκατε. Κρατώντας σημειώσεις, θα ξέρετε τι θα κάνετε την επόμενη φορά, γιατί είναι απολύτως σίγουρο ότι θα τα ξανακάνετε…

Υλικά για 8 brownies σε ταψί 26cm x 19cm  

250 γρ. σοκολάτα Nestlé Dessert 65% κακάο
250 γρ, βούτυρο Lurpak
300 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο
70 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. 
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
⅛ κ.γ. αλάτι (μια πρέζα)

Προαιρετικά: 100 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη

Για το σερβίρισμα: κρέμα γάλακτος Arla ή παγωτό βανίλια

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία

Σε ένα αλουμινένιο ταψί μιας χρήσεως 26cm x 19cm  βάλτε μια λαδόκολλα που να περισσεύει γύρω-γύρω, γιατί θα σας βοηθήσει να βγουν τα ψημένα brownies χωρίς να σπάσουν.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Σπάστε τα 200 γρ. της σοκολάτας (1 πακέτο) στα κομματάκια της, για να τη λιώσετε στο επόμενο στάδιο.

Την υπόλοιπη σοκολάτα (τα 50 γρ.) σπάστε τη σε κομματάκια, βάλτε τα σε μια σακούλα και χτυπήστε τα με ένα βάρος σε μικρότερα κομμάτια που θα προστεθούν στο μίγμα για να λιώσουν στο ψήσιμο στο φούρνο.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

2. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε νερό να ζεσταθεί στους 70°-80°C, χωρίς να πλησιάσει τα όρια του βρασμού, και ρυθμίστε αμέσως μετά την εστία σε πολύ χαμηλή ένταση. Πάνω του βάλτε ένα κεραμικό μπολ που αφενός θα πρέπει να μην επιτρέπει διαφυγή στους υδρατμούς (γιατί θα καταλήξουν μέσα στη σοκολάτα) και αφετέρου δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το υγρό. Θα πρέπει δηλαδή να κάθεται σαν καπάκι από πάνω. Το σύστημα αυτό (μπεν μαρί) θα διασφαλίσει το ιδανικό λιώσιμο της κουβερτούρας, γιατί η θέρμανση της σοκολάτας θα γίνει πολύ προσεκτικά χωρίς να ξεπεράσει τους βαθμούς που αλλοιώνεται. Και αυτό γιατί αφενός το κεραμικό σκεύος δεν έχει απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασίας (όπως θα είχε ένα μεταλλικό), ενώ παράλληλα αυτό θερμαίνεται μέσω ατμού (και όχι νερού που βράζει), άρα η θερμοκρασία του ανεβαίνει πιο ήπια και σταδιακά.

Στο μπολ λοιπόν θα ρίξετε τα 200γρ. σοκολάτας που έχετε σπάσει στα  κομμάτια της και θα αφήσετε το μάτι στο ελάχιστο, προχωρώντας στα επόμενα στάδια.  Σε 6’-10’ περίπου (ανάλογα με το σκεύος σας) η σοκολάτα θα έχει μαλακώσει τόσο ώστε με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι να μπορείτε να την κάνετε ρευστή (ακόμη κι αν τα κομμάτια φαίνονται ολόκληρα) και αμέσως μετά να την αφαιρέσετε απ’ τη πηγή θέρμανσης.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε σε ένα μπολ στα μικροκύματα, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στη κουβερτούρα 65% της Nestlé αλλά για σιγουριά κάντε το σταδιακά, πρώτα για 1 λεπτό και μετά από 30″ κάθε φορά.

3. Χτυπήστε βούτυρο και ζάχαρη

Όσο ζεσταίνεται η σοκολάτα, στο μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να είναι αφράτο, περίπου 2 λεπτά.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

4. Προσθέστε τα αυγά

Σπάστε τα 3 ολόκληρα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε τον ένα επιπλέον κρόκο. Χτυπήστε τα λίγο και στη συνέχεια προσθέστε τα σταδιακά στο μπολ του μίξερ (όχι όλα μαζί) και κάθε φορά χτυπήστε τα για λίγο. Συνολικά το μίξερ θα πρέπει να δουλέψει για 3’ περίπου, μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό στο μίγμα.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Σ’ αυτό το στάδιο βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

5. Διπλώστε στο μίγμα το αλεύρι

Αφαιρέστε τον κάδο απ’ το μίξερ και ρίξτε μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Με μια μαριζ διπλώστε τα στερεά υλικά μέσα στο μίγμα κάνοντας 8άρια.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

6. Διπλώστε τη σοκολάτα

Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στο μπολ και με τη μαρίζ διπλώστε τη στο μίγμα. Όταν το μίγμα έχει πάρει ενιαίο χρώμα, προσθέστε και τα 50γρ. της σπασμένης σοκολάτας και πάλι ανακατέψτε μαλακά να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αν χρησιμοποιήσετε καρυδόψιχα, προσθέσετε τη σ’ αυτό το στάδιο μαζί με τα κομμάτια σοκολάτας.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

7. Βάλτε το μίγμα των brownies στο ταψί

Προσθέστε το μίγμα στο ταψί και ισιώστε από πάνω.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

8. Ψήστε στο φούρνο

Σημείωση: Όλη η μαγεία των brownies είναι να βγουν με υγρασία στο κέντρο, χωρίς να ρέει η σοκολάτα, αλλά και χωρίς να έχει ψηθεί το κέντρο τόσο ώστε να μοιάζει με κέικ. Μιλάμε λοιπόν για ένα πολύ λεπτό σημείο ισορροπίας στο ψήσιμο. Οπότε, ακολουθείστε τις οδηγίες πιο κάτω, αλλά ας έχετε στο μυαλό σας ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε φούρνου, μπορεί την πρώτη φορά να σας ξεφύγει ή στο πιο ρευστό, ή στο  πιο ψημένο. Όμως αν έχετε καταγράψει ακριβώς τους χρόνους, την επόμενη θα το διορθώσετε προσθέτοντας ή αφαιρώντας λίγα λεπτά. Σε κάθε περίπτωση γευστικά θα είναι εξίσου τέλεια, η υφή μόνο θα διαφέρει λίγο απ’ το ιδανικό.

Βάλτε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα για 20’ λεπτά και κατεβάστε αμέσως μετά τη θερμοκρασία στους 160°C με αέρα για άλλα 20’.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Αν δε χρησιμοποιήσετε αέρα, ψήστε στους 180°C για 40’.

Επειδή όμως όλοι οι φούρνοι δεν ψήνουν με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να ελέγξετε στο τέλος του χρόνου που λέμε, αν τα brownies έχουν ψηθεί, βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο που πρέπει να βγει σχετικά ελαφρά λερωμένη μεν, αλλά χωρίς ωμό κολλώδες μίγμα.

Επίσης καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά μετά το πρώτο 20λεπτο, μήπως ο φούρνος σας καίει από πάνω πιο δυνατά, οπότε και να βάλετε ένα αλουμινόχαρτο. 

Όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, σβήστε το φούρνο και αφήστε το ταψί να κρυώσει σταδιακά μέσα.

9. Κόψτε τα brownies

Όταν έχει κρυώσει το ταψί κόψτε τα brownies μέσα στο ταψί και στη συνέχεια αφαιρέστε τη λαδόκολλα με τα κομμάτια πάνω της, για να σερβίρετε.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Σερβίρισμα:

Το ιδανικό σερβίρισμα είναι να ζεστάνετε το κάθε brownie λίγο στα μικροκύματα και να το σερβίρετε είτε με κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί ή σκέτη) είτε με ένα ωραίο παγωτό βανίλια. Η ένταση της σοκολάτας 65% απ’ τα συγκεκριμένα brownies κατά τη γνώμη μου απαιτεί μια εξισορρόπηση από κάτι κρεμώδες και βέβαια η διαφορά θερμοκρασίας του brownie απ’ τη κρέμα ή το παγωτό είναι απολύτως ζητούμενο στη σύνθεση.

brownies μπράουνις με πλούσια σοκολάτα

Εδώ σερβίραμε σε πιάτα και πιατέλα της συλλογής ANTIGONI της ΙΩΝΙΑ, με τον μπεν μαρί να δημιουργείται από ένα συνδυασμο του αντικολλητικού κατσαρολιού της Fest και μιας μεγάλης σαλατιέρας ΙΩΝΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

 • Reply April 16, 2021

  Χάρης Σφέτσος

  Κατά την παρασκευή του γλυκού η σοκολάτα θερμαίνεται και προστίθεται σε αυτή υγρασία (πχ βούτυρο). Δεν καταλαβαίνω γιατί η θέρμανση της σοκολάτας στους 180 βαθμούς, όταν γίνεται κατά το ψήσιμο του γλυκού, δεν την βλάπτει, ενώ κατά το λιώσιμο, εάν υπερθερμανθεί ή αναμιχθεί με υγρασία καταστρέφεται. Σύμφωνα με το άρθρο, η σοκολάτα δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεται για να διατηρεί τις ιδιότητές της.

  ΥΓ
  Τελικά η συνταγή έχει κόρν φλάουρ ή μπέικιν πάουντερ;

 • Reply April 16, 2021

  Anonymous

  Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα την κάνω. Το κορν φλάουρ όμως μάλλον γράφτηκε εκ παραδρομής, αντί του μπέικινγκ πάουντερ;

Leave a Reply

Leave a Reply