Η apple crumble (απλ κράμπλ) είναι ίσως το απόλυτο Βρετανικό επιδόρπιο και αποτελεί την έξυπνη απάντηση μας στις περίτεχνες ευρωπαϊκές μηλόπιτες. Να σημειώσουμε ότι κράμπλ σημαίνει τριμμένο ή θρυμματισμένο και το όνομα προέρχεται από τον χειρισμό και την υφή της ζύμης που επικάθεται στα μήλα. Στα αγγλικά θα την χαρακτηρίζαμε πουτίγκα (pudding), με την έννοια ότι το όνομα pudding λειτουργεί ως γενικός προσδιορισμός της έννοιας επιδόρπιο και όχι ως περιγραφή ενός τύπου γλυκού!
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ενώ θα φανταζόταν κανείς την ιστορία της συνταγής να χάνεται στα βάθη των αιώνων, κάπου ανάμεσα σε μυστηριώδη δάση και μακρόστενα τραπέζια σε πύργους ευγενών και βασιλιάδων, οι κράμπλ ξεκίνησαν πολύ πιο ταπεινά, περί τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μάλλον εξ’ ανάγκης. Γιατί τότε, όχι μόνον υπήρχε αυστηρό σιτηρέσιο με δελτίο στις ποσότητες βούτυρου και αλευριού, αλλά και πολλές γυναίκες βρέθηκαν για πρώτη φορά εργαζόμενες προκειμένου να συνδράμουν στην πολεμική προσπάθεια της χώρας. Η άπλ κράμπλ, με την οικονομία των υλικών της, εφευρέθηκε μάλλον ως μια ιδανική λύση πουτίγκας που ξεπερνούσε αυτούς τους περιορισμούς!
Γιατί μια κράμπλ συνδυάζει αφενός μικρές αναλογικά ποσότητες από βούτυρο και αλεύρι και λίγα ακόμη απλά και μάλλον ευτελή υλικά που βρίσκονται εύκολα σε κάθε σπίτι και αφετέρου, λίγη προσπάθεια και χρόνο παρασκευής. Για να μην μιλήσουμε για την νοστιμιά του αποτελέσματος, που κάνει τον συνδυασμό αχτύπητο…
Η απλ κράμπλ θεωρώ ότι είναι το απόλυτο comfort food. Οικεία, γεύση, γεμάτη θαλπωρή και αίσθηση σπιτιού, κατάλληλη για κάθε ώρα, για να σε επαναφέρει στα ίσια σου.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, ότι στις κράμπλ χρησιμοποιούσαν είτε μήλα είτε rhubarb (=ραβέντι = μίσχοι από το φυτό “ρήον το βαρβαρικόν” που μοιάζουν με αυτούς του σέλερι και έχουν πολύ γλυκιά γεύση ). Και βέβαια θυμάμαι πως οι κράμπλ ήταν το μόνο ευχάριστο διάλειμμα στα κατά τα άλλα πολύ βαρετά και άνοστα σχολικά δείπνα. Οι “κυρίες του σχολείου” που σε όλα τα άλλα ήταν μαγείρισσες της συμφοράς, έφτιαχναν κραμπλς που άγγιζαν την απόλυτη τελειότητα.
Με πυκνές στρώσεις από μελωμένα φρούτα που πάνω τους άχνιζε μια τραγανή τριμμένη ζύμη γεμάτη βούτυρο και να αναδύονται υποψίες από μυρωδιές κανέλας μαζί με μήλου που να σου γαργαλάνε τη μύτη. Και έτσι καυτή όπως ήταν, βάζαμε φρέσκια πηχτή κρέμα γάλακτος από πάνω και νιώθαμε ευτυχία!
Η γεύση της επανέρχεται στον ουρανίσκο μου, μόνο με τη σκέψη…
Σήμερα, αυτή τη συνταγή που απήλαυσα στα παιδικά μου χρόνια, έχω εξελίξει “στην τελειότητά της” όπως μου λένε όσοι την δοκιμάζουν στο σπίτι μας. Οι βασικές παρεμβάσεις μου είναι μικρές λεπτομέρειες πάνω στη κλασική απλή εκδοχή, όπως οι νυφάδες βρώμης, οι ξηροί καρποί και κυρίως το μίγμα μήλου με αχλάδι, όπου προτιμώ τα τύπου Φέτελ που είναι πιο ζουμερά και νόστιμα στο μαγείρεμα.
Όταν την δοκιμάσετε μόλις βγει αχνιστή απ’ τον φούρνο, είμαι σίγουρη ότι θα νιώσω τον καλό σας λόγο! Όπως έγινε και με την άλλη μου μηλόπιτα αλά Winkel, που την κάνατε διάσημη στην Ελλάδα με 250,000 κλικ στη συνταγή της και σειρά επαίνων για την γεύση της.
Χαρακτηριστικά της συνταγής
Είναι μια πανεύκολη συνταγή που σας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση, από απογευματινό καφέ, ως γλυκό μετά από οποιοδήποτε δείπνο και είστε σίγουροι ότι θα αρέσει σε όλους (σε όσους δεν αρέσει… ε, να τους κόψετε από παρέα)!
Θέλει 20’ λεπτά προετοιμασία και 40’ ψήσιμο. Μπορεί να γίνει από πιο πριν και να ξαναζεσταθεί λίγο πριν το σερβίρισμα. Αλλά θέλει να σερβιριστεί αχνιστή με συνοδεία κρέμας γάλακτος ή παγωτού βανίλιας ή και custard!
Να σημειώσουμε ότι είναι απ’ τις συνταγές γλυκών που η ακρίβεια στις ποσότητες των υλικών δεν είναι καταλυτική ως συνήθως. Επίσης αν δεν έχετε όλα τα δευτερεύοντα υλικά (εκτός δηλαδή από αγνό αγελαδινό βούτυρο και αλεύρι όπου μπορείτε να βάλετε και φαρίνα ή ολικής άλεσης αντί για το κανονικό) μπορείτε να υποκαταστήσετε (π.χ. λευκή ζάχαρη) ή να παραλείψετε (π.χ. ξηροί καρποί ή βρώμη). Επίσης μπορείτε αντί ή μαζί με τα μήλα να βάλετε αλλά φρούτα εκτός εσπεριδοειδών, όπως αχλάδια που προτείνουμε εμείς ή φρούτα του δάσους ή ροδάκινα ή βερίκοκα ή κυδώνια και το αποτέλεσμα πάλι να βγει καλό! Έτσι η συνταγή αυτή αποτελεί και βάση πειραματισμού για προσωπικές εκδοχές στα μέτρα σας ή με βάση το τι θα έχετε σπίτι, αν και είμαι σίγουρη ότι η συγκεκριμένη είναι απόλυτα ισορροπημένη για τα γούστα του καθενός.
Υλικά για πιατέλα 29Χ19 για 6 άτομα
Για τη γέμιση
900 γρ. πράσινα μήλα, κόκκινα μήλα και αχλάδια Φέτελ καθαρισμένα & κομμένα σε κυβάκια (ανάμικτα σε ίδιες ποσότητες)
25 γρ. καστανή ζάχαρη
75 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο
Για το κραμπλ
70 + 25 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
80 γρ. Αλεύρι Barilla για όλες τις χρήσεις
80 γρ. νυφάδες βρώμης
80 γρ. σπασμένα φουντούκια (ή αμύγδαλα ή καρύδια)
80 γρ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
200 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος Arla
(εναλλακτικά, παγωτό βανίλια)
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Προετοιμασία
Μαζεύετε όλα τα υλικά σας στον πάγκο, καθαρίζετε περίπου 2 μήλα και 2 αχλάδια για να βγάλετε την καθαρή ποσότητα που χρειάζεται. Ζυγίζετε τις ποσότητες απ’ τα υπόλοιπα υλικά για να τις έχετε έτοιμες.
Σπάστε τα φουντούκια σε μια σακούλα με κάτι βαρύ (όχι τον σύζυγο!) και βάλτε τον φούρνο για προθέρμανση στους 180ºC.
2. Μαγειρεύετε τα φρούτα
Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση, βάζετε τα φρούτα, την σταφίδα, δύο κ.σ. νερό, τα 25 γρ. ζάχαρης και την κανέλα με το γαρύφαλο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε με το λίγο νεράκι που βάλατε να βγάλουν τα δικά τους νερά στη συνέχεια και να μαλακώσουν για να είναι έτοιμα για τον φούρνο. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 10-12 λεπτά, όσο περίπου θα χρειαστείτε για να κάνετε το κραμπλ.
Σημείωση: Αν βιάζεστε θα μπορούσατε και να αποφύγετε αυτό το στάδιο, ειδικά αν τα φρούτα σας είναι ώριμα και να τα βάλετε κατευθείαν ωμά στο φούρνο. Απλά θα βγουν πιο τραγανά απ’ ότι με τη διαδικασία που προτείνω, που τα βγάζει ιδανικά μελωμένα.
3. Ετοιμάζετε την τριφτή ζύμη κραμπλ
Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το μαλακό βούτυρο μέσα. Παίρνετε μικρά κομμάτια βούτυρο με τα δάκτυλά σας και το τρίβετε μαζί με το αλεύρι, μέχρι να γίνει σαν «τριφτή ζύμη». Συνεχίζετε με όλο το υπόλοιπο αλεύρι ώστε το βούτυρο να ενσωματωθεί σε τριμμένη μορφή. Αφού ολοκληρώσετε, προσθέτετε την βρώμη, ανακατεύετε και στη συνέχεια τα 80 γρ. της ζάχαρης και τα φουντούκια. Το τελικό μίγμα πάλι το ανακατεύετε και το σβολιάζετε με τα χέρια σας.
4. Ετοιμάζετε την apple (& pear) crumble για τον φούρνο
Στο ταψί που επιλέξατε, βάζετε το έτοιμο μίγμα των φρούτων που έχουν «μαραθεί» σιγοβράζοντας στον πάτο. Τα πατάτε καλά με την κάτω πλευρά της κουτάλας σας και στη συνέχεια μοιράζετε την τριφτή ζύμη κραμπλ από πάνω. Τέλος, για να δώσετε ένα ακόμη τσικ στη νοστιμιά, θα μοιράστε μικρά κυβάκια βούτυρο πάνω απ’ την κραμπλ, που θα λιώσει στο φούρνο και θα εμποτίσει το μίγμα. Το συγκεκριμένο τιπ – “μυστικό”, προκύπτει απ’ το γεγονός ότι με την πρόσθεση νυφάδων βρώμης και φουντουκιών, η ζύμη αποκτά δυο επιπλέον στεγνά στοιχεία και έτσι το έξτρα βούτυρο έρχεται να τα εξισορροπήσει, υγραίνοντας ιδανικά το μίγμα της ζύμης.
5. Ψήνετε την κραμπλ σας στον φούρνο
Βάζετε στον φούρνο στους 180ºC για περίπου 40 λεπτά.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε την κράμπλ ζεστή, αχνιστή και μοσχομυριστή, σε “ακανόνιστο σχήμα” όπως βγει απ’ την κουτάλα στα πιάτα και ρίχνετε από πάνω κρύα κρέμα γάλακτος ή μια μπάλα παγωτό αν επιμένετε. Την τρώτε φροντίζοντας να μην κάψετε τον ουρανίσκο σας απ’ την λαχτάρα!
Εμείς ζυγίσαμε τα υλικά μας στην εξαιρετικά βολική ηλεκτρονική ζυγαριά της Fest, την ετοιμάσαμε χρησιμοποιώντας την ανοξείδωτη κατσαρόλα Fest και την σερβίραμε στα πιάτα γλυκού της συλλογής PLUS MAT της ΙΩΝΙΑ πάνω στο χειροποίητο τραπεζομάντηλο της χρυσοχέρας γειτόνισσας μας, Χαράς Μπουραΐμη που μας το έκανε δώρο απ’ την αγάπη της για το μπλογκ. Ρίξαμε δε από πάνω μπόλικη κρέμα γάλακτος που καταλάγιασε τη θερμοκρασία και έτσι με το τελευταίο κλικ της φωτογράφισης την εξαφανίσαμε εν μέσω μυκηθμών και αναστεναγμών, εύκολα παρεξηγήσιμων. Μιλάμε για ακόλαστη ηδονή!