Ριγκατόνι με Φουντούκια

makaronia me fountoukia

“Μα ριγκατόνι με φουντούκια; Πού το σκέφτηκες αυτό πάλι; Sounds Interesting! μου απάντησε η Σόφη μια Κυριακή βράδυ. Ήταν απ’ αυτά τα weekend που είχαμε καλεσμένους δυο μέρες στη σειρά και έτσι όταν έφτασε η Κυριακή βράδυ, θέλαμε κάτι απλό, γρήγορο αλλά και μονοδιάστατο, έχοντας δοκιμάσει τόσες έντονες γεύσεις τις προηγούμενες μέρες… κάτι σαν γκουρμέ comfort food που να γίνει στο τσακ μπαμ.

foyntoykiaΈτσι εκεί που αναρωτιόμασταν τι να φάμε, το μάτι μου έπεσε σε ένα πακέτο με φουντούκια στο πάγκο της κουζίνας.

Κάθε οπτικό ερέθισμα είναι και μια πηγή έμπνευσης ειδικά αν είσαι άνθρωπος με δημιουργικές ανησυχίες. Έτσι κάνοντας παράλληλες σκέψεις, το μυαλό μου ανέτρεξε σε ένα σπαγγέτι με καρύδια που είχα φάει πριν 10 χρόνια σε ένα μικρό ristorante στη Ρώμη με 50 είδη πάστας και με είχε ξετρελάνει. Γιατί λοιπόν να μην αναπαράγω την ιδέα με φουντούκια, είπα μέσα μου, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος εκείνη τη στιγμή αν στην Ιταλία κάνουν κάτι αντίστοιχο. Αλλά απ’ την άλλη η λογική μου έλεγε ότι αποκλείεται οι Ιταλοί να μην έχουν δοκιμάσει τέτοιο συνδυασμό, γεγονός που επιβεβαίωσα μέρες μετά, ψάχνοντας.

KoftoΜετά από τόσα χρόνια σοβαρής ενασχόλησης με το μαγείρεμα, με το που σκέφτηκα την ιδέα για ριγκατόνι με φουντούκια, η συνταγή που θα χρησιμοποιούσα μου ήρθε αυτομάτως σε δευτερόλεπτα στο μυαλό. Ήξερα μεν ότι αποκλείεται να βγει κακό, αλλά δεν ήξερα πόσο καλό θα ήταν ή αν θα ήταν το καλύτερο δυνατόν. Αλλά μια και είμαστε μεταξύ μας και βαριόμουνα να πάω να ψάξω στα βιβλία Ιταλικής μαγειρικής ή στο internet, είπα να ακολουθήσω τον δρόμο του ενστίκτου παίρνοντας το ρίσκο. Και ως γνωστόν η αυτοπεποίθηση με κάποιο μαγικό τρόπο βοηθά στις σάλτσες, σαν να τους δίνει όγκο και υφή, σαν το κορν φλάουρ ένα πράγμα…

makaronia me fountoukiaΗ συνταγή για ριγκατόνι όντως βγήκε πολύ καλή απ’ τη πρώτη φορά. Την ξαναέκανα σε διάστημα ενός μηνός, άλλες τρεις φορές με διαφορετικούς συνδαιτυμόνες και σε όλες μετά την αρχική έκπληξη, επικροτήθηκε ιδιαίτερα, οπότε και τη μοιράζομαι.

video-banner-pastaΧαρακτηριστικά: Εύκολο, απλό και πρωτότυπο πιάτο, έτοιμο σε 15’-20’, ιδανικό ως πρώτο, σε μικρή ποσότητα. Εξιτάρει τη περιέργεια αλλά καταφέρνει να κερδίσει ανθρώπους με διαφορετικά γούστα. Χορταστικό γιατί είναι σχετικά βαρύ και έντονα μονοδιάστατο, αλλά ταυτόχρονα και comfort food. Το ενδιαφέρον του είναι ότι στο στόμα παίζει με διαφορετικέ υφές και έτσι δίνει ένα γκουρμέ τόνο στο τραπέζι.

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. Ριγκατόνι Barilla

150 γρ. Φουντούκι ανάλατο αποφλοιωμένο

250 γρ. Κρέμα γάλακτος

40 γρ. Βούτυρο Lurpak

50 ml λευκό κρασί

50 γρ. τριμμένη γκράνα + έξτρα για το τραπέζι

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Βάζετε σε δυνατή φωτιά, 4 λίτρα νερό να βράσει.
2. Όσο το νερό ζεσταίνεται, βάζετε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, χωρίς τίποτα μέσα  και μετά ρίχνετε μέσα τα φουντούκια. Ανακατεύετε συνεχώς κουνώντας το τηγάνι ώστε να ρολάρουν τα φουντούκια και να καβουρντιστούν παντού, χωρίς να καούν. Σε τρία λεπτά περίπου που θα αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, τα αφαιρείτε και τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν.rigatoni me fountoukia

3. Σπάστε τα φουντούκια, ιδανικά χτυπώντας τα σε γουδί ή μέσα σε σακούλα με ένα βαρύ τηγάνι ή σφυρί, ώστε να δημιουργηθεί σκόνη φουντουκιού μαζί με αρκετά μικρά τραγανά κομμάτια, αλλά και κάποια μεγαλύτερα που θα δώσουν συνολικά καλύτερες υφές και όψη στο πιάτο. Άν καταφύγετε σε μούλτι προσέξτε να μην γίνουν όλα σκόνη, γιατί θα χάσετε την τριπλή αυτή διαβάθμιση υφών που κάνει το πιάτο πιο ενδιαφέρον. Τα αφήνετε και περιμένετε μέχρι να βράσει το νερό για τα ριγκατόνι.makaronia me fountoukia

4. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνετε μέσα 2 γεναίες κουταλιές αλάτι και στο κόχλασμα που κάνει, ρίχνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά κάθε τόσο περιμένοντας να τα βγάλετε μισό λεπτό πριν τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο (εφόσον είναι Ιταλικά).

makaronia me fountoukiaΣημείωση: Στα ελληνικά ζυμαρικά οι χρόνοι δεν είναι σωστοί εφόσον θέλετε να τα βγάλετε al dente, όπως δηλαδή «πρέπει». Οι αποκλίσεις είναι κάποιες φορές τόσο μεγάλες και διαφορετικές από τύπο σε τύπο που μόνο με δοκιμή θα τα πετύχετε στο σωστό βράσιμο.

5. Αφού τα ριγκατόνι είναι στο βραστό νερό (θέλουν κανονικά 10-11 λεπτά) ξαναβάζετε το μεγάλο τηγάνι σε μεσαία φωτιά και λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τη κρέμα, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για 3-4 λεπτά.makaronia me fountouki

6. Μόλις η κρέμα αρχίσει να πυκνώνει, ρίχνετε μέσα τα φουντούκια, ανακατεύετε καλά και σε 1 λεπτό κλείνετε τη φωτιά.makaronia me fountouki

7. Όταν τα ριγκατόνι έχουν φτάσει στο ιδανικό βράσιμο al dente (μισό λεπτό πριν τον αναγραφόμενο χρόνο), κρατάτε ένα κύπελλο απ’ το γεμάτο άμυλα νερό που έβρασαν μέσα, τα σουρώνετε και αμέσως τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό συνολικά, προσθέτοντας σταδιακά την τριμμένη γκράνα και 3 κ.σ. απ’ το βραστό νερό για να βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει και τα φέρνετε στο τραπέζι με το τηγάνι.makaronia me fountouki

Σερβίρισμα: Απ’ το τηγάνι σε βαθιά πιάτα, τρίβοντας λίγο φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα ή γκράνα από πάνω. Ταιριάζουν με φρουτώδες ροζέ ή και λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι.

makaronia me fountoukia

Ριγκατόνι με Φουντούκια 4.00/5 (80.00%) 10 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • Reply March 20, 2014

    μαρία δημητρίου

    Αλήθεια, είναι ευρηματικό πιάτο! Το δοκιμάσαμε ψες και μας άρεσε πάρα πολύ, έβαλα και ελάχιστες νιφάδες τσίλι. Η ιδέα μου θύμισε τα penne trapanese που είχαμε μάθει σε κάποιο σεμινάριο παλιότερα να φτιάχνουμε, με αμύγδαλα, γκράνα, ντομάτα, βασιλικό κλπ που επίσης βρίσκω υπέροχη ιδέα. Όμως και με τα φουντούκια, όντως πρόκειται για πολύ καλή ιδέα, ευχαριστούμε και πάλι

  • Reply February 22, 2016

    Δημήτρης,

    σε κάποιο σεμινάριο με ζύμες,που είχα περάσει στην Νάπολη,έφτιαχναν ένα εξαιρετικό πιάτο ,με φουντούκια,και σαρδέλα,φιλέτο εξαιρετικό..

Leave a Reply

Leave a Reply