Η ποικιλία Γαλλικών κρασιών που πρόσφατα λάνσαρε το Lidl, όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο, με εντυπωσίασε. Τη βρήκα σαν μια εξαιρετική αφορμή για μας τους καλοφαγάδες, να γεμίσουμε τη κάβα μας με ετικέτες αξίας σε οικονομικές τιμές και όπως άκουσα από φίλους και γνωστούς, πολλοί ήδη ξεκίνησαν. Όμως ήθελα να δοκιμάσω κάποια απ’ τα κρασιά για να μην μιλάμε “θεωρητικά”, αλλά για συγκεκριμένες ετικέτες, ώστε να προτείνουμε επιλογές.
Όσο κι’ αν θεωρώ πως έχω αποκτήσει εμπειρικά, μια κάποια οινική παιδεία, έχοντας συμμετάσχει σε γευστικές δοκιμές απ’ το Μπορντώ και τη Βουργουνδία, ως την Αθήνα, δεν αισθάνομαι ότι θα μπορούσα υπεύθυνα να αξιολογήσω και να προτείνω κρασιά στο κοινό του Cucina Caruso, χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιους πιο ειδικούς από μένα. Έτσι αποφάσισα να καλέσω σπίτι μου, μια βραδιά της προηγούμενης εβδομάδας, τρεις φίλους, που είναι γνωστοί επαγγελματίες στον χώρο του κρασιού, ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, ώστε να με βοηθήσουν να κάνω σωστές συστάσεις, στο απαιτητικό κοινό του blog.
Η Χρύσα Γιατρά, έχει σπουδάσει οινολογία MSc O.I.V. και διδάσκει οίνογνωσία στη σχολή Le Monde. Εργάζεται ως σύμβουλος οίνου και sommelier.
O Θόδωρος Λέλεκας είναι πολύ γνωστός δημοσιογράφος και blogger οίνου, εκτός από επικοινωνιακός σύμβουλος επιχειρήσεων. Γράφει στο περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ της Καθημερινής, στο in2life.gr, και στο blog του, The TeLeGourmet Chronicles .
Ο Άγγελος Νούλας, σπούδασε οινολογία στο WSPC και από το 2009 είναι οινοποιός, με εξαιρετικά κρασιά, για τα οποία θα ακούσετε περισσότερα από μένα, σύντομα.
Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε αποκλειστικά κόκκινα κρασιά και να εστιαστούμε σε επιλογές Μπορντώ από τα €5,99 έως τα €14,99 αλλά και σε ένα Beaujolais Fleurie που μας έκανε εντύπωση στα €6.99 και αποτελεί μια εντελώς διαφορετική πρόταση σε σχέση με τα άλλα.
Όσον αφορά στη διαδικασία, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, καθώς με το που καθίσαμε στο τραπέζι και βάλαμε τα κρασιά στα ποτήρια, έπεσε απόλυτη ησυχία που κράτησε για πάνω από μια ώρα, καθώς οι τρεις ειδικοί δοκίμαζαν, σημείωναν ξαναδοκίμαζαν, ξανασημείωναν, μέχρι που κάθε τόσο, κάποιος έλεγε “πάμε στο επόμενο”. Κανείς δεν σχολίασε τίποτα, κανείς δεν απέσπασε την προσοχή του από την ιεροτελεστία της δοκιμής, παρόλο που τους είχα ετοιμάσει roast beef από black angus και ποικιλία τυριών.
Μόνο το κρασί υπήρχε εκείνη την ώρα γι’ αυτούς, άντε και το νερό για ξέπλυμα του στόματος, ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και οι σημειώσεις!
Η συζήτηση που ακολούθησε, ξεκίνησε με το ότι και οι τρεις εντυπωσιάστηκαν με τις επιλογές που έκανε η Lidl. Ήταν σαφώς πάνω απ’ τις προσδοκίες τους και όταν έμαθαν και τις τιμές, που τις είχα κρατήσει μυστικές μέχρι εκείνο το σημείο, το χαμόγελο πλάτυνε. Από εκεί και πέρα κουβεντιάσαμε για το τι θα πρότειναν στον κόσμο από τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Εκεί, υπήρχε εντυπωσιακή σύγκλιση απόψεων αλλά και προσέγγισης. Πράγμα σπάνιο για τρεις Έλληνες, σε κάτι τόσο υποκειμενικό όσο ένα κρασί!
Η λογική που πρότειναν, ήταν να επιλέξουμε δύο κρασιά με εντελώς διαφορετικό προφίλ στην οικονομική κατηγορία, που θα αποτελούσαν ιδανική εισαγωγή για τους περισσότερους στον κόσμο του Γαλλικού κρασιού. Από εκεί και πέρα να υπάρξει και μια επιλογή για όσους ψάχνουν ανάμεσα σε ετικέτες με πιο υψηλή τιμή και αυτή, θα ήταν το κρασί που τους εντυπωσίασε συνολικά περισσότερο.
Έτσι θα σας παρουσιάσω πιο αναλυτικά κατωτέρω, τρεις προτάσεις που ξεκινούν με το Château Cantegric 2012, από την περιοχή του Haut-Médoc AOC στα €5.99, το Beaujolais Fleurie 2011 του Mignot στα €6.99 & τέλος το Château Lalaudey 2009 απ’ το Moulis-en-Medoc που είναι Cru Bourgeois στα €14,99 το οποίο εντυπωσίασε όλους και έτσι θεωρήθηκε ως πραγματική ευκαιρία σε σχέση ποιότητας-τιμής, για τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Τις λεπτομέρειες για την περιοχή του καθενός τις παρουσιάσαμε στο προηγούμενο άρθρο, οπότε εδώ ας σταθούμε μόνο στο γευστικό αποτύπωμα της κάθε επιλογής.
Το Château Cantegric 2012, Haut-Médoc AOC στα €5.99, αν και είναι βέβαια σχετικά φρέσκο, αποδεικνύεται μια εξαιρετική επιλογή κρασιού με το χαρακτηριστικό γευστικό προφίλ της περιοχής του Bordeaux, που μας δίνει δυνατότητα παλαίωσης για 3-4 χρόνια, όπου τα χαρακτηριστικά του θα βελτιωθούν και θα βαθύνουν. Πίνεται όμως, πάρα πολύ ευχάριστα και τώρα, στους 16ºC-18ºC.
Σταχυολογώντας απ’ τις σημειώσεις, βλέπω να χαρακτηρίζεται ότι έχει τυπικό γευστικό και αρωματικό προφίλ των κρασιών της περιοχής, με το Cabernet Sauvignon να πρωταγωνιστεί.
Στην όψη υπάρχει χρωματική ένταση και ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα του δάσους και νότες καπνού. Στο στόμα έχει πυκνότητα και μαλακές τανίνες (γεγονός που το κάνει εύκολο σε πολύ κόσμο) αλλά παράλληλα έχει οξύτητα και νεύρο με γεύση ώριμων φρούτων.
Μια ιδανική επιλογή για να συνοδεύσει και να ανεβάσει κλασικά ψητά κρέατα του μπάρμπεκιου (μπριζόλες, φιλέτο ή σουβλάκια) από μοσχαρίσια και χοιρινά, ως και αρνίσια παϊδάκια ή μπούτι. Αλλά προσωπικά, το βλέπω και ως εξαιρετική επιλογή για δώρο σε τραπέζι φίλων, που θα τους εισάγει στον κόσμο του Γαλλικού κρασιού με μια ιδιαίτερα βατή επιλογή και ταυτόχρονα, θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Το Beaujolais Fleurie 2011 του Mignot στα €6.99, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό κρασί της περιοχής, που δεν σηκώνει περαιτέρω παλαίωση, γιατί είναι αυτή τη στιγμή, στην κορύφωσή του. Εντελώς διαφορετικό γευστικό προφίλ από τα άλλα δύο, αλλά και από γεύσεις κόκκινων που συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε ίσως κάποια κρητικά κρασιά με πολλά αρωματικά στοιχεία και ελαφρύ σώμα που θα μπορούσαν να είναι κάποιο σημείο αναφοράς μας.
Από τις σημειώσεις των ειδικών, μεταφέρω την αναφορά στο βαθύ κόκκινο χρώμα με ρουμπινί χαρακτηριστικά και ελαφρύ σώμα. Στη μύτη, απαλά αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων και τη πικάντικη νότα του πιπεριού. Στο στόμα, ισορροπημένο, ζωντανό και πολύ κομψό.
Ιδανικό κρασί για να το πιει κανείς σε ρόλο ποτού στους 15ºC-18ºC, με κάποιο ελαφρύ μεζέ, αλλά και για να συνοδεύσει ελαφρά μαγειρευτά φαγητά της ελληνικής κουζίνας και μαλακά τυριά.
Το Château Lalaudey 2009, Cru Bourgeois απ’ το Moulis-en-Medoc στα €14,99, ήταν η έκπληξη της βραδιάς γευσιγνωσίας στην ακριβότερη κατηγορία. Έδειξε να εντυπωσιάζει και τους τρεις ειδικούς και να αποσπά σημαντικό μέρος της κουβέντας που ακολούθησε. Χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση, σημείωσαν το έντονο, ζωντανό και βαθύ κόκκινο χρώμα. Στη μύτη πολυπλοκότητα και συμπύκνωση, με φρούτα του δάσους σε φόντο πράσινης πιπεριάς, μπαχαριών και γήινων αρωμάτων. Στο στόμα, ενδιαφέρουσα, πολύπλοκη δομή, ισορροπία μεταξύ οξύτητας και τανινών, και πλούσιο σώμα. Ιδανικό στους 16ºC-18ºC, για κάθε φαγητό με γευστικές εντάσεις και πικάντικες σάλτσες, όπως κρεατικά και κυνήγια, αλλά και για παλαιωμένα, έντονα τυριά.
Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα στα Γαλλικά κρασιά, σας προτείνω να πειραματιστείτε και πέρα απ’ τις επιλογές που κάναμε εμείς, όσον αφορά στη ποικιλία του Lidl. Είναι η τέλεια αφορμή να αποκτήσετε μια καλή αίσθηση του οινικού προφίλ των περιοχών, της χώρας με την πλουσιότερη παράδοση στο καλό κρασί.
À votre santé