Η καλοκαιρινή μου Crudaiola Greca με Casarecce

Crudaiola Greca Elliniki

Αποχαιρετάμε τον Αύγουστο με μια Ελληνική Κρουνταϊόλα, ή αλλιώς μια μακαρονάδα που αντί για σάλτσα περιέχει μια σύνθεση από κλασικά Ελληνικά ΩΜΑ λαχανικά μαζί με φέτα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που ενσωματώνονται στα ζυμαρικά με ανακάτεμα στη ζεστή κατσαρόλα.  Κάτι σαν μια σαλάτα πάνω σε ζεστά ζυμαρικά!   Στην αυθεντική Ιταλική εκδοχή της Κρουνταϊόλα (crudo=ωμό) συνήθως πρωταγωνιστούν τα ντοματίνια, η μοτσαρέλα και ο βασιλικός, αλλά εδώ είπαμε να δοκιμάσουμε μια ελληνική αντιπρόταση.

Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

H Κρουνταϊόλα Γκρέκα που σας προτείνω είναι ένα νόστιμο, πανεύκολο και υγιεινό πιάτο που κλείνει μέσα του όλη την φρεσκάδα του Ελληνικού καλοκαιριού χάρη στην τραγανότητα των λαχανικών και τα αρώματα του ελαιόλαδου. Εϊναι σαν μια κλασική Ελληνική σαλάτα να παντρεύεται τα ζεστά ζυμαρικά για να δημιουργήσει ένα απλό πιάτο γεμάτο χρώμα και αυθορμητισμό!

Η Κρουνταϊόλα είναι μια εξαιρετική λύση όταν κανείς ψιλοβαριέται να μαγειρέψει, αλλά δεν αρκείται στη λύση της απλής σαλάτας.  Εκεί λοιπόν που λες με μια χωριάτικη δεν θα χορτάσουμε, φτιάχνεις μια κρουνταϊόλα και πιάνει τόπο, χωρίς να βαρύνει το στομάχι!

Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

Με αυτό το άρθρο θέλω να προωθήσω περισσότερο την ιδέα της μακαρονάδας με ΩΜΑ υλικά και την προσαρμογή της στα γούστα του καθενός παρά την συγκεκριμένη συνταγή που προτείνω.  Δοκιμάστε και παίξε με τα υλικά της σύνθεσης.  Και βέβαια τρώγεται και κρύα, σαν σαλάτα.

Η Κρουνταϊόλα Γκρέκα, η μακαρονάδα με τα ωμά σαλατικά, σας υπόσχομαι ότι θα σας φτιάξει καλοκαιρινή διάθεση!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Απλή, εύκολη, γρήγορη, υγιεινή, φρέσκια, νόστιμη, ελαφριά, καλοκαιρινή, πολύχρωμη και θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα τόσα επίθετα!
Έχετε τελειώσει σε 15 λεπτά και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στα υλικά, αρκεί να μην ξεφύγετε τελείως από την βασική ιδέα της φρεσκάδας, τραγανότητας και καλοκαιρινής διάθεσης.
Στα αρωματικά εύκολα αντικαθιστάτε τον μαϊντανό με βασιλικό ή και δυόσμο (δεν θα πρότεινα άνηθο πάντως).
Στο τυρί επίσης εύκολα αντικαθίσταται η φέτα με μανούρι, ξυνομηζύθρα ή και ξερή μηζύθρα όπως προτείνει η φίλη μου η Αριάν.

Επέλεξα ως ζυμαρικό τα Caserecce Siciliane ή “πλεξούδες” στα καθ’ ημάς, γιατί έχουν σώμα και καμπυλότητες πάνω στις οποίες θα καθίσει το λάδι και τα κομμάτια της φέτας και των φρέσκων υλικών και έτσι θα μεταφέρουν ισορροπημένα τις γεύσεις στο στόμα. Εναλλακτικά, θα έβαζα επίσης Fusilli Tricolore ή και Mezze Penne Tricolore που προσθέτουν χρώμα και γευστικούς τόνους.

Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. Casarecce Siciliane Barilla
20-25 ντοματίνια βελανίδια κομμένα σε 2-3 κομμάτια
1 πιπεριά κέρατο πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
10-15 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός
Λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
50 μλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
σπόρια από ρόζ πιπέρι (προαιρετικά)

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τα υλικά:

Πλένετε και ψιλοκόβετε τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Κόβετε τα ντοματίνια σε 3-4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Περνάτε το σκόρδο απ’ τον πολτοποιητή. Βγάζετε τα κουκούτσια απ’ τις ελιές και ξεπλένετε την κάπαρη. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό ή το αρωματικό που θέλετε. Τρίβετε με το χέρι την φέτα σε μικρότερα κομμάτια.

Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

2. Βράζετε τα ζυμαρικά:

Βάζετε 4 λίτρα νερό να βράσουν και αφού βράσουν ανοίγετε το καπάκι και ρίχνετε 2 κ.σ. αλάτι. Προσθέτετε τα Casarecce και κρατάτε χρόνο. Ανακατεύετε κάθε τόσο και στα 9 λεπτά δοκιμάζετε αν είναι έτοιμα. Μόλις είναι αλ ντέντε τα σουρώνετε και τα ξαναρίχνεστε στην κατσαρόλα.

ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

3. Φτιάχνετε την Crudaiola Greca:

Στην κατσαρόλα με τα καυτά ζυμαρικά, ρίχνετε το καλό λάδι και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε για 2 λεπτά ώστε να λιώσει λίγο η φέτα και να ζεσταθεί η ντομάτα. Τόσο απλά.

Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και προσθέτετε αν θέλετε περισσότερο λάδι ή τριφτό πιπέρι. Εμείς μαγειρέψαμε τις πλεξούδες και τις αναμείξαμε με τα λαχανικά στην αντικολλητική κατσαρόλα της Fest και από εκεί σερβίραμε στα πιάτα της σειράς KYTHERA της συλλαγης MEDITERRANEAN BLUE της ΙΩΝΙΑ.
Ελληνική Μακαρονάδα με ωμά λαχανικά και φέτα - Κρουνταϊόλα

Η καλοκαιρινή μου Crudaiola Greca με Casarecce 3.38/5 (67.50%) 24 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply