Το Μπριάμ αλά Caruso και τα 4 Μυστικά του

ta mystik;a tou mbriam

Το Μπριάμ είναι απ’ τα λατρεμένα μου πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Είναι ένα πιάτο που σπίτι μου επαναλαμβάνεται mpriam syntagiανά 2-3 εβδομάδες κάθε εποχή του χρόνου. Γιατί το θεωρώ ως τη γιορτή του ελληνικού λαχανόκηπου σε ένα ταψί, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάμιξη της νοστιμιάς από διαφορετικά λαχανικά σε μια σύνθεση.

Το σημαντικό για μένα σε πιάτα σύνθεσης, όπως το μπριάμ, είναι αφενός να υπάρχουν αντιθετικότητες σε γεύσεις και υφές και αφετέρου να μπορείς να νιώσεις και να απολαύσεις την κάθε ξεχωριστή γεύση από τα υλικά που συνθέτουν το πιάτο.

Και εκεί ακριβώς είναι που τα χαλάω με τις περισσότερες συνταγές μπριάμ που έχω διαβάσει και δοκιμάσει.
Γιατί συνήθως τα μπριάμ της μαμάς, της γιαγιάς και κάθε άλλου συγγενή α’, β’ ή γ’ βαθμού, που για τον περισσότερο κόσμο κατακτούν αυτοδικαίως τη θέση του σημείου γευστικής αναφοράς λόγω παράδοσης, είναι για μένα λαπαδιασμένα ομογενοποιημένα λαχανικά, πνιγμένα στο λάδι, με τρόπο που δεν ξεχωρίζεις γεύσεις ή υφές. Κάτι σαν προκαταρκτικό σούπας λαχανικών στο φούρνο ή ακόμη χειρότερα στην κατσαρόλα.

Προς έκπληξή μου δε, όλες οι έγκριτες συνταγές που έχω διαβάσει, με την τεχνική που χρησιμοποιούν, αποδέχονται εμμέσως την ίδια λογική. Δηλαδή να ανταλλάξουν τα υλικά γεύσεις, ώστε να φτάσουμε σε ένα μέσο όρο, όπου οι γεύσεις των λαχανικών μεταφέρονται στη σάλτσα που δημιουργείται, καθώς αυτά αποσυντίθενται από το μαγείρεμα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βεβαίως, και πιθανόν έτσι να αρέσει σε πολύ κόσμο, αλλά αυτό το στυλ μπριάμ, εμένα, ποτέ δεν με κάλυπτε γευστικά και το θεωρώ απηρχαιωμένο γαστρονομικά, ώς άποψη.

Γι’ αυτό και σταδιακά εξέλιξα μια άλλη λογική στο πιάτο, η οποία τελειοποιήθηκε πρόσφατα και βασίζεται σε 4 πολύ μικρά “μυστικά” που είναι εξαιρετικά απλά.

Teleio Mpriam mystikaΣτηρίζονται στην κοινή λογική, σε λίγη επιστημονική γνώση που βοηθά τεχνικά και σε διεθνοποιημένη γευστική κουλτούρα που επιτρέπει τον απεγκλωβισμό από τα “είθισται της παράδοσης”, ώστε να γίνει το πιάτο λίγο πιο περιπετειώδες και γευστικά ενδιαφέρον. Τα δύο πρώτα μυστικά είναι “τεχνικά” και έχουν να κάνουν με τη διατήρηση σχήματος, υφής και γεύσης στο κάθε λαχανικό που μπαίνει στο μπριάμ, ενώ τα δύο δεύτερα έχουν να κάνουν με τις αντιθετικότητες και γευστικές εντάσεις που μπορούμε να εισάγουμε στο πιάτο, μέσα από επιλογές λαχανικών και μπαχαρικών που δεν είθισται να μπαίνουν παραδοσιακά στο μπριάμ.

Μυστικό #1.

Το κόψιμο των λαχανικών γίνεται διαφορετικά για το καθένα, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν το σχήμα τους στο μαγείρεμα.

Mpriam mystikaΤο μισό παιχνίδι για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ μου, γίνεται ΠΡΙΝ το μαγείρεμα και έχει να κάνει με το μέγεθος που πρέπει να κόβεται το κάθε λαχανικό ξεχωριστά, ώστε μετά το μαγείρεμα να στέκουν.
Αυτά που έχουν τη τάση να μαλακώνουν και να διαλύονται στο μαγείρεμα, πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια όπως η μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι, και αυτά που τείνουν να στέκουν, πρέπει να κόβονται λεπτά, όπως το καρότο και η πατάτα. Το ίδιο κόψιμο σε μικρά κομμάτια ισχύει και για όσα προορίζονται να εμπλουτίσουν τη σάλτσα που θα δημιουργηθεί, όπως η ντομάτα, το σέλερυ και οι πιπεριές. Έτσι το τελικό πιάτο θα έχει αυτοτελή κομμάτια από το καθένα, που όλα διατηρούν την υφή και τη γεύση τους, και όχι νερόβραστες πατάτες με πολτό μελιτζάνας και κολοκυθιού, στα οποία οδηγεί νομοτελειακά, το ενιαίο κόψιμο.
Τόσο απλό, αλλά τεράστια η διαφορά στο τέλος, ειδικά σε συνδυασμό με το επόμενο μυστικό #2, που συμπληρώνει το κυνήγι της υφής και της γεύσης.

Μυστικό #2.

Δεν χρησιμοποιώ νερό στο ταψί, παρά μόνο λευκό κρασί και ελαιόλαδο.

Γιατί θα αναρωτηθείτε;
Ο λόγος δεν είναι τόσο η γεύση του κρασιού, αλλά κυρίως η επιδίωξη για τελική υφή και διατήρηση της γεύσης και διατροφικής αξίας του κάθε λαχανικού ξεχωριστά, μέσα στην κάθε μπουκιά.
Και για να το εξηγήσω διεξοδικά, εδώ μπαίνει λίγη τοσοδούλα επιστήμη…
Τα κύτταρα των λαχανικών περιέχουν μεγάλα κυστίδια που είναι γεμάτα με ένα υδατώδες υγρό και ονομάζονται «κενοτόπια» ή vacuoles. Εκεί μέσα είναι τα περισσότερα στοιχεία που δημιουργούν τη γευστική του ταυτότητα και την διατροφική αξία του. Επίσης εκεί κρύβεται η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού του λαχανικού, η οποία εξασκεί πίεση προς τα έξω, ώστε το λαχανικό να διατηρεί το σχήμα του.

kytarikh domh laxanikonΥπόψη ότι στα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ, το νερό μπορεί να είναι από 79% του βάρους τους στην πατάτα, ως 95% στο κολοκύθι και το σέλερυ.

Στα κενοτόπια και την ημικυτταρίνη που είναι απ’ έξω, το περιβάλλον είναι ελαφρά όξινο. Αν στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε νερό, το οποίο είναι ελαφρά αλκαλικό (αλκαλικό = βάση), λόγω όσμωσης μετά τους 60ºC, τα υγρά θα τραβηχτούν έξω και έτσι τα λαχανικά θα χάσουν το σχήμα και τη γευστική τους ένταση. Έτσι η γεύση του καθενός λαχανικού μεταφέρεται και αναμειγνύεται με των υπολοίπων, στη σάλτσα που δημιουργείται, καθώς όλα μαζί αρχίζουν να πολτοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ένα πλήρες ανακάτεμα γεύσεων και υφών, σε μια νόστιμη κατά τα άλλα, σάλτσα μπριάμ στην οποία όμως δεν ξεχωρίζει τίποτε.

to teleio briam kai ta mystika toyΑν αντιθέτως χρησιμοποιήσουμε ένα όξινο θερμαντικό υγρό, όπως είναι το λευκό κρασί, θα έχουμε ελάχιστη αναλογικά απώλεια υγρών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό το σχήμα, την υφή τους και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γεύση του καθενός θα είναι διακριτά με ένταση στη μπουκιά. Παράλληλα, η σάλτσα θα απορροφήσει όσο λίγο χρειάζεται για να τα πλαισιώσει, με κυρίαρχη τη γεύση της ντομάτας και των όποιων αρωματικών χρησιμοποιηθούν.

Έτσι, σε συνέργεια με το μυστικό #1, διασφαλίζεται ο στόχος για ένα μπριάμ που νιώθεις και απολαμβάνεις στη κάθε μπουκιά, το κάθε λαχανικό ξεχωριστά.

Μυστικό #3

Η διεύρυνση της γκάμας των λαχανικών σε ένα μπριάμ (πέρα από τα κλασικά που είναι πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, κρεμμύδι και ντομάτα) με καρότα, πράσα και κουνουπίδια, δημιουργεί επιπλέον αντιθετικότητες γεύσεων και υφών, που απογειώνουν το πιάτο.

laxanika gia mpriamΗ παραδοσιακή λογική λέει ότι για να κάνει κανείς τέλειο μπριάμ πρέπει να εκμεταλλευτεί την εποχικότητα, κάτι που βεβαίως αξιοποιεί τα διαθέσιμα υλικά της εποχής, στη γευστική ακμή τους. Όμως αυτή η λογική, εγκλωβίζει το πιάτο κατά βάση στους καλοκαιρινούς μήνες και στερεί παράλληλα την διεύρυνση των υλικών μέσα από συνδυασμούς με χειμερινά λαχανικά.
Η δικιά μου λογική λέει ότι αξίζει να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα θερμοκήπια και η διαθεσιμότητα λαχανικών σχεδόν όλες τις εποχές. Γιατί εκτός του ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε πιάτα που αγαπάμε, μπορούμε να διευρύνουμε παράλληλα και τον πλούτο των συνδυασμών που είναι εφικτοί εκτός εποχής.

Και αν στο μπριάμ αυτό με τη συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιείται, κάποιος καταφέρει να νιώσει γευστικά ότι το λαχανικό ήταν εκτός ή εντός εποχής, θα αυτομαστιγωθώ στη πλατεία Συντάγματος με πράσα!

Στο “δια ταύτα” λοιπόν, σας προσκαλώ να δοκιμάσετε πόσο μαγική είναι η πρόσθεση πράσου, καρότου και κυρίως κουνουπιδιού, στα κλασικά υλικά.

mpriam mystiko 2Μυστικό #4.

Η πρόσθεση κάποιου είδους καυτερής πιπεριάς αλλά και σπόρων από πιπέρι Szechuan, που έχει μοναδικά αρώματα χωρίς ιδιαίτερα καυτερή γεύση, δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις στο πιάτο.

Τη ποσότητα θα τη καθορίσει ο καθένας ανάλογα με το πόσο του αρέσουν τα καυτερά φαγητά, αλλά το μπριάμ πραγματικά απογειώνεται όταν του δώσουμε λίγη ένταση από πιπέρια. Πιπέρι Szechuan θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών και αξίζει να αγοράσετε επαρκή ποσότητα για να το έχετε στη κουζίνα σας γιατί δίνει νοστιμιά και τσαχπινιά σε πολλές συνταγές με λαχανικά και κρέας.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι παρεμβάσεις και οι ιδέες μου για το απόλυτο μπριάμ, με τη φιλοσοφία του πιάτου σε πιο σύγχρονα γευστικά πρότυπα, όπου η αυτοτέλεια γεύσεων και η διατήρηση των υφών στο κάθε λαχανικό είναι έννοιες σημαντικές, και παράλληλα η διεύρυνση των συνδυασμών τους και η ένταση στο πιάτο, ευκταίες.
Τώρα βέβαια, πάντα μπορείτε να αρνηθείτε να το δοκιμάσετε γιατί μάλλον δεν είναι όπως αυτό που έβγαινε απ’ τα χεράκια της γιαγιάς. Μπορεί όμως να είναι καλύτερο…

τα μυστικα του τελειου μπριαμΧαρακτηριστικά του πιάτου:

Πανεύκολο, νόστιμο και υγιεινό πιάτο ιδανικό να μαγειρεύεται μια-δυο φορές το μήνα. 10 λεπτά ετοιμασία και 2 ώρες στο φούρνο, χωρίς πολλά-πολλά. Επιτρέπει πολλές παραλλαγές και προσθέσεις αλλά σας προτρέπω πριν αρχίζετε να βάζετε ό,τι θέλετε, για μια και μόνη φορά τουλάχιστον, να το δοκιμάσετε ακριβώς όπως στη συνταγή και χωρίς αρωματικά.

Υλικά για 8 άτομα

(Η λίστα λαχανικών σηκώνει προσθαφαιρέσεις ανάλογα με τα γούστα και την εποχή και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, παρά απόλυτες)

6 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
4 πατάτες με το φλούδι τους
½ κουνουπίδι
1 κλωνάρι σέλερυ
3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
½ καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή ½ κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. πιπέρι Szechuan
400 γρ. σάλτσα με κομματάκια ντομάτας ή 2 φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, σε κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά, αν σας αρέσει)
Αρωματικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη (Προαιρετικά αν επιμένετε. Εγώ δεν βάζω, γιατί με αποσπούν απ’ τη γεύση των λαχανικών και άρα αντί να προσθέτουν, αφαιρούν νοστιμιά)
100 ml. ελαιόλαδο
100 ml. λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα.

mbriam mystiko 12. Πλένετε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε και ένα προς ένα, τα κόβετε στο κατάλληλο μέγεθος, ως εξής:
Τα κολοκυθάκια τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.
Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.
Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.
Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.
Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους.
Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους.
Το κουνουπίδι σε μεγάλα ολόκληρα κομμάτια απ’ τα άνθη του, περίπου 5 cm.
Το σέλερυ σε λεπτές φέτες 2-3 mm πάχους
Τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους.
Τις φρέσκιες καυτερές πιπεριές τις ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

mpriam mystika 3 3. Ανακατεύετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι Szechuan, τη ζάχαρη, το λάδι και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πάλι, να μοιραστούν οι γεύσεις στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο σε μεσαίο ράφι.

mpriam mystika 44. Σε 1 ώρα, ανακατεύετε τα υλικά πάλι και μετά απ’ αυτό ανά 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να κάνουν μαύρο στις γωνίες τους, περίπου σε 2 ώρες, ανάλογα και με τον φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λεπτά επιπλέον το δυνατό γκριλ και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Μπριαμ_20140311_0010Σερβίρισμα:

Με το ταψί στο τραπέζι πάντα, γιατί ποτέ, κανείς, δεν έφαγε μόνο μια μερίδα. Συνοδεύεται απαραίτητα από καλή φέτα, νόστιμο ψωμί και ιδανικά από ένα δροσερό ροζέ κρασί.

Το Μπριάμ αλά Caruso και τα 4 Μυστικά του 4.37/5 (87.31%) 167 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

51 Comments

 • Reply May 4, 2014

  Anonymous

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση. Ευχαριστω. Λ.

 • Reply July 3, 2014

  Alex fiti

  Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσω καθώς συμφωνώ απολύτως με τη φιλοσοφία της συνταγής. Να προσθέσω επίσης πως τα μανιτάρια ταιριάζουν υπέροχα με το μπριάμ, ανεβάζοντάς το γευστικά και και θρεπτικά.

 • Reply July 11, 2014

  Theodora

  Πολύ ωραία τα λες (και πολύ ωραίο site!), το φτιάχνω τώρα, αλλά κρασί φοβάμαι να βάλω! Thanks anyway!

 • Reply July 14, 2014

  Πελαγια

  Τελεια προταση και τεκμηριωμενη. Να εισαι καλα Δημητρη.

 • Reply July 23, 2014

  Apo

  Πολύ δυνατό το site σας. Πολύ δυνατή και η συνταγή σας. Μόλις τη δοκίμασα. Το κρασί αντι για νερό νομίζω είναι κομβικό όπως και τα άλλα βήματα λίγο πολύ.

 • Reply July 26, 2014

  katerina g

  πολυ ωραια τα λετε! …και μενα η μητερα μου ποτε δεν εβαζε νερο , αλλα βεβαια επαιρνε η συνταγη μπολικο επιπλεον λαδι, οποτε ετσι εχω μαθει να το κανω και γω. και το θεμα του μεγεθους επισης σημαντικο. αλλα χωρις σαλτσα ντοματας, μα με φρεσκια ντοματα κομμενη λεπτες φετες. το blog σας ειναι απολαυση, μεταξυ αλλων και οπτικη!

 • Reply July 26, 2014

  Αγάλλου Λίντα

  Ένα τέλειο φαγητό, πιστεύω ότι πρέπει να θεωρηθεί ένα από τα πιο γκουρμέ πιάτα της κουζίνας μας, όλο το παιχνίδι για μένα είναι η προσθήκη του κρασιού που κι εγώ χρησιμοποιώ. Απλά αποφεύγω τα καυτερά, όταν στο τραπέζι κάθονται παιδιά. Πολύ καλή συνταγή.

 • Reply July 31, 2014

  Anonymous

  Πολύ ενδιαφέρουσα συναταγή καθώς και η ανάλυση. Μήπως όμως οι ποσότητες στην συνταγή αφορούν 4 κι όχι 8 άτομα;

  • Ευχαριστώ αλλά με ανησυχείτε με το ερώτημα… Γεμίζουν ένα ταψί. Είναι σίγουρα για 8 πεινασμένους εκτός κι’ αν έγινα ξαφνικά λιτοδίαιτος :-P

 • […] λογικά ότι είναι η ίδια με αυτήν που ανέλυσα και στο μπριάμ, όπου αντίστοιχα χρησιμοποιώ […]

 • Reply September 8, 2014

  Theodora

  Έχετε δίκιο σε όλα! Το φαγητό βγαίνει τέλειο, σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα tips! Bookmarked and shared!

 • Reply September 14, 2014

  Roula

  Μόλις μπήκε στο φούρνο.. Ίδωμεν..
  Πρώτη φορά το φτιάχνω και θα έχω και 2 κριτές!! Έχω καλό προαίσθημα!

 • […] ντομάτας. Σημειωτέον ακολούθησα την συνταγή αυτή http://caruso.gr/briam-mystika/  , η οποία είναι super. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύχρωμο […]

 • […] ντομάτας. Σημειωτέον ακολούθησα την συνταγή αυτή http://caruso.gr/briam-mystika/  , η οποία είναι super. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύχρωμο […]

 • Reply March 10, 2015

  Μπάμιες |

  […] λογικά ότι είναι η ίδια με αυτήν που ανέλυσα και στο μπριάμ, όπου αντίστοιχα χρησιμοποιώ […]

 • Reply May 29, 2015

  Areti Rina

  Τέλεια η συνταγή σας κύριέ μου έτσι την φτιάχνω κι εγώ με διάφορα λαχανικά γιατί λατρεύουμε αυτό το φαγητό μόνο με κρασί δεν το δοκίμασα και θα το φτιάξω ευχαριστώ για τη σημαντική συμμετοχή σας

 • Reply June 11, 2015

  Gely

  Η συνταγή είναι τέλεια. Εννοείται ότι είναι για το πολύ 4 άτομα, αφού κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα πιάτο. Την έχω κάνει άπειρες φορές. Κάθε φορά και καλύτερη!!

  Μπράβο

 • Reply June 18, 2015

  Ιξίον

  Το φαι άλλαξε διασταση με αυτή την συνταγή . Δεν βρήκα σέλερυ , και το παρέλειψα. Το φαί έγινε σε 1 ώρα και 20 λεπτά περιπου. Ίσως έχω πιο δυνατό φούρνο,
  Αλλά πράγματι . Με αυτόν τον τρόπο το κάθε λαχανικό “κρατάει” την γεύση του και είναι γευστικότατο.
  Σε ευχαριστούμε Δημήτρη !!!

 • Reply June 23, 2015

  Anonymous

  Κοτοπουλο

 • Reply July 3, 2015

  pen

  το δοκίμασα! μακράν η καλύτερη συνταγή ως τώρα!!

 • Reply July 12, 2015

  Christina

  Ποτε δεν μου αρεσε το μπριαμ ως τωρα. Βγηκε εξαιρετικο. Το μονο που προσθεσα ηταν μερικους κυβους φετας στο τελευταιο δεκαλεπτο και του πηγαινε πολυ. Μπραβο για τις λεπτομερεις οδηγιες

 • To έφτιαξα πριν από δύο εβδομάδες (Ιούλιος ’15) και αύριο έχω παραγγελία να το ξανακάνω. Έχω γίνει διάσημος στην οικογένεια… και στους φίλους της οικογένειας. «Πουλάω» λίγο το παραμύθι ότι πρόκειται για μυστική συνταγή που έχω επινοήσει μόνος μου και τελικά με κυριεύει ο έντιμος εαυτός μου και μιλάω για το μοναδικό σου blog. Πολλά συγχαρητήρια. Η συνταγή είναι καταπληκτική και τα μυστικά της κάνουν όντως τη διαφορά.

 • Reply September 4, 2015

  Anonymous

  Μπράβο, πολύ προσεγμένη συνταγή… Θα την φτιάξω σύντομα… Thks.:)

 • Reply September 9, 2015

  Brigitte Lucien Tartot

  ΕΊΣΑΙ απλα καταπληκτικός, bon viveur, και ακομπλεξαριστος που μοιραζεσαι “εσωτερική πληροφόρηση” με μας. Το φαγητο δεν ξέρω, δεν το έφτιαξαν ακόμα, αλλά με πείθει σίγουρα το λεπτο σου χιούμορ. Με σένα λέω ν’αρχισω να μαγειρευω….

  • Πίσω απ’ το λεπτό χιούμορ, κρύβεται ένα τέρας που αν, με τέτοιες συνταγές, δεν αρχίσεις να μαγειρεύεις, θα σε κυνηγήσει! Με την καλή έννοια πάντα.
   Γρήγορα τη ποδιά και στη κουζίνα! :-P

 • Reply September 26, 2015

  Μαρια

  Το καλυτερο μπριαμ… πλεον μονο αυτο φτιαχνω! Φοβερη η συνταγη σου! Μπραβο!

 • Reply September 26, 2015

  Αθηνά

  Δεύτερη φορά που το έφτιαξα. Πάρα πολύ καλό.
  Όπως είπε και καποιος άλλος, είναι πολύ σημαντικό που μοιράζεστε τα μυστικά σας μαζί μας και η σελίδα σας είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική για το καθημερινό μαγείρεμα αν και η αισθητική σας μάς προιδεάζει για πιο ελιτίστικες μαγειρικές και μεθόδους.
  Ευχαριστούμε.

 • Reply October 30, 2015

  Stavros Stavrakakis

  Μπράβο φίλε μου για την άριστη συνταγή Μπριάμ. Συμφωνώ απολυφως μαζι σου.
  Ταπεινά ήθελα να προσθέτω αρκετές συμβουλές γι’ αυτο το απίθανα υγιεινό φαγητό, που το κάνουν ακόμα νοστιμότερο, (το απογειώνουν), τις οποίες σημειώσεις μου έκανα paste, αλλα δυστυχώς δεν λειτουργεί εδώ αυτή η δυνατότητα.

 • Reply November 6, 2015

  Christina

  Ερώτηση παρακαλώ Και απευθύνομαι σε εσάς που μας έχετε κακομάθει με τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας!! Με έναυσμα τη συνταγή του μπριάμ που χρησιμοποιείτε κρασί, μπορούμε να μαγειρεύουμε με αλκοόλ όταν υπάρχουν παιδάκια μικρά στο σπίτι. Η λογική λέει ότι εξατμίζεται φυσικά και μένει η γεύση μόνο, αλλά όταν οι πιο σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη γεύση του αλκοόλ ποιά η γνώμη σας;

  • Ευχαριστώ για το κομπλιμαν που μου δώσατε και προχωρώ στην απάντηση.
   ΜΕΤΡΟ πάνω απ’ όλα, σε όλα!
   Η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που χτρησιμοποιούμε στη μαγειρική εξατμίζεται και μένει το συστατικό με τις γευσεις του. Ειδικά στα μαγειρευτά όπου το αλκοόλ μπαίνει στην αρχή του μαγειρέματος και το φαγητό σιγοβράζει για μισή ή μια ώρα, δεν μένει πρακτικά τίποτα από αλκοόλ. Στο σβύσιμο με αλκοόλ στο τηγάνι μπορεί να μείνει λίγο παραπάνω. Όμως σε μια συνολική ποσότητα φαγητού 3-4 ή 5 ατόμων, η ποσότητα αλκοολ που θα έχει μείνει, διαιρεμένη δια την ποσότητα που θα φάει ένα παιδί, νομίζω θα κουράσει το calculator στα δεκαδικά… Δεν βλέπω απολύτως κανένα πρόβλημα, όταν μιλάμε για τα κανονικά φαγητά που περιέχουν μικροποσότητες αλκοόλης που εξατμίζεται, αν όχι όλο, στο μεγαλύτερο μέρος τους. Εγω πάντως στα παιδιά μου δεν άλλαξα ποτέ κανονική συνταγή σε σχέση με αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά αρχίζει να είναι προβλήματική όταν η ποσότητα ξεπερνά κάποιες μικροποσότητες, π.χ. 2-3 κοταλάκια σούπας κρασιού νωπού (όχι μαγειρεμένου). Τα απόλυτα είναι για μένα, υπερβολές ταλιμπανικής λογικής.

 • Reply November 7, 2015

  Christina

  Κρατώ την απάντηση διότι μου ταιριάζει!!! Μην κάνετε το λάθος και μπέιτε ποτέ σε μπλογκ μαμάδων.Καμιά φορά….. ταλιμπανίζουν δια της υπερβολής!!! Εξαιρετικός οπως πάντα!

 • Reply December 2, 2015

  Anonymous

  Βρήκα τυχαία το site σας κι έχω ενθουσιαστεί..τόσο προσεγμένο, τόσο ενδιαφέρον..από τα καλύτερα που έχω επισκεφτεί..Μπράβο σας!!

 • Reply February 17, 2016

  Anonymous

  Οι μελιτζανες θελουν ξεπικρισμα;Γενικα ποτε το ξεπικρισμα ειναι απαραιτητο;

  • Κάποτε σίγουρα ήθελαν. Οι μελιτζάνες έχουν νικοτίνη προκειμένου να αποτρέπουν τα ζιζάνια και τα ζουζούνια να τις τρώνε. Αυτό τις πικραίνει. Κάποτε οι ποικιλίες που καλλιεργούσαν οι αγρότες είχαν αρκετή ποσότητα νικοτίνης μια και δεν υπήρχε προστασία από άλλα φάρμακα. Σήμερα οι αγρότες σε γενικές γραμμές καλλιεργούν ποικιλίες που έχουν πολύ λίγη νικοτίνη οπότε η ανάγκη για ξεπίκρισμα έχει σχεδόν εξαληφθεί.

 • Reply March 24, 2016

  antheories

  Δοκίμασα την συνταγή και ομολογώ ότι την βρήκα υπέροχη! Κάθε λαχανικό κράτησε την γεύση του και συμφωνώ και με τον τρόπο κοπής τους!Μπράβο! Προβληματίστηκα με το σχόλιο παραπάνω για το αλκοόλ στο φαγητό και τα μικρά παιδάκια.. Κι αυτό γιατί δεν το μέτρησα να είναι 100ml αλλά το έβαλα “με το μάτι”.. ελπίζω το ελάχιστο που θα φάει η κόρη μου να μην δημιουργήσει πρόβλημα..

 • Reply April 17, 2016

  Eva Karagianni

  Μόλις δοκίμασα το μπριάμ ακριβώς όπως το λέει η συνταγή και έχω ενθουσιαστεί!!! Μέχρι τώρα το μπριάμ μου έβγαινε μέτριο. Φοβήθηκα κι εγώ το κρασί, όμως το έβαλα καθώς και το πιπέρι σετσουάν και το φαγητό απογειώθηκε! Πολλά συγχαρητήρια!!!!

 • Reply June 27, 2016

  Mei Li Triantafyllidi

  Ετοιμαζομαι να το φτιάξω, αναρωτιεμαι αν βγαίνει αισθητά καυτερό, γιατί δεν τα αντεχω καθόλου τα καυτερά. Ισως να παραλείψω το πιπέρι.

  • Για καλό και για κακό κόφτε τα καυτερά απ’ τα υλικά ή βάλτε ελάχιστο μπούκοβο να δώσει ένα τσικ στη γεύση

 • Reply June 28, 2016

  Anonymous

  Εξαιρετική συνταγή. Αγαπητέ, κάνετε τους αρχάριους μάγειρες να έχουν επιδόσεις chef!

 • Reply July 8, 2016

  Anonymous

  Το κρασί κάνει την διαφορά!!!!! Ευχαριστώ πολύ που αναγαγατε, ένα κατά τα άλλα απλό πιάτο, σε γευστικό ταξίδι….

 • Reply July 11, 2016

  Γιώργος

  μου κάνει εντύπωση η τόση λεπτομέρεια και χειρουργική/καυστική ακρίβεια, αλλά παραλληλα το πράσο στο φωτό είναι κομμένο με λάθος τρόπο – σε ροδέλες δλδ οπότε και δεν έχει μπορέσει να πλυθεί καλά

Leave a Reply

Leave a Reply