Το Μπριάμ αλά Caruso και τα 4 Μυστικά του

ta mystik;a tou mbriam

Το Μπριάμ είναι απ’ τα λατρεμένα μου πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Είναι ένα πιάτο που σπίτι μου επαναλαμβάνεται mpriam syntagiανά 2-3 εβδομάδες κάθε εποχή του χρόνου. Γιατί το θεωρώ ως τη γιορτή του ελληνικού λαχανόκηπου σε ένα ταψί, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάμιξη της νοστιμιάς από διαφορετικά λαχανικά σε μια σύνθεση.

Το σημαντικό για μένα σε πιάτα σύνθεσης, όπως το μπριάμ, είναι αφενός να υπάρχουν αντιθετικότητες σε γεύσεις και υφές και αφετέρου να μπορείς να νιώσεις και να απολαύσεις την κάθε ξεχωριστή γεύση από τα υλικά που συνθέτουν το πιάτο.

Και εκεί ακριβώς είναι που τα χαλάω με τις περισσότερες συνταγές μπριάμ που έχω διαβάσει και δοκιμάσει.
Γιατί συνήθως τα μπριάμ της μαμάς, της γιαγιάς και κάθε άλλου συγγενή α’, β’ ή γ’ βαθμού, που για τον περισσότερο κόσμο κατακτούν αυτοδικαίως τη θέση του σημείου γευστικής αναφοράς λόγω παράδοσης, είναι για μένα λαπαδιασμένα ομογενοποιημένα λαχανικά, πνιγμένα στο λάδι, με τρόπο που δεν ξεχωρίζεις γεύσεις ή υφές. Κάτι σαν προκαταρκτικό σούπας λαχανικών στο φούρνο ή ακόμη χειρότερα στην κατσαρόλα.

Προς έκπληξή μου δε, όλες οι έγκριτες συνταγές που έχω διαβάσει, με την τεχνική που χρησιμοποιούν, αποδέχονται εμμέσως την ίδια λογική. Δηλαδή να ανταλλάξουν τα υλικά γεύσεις, ώστε να φτάσουμε σε ένα μέσο όρο, όπου οι γεύσεις των λαχανικών μεταφέρονται στη σάλτσα που δημιουργείται, καθώς αυτά αποσυντίθενται από το μαγείρεμα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βεβαίως, και πιθανόν έτσι να αρέσει σε πολύ κόσμο, αλλά αυτό το στυλ μπριάμ, εμένα, ποτέ δεν με κάλυπτε γευστικά και το θεωρώ απηρχαιωμένο γαστρονομικά, ώς άποψη.

Γι’ αυτό και σταδιακά εξέλιξα μια άλλη λογική στο πιάτο, η οποία τελειοποιήθηκε πρόσφατα και βασίζεται σε 4 πολύ μικρά “μυστικά” που είναι εξαιρετικά απλά.

Teleio Mpriam  mystikaΣτηρίζονται στην κοινή λογική, σε λίγη επιστημονική γνώση που βοηθά τεχνικά και σε διεθνοποιημένη γευστική κουλτούρα που επιτρέπει τον απεγκλωβισμό από τα “είθισται της παράδοσης”, ώστε να γίνει το πιάτο λίγο πιο περιπετειώδες και γευστικά ενδιαφέρον. Τα δύο πρώτα μυστικά είναι “τεχνικά” και έχουν να κάνουν με τη διατήρηση σχήματος, υφής και γεύσης στο κάθε λαχανικό που μπαίνει στο μπριάμ, ενώ τα δύο δεύτερα έχουν να κάνουν με τις αντιθετικότητες και γευστικές εντάσεις που μπορούμε να εισάγουμε στο πιάτο, μέσα από επιλογές λαχανικών και μπαχαρικών που δεν είθισται να μπαίνουν παραδοσιακά στο μπριάμ.

Μυστικό #1.

Το κόψιμο των λαχανικών γίνεται διαφορετικά για το καθένα, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν το σχήμα τους στο μαγείρεμα.

Mpriam mystikaΤο μισό παιχνίδι για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ μου, γίνεται ΠΡΙΝ το μαγείρεμα και έχει να κάνει με το μέγεθος που πρέπει να κόβεται το κάθε λαχανικό ξεχωριστά, ώστε μετά το μαγείρεμα να στέκουν.
Αυτά που έχουν τη τάση να μαλακώνουν και να διαλύονται στο μαγείρεμα, πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια όπως η μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι, και αυτά που τείνουν να στέκουν, πρέπει να κόβονται λεπτά, όπως το καρότο και η πατάτα. Το ίδιο κόψιμο σε μικρά κομμάτια ισχύει και για όσα προορίζονται να εμπλουτίσουν τη σάλτσα που θα δημιουργηθεί, όπως η ντομάτα, το σέλερυ και οι πιπεριές. Έτσι το τελικό πιάτο θα έχει αυτοτελή κομμάτια από το καθένα, που όλα διατηρούν την υφή και τη γεύση τους, και όχι νερόβραστες πατάτες με πολτό μελιτζάνας και κολοκυθιού, στα οποία οδηγεί νομοτελειακά, το ενιαίο κόψιμο.
Τόσο απλό, αλλά τεράστια η διαφορά στο τέλος, ειδικά σε συνδυασμό με το επόμενο μυστικό #2, που συμπληρώνει το κυνήγι της υφής και της γεύσης.

Μυστικό #2.

Δεν χρησιμοποιώ νερό στο ταψί, παρά μόνο λευκό κρασί και ελαιόλαδο.

Γιατί θα αναρωτηθείτε;
Ο λόγος δεν είναι τόσο η γεύση του κρασιού, αλλά κυρίως η επιδίωξη για τελική υφή και διατήρηση της γεύσης και διατροφικής αξίας του κάθε λαχανικού ξεχωριστά, μέσα στην κάθε μπουκιά.
Και για να το εξηγήσω διεξοδικά, εδώ μπαίνει λίγη τοσοδούλα επιστήμη…
Τα κύτταρα των λαχανικών περιέχουν μεγάλα κυστίδια που είναι γεμάτα με ένα υδατώδες υγρό και ονομάζονται «κενοτόπια» ή vacuoles. Εκεί μέσα είναι τα περισσότερα στοιχεία που δημιουργούν τη γευστική του ταυτότητα και την διατροφική αξία του. Επίσης εκεί κρύβεται η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού του λαχανικού, η οποία εξασκεί πίεση προς τα έξω, ώστε το λαχανικό να διατηρεί το σχήμα του.

kytarikh domh laxanikonΥπόψη ότι στα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στο μπριάμ, το νερό μπορεί να είναι από 79% του βάρους τους στην πατάτα, ως 95% στο κολοκύθι και το σέλερυ.

Στα κενοτόπια και την ημικυτταρίνη που είναι απ’ έξω, το περιβάλλον είναι ελαφρά όξινο. Αν στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε νερό, το οποίο είναι ελαφρά αλκαλικό (αλκαλικό = βάση), λόγω όσμωσης μετά τους 60ºC, τα υγρά θα τραβηχτούν έξω και έτσι τα λαχανικά θα χάσουν το σχήμα και τη γευστική τους ένταση. Έτσι η γεύση του καθενός λαχανικού μεταφέρεται και αναμειγνύεται με των υπολοίπων, στη σάλτσα που δημιουργείται, καθώς όλα μαζί αρχίζουν να πολτοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ένα πλήρες ανακάτεμα γεύσεων και υφών, σε μια νόστιμη κατά τα άλλα, σάλτσα μπριάμ στην οποία όμως δεν ξεχωρίζει τίποτε.

to teleio briam kai ta mystika toyΑν αντιθέτως χρησιμοποιήσουμε ένα όξινο θερμαντικό υγρό, όπως είναι το λευκό κρασί, θα έχουμε ελάχιστη αναλογικά απώλεια υγρών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό το σχήμα, την υφή τους και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γεύση του καθενός θα είναι διακριτά με ένταση στη μπουκιά. Παράλληλα, η σάλτσα θα απορροφήσει όσο λίγο χρειάζεται για να τα πλαισιώσει, με κυρίαρχη τη γεύση της ντομάτας και των όποιων αρωματικών χρησιμοποιηθούν.

Έτσι, σε συνέργεια με το μυστικό #1, διασφαλίζεται ο στόχος για ένα μπριάμ που νιώθεις και απολαμβάνεις στη κάθε μπουκιά, το κάθε λαχανικό ξεχωριστά.

Μυστικό #3

Η διεύρυνση της γκάμας των λαχανικών σε ένα μπριάμ (πέρα από τα κλασικά που είναι πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, κρεμμύδι και ντομάτα) με καρότα, πράσα και κουνουπίδια, δημιουργεί επιπλέον αντιθετικότητες γεύσεων και υφών, που απογειώνουν το πιάτο.

laxanika gia mpriamΗ παραδοσιακή λογική λέει ότι για να κάνει κανείς τέλειο μπριάμ πρέπει να εκμεταλλευτεί την εποχικότητα, κάτι που βεβαίως αξιοποιεί τα διαθέσιμα υλικά της εποχής, στη γευστική ακμή τους. Όμως αυτή η λογική, εγκλωβίζει το πιάτο κατά βάση στους καλοκαιρινούς μήνες και στερεί παράλληλα την διεύρυνση των υλικών μέσα από συνδυασμούς με χειμερινά λαχανικά.
Η δικιά μου λογική λέει ότι αξίζει να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα θερμοκήπια και η διαθεσιμότητα λαχανικών σχεδόν όλες τις εποχές. Γιατί εκτός του ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε πιάτα που αγαπάμε, μπορούμε να διευρύνουμε παράλληλα και τον πλούτο των συνδυασμών που είναι εφικτοί εκτός εποχής.

Και αν στο μπριάμ αυτό με τη συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιείται, κάποιος καταφέρει να νιώσει γευστικά ότι το λαχανικό ήταν εκτός ή εντός εποχής, θα αυτομαστιγωθώ στη πλατεία Συντάγματος με πράσα!

Στο “δια ταύτα” λοιπόν, σας προσκαλώ να δοκιμάσετε πόσο μαγική είναι η πρόσθεση πράσου, καρότου και κυρίως κουνουπιδιού, στα κλασικά υλικά.

mpriam mystiko 2Μυστικό #4.

Η πρόσθεση κάποιου είδους καυτερής πιπεριάς αλλά και σπόρων από πιπέρι Szechuan, που έχει μοναδικά αρώματα χωρίς ιδιαίτερα καυτερή γεύση, δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις στο πιάτο.

Τη ποσότητα θα τη καθορίσει ο καθένας ανάλογα με το πόσο του αρέσουν τα καυτερά φαγητά, αλλά το μπριάμ πραγματικά απογειώνεται όταν του δώσουμε λίγη ένταση από πιπέρια. Πιπέρι Szechuan θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών και αξίζει να αγοράσετε επαρκή ποσότητα για να το έχετε στη κουζίνα σας γιατί δίνει νοστιμιά και τσαχπινιά σε πολλές συνταγές με λαχανικά και κρέας.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι παρεμβάσεις και οι ιδέες μου για το απόλυτο μπριάμ, με τη φιλοσοφία του πιάτου σε πιο σύγχρονα γευστικά πρότυπα, όπου η αυτοτέλεια γεύσεων και η διατήρηση των υφών στο κάθε λαχανικό είναι έννοιες σημαντικές, και παράλληλα η διεύρυνση των συνδυασμών τους και η ένταση στο πιάτο, ευκταίες.
Τώρα βέβαια, πάντα μπορείτε να αρνηθείτε να το δοκιμάσετε γιατί μάλλον δεν είναι όπως αυτό που έβγαινε απ’ τα χεράκια της γιαγιάς. Μπορεί όμως να είναι καλύτερο…

τα μυστικα του τελειου μπριαμΧαρακτηριστικά του πιάτου:

Πανεύκολο, νόστιμο και υγιεινό πιάτο ιδανικό να μαγειρεύεται μια-δυο φορές το μήνα. 10 λεπτά ετοιμασία και 2 ώρες στο φούρνο, χωρίς πολλά-πολλά. Επιτρέπει πολλές παραλλαγές και προσθέσεις αλλά σας προτρέπω πριν αρχίζετε να βάζετε ό,τι θέλετε, για μια και μόνη φορά τουλάχιστον, να το δοκιμάσετε ακριβώς όπως στη συνταγή και χωρίς αρωματικά.

Υλικά για 8 άτομα

(Η λίστα λαχανικών σηκώνει προσθαφαιρέσεις ανάλογα με τα γούστα και την εποχή και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, παρά απόλυτες)

6 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
4 πατάτες με το φλούδι τους
½ κουνουπίδι
1 κλωνάρι σέλερυ
3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
½ καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή ½ κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. πιπέρι Szechuan
400 γρ. σάλτσα με κομματάκια ντομάτας ή 2 φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, σε κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά, αν σας αρέσει)
Αρωματικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη (Προαιρετικά αν επιμένετε. Εγώ δεν βάζω, γιατί με αποσπούν απ’ τη γεύση των λαχανικών και άρα αντί να προσθέτουν, αφαιρούν νοστιμιά)
100 ml. ελαιόλαδο
100 ml. λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα.

mbriam mystiko 12. Πλένετε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε και ένα προς ένα, τα κόβετε στο κατάλληλο μέγεθος, ως εξής:
Τα κολοκυθάκια τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.
Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.
Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.
Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.
Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους.
Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους.
Το κουνουπίδι σε μεγάλα ολόκληρα κομμάτια απ’ τα άνθη του, περίπου 5 cm.
Το σέλερυ σε λεπτές φέτες 2-3 mm πάχους
Τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους.
Τις φρέσκιες καυτερές πιπεριές τις ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

mpriam mystika 3 3. Ανακατεύετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι Szechuan, τη ζάχαρη, το λάδι και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πάλι, να μοιραστούν οι γεύσεις στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο σε μεσαίο ράφι.

mpriam mystika 44. Σε 1 ώρα, ανακατεύετε τα υλικά πάλι και μετά απ’ αυτό ανά 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να κάνουν μαύρο στις γωνίες τους, περίπου σε 2 ώρες, ανάλογα και με τον φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λεπτά επιπλέον το δυνατό γκριλ και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Μπριαμ_20140311_0010Σερβίρισμα:

Με το ταψί στο τραπέζι πάντα, γιατί ποτέ, κανείς, δεν έφαγε μόνο μια μερίδα. Συνοδεύεται απαραίτητα από καλή φέτα, νόστιμο ψωμί και ιδανικά από ένα δροσερό ροζέ κρασί.

Το Μπριάμ αλά Caruso και τα 4 Μυστικά του 4.26/5 (85.28%) 269 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

74 Comments

  • Reply May 4, 2014

    Anonymous

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση. Ευχαριστω. Λ.

  • Reply July 3, 2014

    Alex fiti

    Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσω καθώς συμφωνώ απολύτως με τη φιλοσοφία της συνταγής. Να προσθέσω επίσης πως τα μανιτάρια ταιριάζουν υπέροχα με το μπριάμ, ανεβάζοντάς το γευστικά και και θρεπτικά.

  • Reply July 11, 2014

    Theodora

    Πολύ ωραία τα λες (και πολύ ωραίο site!), το φτιάχνω τώρα, αλλά κρασί φοβάμαι να βάλω! Thanks anyway!

  • Reply July 14, 2014

    Πελαγια

    Τελεια προταση και τεκμηριωμενη. Να εισαι καλα Δημητρη.

  • Reply July 23, 2014

    Apo

    Πολύ δυνατό το site σας. Πολύ δυνατή και η συνταγή σας. Μόλις τη δοκίμασα. Το κρασί αντι για νερό νομίζω είναι κομβικό όπως και τα άλλα βήματα λίγο πολύ.

  • Reply July 26, 2014

    katerina g

    πολυ ωραια τα λετε! …και μενα η μητερα μου ποτε δεν εβαζε νερο , αλλα βεβαια επαιρνε η συνταγη μπολικο επιπλεον λαδι, οποτε ετσι εχω μαθει να το κανω και γω. και το θεμα του μεγεθους επισης σημαντικο. αλλα χωρις σαλτσα ντοματας, μα με φρεσκια ντοματα κομμενη λεπτες φετες. το blog σας ειναι απολαυση, μεταξυ αλλων και οπτικη!

  • Reply July 26, 2014

    Αγάλλου Λίντα

    Ένα τέλειο φαγητό, πιστεύω ότι πρέπει να θεωρηθεί ένα από τα πιο γκουρμέ πιάτα της κουζίνας μας, όλο το παιχνίδι για μένα είναι η προσθήκη του κρασιού που κι εγώ χρησιμοποιώ. Απλά αποφεύγω τα καυτερά, όταν στο τραπέζι κάθονται παιδιά. Πολύ καλή συνταγή.

  • Reply July 31, 2014

    Anonymous

    Πολύ ενδιαφέρουσα συναταγή καθώς και η ανάλυση. Μήπως όμως οι ποσότητες στην συνταγή αφορούν 4 κι όχι 8 άτομα;

    • Ευχαριστώ αλλά με ανησυχείτε με το ερώτημα… Γεμίζουν ένα ταψί. Είναι σίγουρα για 8 πεινασμένους εκτός κι’ αν έγινα ξαφνικά λιτοδίαιτος :-P

  • […] λογικά ότι είναι η ίδια με αυτήν που ανέλυσα και στο μπριάμ, όπου αντίστοιχα χρησιμοποιώ […]

  • Reply September 8, 2014

    Theodora

    Έχετε δίκιο σε όλα! Το φαγητό βγαίνει τέλειο, σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα tips! Bookmarked and shared!

  • Reply September 14, 2014

    Roula

    Μόλις μπήκε στο φούρνο.. Ίδωμεν..
    Πρώτη φορά το φτιάχνω και θα έχω και 2 κριτές!! Έχω καλό προαίσθημα!

  • […] ντομάτας. Σημειωτέον ακολούθησα την συνταγή αυτή http://caruso.gr/briam-mystika/  , η οποία είναι super. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύχρωμο […]

  • […] ντομάτας. Σημειωτέον ακολούθησα την συνταγή αυτή http://caruso.gr/briam-mystika/  , η οποία είναι super. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύχρωμο […]

  • Reply March 10, 2015

    Μπάμιες |

    […] λογικά ότι είναι η ίδια με αυτήν που ανέλυσα και στο μπριάμ, όπου αντίστοιχα χρησιμοποιώ […]

  • Reply May 29, 2015

    Areti Rina

    Τέλεια η συνταγή σας κύριέ μου έτσι την φτιάχνω κι εγώ με διάφορα λαχανικά γιατί λατρεύουμε αυτό το φαγητό μόνο με κρασί δεν το δοκίμασα και θα το φτιάξω ευχαριστώ για τη σημαντική συμμετοχή σας

  • Reply June 11, 2015

    Gely

    Η συνταγή είναι τέλεια. Εννοείται ότι είναι για το πολύ 4 άτομα, αφού κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα πιάτο. Την έχω κάνει άπειρες φορές. Κάθε φορά και καλύτερη!!

    Μπράβο

  • Reply June 18, 2015

    Ιξίον

    Το φαι άλλαξε διασταση με αυτή την συνταγή . Δεν βρήκα σέλερυ , και το παρέλειψα. Το φαί έγινε σε 1 ώρα και 20 λεπτά περιπου. Ίσως έχω πιο δυνατό φούρνο,
    Αλλά πράγματι . Με αυτόν τον τρόπο το κάθε λαχανικό “κρατάει” την γεύση του και είναι γευστικότατο.
    Σε ευχαριστούμε Δημήτρη !!!

  • Reply June 23, 2015

    Anonymous

    Κοτοπουλο

  • Reply July 3, 2015

    pen

    το δοκίμασα! μακράν η καλύτερη συνταγή ως τώρα!!

  • Reply July 12, 2015

    Christina

    Ποτε δεν μου αρεσε το μπριαμ ως τωρα. Βγηκε εξαιρετικο. Το μονο που προσθεσα ηταν μερικους κυβους φετας στο τελευταιο δεκαλεπτο και του πηγαινε πολυ. Μπραβο για τις λεπτομερεις οδηγιες

  • To έφτιαξα πριν από δύο εβδομάδες (Ιούλιος ’15) και αύριο έχω παραγγελία να το ξανακάνω. Έχω γίνει διάσημος στην οικογένεια… και στους φίλους της οικογένειας. «Πουλάω» λίγο το παραμύθι ότι πρόκειται για μυστική συνταγή που έχω επινοήσει μόνος μου και τελικά με κυριεύει ο έντιμος εαυτός μου και μιλάω για το μοναδικό σου blog. Πολλά συγχαρητήρια. Η συνταγή είναι καταπληκτική και τα μυστικά της κάνουν όντως τη διαφορά.

  • Reply September 4, 2015

    Anonymous

    Μπράβο, πολύ προσεγμένη συνταγή… Θα την φτιάξω σύντομα… Thks.:)

  • Reply September 9, 2015

    Brigitte Lucien Tartot

    ΕΊΣΑΙ απλα καταπληκτικός, bon viveur, και ακομπλεξαριστος που μοιραζεσαι “εσωτερική πληροφόρηση” με μας. Το φαγητο δεν ξέρω, δεν το έφτιαξαν ακόμα, αλλά με πείθει σίγουρα το λεπτο σου χιούμορ. Με σένα λέω ν’αρχισω να μαγειρευω….

    • Πίσω απ’ το λεπτό χιούμορ, κρύβεται ένα τέρας που αν, με τέτοιες συνταγές, δεν αρχίσεις να μαγειρεύεις, θα σε κυνηγήσει! Με την καλή έννοια πάντα.
      Γρήγορα τη ποδιά και στη κουζίνα! :-P

  • Reply September 26, 2015

    Μαρια

    Το καλυτερο μπριαμ… πλεον μονο αυτο φτιαχνω! Φοβερη η συνταγη σου! Μπραβο!

  • Reply September 26, 2015

    Αθηνά

    Δεύτερη φορά που το έφτιαξα. Πάρα πολύ καλό.
    Όπως είπε και καποιος άλλος, είναι πολύ σημαντικό που μοιράζεστε τα μυστικά σας μαζί μας και η σελίδα σας είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική για το καθημερινό μαγείρεμα αν και η αισθητική σας μάς προιδεάζει για πιο ελιτίστικες μαγειρικές και μεθόδους.
    Ευχαριστούμε.

  • Reply October 30, 2015

    Stavros Stavrakakis

    Μπράβο φίλε μου για την άριστη συνταγή Μπριάμ. Συμφωνώ απολυφως μαζι σου.
    Ταπεινά ήθελα να προσθέτω αρκετές συμβουλές γι’ αυτο το απίθανα υγιεινό φαγητό, που το κάνουν ακόμα νοστιμότερο, (το απογειώνουν), τις οποίες σημειώσεις μου έκανα paste, αλλα δυστυχώς δεν λειτουργεί εδώ αυτή η δυνατότητα.

  • Reply November 6, 2015

    Christina

    Ερώτηση παρακαλώ Και απευθύνομαι σε εσάς που μας έχετε κακομάθει με τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας!! Με έναυσμα τη συνταγή του μπριάμ που χρησιμοποιείτε κρασί, μπορούμε να μαγειρεύουμε με αλκοόλ όταν υπάρχουν παιδάκια μικρά στο σπίτι. Η λογική λέει ότι εξατμίζεται φυσικά και μένει η γεύση μόνο, αλλά όταν οι πιο σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη γεύση του αλκοόλ ποιά η γνώμη σας;

    • Ευχαριστώ για το κομπλιμαν που μου δώσατε και προχωρώ στην απάντηση.
      ΜΕΤΡΟ πάνω απ’ όλα, σε όλα!
      Η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που χτρησιμοποιούμε στη μαγειρική εξατμίζεται και μένει το συστατικό με τις γευσεις του. Ειδικά στα μαγειρευτά όπου το αλκοόλ μπαίνει στην αρχή του μαγειρέματος και το φαγητό σιγοβράζει για μισή ή μια ώρα, δεν μένει πρακτικά τίποτα από αλκοόλ. Στο σβύσιμο με αλκοόλ στο τηγάνι μπορεί να μείνει λίγο παραπάνω. Όμως σε μια συνολική ποσότητα φαγητού 3-4 ή 5 ατόμων, η ποσότητα αλκοολ που θα έχει μείνει, διαιρεμένη δια την ποσότητα που θα φάει ένα παιδί, νομίζω θα κουράσει το calculator στα δεκαδικά… Δεν βλέπω απολύτως κανένα πρόβλημα, όταν μιλάμε για τα κανονικά φαγητά που περιέχουν μικροποσότητες αλκοόλης που εξατμίζεται, αν όχι όλο, στο μεγαλύτερο μέρος τους. Εγω πάντως στα παιδιά μου δεν άλλαξα ποτέ κανονική συνταγή σε σχέση με αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά αρχίζει να είναι προβλήματική όταν η ποσότητα ξεπερνά κάποιες μικροποσότητες, π.χ. 2-3 κοταλάκια σούπας κρασιού νωπού (όχι μαγειρεμένου). Τα απόλυτα είναι για μένα, υπερβολές ταλιμπανικής λογικής.

  • Reply November 7, 2015

    Christina

    Κρατώ την απάντηση διότι μου ταιριάζει!!! Μην κάνετε το λάθος και μπέιτε ποτέ σε μπλογκ μαμάδων.Καμιά φορά….. ταλιμπανίζουν δια της υπερβολής!!! Εξαιρετικός οπως πάντα!

  • Reply December 2, 2015

    Anonymous

    Βρήκα τυχαία το site σας κι έχω ενθουσιαστεί..τόσο προσεγμένο, τόσο ενδιαφέρον..από τα καλύτερα που έχω επισκεφτεί..Μπράβο σας!!

  • Reply February 17, 2016

    Anonymous

    Οι μελιτζανες θελουν ξεπικρισμα;Γενικα ποτε το ξεπικρισμα ειναι απαραιτητο;

    • Κάποτε σίγουρα ήθελαν. Οι μελιτζάνες έχουν νικοτίνη προκειμένου να αποτρέπουν τα ζιζάνια και τα ζουζούνια να τις τρώνε. Αυτό τις πικραίνει. Κάποτε οι ποικιλίες που καλλιεργούσαν οι αγρότες είχαν αρκετή ποσότητα νικοτίνης μια και δεν υπήρχε προστασία από άλλα φάρμακα. Σήμερα οι αγρότες σε γενικές γραμμές καλλιεργούν ποικιλίες που έχουν πολύ λίγη νικοτίνη οπότε η ανάγκη για ξεπίκρισμα έχει σχεδόν εξαληφθεί.

  • Reply March 24, 2016

    antheories

    Δοκίμασα την συνταγή και ομολογώ ότι την βρήκα υπέροχη! Κάθε λαχανικό κράτησε την γεύση του και συμφωνώ και με τον τρόπο κοπής τους!Μπράβο! Προβληματίστηκα με το σχόλιο παραπάνω για το αλκοόλ στο φαγητό και τα μικρά παιδάκια.. Κι αυτό γιατί δεν το μέτρησα να είναι 100ml αλλά το έβαλα “με το μάτι”.. ελπίζω το ελάχιστο που θα φάει η κόρη μου να μην δημιουργήσει πρόβλημα..

  • Reply April 17, 2016

    Eva Karagianni

    Μόλις δοκίμασα το μπριάμ ακριβώς όπως το λέει η συνταγή και έχω ενθουσιαστεί!!! Μέχρι τώρα το μπριάμ μου έβγαινε μέτριο. Φοβήθηκα κι εγώ το κρασί, όμως το έβαλα καθώς και το πιπέρι σετσουάν και το φαγητό απογειώθηκε! Πολλά συγχαρητήρια!!!!

  • Reply June 27, 2016

    Mei Li Triantafyllidi

    Ετοιμαζομαι να το φτιάξω, αναρωτιεμαι αν βγαίνει αισθητά καυτερό, γιατί δεν τα αντεχω καθόλου τα καυτερά. Ισως να παραλείψω το πιπέρι.

    • Για καλό και για κακό κόφτε τα καυτερά απ’ τα υλικά ή βάλτε ελάχιστο μπούκοβο να δώσει ένα τσικ στη γεύση

  • Reply June 28, 2016

    Anonymous

    Εξαιρετική συνταγή. Αγαπητέ, κάνετε τους αρχάριους μάγειρες να έχουν επιδόσεις chef!

  • Reply July 8, 2016

    Anonymous

    Το κρασί κάνει την διαφορά!!!!! Ευχαριστώ πολύ που αναγαγατε, ένα κατά τα άλλα απλό πιάτο, σε γευστικό ταξίδι….

  • Reply July 11, 2016

    Γιώργος

    μου κάνει εντύπωση η τόση λεπτομέρεια και χειρουργική/καυστική ακρίβεια, αλλά παραλληλα το πράσο στο φωτό είναι κομμένο με λάθος τρόπο – σε ροδέλες δλδ οπότε και δεν έχει μπορέσει να πλυθεί καλά

  • Reply November 17, 2016

    Anonymous

    Νάσαι καλά κ. Παπαζυμούρη. Σιχάθηκα τα παλιόφαγα και τα ψευτογκουρμέ που σερβίρουν.
    Και δεν τους τη χαρίζω καθόλου πιά. Τα γυρίζω πίσω, τους τα χώνω και δεν τους τα πληρώνω.
    Οι άνθρωποι βαριούνται, κι ούτε που επιθυμούν να βελτιωθουν καθόλου στο μαγείρεμα!
    Κατεψυγμένο, φτηνιάρικο κι ετοιματζίδικο( η ελληνική πραγματικότητα όπως θάλεγες και εσύ).
    Ε λοιπόν ξεκίνησα να μαγειρεύω, εδώ και ενάμισυ χρόνο και ακολουθώντας ΑΚΡΙΒΩΣ τις
    οδηγίες σου , από τη δεύτερη -τρίτη φορά βγαίνουν φαγητά αλήθεια νόστιμα και αρκετά ποιοτικά.
    Και ούτε ταλαντούχος είμαι, απλώς προσέχω πολύ και έχω μια στοιχειώδη αίσθηση του μέτρου.
    Παστίτσιο αφράτο και πεντανόστιμο, χωρίς μπεσαμέλ- περικεφαλαία( τι ωραίο!), μελιτζάνες
    λαδερές φούρνου(υπέροχες και την τρίτη μέρα), πρόσφατα ένα σοφρίτο που στ’ αλήθεια δεν
    το περίμενα τόσο καλό.
    Πραγματικά σ’ ευχαριστώ πολύ.
    Και όταν χρειάζομαι κάποιο σκεύος, αγοράζω πάντα από τα προτεινόμενα, το μεν λόγω εμπιστο-
    σύνης, το δε για να ενισχύω το σάιτ.
    Δύο ερωτήσεις: 1. Υπάρχουν σκέψεις για κάποιο βιβλίο; 2. Λειτουργεί εστιατόριο Παπαζυμούρη
    και αν ναι, που;
    Kαι μια μικρή ταπεινή συμβουλή. Από το διαδίκτυο, οι πλέον αξιόπιστες οδηγίες μαγειρικής, είναι
    του Caruso, του Pandespani και του Παρλιάρου για ζαχαροπλαστική. Διαβάστε και τους άλλους,
    αλλά καταλήξτε στα παραπάνω, όταν είναι να μπείτε στη κουζίνα.
    Κώστας Πέττας, Αθήνα.

    • Ευχαριστώ πολύ πολύ! Ναι όλο και περισσότεροι μου ζητούν βιβλίο και νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κι αυτό. Απλά λόγω τελειομανίας έχω την αίσθηση ότι “θα μπούμε μέσα” αν το κάνω, αλλά ας το δούμε στην ώρα του.
      Το θέμα εστιατόριο Παπαζυμούρη, ήτοι Brasserie Cucina Caruso ψάχνεται καθώς μιλάμε. Μπορεί να γίνει σχετικα γρήγορα, μπορεί και ν αργήσει, αλλά δυσκολα θα το αποφύγουμε με βάση την ζήτηση που υπάρχει απ’ το κοινό που μ’ ακολουθεί. Απλά είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση το εστιατόριο και από πλευράς κόπου, ωρών, δέσμευσης, επένδυσης, διαχείρησης της καθημερινότητας και του ανθρώπινου κεφαλαίου και εντέλει κερδοφορίας. Σήμερα οφείλει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

  • Reply February 2, 2017

    Δήμητρα*

    Εγώ που μόλις το έφτιαξα και πανω που χάρηκα οτι παιρνουν ωραιο χρώμα. Απλά έχουν χρώμα και μέσα κρατάνε αρκετά. Πέρα απο τις πιπεριες τιποτε αλλο δεν εχει γίνει. Και τωρα απλα τα αφηνω παραπανω σκεπασμένα γιατί απο χρώμα δεν πάει άλλο, αλλα φοβάμαι μήπως στεγνωσουν τελειως. Πάντως έκανα βήμα βήμα τη συνταγή και γενικά το έχω με μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Τι να πω.

    • Η όλη ιδέα του συγκεκριμένου μπριάμ είναι να κρατάνε τα λαχανικά κατά τα πρότυπα της μοντέρνας κουζίνας, ώστε να νιώσετε τις γεύσεις τους, να είναι τραγανά και ζουμερά μέσα, όχι μαλθακά. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πόσο έχουν γίνει, αλλά ανακατέψτε λίγο να πάρουν υγρά και αφήστε τα παραπάνω. Εμένα μου παίρνει 2 ωρες να γινουν εκει που πρέπει και το καταλαβαίνει κανείς από το αν οι πατάτες που είναι λεπτές, έχουν αρχίσει ν αρπάζουν και να γίνονται τραγανές. Αν ναι είναι έτοιμο στη λογική που το πιάτο πρέπει να είναι. Αν τωρα εσεις τα θέλετε μαλακά τα λαχανικά, δεν σας κάνει αυτη η συταγή… έιναι ακριβως της αντίθετης φιλοσοφίας!

  • Reply February 17, 2017

    Giakoumatos Loukas

    Κυριε Δημητρη
    Αν και ειμαι στο επαγγελμα πολλα χρονια ποτε δεν ειπα οχι στην δοκιμη του κατι καινουργιου και ξεχωριστου, απο τα καθιερωμενα και παραδοσιακα.
    Ετσι λοιπον αποφασισα στο εστιατοριο μου να ακολουθησω την συνταγη σας σε ενα κατα τα λεγομενα ευκολο φαγητο
    Το αποτελεσμα ειναι εκπληκτικο,μονο και μονο για ενα λογο
    διοτι ειμαι κατοικος εξωτερικου(ΣτηνΕστονια) και δυστυχως εδω υπαρχει το μεγαλυτερο προβλημα του επαγγελματος μου …το εποχιακο λαχανικο και φρουτο…
    Η συνταγη σας μου ελυσε αυτο το προβλημα.
    Καλα λογια και ευσημα απο ολους και εγω με την σειρα μου σε εσας.RESPECT

    VARKIZANA KREEKA TAVERN
    TALLINN ESTONIA

    • Πολύ χαίρομαι που η χάρη μας έφτασε στο Ταλίν. Να προωθείτε την Ελληνική κουζίνα έστω και με τα τοπικά υλικά! Μπράβο!

  • Reply March 21, 2017

    ΔΩΡΟΘΕΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

    Δεν σας ηξερα…σημερα σας ανακαλυψα και ομολογω οτι με κερδισατε.μολις μπηκε στο φουρνο και μου τρεχουν ηδη τα σαλια.τρεχω να δω τα μυστικα σας για τον μπακαλιαρο!να ειστε καλα!Δωροθεα Προδρομου

  • Reply March 21, 2017

    Eirini Laskari

    Εξαιρετική συνταγή! Την έχω κάνει 3-4 φορές και κάθε φορά γίνεται ένα πεντανόστιμο φαγάκι!
    Να επισημάνω πως είμαι φοιτήτρια και όποτε θέλω να φτιάξω τέτοιου είδους φαγητό συμβουλεύομαι πάντα τη σελίδα σας!!
    Οτι έχω φτιάξει είναι τέλειο.
    Ευχαριστούμε :)

    • Πολύ χαίρομαι, ειδικά που ως φοιτητρια ασχολείστε με τη μαγειρική, τη νοστιμιά και την σωστη διατροφή, στοιχεία που συνδυάζει ιδανικά αυτή η συνταγή! Ετοιμάζω τωρα και ένα βιντεάκι για μια πίτα ειδικά φτιαγμένο για φοιτητές. Θέλω τη γνωμη σας όταν βγεί σε κανένα δεκαπενθήμερο…

  • Reply June 22, 2017

    Θοδωρης

    Μαγειρεύεις στο στιλ που αγαπάω…ειμαστε κοντα θα δοκιμασω κουνουπιδι και κρασι εχω ενσταση στο καροτο…(το μπριαμ ειναι τελειος τσιπουρομεζες και η γλυκα του καροτου θα με χαλασει προσωπικα). Η προταση μου ειναι να συνοδευτει με ενα καλο στραγιστο γιαουρτι που δινει μια δροσια απεναντι στην αψαδα του καυτερου (εγω το κανω αρκετα πικαντικο λογω τσιπουρου! :) ΚΑΙ ΝΑΙ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΦΑΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ!! :D

  • Reply June 26, 2017

    elenihioni

    Σεφ, έκανα τρεις φορές τη συνταγή σου με κάποιες παραλλαγές στη τεχνική. Κορυφαίο τρικ το κρασί! Δεν το συζητάω! Λοιπόν η παραλλαγή να προτηγανίσω ελαφρά όλα τα λαχανικά αν και ειχε κόπο είχε πολυ καλύτερο αποτέλεσμα απο την αυθεντική που έφτιαξα, και προχθές που δεν είχα κουνουπίδι ,για το τραγανό του πιάτου έριξα μια χουφτίτσα καβουρδισμένα αμύγδαλα (λευκά)..

  • Reply July 4, 2017

    ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΟΥΑΟΥ! η σελιδα σου ειναι καταπληκτικη και σε εμπιστευομαι πληρως! το μπριαμ βγηκε το καλυτερο που εχω φαει . δεν ακολουθησα πιστα τη συνταγη αλλα εκλεψα τα μυστικα και εγινε ΤΕ – ΛΕΙ – Ο . το εφτιαξα την προηγουμενη εβδομαδα και τωρα το ξαναφτιαχνω !! σε ευχαριστουμε πολυ !! συνεχισε να μαγειρευεις με αγαπη!

  • Reply July 19, 2017

    Μυρτώ

    Είπα κι εγώ η αφελής να κάνω μισή ποσότητα επειδή ο άνδρας μου δεν είναι πολύ φαν του πιάτου και ο 3χρονος γιος μου δεν τρελαίνεται για τα μαγειρεμένα λαχανικά. Ευτυχώς που μόλις ετοιμάστηκε το φαγητό έβαλα σε ένα πιατάκι να δοκιμάσω. Μετά φεύγω, γυρίζω, και βρίσκω το ταψί στον νεροχύτη, άδειο, μόνο κι έρημο. Τι έγινε, ρε παιδιά; ρωτάω. Μαμά, το φαγητό ήταν πολύ ωγιαίο (sic), ήταν η απάντηση που πήρα. Δεν ξέρω τι έκανες αλλά ήταν τέλειο, είπε κι εκείνος που (νόμιζε ότι) δεν ήταν φαν του πιάτου. Τι έκανα; Απλώς ακολούθησα τις συμβουλές του Caruso και το φαγητό δεν έγινε μια ομοιομορφία γεύσεων και υφών αλλά κάτι πολύ διαφορετικό, όσο πρέπει τραγανό και πεντανόστιμο. Ευχαριστούμε πολύ, λοιπόν, Cucina Caruso, για το πολύ ωγιαίο φαγητό!

    • Πολύ χαίρομαι! Είναι πραγματικά “άλλο φαγητό” σε σχέση με το πως παραδοσιακά κακοποιείται!

  • Reply August 23, 2017

    Νικόλαος Χοϊμπός

    κ. Παπαζυμούλη, έκανα για πρώτη φορά τη συνταγή σας και παρόλο που δεν έβαλα (πατάτες και κουνουπίδι) η φίλη μου και ένα φιλικό ζευγάρι ξετρελάθηκαν. Με ρωτούσαν που το έμαθα και φυσικά ως νεοΈλληνας τους είπα ότι ήταν δική μου δημιουργία….την οποία θα την βρείτε στο site μου http://www.carouso.gr. Έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν ότι έχω site μαγειρικής για αυτό αν σας γράψουν σχόλια (είπα ότι έχω και βοηθό που τον βάζω να γράφει τα αρθρά,δηλαδή εσάς !) μη μου το χαλάσετε….!
    Χρειάζομαι την συμβουλή σας σε κάτι που με προβλημάτισε. Εμείς χρησιμοποιούμε σκέυη μαγειρικής (γερμανικά) που μαγειρεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ή και με κλειστό μάτι απο ένα σημείο και ύστερα. Αυτό γίνετε γιατί έχουν πάτους που συσωρεύουν την θερμότητα και αν δεν μειώσεις την θερμοκρασία στο 1-2 ή δεν κλείσεις το ματί ζήτω που κάηκες.!
    Έβαλα το σκέυος να προθερμανθεί ( είναι τηγανοψηστέρια σε αυτήν ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας , άφησα να φτάσει ο δείκτης θερμοκρασίας που έχει στο καπάκι στο τέρμα(πρέπει να είναι 160C,κάτι που δεν πρέπει να γίνετε) και όταν τα είχα έτοιμα το ανοίγω και ρίχνω τον τοματοχυμό και παθαίνω Σοκ! Αρχίζει να κοχλάζει, να εξατμίζεται και να πετάγεται παντού! Ευτυχώς αμέσως έριξα τα λαχανικά και γλίτωσα το τηλεφώνημα στην πυροσβεστική.!
    Έπρεπε να ρίξω πρώτα τα λαχανικά και μετά τον τοματοχυμό;

    Στο τέλος ενώ είχα ένα πολύ νόστιμο πιάτο με τα χαρακτηριστηκά που μας περιγράφετε στην συνταγή σας. Η μικρή ποσότητα σάλτσα σας που υπήρχε στο σκεύος ήταν αραιή.
    Έγινε έτσι γιατί δεν εβαλα πατάτα ( δεν τρώει η φίλη μου λόγω δυσανεξίας) ;

    Ευχαριστώ,

    ΝΓΧ

    • “Κατσαρόλια του διαβόλου”! Δεν ξέρω τι και πως να κάνει κανείς με τέτοια σκέυη στ’ αλήθεια. Αυτά δεν είναι σκέυη για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την μαγειρική αλλά για ανθρώπους που πρωτίστως νοιάζονται για την οικονομία! Εγω θέλω τα σκέυη μου και τις εστίες μου αντίστοιχα, να μπορώ να τα ορίσω, να νιώθω τις αντιδράσεις τους σε αυξομειώσεις έντασης κλπ. Τώρα αυτά αποφασίζουν μόνα τους τι θέλουν να κάνουν… Τι να σας πώ; Εγώ θα τα έδινα για ανακύκλωση να έπαιρνα μερικά φτηνά κι απλά να έκανα την δουλειά μου! Σόρρυ!

  • Reply September 10, 2017

    Αθηναϊδα

    Έκτος από υπερνόστιμο, είναι και διατροφικά κορυφαίο φαγητό και διευκολύνει στην τήρηση της οδηγίας για 10 μερίδες λαχανικών/φρούτων τη μέρα. Συγχαρτήρια και ευχαριστώ από μία χαρούμενη χορτοφάγο.

    Η δικιά μου προσθήκη είναι φρέσκος ανανά. Κόβω ροδέλες 5mm πάχος και στη συνέχεια τις κόβω σε κομματάκι 1cm μήκος. Αν και διαισθητικά μπορεί να μη φαίνεται και πολύ σόι σας διαβεβαιώνω ότι γευστικά δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα λαχανικά

    • Ευχαριστώ πολύ! Ενδιαφέρων συνδυασμός ομολογουμένως αυτός που προτείνετε και μπορώ να το φανταστώ σε μια νεοτερική εκδοχή!

  • Reply September 30, 2017

    Anonymous

    Παντα στην αρχη σκεφτομαι οτι εφτιαξα πολυ..μολις το δοκιμασω μολις που προλαβαινει να φτασει απογευμα..αλλη μια επιτυχια..φοβερο φαγητο..

Leave a Reply

Leave a Reply