Νέα σειρά βίντεο & συνταγών: “Σύγχρονη Σπιτική Μαγειρική με Λαχανικά”

Sygxronh spitikh mageirikh me Laxanika

Είμαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μια νέα σειρά συνταγών που ξεκινάμε στο Cucina Caruso σε μορφή βίντεο που συνοδεύονται από άρθρα. Μια σειρά που ανταποκρίνεται σε αυτό που ονομάζω “Σύγχρονη Σπιτική Μαγειρική με Λαχανικά” και προέκυψε μέσα από παρακλήσεις φίλων του μπλογκ για συνταγές που λύνουν τα χέρια τους στη γεμάτη τους καθημερινότητα, προσφέροντας νόστιμο και διατροφικά καλό φαγητό.

cookingΣύγχρονη Σπιτική Μαγειρική ονομάζω την μαγειρική που λαμβάνοντας υπόψη τον αστικό τρόπο ζωής μας, την εξελιγμένη γαστρονομικά γευστική μας παλέτα και την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση μας για την διατροφή, επιδιώκει να συνδυάσει με ιδανικό τρόπο και χωρίς θυσίες, τρία στοιχεία: νοστιμιά, διατροφική ισορροπία και ευκολία. Ή αλλιώς το τερπνόν μετά του ωφελίμου και του πρακτικού. Τα θέλω όλα και τώρα!

arakas_20170420_0149

Νοστιμιά

Η γεύση είναι στοιχείο κυρίαρχο στο Cucina Caruso και στη φιλοσοφία μαγειρικής μας η οποία επιδιώκει την τέρψη από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Άλλωστε στη σύγχρονη ζωή, η χαρά του να τρώει κανείς κάτι λαχταριστό είναι απαραίτητο στοιχείο ψυχικής ισορροπίας και το φαγητό απ’ τις πλέον εύκολες περιοχές που μπορούμε ν’ αντλήσουμε ψυχική ικανοποίηση.

Διατροφική ισορροπία

Όλοι μας θέλουμε να τρώμε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, που μας κάνουν καλό σωματικά, που δεν είναι φορτωμένα με ανούσιες θερμίδες. Διατροφική ισορροπία λοιπόν δεν σημαίνει υπερβολές στα «μη» και «όχι», αλλά απόλαυση όλων των τροφών με μέτρο και λογική, ώστε η διατροφή μας να συνάδει με την χαρά που έρχεται απ’ τη γεύση.

Ευκολία

Το τρίτο στοιχείο είναι αυτό της πρακτικότητας, της εξοικονόμησης χρόνου και κόπυ, των έξυπνων ιδεών που σου λύνουν τα χέρια. Γιατί σήμερα, καλώς ή κακώς, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις από ένα εργαζόμενο οικιακό μάγειρα να μπει σε χρονοβόρες μαγειρικές διαδικασίες, επιδιώκοντας να κάνει ό,τι ακριβώς έκανε η γιαγιά του, όταν μπορείς να έχεις αντίστοιχα καλό αποτέλεσμα με μια πιο μοντέρνα αντιμετώπιση.

λαχανικά κατεψυγμένα

Πόσο μάλλον, όταν με σύγχρονα καλά προϊόντα και διαδικασίες μπορείς να πετυχαίνεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ’ το ρομαντικά ειδωμένο παρελθόν. Το πρόβλημα συχνά είναι περισσότερο ψυχολογικό και έχει να κάνει με την απαγκίστρωση από τη δουλεία του “έτσι το έκανε η μαμά ή η γιαγιά” η οποία κόπιαζε, ακριβώς γιατί ζούσε σε μια άλλη εποχή, χωρίς τις δυνατότητες, γνώσεις και βέβαια την γευστική καλλιέργεια του σήμερα.

κατεψυγμένα λαχανικά

Η νέα σειρά και οι συνεργασίες

Αυτή ακριβώς τη λογική της σύγχρονης οικιακής μαγειρικής που μπορεί να συνδυάσει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, εστιασμένη στα λαχανικά και τα όσπρια, ήθελα εδώ και καιρό να σας μεταφέρω μέσα από μια σειρά συνταγών σε βίντεο και σε άρθρα. Γιατί ομολογουμένως πολύς κόσμος μου έχει ζητήσει να βάζω συνταγές που είναι εύκολες, διατροφικά πλούσιες και πεντανόστιμες, όπως το Cucina Caruso ξέρει. Και ανάμεσα σ’ αυτούς πολλές νέες νοικοκυρές και φοιτητόκοσμος. Επειδή δε για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτούνται ιδανικές συνεργασίες όπου κερδισμένοι βγαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρώτο πάντα το κοινό, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος πως βρήκα την απόλυτα ταιριαστή λύση.

Η σειρά αυτή έγινε εφικτή, κυρίως χάρη σε μια σημαντική συνεργασία που διασφάλισα με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης. Μια επιτυχημένη Ελληνική μάρκα, ηγέτης στα λαχανικά, που τυχαίνει προσωπικά να γνωρίζω πολύ καλά λόγω επαγγελματικής συνεργασίας στο χώρο της επικοινωνίας, άνω της δεκαετίας. Είναι μια εταιρία που εκτιμώ ιδιαίτερα ως προς το όραμά της, την ποιότητα των προϊόντων της και των πρακτικών της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την χρησιμοποιώ σπίτι μου τακτικά εδώ και είκοσι χρόνια. Όλοι αυτοί οι λόγοι με κάνουν να νιώθω πολύ άνετα να μιλώ γι’ αυτήν να συνεργάζομαι για να δείξω το πως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδανικά τα προϊόντα της και βεβαίως να την συνιστώ.

κατεψυγμένα λαχανικά

Επιπλέον η νέα αυτή σειρά γίνεται εφικτή και χάρη στη νέα συνεργασία μου με την απόλυτη μάρκα κουζίνας και φούρνου για όλους τους ερασιτέχνες ψαγμένους μάγειρες, την Neff βέβαια. H Neff προσφέρει πλέον στο Cucina Caruso τον τεχνολογικό εξοπλισμό της, ώστε να κάνουμε τις συνταγές μας, ένα (ως πολλά) τσικ καλύτερες. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μάρκας είναι ότι δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία για εντυπωσιασμό, αλλά κάθε μοντέλο σχεδιάζεται με βαθειά γνώση μαγειρικής, έτσι ώστε οι σχεδιαστικές καινοτομίες να συμβάλλουν στο καλύτερο μαγειρικό αποτέλεσμα. Και ομολογώ ότι τις λίγες  φορές μέχρι τώρα που μαγείρεψα στις νέες  επαγωγικές εστίες της και στον φούρνο, διαπίστωσα ότι υπάρχει μαγειρική γνώση πίσω απ΄το όνομα Neff, κάτι που εντέλει βγαίνει στο πιάτο,  αλλά και στην ευκολία που προσφέρει. Απόλυτο ταίριασμα με το κόνσεπτ της σειράς με άλλα λόγια.

συσκευες NEFF

Τέλος όσον αφορά στα βίντεο της νέας σειράς, συμπαρουσιάστρια θα είναι η αγαπημένη φίλη, Εύη Αδάμ. Όπως έχω ξαναγράψει, η Εύη επιλέχτηκε απο μένα γιατί πέρα από φίλη μου και “θεά”, είναι μια σύγχρονη δραστήρια μητέρα που συμβολικά παίζει τον ρόλο του κοινού που ψάχνει σύγχρονες μαγειρικές λύσεις. Μια γυναίκα η οποία προσέχει την διατροφή της και την εμφάνισή της , δεν έχει χρόνο να περνά τις μέρες της στη κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα χαίρεται το καλό και νόστιμο φαγητό, τόσο για τον εαυτό της, όσο και για τις υπέροχες κοράκλες της.
Τα θέλει όλα και καλά κάνει! Εμείς λοιπόν υποχρεούμαστε να της δώσουμε λύσεις, συνταγές, ιδέες, τεχνικές, μυστικά και γνώσεις.

ευη αδαμ δημητρης παπαζυμουρης

Την σκηνοθεσία της σειράς κάνει ο Σπύρος Μιχαλόπουλος και την εικονοληψία και μοντάζ ο Γιώργος Παπαδόπουλος (gpvideoart.gr)

Περί καταψυγμένων λαχανικών 

Ο κάθε ενημερωμένος σύγχρονος οικιακός μάγειρας οφείλει να γνωρίζει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι στη πραγματικότητα τόσο φρέσκα όσο την στιγμή που κόπηκαν. Η βαθιά κατάψυξη “παγώνει” τον χρόνο λίγες ώρες μετά την συγκομιδή με αποτέλεσμα τα λαχανικά να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, τα οποία στη νωπή εκδοχή τους, αναπόφευκτα θα μειωνόντουσαν με σταθερό ρυθμό καθώς θα περνούσαν οι ώρες και οι μέρες σε φορτηγά, σε πάγκους και σε ψυγεία, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε σε μελέτες και έρευνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια περίπτωση όπου η σύγχρονη “τεχνολογική” δυνατότητα της άμεσης κατάψυξης, λίγες ώρες μετά την συγκομιδή, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε επίπεδο διατροφικής αξίας απ’ ότι η παραδοσιακή πρακτική, της διατήρησης του φρέσκου. Γιατί η κατάψυξη είναι απόλυτα αγνός και φυσικός τρόπος διατήρησης, ο οποίος βέβαια στα παλιά χρόνια δεν υπήρχε, οπότε δεν μας τον έμαθε η σοφή γιαγιά.

Επιπλέον όφελος στη περίπτωση των κατεψυγμένων λαχανικών του Μπάρμπα Στάθη, είναι το γεγονός ότι μια μεγάλη και σοβαρή εταιρία μπορεί να διασφαλίσει μέσω πιστοποιημένων και αυστηρά τηρούμενων διαδικασιών ότι η όποια καλλιέργεια έγινε όπως ακριβώς πρέπει, ώστε το προϊόν να μην έχει πάνω του απολύτως κανένα κατάλοιπο από μη επιθυμητές ουσίες. Και βέβαια το ότι η συγκομιδή έγινε στην ακμή της ωριμότητας του λαχανικού ώστε να έχει και τα διατροφικά οφέλη που πρέπει αλλά και τα γευστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν νόστιμο.

κατεψυγμένα λαχανικά

Το ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πρακτικά μια και γλυτώνει κανείς όλο το καθάρισμα και την προετοιμασία δεν μπορώ να το τονίσω παραπάνω, μπας και σας πιάσουν ενοχές που δεν φάγατε τα νιάτα σας και τα νύχια σας ανάμεσα σε νεροχύτη και μαχαίρι, για να βγει το καθημερινό φαγητό της οικογένειας!

woman shoppingΗ σύγχρονη μαγειρική κατά την γνώμη μου οφείλει να εκφράζει και να υπηρετεί την αγάπη μας για τη ζωή, κάτι που συμπεριλαμβάνει και τις τρείς αυτές διαστάσεις στις οποίες έχω αναφερθεί: της χαράς του νόστιμου, της ωφέλειας του διατροφικά πλούσιου και της ευκολίας, που αφήνει περιθώρια για να ζήσουμε και εκτός κουζίνας για να εστιάσουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε. Εξ’ ου και το νέο σλόγκαν του Μπάρμπα Στάθη: ‘γιατί η μαγειρική, είναι  αγάπη για την ζωή‘!

Με το διατροφικό λοιπόν διασφαλισμένο και την πρακτικότητα προφανή, η πρόκληση για μένα σ’ αυτή τη σειρά είναι να σας δείξω και να σας αποδείξω πως το μαγειρικό αποτέλεσμα θα είναι λαχταριστά νόστιμο. Και έτσι έχω μελετήσει τις συνταγές ώστε το αποτέλεσμα που θα βγαίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, να είναι κορυφαίο. Η αγάπη που μπαίνει μέσα σε κάθε πιάτο φαγητό δεν μετριέται σε κόπο, αλλά σε ουσία, σοφία, γνώση και έξυπνες επιλογές!

Φρεσκάδα και γεύση σας υπόσχομαι, μέσα από εύκολες συνταγές λαχανικών και οσπρίων που σεβόμενες την παράδοση, μας πηγαίνουν ομαλά και τεκμηριωμένα σε μια σύγχρονη αστική κουζίνα. Ας πάμε λοιπόν μπροστά!

κατεψυγμένα λαχανικά

Η πρώτη συνταγή-βίντεο είναι το αγαπημένο λαχανικό όλων μας, ο πολύτιμος, ευαίσθητος, παιχνιδιάρικος και πεντανόστιμος αρακάς. Αλλά γι’ αυτό, στο επόμενο άρθρο που έρχεται άμεσα.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply