Γαρίδες Σαγανάκι Γλυκοπικάντικες (VIDEO)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι κλασικός ελληνικός μεζές απ’ τους καλύτερους μάλιστα, καθώς χρησιμοποιεί το εθνικό μας τυρί, τη φέτα σε συνδυασμό με ντομάτα, για να δοξάσει την αριστοκράτισσα γαρίδα.

γαριδα μικρη

Όλα αυτά βέβαια υπό τρεις αυστηρές γαστρονομικές προϋποθέσεις: η γαρίδα να είναι τρυφερή, η φέτα να μην διαλυθεί στη σάλτσα και η σάλτσα να έχει ισορροπίες και αρώματα.

Τα δύο πρώτα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα τεχνικής και η έμφαση είναι στο λίγο χρόνο που πρέπει να πάρει κάθε στάδιο και το τρίτο κυρίως θέμα συνδυασμών και επιλογής αρωματικών. Η δικιά μου συνταγή βασίζεται κυρίως στο συνδυασμό της γλύκας του μελωμένου πράσου, με τη σπιρτάδα και το χρώμα τριών ειδών πιπεριάς, εκ των οποίων η μία καυτερή, ώστε να υπάρχει πικάντικη διάσταση στη γεύση του πιάτου και να ωθήσει στη κατανάλωση συνοδευτικού ποτού, ως οφείλει να κάνει ένα ορεκτικό. Και για το αρωματικό της σύνθεσης έχει επιλεγεί ούζο και αστεροειδής γλυκάνισος ώστε να ενισχύσουν την Ελληνική γευστική ταυτότητα του πιάτου, μαζί με φρέσκο κόλιαντρο στο τέλος, που δίνει στο πιάτο ιδιαιτερότητα.

Είναι σαφές ότι στις δικές μου γαρίδες σαγανάκι ήθελα να μεταφέρω την αίσθηση του Αιγαίου σε ένα πιάτο!

Είναι ένα πιάτο που ειδικά το καλοκαίρι, το σερβίρω σε όλους τους ξένους φίλους που μας επισκέπτονται για να τους μυήσω στη μαγεία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Και πολύ συχνά το συνοδεύω με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss που λόγω του συνδυασμού οξύτητας από αρώματα εσπεριδοειδών με την γήινη αίσθηση της αφιλτράριστης μπύρας αποτελεί ιδανικό pairing με τις γλυκοπικάντικες γαρίδες.

Γαρίδες Σαγανάκι ΑΛΦΑ WEISS

Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη συνταγή (μαζί με άλλες 6 που θα ανέβουν στη πορεία) έχει επιλεγεί από τη Neff διεθνώς, για να προωθηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα απ’ τα social media ως πρόταση στους φίλους της μάρκας που λατρεύουν την μαγειρική, κάτι που με κάνει να νοιώθω περήφανος γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προωθώ τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε πολύ ψαγμένο διεθνές κοινό. Στα πλαίσια αυτά φωτογραφήθηκε απ΄την επίσημη φωτογράφο-συνεργάτη της Neff, την συμπαθέστατη και ταλαντούχα Katharina Bohm (www.katharinabohm.de) απ’ το Βερολίνο, οπότε οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπετε στο άρθρο είναι δικές της, όπως και το βίντεο.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή που γίνεται σε 15′ λεπτά όταν έχετε καθαρισμένες τις γαρίδες. Θα σας πάρει περί το δεκάλεπτο να τις καθαρίσετε σύμφωνα με τις οδηγίες πιο κάτω.

Όλο το μυστικό είναι να μην σας ξεφύγει η φέτα και λιώσει και κυρίως να μην παραψήσετε τις γαρίδες. Μην ξεχνάτε ότι αφού  αφαιρέσετε απ’ το μάτι το σαγανάκι, οι γαρίδες θα ψήνονται άλλα δυο λεπτά απ’ τη θερμοκρασία της σάλτσας.

Υλικά για μεζέ 4 ατόμων

16 μεγάλες γαρίδες (γάμπαρη κατά προτίμηση)
300 γρ. τριφτή ντομάτα ΓΚΡΕΚΑ
8-12 ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
¼ -½ φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη ή ½ κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
150 gr. φέτα κομμένη σε 4 φέτες
80 ml. ούζο
1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
αλάτι, πιπέρι

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Διαδικασία Παρασκευής

1. Ετοιμάστε τις γαρίδες
Κάνοντας μια σχισμή με αιχμηρό μαχαίρι στη κοιλιά απ’ την ουρά προς το κεφάλι σπάτε το κέλυφος και το αφαιρείτε. Στη συνέχεια με την αιχμή του μαχαιριού πιάνετε την άκρη του εντέρου που βρίσκεται ανάμεσα στον κορμό και το κεφάλι της γαρίδας και την τραβάτε για να βγει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα νιώσετε κόκκους άμμου στη μπουκιά σας. Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις μισές γαρίδες και τα κρατάτε για να τα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Μαρινάρετε όλες τις γαρίδες σε 40ml ούζου, ανακατεύοντάς τες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

2. Σοτάρετε τα λαχανικά
Σε μεγάλο τηγάνι που πρέπει να είναι εμφανίσημο για να σερβίρετε στο τραπέζι (όπως το νέο αντικολλητικό της Fest που χρησιμοποιήσαμε) ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή ένταση και προσθέτετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες που κρατήσατε για να δώσουν τ’ αρώματά τους. Τα αφήνετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

3. Προσθέτετε τις ντομάτες


Βάλτε την σάλτσα ντομάτας και τα ντοματίνια στα λαχανικά, ανακατέψτε και αφήστε να μαραθούν τα ντοματίνια και να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 5 λεπτά. ~Μέχρι εδώ μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και από πιο νωρίς και να ξαναζεστάνετε 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα τη σάλτσα κάνοντας πλέον τα 2 τελικά στάδια.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

4. Προσθέτετε τη φέτα
Τοποθετήστε τη φέτα πάνω στη σάλτσα και αφήστε για 2 λεπτά απ’ τη μία πλευρά να μαλακώσει λίγο και γυρίστε την απ’ την άλλη.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

5. Γαρίδες και ούζο
Μόλις γυρίσετε τη φέτα, προσθέστε τις γαρίδες από πάνω, μαζί με το ούζο που τις μαρινάρατε. Αφήστε τες να πάρουν χρώμα από κάτω για 2 λεπτά μόνο, γυρίστε τες ανάποδα, μια-μία και αφήστε για 1 ακόμη λεπτό (για μέγεθος γαρίδας γάμπαρης, αν βάλετε πιο μεγάλες μπορεί να χρειαστεί μισό λεπτό ακόμη). Προσθέστε το υπόλοιπο ούζο και -αν θέλετε- τις φλαμπάρετε βάζοντας φωτιά στις αναθυμιάσεις με πολύ προσοχή. Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κατά βούληση προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Γαρίδες Σαγανάκι με Ούζο

Σερβίρισμα

Σερβίρετε σαν ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα αμέσως μετά απ’ το τηγάνι σε πιάτα. Ταιριάζει ιδανικά με παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ Weiss γιατί οπώς σημείωσα και πιο πάνω, αφενός δρά κατευναστικά ως προς το πικάντικο του πιάτου, αφετέρου συμπληρωματικά ως προς τις οξύτητες και τη γλύκα του.

Γαρίδες Σαγανάκι ΑΛΦΑ WEISS

Να σημειώσω πως για να σερβιριστεί σωστά η συγκεκριμένη μπύρα τύπου Weiss, πρέπει να γύρετε το ποτήρι και να χύσετε αργά τη μπύρα πάνω στο χείλος του, μέχρι λίγο πριν γεμίσει. Μετά αφήνετε λίγο να ηρεμίσει ο αφρός και το τελευταίο κομμάτι το ρίχνετε απότομα και κυκλικά πάνω στη μπύρα που ήδη υπάρχει στο ποτήρι. Αυτό γίνεται για να ανακατευτεί και ενεργοποιηθεί η ζωντανή μαγιά που ήδη υπάρχει στο μπουκάλι (και είθισται να κάθεται στο πάτο) και έτσι να ολοκληρωθεί η γευστική σας απόλαυση. Ακολουθείστε τις φωτογραφίες και δεν θα πέσετε έξω!
Καλές διακοπές!

ALFA WEISS SERVING RITUAL
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply August 7, 2018

    Giorgos Georgopoulos

    Κυριε Παπαζυμούρη ΚΑΘΕ άρθρο σας ειναι απόλαυση να το διαβάζω !
    Καλογραμμένο , μεστό με ολες τις πληροφορίες που απαιτούνται και ορισμένες φορες με ένα επιστημονικό twist
    Respect !

Leave a Reply

Leave a Reply