Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Στο εστιατόριό μου, το Casserole στο Γέρακα, για τη συγκεκριμένη περίοδο γεννήθηκε πριν λίγες εβδομάδες η ανάγκη να έχουμε ένα νηστίσιμο γλυκό. Ήθελα κάτι που να είναι πρωτότυπο, κομψό, να ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα, με δεδομένο ότι δεν μπορούσε να είναι χαλβάς, μια και ήδη έχουμε μια άπαιχτη συνταγή η οποία όμως δεν είναι νηστίσιμη. Ψάχνοντας τις συνταγές που ήδη υπάρχουν στο μπλογκ, αυτή που είχε τα γευστικά χαρακτηριστικά  που έψαχνα ήταν το Περσικό κέικ της αγάπης, που όμως δεν ήταν νηστίσιμο καθώς είχε βούτυρο, αυγά και στο φρόστινγκ, τυρί κρέμας. 

Έτσι, εμπνευσμένοι απ’ το Περσικό κέικ της Αγάπης ως γευστικό αποτύπωμα, αρχίσαμε να ψάχνουμε τεχνικά πως  θα βγάλουμε ένα παρεμφερές κέικ σε νηστίσιμη έκδοχή.

Το πρότζεκτ ανατέθηκε στη Μαρίλια Κούζου, υπεύθυνη της κρύας κουζίνας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ψάξιμο νέων συνταγών και δη γλυκών.  Η γενική κατεύθυνση ήταν να δημιουργηθεί ένα κέικ που θα έχει ανατολίτικα χαρακτηριστικά, με κύρια γεύση το αμύγδαλο και δευτερεύουσες το κάρδαμο και το ροδόνερο.  

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η βασική ιδέα της Μαρίλιας πέρα απ’ το να αντικαταστήσει το βούτυρο με ηλιέλαιο, για να είναι ελαφρύ, ήταν να χρησιμοποιήσει γάλα αμυγδάλου που και λεπτή γεύση θα έδινε και θα ήταν πιο ανάλαφρο ως υλικό. Έτσι, σε μια δομή που δε θα έχει αυγά να την δένουν, θα υπάρχει η γεύση του αμυγδάλου, χωρίς τη μάζα από ψιλοκομμένο αμύγδαλο, που θα δημιουργούσε προβλήματα συνοχής, λόγω βάρους. Επιπλέον με το φιλέ αμυγδάλου στο γλάσο, η αίσθηση αμυγδάλου θα ήταν επαρκής, αφήνοντας χώρο και για ν’ αναδειχθεί η τσαχπινιά απ’ το κάρδαμο και το αρωματικό ροδόνερο.

Διαφήμιση

 Κατά τα άλλα, οι αναλογίες βγήκαν με 2-3 δοκιμές. Τότε και καθώς είχα όλη αυτή την ανατολίτικη αίσθηση απ’ τη μπουκιά, μου ήρθε η ιδέα να δοκιμάζαμε πώς θα ήταν το ίδιο κέικ, αν προσθέταμε χουρμάδες στη σύνθεση. Γιατί οι χουρμάδες και πολιτισμικά ταιριάζουν με την ανατολίτικη λογική, και θα βάθαιναν τη γεύση με μια αδιόρατη γλύκα αλλά και θα έδεναν καλύτερα το κέικ από πλευράς δομής, δεδομένης της απουσίας αυγού.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Η δοκιμή έγινε, πέτυχε, αλλά όταν το δοκίμασα προβληματίστηκα, αν προτιμούσα την πιο σαφή και  διακριτική αρωματική ταυτότητα του απλού κέικ χωρίς χουρμάδες, ή την πιο πληθωρική γευστικά εκδοχή με τους χουρμάδες. Το δοκιμάσαμε περί τα 10 άτομα και η προτίμηση στην εκδοχή με τους χουρμάδες ήταν μεγαλύτερη με διαφορά, οπότε καταλήξαμε σ’ αυτήν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κέικ αυτό, ταιριάζει με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή τριαντάφυλλο ή αμύγδαλο ή κρέμα. Αλλά και χωρίς αυτό είναι ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα αρωματικό τέλειωμα σε ένα δείπνο και για το σπίτι ένα εξαιρετικά νόστιμο συνοδευτικό για καφέ ή τσάι, πρωί και απόγευμα.  

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια εύκολη συνταγή με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για τη προετοιμασία θα χρειαστείτε περί τα 20’  και μετά για το ψήσιμο ως το τελικό αποτέλεσμα άλλη μια ώρα και 15′ για την ολοκλήρωση με το γλάσο και τις απαραίτητες αναμονές. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να εκτελεστεί όπως ακριβώς είναι, και χωρίς τους χουρμάδες, όπου η γεύση είναι πιο λεπτή.

Διαφήμιση
νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για ένα κέικ σε κυκλικό ταψί 22 εκ.

100 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένοι

Στερεά Υλικά:
250 γρ. φαρίνα
½ κ.γ.  κάρδαμο σε σκόνη
Ξύσμα από ½  lime
¾ κ.γ.. baking powder
½ κ.γ. γρ. μαγειρική σόδα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Υγρά Υλικά:
100 ml. ηλιέλαιο Sanola
200 γρ. γάλα αμυγδάλου
100 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. ροδόνερο

Διαφήμιση

Για το γλάσο:

120 γρ. άχνη ζάχαρη
25 γρ. ροδόνερο
30 γρ. φιλέ αμύγδαλα  

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία παρασκευής:

1. Αναμιγνύετε τα στερεά υλικά:

Βάζετε σε μια μπασίνα το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking, τη βανίλια, τη σόδα, το αλάτι, το κάρδαμο και το ξύσμα από το lime και ανακατεύετε.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις

2. Ετοιμάζετε τους χουρμάδες:

Κόβετε σε μικρά κομμάτια τους χουρμάδες, τους τοποθετείτε σε ένα μπολάκι. Για να μη κολλάνε μεταξύ τους, θα ρίξετε λίγο αλεύρι με το χέρι, ανακατεύοντας ελαφρά για να ξεχωρίσετε όσο πιο πολύ μπορείτε τα κομμάτια, ώστε να μοιραστούν στο κέικ.  

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

3. Ετοιμάζετε τα υγρά υλικά:

Σε μια άλλη μπασίνα βάζετε το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη ζάχαρη και το ροδόνερο και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε αργά-αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας με το σύρμα (φουέ).

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

4. Ολοκληρώνετε το κέικ:

Προσθέτετε τα υγρά υλικά στα στερεά σιγά-σιγά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Στο τέλος προσθέτετε μέσα στο μίγμα και τους αλευρωμένους χουρμάδες και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να πάνε παντού. Γενικά το κέικ δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, οπότε όλα τα παραπάνω καλό είναι να γίνουν με μαλακές αλλά γρήγορες κινήσεις.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα λαδωμενο ταψάκι στο οποίο έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

5. Ψήνετε το κέικ:

Ψήνετε σε χαμηλό ράφι στον προ θερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 45’- 50’ λεπτά χωρίς να ανοίξετε το φούρνο τουλάχιστον για τα πρώτα 35’ λεπτά. Εάν παρατηρήσετε ότι το κέικ έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα και δεν θέλετε να ψηθεί άλλο από πάνω, μπορείτε μετά τα 35’ λεπτά να προσθέσετε ένα αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Αφού βγει το κέικ αφήστε το για 15’ να πέσει η θερμοκρασία του πριν βάλετε το γλάσο.

Μην στεναχωρηθείτε εάν το κέικ σας έχει ραγίσει από πάνω, γιατί με τους χουρμάδες μέσα δεν θα γίνει λεία η επιφάνειά του. Το γλάσο θα καλύψει τις ατέλειες.

6. Ετοιμάζετε το γλάσο:

Αφού ετοιμαστεί το κέικ, βάζετε σε ένα μπολ το ροδόνερο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και να μην έχει καθόλου κομπάκια.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Απλώνετε το κρύο γλάσο σε κρύο κέικ και προσθέτετε στη συνέχεια τα αμύγδαλα φιλέ από πάνω, να πάνε παντού. Το βάζετε στο ψυγείο για 10’ να δέσει το γλάσο και μετά σερβίρετε.

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

TIP: Για καλύτερη εμφάνιση και γεύση στο φιλέ αμυγδάλου μπορείτε να περάσετε τα αμύγδαλα από ένα τηγάνι, για δύο λεπτά, δίνοντάς τους καλύτερο χρώμα και βοηθώντας τα να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό σκεύος και μόλις αρχίσει να θερμαίνεται το τηγάνι, τα τραβάτε από τη φωτιά ανακατεύοντας γρήγορα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρυσό χρώμα τα βάζετε σε ένα πιάτο να κρυώσουν και στη συνέχεια τους προσθέτετε πάνω από το γλάσο, όπως αναγράφεται στη συνταγή.

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή να το σερβίρετε μαζί με παγωτό, πρωί ή απόγευμα με καφέ  ή μετά το γεύμα.  Η Μαρίλια το τσακίζει χωρίς παγωτό προς το παρόν…

νηστισιμο βηγκαν κεικ αμυγδαλου χουρμα
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Πολύ ιδιαίτερη και φίνα συνταγή φαίνεται!
    Μπορώ ν’αντικαταστήσω τους χουρμάδες με ψιλοκομμένα δαμάσκηνα?

Your email address will not be published. Required fields are marked *