Το ψητό καλαμάρι είναι απ’ τα πιο κομψές και νόστιμες, απλές, θαλασσινές γεύσεις, γεμάτο γλύκα. Μια γεύση φιλόξενη, ανοιχτή στο ταίριασμα με κάτι πληθωρικό και έντονο, όπως η καπνισμένη μελιτζάνα με τα πικάντικα μπαχαρικά της συνταγής.
Η έμπνευση μου ήρθε απ’ το χουνκιάρ μπεγεντί, αλλά η ιδέα εδώ δεν είναι μια μετάφραση του ανατολίτικου πιάτου με θαλασσινά υλικά, αλλά μια ελεύθερη αντιπαράθεση του ψητού καλαμαριού με ένα διαφορετικό πουρέ μελιτζάνας που θα δώσει εντάσεις.
Έτσι ο πουρές καπνιστής μελιτζάνας μπλέκεται με σκόρδο και τρία μπαχαρικά που χωρίς να είναι καυτερά, δημιουργούν εντάσεις και πικάντικο χαρακτήρα, σε σημείο που αναρωτιέσαι γιατί δεν είχε ως τώρα καθιερωθεί αυτό σα πιάτο; Το ταίριασμα δηλαδή είναι εξαιρετικά αρμονικό και το αποτέλεσμα ένας πεντανόστιμος μεζές, με χαρακτηριστικά Μικρασιάτικης κουζίνας.
Για άλλη μια φορά, η ανάγκη της νηστείας ωθεί τους μαγείρους σε έξυπνες δημιουργικές λύσεις ώστε τα φαγητά να είναι θελκτικά και επιθυμητά, όχι απλά μια αγγαρεία που πρέπει να υπομείνει ο κόσμος για τη πίστη του. Όποιος δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιάτο νομίζω θα αισθανθεί πως με τέτοιες ιδέες, δεν έιναι και πολύ δύσκολο να νηστέψεις…
Εντυπωσιακό το πόσο καλό βγαίνει το καλαμάρι ψημένο σε μαντεμένιο σχαροτήγανο. Όλο το μυστικό εδώ είναι να μείνει ζουμερό και τα 10’ για το μέγεθος του καλαμαριού που χωρούσε στο σχαροτήγανο ίσα-ίσα, ήταν επαρκή.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Μια εύκολη παρασκευή που απλά θέλει τη παρασκευή του πουρέ καπνιστής μελιτζάνας σε δυο στάδια και το ψήσιμο του καλαμαριού ως μια ανεξάρτητη παρασκευή. Συνολικά θα σας πάρει περί τα 30’-40’
Υλικά για 2 άτομα:
1 μεγάλο καλαμάρι, καθαρισμένο
20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
2 μελιτζάνες φλασκιές
1 σκελίδα σκόρδο
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. τριμμενο κάρδαμο
½ λεμόνι, τον χυμό
20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα.
Διαδικασία:
1. Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες:
Σε ζωντανή στη φωτιά βάλτε τις μελιτζάνες να καψαλιστούν μέχρι να μαραθούν, γυρνώντας τες ανά 2’ λεπτά. Θα σας πάρει περί τα 6’-8’ μέχρι να βγαίνει ατμός που σημαίνει πως έχουν «καπνιστεί» .
Αφήστε τες σε ένα μπολ να κρυώσουν και στη συνέχεια με αιχμηρό μαχαιράκι αφαιρέστε τη περισσότερη απ’ τη καμένη φλούδα τους. Τεμαχίστε και ψιλοκόψτε τη πούλπα της μελιτζάνας με μαχαίρι σεφ. Αφήστε τη πούλπα σε σουρωτηρι πάνω από ένα μπολ να βγάλει τα υγρά της για 10′.
2. Ολοκληρώνετε τον πικάντικο πουρέ μελιτζάνας:
Σε ένα τηγάνι σε μεσαία ένταση βάζετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδο (20μλ.) και αφού κάψει ρίχνετε το πολτοποιημένο σκόρδο και τα μπαχαρικά να σοταριστούν για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη πούλπα της καπνιστής μελιτζάνας και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε για άλλα3 λεπτά και τελειώνετε ενσωματώνοντας τον χυμό απ’ το λεμόνι. Σβήνετε το μάτι.
3. Ψήνετε το καλαμάρι:
Σε ένα σχαροτήγανο, ιδανικά μαντεμένιο της Lodge, βάζετε ελάχιστο λάδι (20ml.) και το αφήνετε να κάψει σε μεσαία προς υψηλή ένταση (7/9). Προσθέτετε το καλαμάρι. Γυρνάτε το καλαμάρι να ψηθεί ανά 2 λεπτά για ένα σύνολο περίπου 10’, ανάλογα και με το μέγεθός του και αλατοπιπερώνετε στη πορεία.
Σερβίρισμα:
Βάζετε το καλαμάρι σε επιφάνεια κοπής και το κόβετε σε ροδέλες. Το τοποθετείτε στο πιάτο και δίπλα του βάζετε τον πουρέ μελιτζάνας. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό και περνάτε μια πρέζα ελαιόλαδο, πάνω στο καλαμάρι.