Φιλέτο Μπακαλιάρου & τα 4 Μυστικά για Eλαφρύ Kουρκούτι Tεμπούρα

μπακαλιαρος τηγανητος κουρκουτι τεμπουρα

Ο μπακαλιάρος τηγανητός είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, κυρίως σε συνδυασμό με σκορδαλιά και απόλυτα συνυφασμένο με τη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου. Έχουμε γράψει εδώ και χρόνια μια συνταγή για μπουκιές υγράλατου μπακαλιάρου σε κουρκούτι τεμπούρα που φτιάχνεται με μπύρα, η οποία είναι πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες σε δημοφιλία στο ελληνικό ίντερνετ. Όμως ξέρω πως το ξαρμύρισμα στον μπακαλιάρο είναι βαρετό και θέλει διαδικασία και παράλληλα έχω βρει στο σουπερμάρκετ εξαιρετικά φιλέτα από μπακαλιάρο χωρίς κόκαλα, σε κατεψυγμένη μορφή. Έτσι μου ήρθε η εξής  λίγο πιο μοντέρνα ιδέα…

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα

Σκέφτηκα να σας προτείνω μια πιο σύγχρονη, οικονομική και πρακτική λύση για μοντέρνα νοικοκυριά που δεν έχουν χρόνο για πολλά-πολλά. Να γλυτώσετε απ’ την διαδικασία ξαρμυρίσματος του μπακαλιάρου, χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα φιλέτα που θα τα τηγανίσετε σε ένα κουρκούτι εξαιρετικά ελαφρύ και τραγανό . Ένα διαφορετικό κουρκούτι τεμπούρα, χαρακτηριστικά φίνο!

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Η βασική ιδέα πίσω από το φίνο κουρκούτι τεμπούρα της συνταγής, είναι να είναι πολύ ελαφρύ και ταυτόχρονα τραγανό . Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν δύο τεχνικές προϋποθέσεις που μας έχουν οδηγήσει σε τέσσερα μικρά τεχνικά μυστικά:

Η μια προϋπόθεση είναι να υπάρχουν στο χυλό φυσαλίδες που καθώς θα διασταλλούν στο τηγάνισμα, θα δημιουργήσουν πολυεπίπεδες επιφάνειες κρούστας.
Η δεύτερη, είναι να αποφύγουμε τον σχηματισμό γλουτένης μέσα στον χυλό, επειδή η γλουτένη σε μορφή τηγανισμένης κρούστας είναι λίγο πιο βαριά στο στομάχι και ταυτόχρονα δημιουργεί ελαστικότητα στην υφή της.

Σημειώνω συνοπτικά πως η γλουτένη είναι μια καταπληκτική κατά τα άλλα πρωτεΐνη, στην οποία οφείλεται η ελαστικότητα και η υφή του ψωμιού και όλων το προϊόντων αρτοποιού. Η γλουτένη δημιουργείται καθώς τα μόρια του αλευριού έρχονται σε επαφή με νερό υπό συνθήκες ζύμωσης. Το μόνο της “πρόβλημα” είναι ότι περίπου 1% του πληθυσμού έχει δυσανεξία σ’ αυτή (στην Ευρώπη, γιατί στις ΗΠΑ όπου ξεκίνησε η μόδα με τα ειδικά προϊόνρα, είναι μεγαλύτερο) . Όλος ο θόρυβος τα τελευταία χρόνια γύρω απ’ τη γλουτένη έχει επί της ουσίας ξεσπάσει για να πουλάνε διάφορες εταιρίες πανάκριβα προϊόντα “χωρίς γλουτένη” σε κοινό που είναι μεγαλύτερο από το 1% του πληθυσμού που πραγματικά τα χρειάζεται. Έτσι πολλοί ανασφαλείς αυτοδιαγνώσκουν δυσανεξία και νομίζουν ότι σώζονται αποφεύγοντας κάτι που είναι επί της ουσίας, καλό. Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν την θέλουμε, όχι γιατί είναι “κακή” βέβαια, αλλά μόνο για τεχνικούς λόγους, που έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες ιδιότητες του κουρκουτιού που θέλουμε να φτιάξουμε.

Επιστρέφουμε λοιπόν από τις δύο προϋποθέσεις στα τεχνικά μυστικά για το συγκεκριμένο κουρκούτι τεμπούρα, για να τα εξηγήσουμε.

Τα 4 μυστικά του ελαφρού κουρκουτιού τεμπούρα

Μυστικό πρώτο: Ανθρακούχο νερό

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Το πρώτο μυστικό λοιπόν για να πετύχουμε τραγανή επιφάνεια στο τηγάνισμα, είναι η χρήση σόδας ή ανθρακούχου νερού με όσο το δυνατόν περισσότερες φυσαλίδες. Θα μπορούσε να είναι και μπύρα, όπως έχουμε κάνει στην άλλη συνταγή μας με μπακαλιάρο, αλλά εδώ είπαμε να κάνουμε το πιο ελαφρύ κουρκούτι που μπορούσαμε. Έτσι διαλέξαμε φυσικό μεταλλικό νερό και μάλιστα San Pellegrino που είναι γνωστό σαν το νερό με την πιο μικρή και πυκνή, φίνα φυσαλίδα. Κάνουμε απαλές κινήσεις στη δημιουργία του χυλού για να μην σκάσουν οι φυσαλίδες και να μείνουν μέχρι το τηγάνι.
Εκεί, η απότομη διαστολή του αέρα θα κάνει την επιφάνεια του χυλού να σκάσει. Έτσι, θα αυξηθεί η επιφάνεια της κρούστας και μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει πολλαπλά τραγανή.

Μυστικό δεύτερο: Ανάμιξη δυο αλεύρων

Γλουτένη υπάρχει/δημιουργείται μόνον στα σιτηρά. Το καλαμποκιάλευρο δεν έχει. Έτσι χρησιμοποιούμε 50%-50% μίγμα από κανονικό αλεύρι και κορν φλάουρ, που άλλωστε έχει και μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε υγρά και έτσι επιτρέπει μεγάλη ποσότητα νερού, που με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες φυσαλίδες.

 Μυστικό τρίτο: Παγωμένο νερό

Η χαμηλή θερμοκρασία δεν βοηθά την δημιουργία μορίων γλουτένης στην ανάμιξη του αλευριού με το νερό. Γι’ αυτό, το πιο χαρακτηριστικό των χυλών τεμπούρα είναι ότι το υγρό μπαίνει στη κατάψυξη για λίγο πριν γίνει ο χυλός, ώστε να είναι όσο πιο παγωμένο.

Μυστικό τέταρτο: Απαλό ανακάτεμα και ατέλειες

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Το απαλό ανακάτεμα γίνεται για τρείς λόγους:
1. Για να μην βοηθήσει την δημιουργία γλουτένης
2. Για να μην χάσουμε τις φυσαλίδες
3. Γιατί εντέλει θέλουμε σε μια τεμπούρα να μείνουν μικροί σβόλοι με αλεύρι που δεν έχει πάρει υγρασία στο κέντρο του.
Γιατί στο τηγάνισμα θα σκάνε και θα βοηθήσουν στην δημιουργία πολυεπίπεδης επιφάνειας που θα γίνει τραγανή. Γι’ αυτό μάλιστα χρησιμοποιούμε και τσοπ στικς που απλά δημιουργούν ροές στον χυλό, χωρίς να έχουν μεγάλη επιφάνεια όπου τα μόρια των υλικών μας θα προσκρούσουν απότομα πάνω.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η διαδικασία να φτιάξετε το κουρκούτι είναι 10 λεπτά συνολικά και άλλα 10 λεπτά είναι τα τηγανίσματα, με μισή ώρα ανάπαυσης ανάμεσα στη πρώτη και δεύτερη φάση. Απλά και εύκολα πράγματα.

Προφανώς μπορείτε να τηγανίσετε με το συγκεκριμένο κουρκούτι όχι μόνον τα κατεψυγμένα φιλετάκια μπακαλιάρου του Καλλιμάνη που διάλεξα εγώ, αλλά διαφορετικές μορφές μπακαλιάρου. Επίσης και λαχανικά , γαρίδες κλπ.

Για το τηγάνισα εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο από μίξη ραφιναρισμένων ελαιολάδων γιατί σύμφωνα με πειράματα που έχουμε κάνει, βγάζει το πιο τραγανό αποτέλεσμα. Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό, εδώ. Δεν κάνει το παρθένο ή το έξτρα παρθένο γιατί μπορεί να έχει χαμηλότερο σημείου καπνού απ’ όσο χρειάζεται στο τηγάνισμα αυτό και επιπλέον θα χάσει όλες του τις ευεργετικές ιδιότητες σε τέτοια θερμοκρασία. Θα πάει χαμένο χωρίς να είναι το ιδανικό με άλλα λόγια…

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Υλικά για 4 άτομα (από δυο φιλετάκια ανά άτομο)

για το κουρκούτι
70 γρ. αλεύρι Barilla για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κορν φλάουρ
140 ml. φυσικό ανθρακούχο νερό San Pellegrino (ή σόδα)
2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό (αν νηστεύετε ΜΗΝ βάλετε το αυγό…)
1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά για τηγανητά λαχανικά)

8 φιλέτα κατεψυγμένου μπακαλιάρου
300 ml. κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά, ιδανικό για τηγάνισμα

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προεργασία

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία βάλτε για 10 λεπτά το μπουκάλι με το San Pellegrino στην κατάψυξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο. Αντίστροφα, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε, βγάλτε απ’ την κατάψυξη τα φιλέτα του μπακαλιάρου και βάλτε τα σε νερό να ξεπαγώσουν, μέχρι να τηγανιστούν.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

2. Ετοιμάζετε το υγρό μέρος του κουρκουτιού

Σε μεγάλο μπολ ρίξτε το αυγό και χτυπήστε το λίγο με ένα πιρούνι. Αν νηστεύετε απλά μην το βάλετε και ξεκινήστε με το νερό. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το παγωμένο ανθρακούχο νερό. Ανακατέψτε καλά χωρίς όμως απότομες κινήσεις για να μην εξατμιστούν οι φυσαλίδες του νερού. Η σύσταση γι’ αυτού του είδους τα κουρκούτια είναι αντί σύρμα να χρησιμοποιηθούν chop sticks που έχουν πολύ μικρή επιφάνεια και έτσι απλά ανακατεύουν το περιεχόμενο και δεν το “χτυπάνε”. Στη χειρότερη, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό πιρούνι.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

3. Ενσωματώνετε τ’ αλεύρια στο κουρκούτι

Καταρχάς συνδυάζετε τα δυο αλεύρια (κανονικό και κορν φλάουρ) σε ένα και το ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε περί το 1/3 απ’ το αλεύρι στο μπολ με το μίγμα νερού-αυγού. Το ενσωματώνετε με μαλακές κινήσεις με τα τσοπ στικς να αρχίσει το υγρό να γίνεται χυλός.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Συνεχίζετε με το υπόλοιπο 1/3 και μετά με το τελευταίο τρίτο και το αλάτι. Οι κινήσεις σας με τα τσοπ στικς είπαμε ότι πρέπει να είναι μαλακές, δηλαδή πρέπει απλά να δημιουργείτε κυκλικές ροές ώστε σιγά-σιγά να δημιουργείται ένας χυλός, ό οποίος όμως δεν θα είναι εντελώς ενιαίος. Θα έχει σβόλους σε σημεία που το νερό δεν έχει πλήρως εισχωρήσει στο αλεύρι. Επίσης θα είναι αρκετά αραιός. Στην περίπτωση του κουρκουτιού τεμπούρα θέλουμε ακριβώς αυτήν την ατέλεια του αραιού χυλού με μικρούς σβόλους, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία πολυεπίπεδης κρούστας στο τηγάνισμα. Όταν ο χυλός έχει γίνει, τον βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Σημείωση: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γιατί συμβαίνουν οι σβόλοι στο αλεύρι με επιστημονική εξήγηση, σας παραπέμπω στο πρόσφατο άρθρο μας για το δέσιμο σάλτσας με ρου.

4. Προετοιμασία για τηγάνισμα

Όταν έχουν ξεπαγώσει πλήρως τα φιλέτα του μπακαλιάρου και έχει περάσει η μισή ώρα του κουρκουτιού στο ψυγείο, είστε έτοιμοι για το τηγάνισμα. Θα βάλετε το λάδι σε τηγάνι σε δυνατή ένταση να κάψει. Μέχρι να κάψει θα περάσετε τα φιλέτα απ’ τον αραιό χυλό. Χωρίς να τ’ αλευρώσετε πριν. Θέλετε να πάρουν μόνο ένα λεπτό στρώμα χυλού για να είναι πανάλαφρο το κουρκούτι.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

5. Τηγάνισμα

Όταν η θερμοκρασία του λαδιού έχει φτάσει μεταξύ 180ºC- 190ºC, ήρθε η ώρα για τηγάνισμα.

Βάζετε προσεκτικά τα φιλέτα μέσα στο καυτό λάδι ακουμπώντας τα με κίνηση που απομακρύνονται από σας, για να μην πεταχτούν λάδια πάνω σας. Τα αφήνετε γύρω στο ένα λεπτό να πάρουν χρώμα από κάτω και μετά τα γυρνάτε για να πάρουν κι’ απ’ την άλλη. Η διαδικασία τηγανίσματος θα πάρει συνολικά όχι περισσότερο από 3 λεπτά. Τα αφαιρείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε εφόσον χρειάζεται, σε άλλα φιλέτα.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

6. Προαιρετικό τηγάνισμα λαχανικών

Αν τελειώνοντας την διαδικασία θέλετε να τηγανίσετε και κολοκυθάκια ή μελιτζάνες στο ίδιο κουρκούτι, κάντε την ίδια δουλειά. Μια ιδέα είναι να προσθέσετε και μια κουταλιά ζάχαρης στον χυλό, πριν βάλετε τα κολοκυθάκια.

KOLOKYTHAKIA KOURKOUTI 7

Σερβίρισμα:

Ο μπακαλιάρος σας είναι έτοιμος για σερβίρισμα με σκορδαλιά ή όπως προτείνω εγώ, με σός ταρτάρ, που είναι πολύ πιο φίνα και δεν βαραίνει το στομάχι! Άλλωστε φτιάξατε ολόκληρο κουρκούτι για να είναι ελαφρύ, θα βάλετε σκορδαλιά τώρα; Τα κολοκυθάκια τηγανητά που βλέπετε στα πιάτα δεν είναι σύσταση συνοδευτικού, αλλά απλά τα χρησιμοποιήσαμε για να δείξουμε πως το ίδιο κουρκούτι μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλη πρώτη ύλη.

μπακαλιαρος τηγανητός κουρκούτι τεμπούρα μυστικά

Τηγανίσαμε τον μπακαλιάρο στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest στο οποίο έχει καταλήξει να κάνουμε τη μισή μαγειρική μας και σερβίραμε στο πιάτο της σειράς KYTHERA της συλλογής Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ, έτσι για να τιμήσουμε την ιδέα της παράδοσης που βρίσκει μοντέρνες μορφές έκφρασης, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο πιάτο.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply March 25, 2021

    Ματίλντα

    Ευχαριστούμε πολύ για την φανταστική συνταγή! 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply