Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Η αυγοσαλάτα αυτή είναι μια εμφατική απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα  «τι θα κάνω όλα αυτά τα αυγά;» που αναπόφευκτα προκύπτει μετά το Πάσχα.  Γιατί έχει πλάκα να τσουγκρίζεις αυγουλάκια, αλλά δε μπορείς να φας και όλα όσα περισσέψουν ως απλώς βραστά, σφιχτά αυγά.

Και μπορεί ένα αυγό να είναι αμελητέου κόστους, αλλά είναι ταυτόχρονα σημαντικής γαστρονομικής & διατροφικής αξίας, που οφείλουμε ηθικά να αξιοποιήσουμε.

Κι αυτή η σκέψη, μας φέρνει ανάμεσα σε πολλές άλλες ιδέες, στην απλούστατη ιδέα μιας αυγοσαλάτας, που συνηθίζεται πολύ στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, συνδυασμένη κυρίως με ανοιχτό ή κλειστό σάντουιτς.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Οι περισσότερες αυγοσαλάτες είναι συνδυασμός κομματιών από βρασμένα αυγά μαζί με  μαγιονέζα και μουστάρδα (Dijon κατά προτίμηση) με κάποιο πράσινο αρωματικό όπως μαϊντανός και κρεμμυδάκι.

Διαφήμιση

Στην εκδοχή που επέλεξα, δε χρησιμοποιούμε μαγιονέζα αλλά ελαιόλαδο με λεμόνι, και ως κρεμώδες στοιχείο μπαίνει το πολύ δημοφιλές αβοκάντο, που όταν είναι ώριμο, λιώνει με το ανακάτεμα και δένει τη σαλάτα επαρκώς ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως άλειμμα, πάνω σε μια φέτα ψωμί, ως είθισται.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επί τη ευκαιρία της συνταγής, σημειώνω και τον ιδανικό τρόπο για να βράσει κανείς ένα αυγό. Γιατί ακόμη και έμπειροι μάγειρες, δεν γνωρίζουν κάποια απ’ αυτά τα μυστικά που έχουν δοκιμαστεί και τεκμηριωθεί επαρκώς στη διεθνή βιβλιογραφία, ώστε να είναι η ενδεδειγμένη πλέον πρακτική.

Σημειώνω απλά ότι η τεχνική του βρασίματος που καταγράφω, εστιάζει στην ακρίβεια του αποτελέσματος (αν θέλετε μελάτο κρόκο θα βγάλετε τ’ αυγά στα 7’ λεπτά, αν θέλετε σφιχτό στα 11’) και στην ευκολία του να καθαριστεί το αυγό απ’ τα τσόφλια. Όταν πρωτοδοκιμάσετε να καθαρίσετε τ’ αυγά μέσα στο μπολ με το νερό που λέμε, θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα βγαίνουν τα τσόφλια, με δεδομένη τη συνολική μέθοδο και τις συγκεκριμένες επιλογές.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Οπότε μ’ αυτη τη μέθοδο αναθεωρούμε τη διαδικασία που είχαμε καταγράψει παλαιότερα όπου τα αυγά μπαίνουν σε κρύο νερό και ζεσταίνονται μαζί του, λόγω του ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Απλά φροντίστε να μη μπουνε στο βραστό νερό απ το ψυγείο αλλά να έχουν ζεσταθεί σε χλιαρό νερό ή να έιναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να μη ραγίσουν.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Το να κάνετε αυγοσαλάτα με δεδομένα τα πασχαλινά βραστά αυγά είναι πανεύκολο   και θα την ολοκληρώσετε σε 5’. Ακούγεται αστείο, αλλά το να βράσετε σωστά τα αυγά για να βγουν οριακά σφιχτά και εύκολα για καθάρισμα, θέλει λίγη περισσότερη προσοχή απ’ όσο έχετε συνηθίσει. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξαναμαθαίνουμε σωστά, κάτι που νομίζαμε ότι ξέρουμε!

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Υλικά για 4 άτομα:

4 αυγά (ιδανικά όχι πολύ φρέσκα)
½ ώριμο αβοκάντο
½ λεμόνι το χυμό
15 μλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

Διαφήμιση

Για το σερβίρισμα: Φέτες ψωμιού ή φύλλα μαρουλιού

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Διαδικασία:

1. Βράστε τα αυγά σφιχτά:

Επιλέξετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που έχετε γιατί είναι ιδανικά για βράσιμο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή βάλτε τα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρόλι βάλτε σε δυνατή ένταση να βράσει επαρκές νερό για να τα σκεπάσει πλήρως, με κλειστό καπάκι για να μη χάνεται ενέργεια. Μη βάλετε τα αυγά στο κρύο νερό, αλλά μόνο αφού βράσει το νερό, θα τα τοποθετήσετε προσεκτικά και σιγά-σιγα μέσα με ένα κουτάλι. Γιατί το θερμικό σοκ βοηθά στο να αποκολληθεί εσωτερικά το αυγό απ’ το τσόφλι. Αφού μπούνε τα αυγά στη κατσαρόλα, μέσα σε 30’ χαμηλώστε την ένταση ώστε απλά να σιγοβράζουν και βάλτε πάλι το καπάκι. Πάντα υπάρχει το ρίσκο βέβαια να ραγίσει το κέλυφος απ’ την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας , γι’ αυτό μη τα βάζετε κατευθείαν απ’ το ψυγείο.

Για να βγουν σφιχτά, θα χρονομετρήσετε 11’, αν μιλάμε για μεσαίου μεγέθους αυγά. Αν τα αυγά  είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστεί μέχρι και 1 ‘ ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν ακριβώς όπως θέλετε και να μη συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειμματική θερμοκρασία, μόλις έρθει το λεπτό να τα βγάλετε με ένα κουτάλι, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και 5-6 παγάκια, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους.  Αφήστε τα 5’ να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τα τσόφλια από ένα βραστό αυγό είναι να το σπάσετε και να αρχίστε να το καθαρίζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό, ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο τσόφλι και το αυγό και έτσι τα τσόφλια ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα.  

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

2. Κόψτε τα υλικά:

Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια & τον μαϊντανό, και κόψτε σε μικρά κομμάτια το αβοκάντο  και τ’ αυγά.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Ρίξτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε για να έχτε την αυγοσαλάτα σας έτοιμη.

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα πάνω σε φέτα ψωμιού ή μέσα σε σάντουιτς ή σε φύλλα μαρουλιού ή την ρίχνουμε μέσα σε κομμένη πράσινη ή ανάμεικτη σαλάτα, προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο..

Αβγοσαλάτα σαντουιτς με αυγό σαλατα με αυγο
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *