Όταν μια εύκολη γέμιση σπανάκι με ανθότυρο και κουκουνάρια αποκτά πολυχρηστικότητα, έχουμε το δεύτερο επεισόδιο στη σειρά «Σύγχρονη Σπιτική Μαγειρική με Λαχανικά» με βίντεο-συνταγές. Γιατί σας δείχνουμε πως σε 15 λεπτά ετοιμάζετε μια πεντανόστιμη βασική παρασκευή που γίνεται με κατεψυγμένο σπανάκι και κρεμμύδι Μπάρμπα Στάθη, απ’ την οποία προκύπτουν τρεις εναλλακτικές προτάσεις συνδυασμών με ζυμαρικά είτε για καθημερινές περιστάσεις, είτε για πιο επίσημα τραπέζια.
Έτσι η βιντεο-συνταγή με το συνοδευτικό της άρθρο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι με λίγα απλά υλικά και σε ελάχιστο χρόνο, μπορείς να έχεις εξαιρετικά νόστιμα και διατροφικά ισορροπημένα φαγητά για όλη την οικογένεια.
Αν μάλιστα μετονομάσετε το ανθότυρο σε ρικότα (που είναι) και τα κουκουνάρια σε πινόλι (που επίσης είναι) τότε έχετε και Ιταλικό αέρα στα ονόματα των πιάτων τα οποία μπορείτε να τα αναφέρετε ως Cannelloni con spinaci e ricotta, Lasagna ricotta, pinoli e spinaci και Penne alla spinaci, ricotta e pinoli, για να εκμαιεύσουμε και την αρμόζουσα αυθεντικότητα στις συνταγές που θα κάνετε. Άλλωστε την ίδια γέμιση την πρωτοπαρουσιάσαμε στην κλασική Ιταλική συνταγή για κανελόνια με σπανάκι, που συνδυάζεται με μπεσαμέλ, πριν λίγους μήνες.
Οι τρεις εφαρμογές της ίδιας βασικής παρασκευής σπανάκι με ανθότυρο στα ζυμαρικά, είναι μέχρις ενός σημείου ενδεικτικές και σας ανοίγουν παράθυρα δημιουργικότητας να παίξετε και με άλλες λύσεις, είτε στην επιλογή των ζυμαρικών, είτε στο τρίτο συνθετικό στοιχείο της σάλτσας που εδώ είναι ντομάτα, μπεσαμέλ και κρέμα γάλακτος. Και βέβαια εμείς εστιάσαμε σε παρασκευές ζυμαρικών φούρνου που είναι πιο σύνθετες για να δείξουμε πόσο μακρυά μπορεί να σας πάει γαστρονομικά, το νόστιμο και ωφέλιμο σπανάκι, χωρίς πολύ κόπο.
Δείτε λοιπόν το δεύτερο βίντεο στη σειρά “Σύγχρονη Σπιτική Μαγειρική με Λαχανικά” όπου σας δείχνουμε συνταγές που συνδυάζουν την διατροφική αξία, την πρακτικότητα και βέβαια την νοστιμιά, μαζί με την Εύη Αδάμ, η οποία εκπροσωπεί ακριβώς την σύγχρονη Ελληνίδα καταναλώτρια που προσέχει τον εαυτό της, αναζητά ευκολίες και δεν θέλει να θυσιάσει την ωραία γεύση. Μια βασική παρασκευή γέμισης σπανάκι, ανθότυρο και κουκουνάρι με τρεις (τουλάχιστον) εφαρμογές σε ζυμαρικά:
Το ΝΕΟ βίντεο
Η Γέμιση Σπανάκι-Ανθότυρο
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανεύκολη παρασκευή που απαιτεί συνολικά 15 λεπτά με βασικά συστατικά που φωνάζουν «υγεία» αλλά και νοστιμιά.
Το σπανάκι είναι ως γνωστόν από τις πλέον ωφέλιμες διατροφικά τροφές στον κόσμο, πλούσιο σε βιταμίνες (Κ, Α, Β1, Β2, Β6, Ε, C) μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο κ.λπ. και αποτελεί πηγή για φυτικές ίνες.
Αντίστοιχα πλούσια και η διατροφική αξία του κουκουναριού, με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ω-3 λιπαρά οξέα.
Το ανθότυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β πρωτεΐνη, χαμηλό σε νάτριο και λιπαρά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
Το αγνό αγελαδινό βούτυρο που για μένα είναι απαραίτητο γευστικά, όπως θα ξέρετε σύμφωνα με τις νέες μελέτες για την διατροφή και τα ζωικά λίπη, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αλλά βέβαια η έννοια του μέτρου ισχύει για τα πάντα στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Άρα μιλάμε για μια γέμιση που είναι πραγματικό διατροφικό διαμάντι!
Υλικά (για 6-8 άτομα στις κατωτέρω συνταγές ζυμαρικών)
600 γρ. Σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης
150 γρ. Κρεμμύδι Μπάρμπα Στάθης
300 γρ. ανθότυρο
50 μλ. ελαιόλαδο
30 γρ. κουκουνάρι
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. πιπέρι
50 γρ. βούτυρο Lurpak (προαιρετικά)
Διαδικασία παρασκευής:
1. Σε μεσαία προς δυνατή ένταση (¾) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί στον ταβά της Fest (ανοιχτή χαμηλή πλατιά κατσαρόλα) και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί, έτσι όπως είναι απ’ τη κατάψυξη, ανακατεύοντας σταδιακά.
2. Στα 4’ ρίχνετε μέσα και το κατεψυγμένο σπανάκι να σοταριστεί και να χάσει τα υγρά του. Ανακατεύετε σταδιακά όση ώρα πάρει, που λογικά είναι περί τα 10’-12’.
Καθώς περνά η ώρα θα δείτε να βγαίνουν υγρά, στην αρχή που θα αποψυχθεί το σπανάκι, τα οποία βέβαια στη συνεχεια εξατμίζονται. Τότε ή γέμιση είναι έτοιμη.
3. Στο μεσοδιάστημα κόβετε το ανθότυρο σε κυβάκια και σοτάρετε τα κουκουνάρια σε ένα μικρό τηγάνι, ίσα-ίσα να πάρουν χρώμα. Τα βάζετε σε μεσαία ένταση (γιατί εύκολα σας ξεφεύγουν και καίγονται αν δεν είστε από πάνω) και τα γυρνάτε μόλις αρχίσουν να μυρίζουν. Θα πάρει συνολικά 3-4 λεπτά η διαδικασία. Δεν χρειάζονται λάδι ή κάτι άλλο, απλά σοτάρισμα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις γίνουν τα αφήνετε σε ένα πιάτο.
4. Όταν το σπανάκι έχει πλέον χάσει τα υγρά του, σβήνετε το μάτι και ενσωματώνετε το βούτυρο που θα δώσει σαφώς νοστιμιά στην σύνθεση και στη συνέχεια το κουκουνάρι και το ανθότυρο, ανακατεύοντας αρκετά, ώστε το ανθότυρο να γίνει μικρά κομμάτια. Αφήνετε την γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζετε όποια συνταγή θέλετε απ’ τις προτεινόμενες πιο κάτω.
Συνταγή Α: Κανελόνια με σπανάκι-ανθότυρο
Υλικά (για 6-8 άτομα)
Η γέμιση με Σπανάκι Μπάρμπα Στάθης που ετοιμάσατε πριν και επιπλέον:
250 γρ. κανελόνια Barilla
70 γρ. Κρεμμύδι Μπάρμπα Στάθης
250 γρ. Ντομάτα στον τρίφτη Μπάρμπα Στάθης
30 γρ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. τριμμένη Grana Padano
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής:
1. Βάζετε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Γεμίζετε τα κανελόνια με την γέμιση σπανάκι-ανθότυρο χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας και τα απλώνετε στο ταψί σας. Πασπαλίζετε τα κανελόνια με τριμμένη Grana Padano.
2. Σοτάρετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι το κρεμμύδι για 4’ και ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα να πάρει μια βράση για 3 λεπτά. Στη συνέχεια απλώνετε την απλή αυτή σάλτσα πάνω στα κανελόνια, καλύπτοντας σίγουρα το κέντρο της κάθε γραμμής. Εναλλακτικά, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα όπως είναι απ’ τη συσκευασία, κατ’ ευθείαν πάνω στα κανελόνια. Η διαφορά στη τελική γεύση δεν είναι αξιοσημείωτη.
3. Πασπαλίζετε από πάνω τριμμένη Grana Padano και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 50′-60′.
Σερβίρισμα:
Αφού βγουν τα κανελόνια περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά πριν σερβίρετε. Εμείς ψήσαμε τα κανελόνια στο ταψί 36 εκ. της σειράς ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ και τα σερβίραμε σε ένα απ’ τα πιάτα της συλλογής.
Συνταγή Β: Λαζάνια με σπανάκι-ανθότυρο
Υλικά (για 6-8 άτομα)
Η γέμιση με Σπανάκι Μπάρμπα Στάθης που ετοιμάσατε πριν και επιπλέον:
300 γρ. λαζάνια με σπανάκι Barilla
70 γρ. βούτυρο Lurpak
70 γρ. αλεύρι
1 lt. γάλα ΔΕΛΤΑ
6 κ.σ. τριμμένη Grana Padano
2/3 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Διαδικασία παρασκευής:
1. Φτιάχνετε μια απλή σπιτική μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες της συνταγής μας εδώ, αναμιγνύοντας ίσες ποσότητες αλευριού και βούτυρου με γάλα και ισορροπώντας την γεύση με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Θα σας πάρει περί τα 15 λεπτά κατά μέγιστο.
2. Βάζετε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Απλώνετε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και τοποθετείτε τα λαζάνια. Βάζετε το ⅓ της ποσότητας του μίγματος σπανακιού με ανθότυρο και το απλώνετε να μοιραστεί πάνω στα λαζάνια. Στη συνέχεια προσθέτετε δυο-τρεις κουτάλες μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με λίγη Grana Padano.
3. Βάζετε τη δεύτερη στρώση λαζάνια από πάνω και τα πιέζετε για να μοιραστεί η γέμιση από κάτω. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο στρώσεις και πάνω στην τρίτη στρώση σπανακιού τοποθετείτε την τελευταία, τέταρτη στρώση λαζάνια. Εκεί απλώνετε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Αν θέλετε να βγουν οι άκρες των λαζανιών τραγανές, όπως εγώ, αφήνετε επίτηδες ατέλειες με κενά στο άπλωμα. Πασπαλίζετε από πάνω με Grana Padano, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και τριφτό πιπέρι και βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 50’-60’.
Σερβίρισμα:
Αφού βγουν τα λαζάνια περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, πριν κόψετε και σερβίρετε. Εμείς ψήσαμε τα λαζάνια στο ταψί 36 εκ. της σειράς FANTASY και το σερβίραμε σε πιάτα της σειράς PATCHWORK, της ΙΩΝΙΑ.
Συνταγή Γ. Πέννες με σπανάκι-ανθότυρο
Υλικά (για 6-8 άτομα)
Η γέμιση με Σπανάκι Μπάρμπα Στάθης που ετοιμάσατε πριν και επιπλέον:
500 γρ. Πέννες Barilla (προαιρετικά ολικής άλεσης)
250 γρ. κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. τριμμένη Grana Padano
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. αλάτι
Διαδικασία παρασκευής:
1. Βάζετε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί και παράλληλα γεμίζετε μια κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζετε να βράσει. Όταν κοχλάσει, ρίχνετε μέσα 2 κ.σ. αλάτι και τις πέννες. Βγάζετε τις πέννες 1-2 λεπτά πριν την ώρα που λέει το πακέτο μια και θα περάσουν 40’ στο φούρνο.
2. Ανακατέψτε στο ταψί σας τις πέννες, την γέμιση την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη Grana και βάλτε στο φούρνο. Αν θέλετε να υπάρχουν και τραγανά, μισοκαμμένα ζυμαρικά , όπως μ’ αρέσουν εμένα, τα 5 τελευταία λεπτά βάλτε το γκριλ να τους δώσει χρώμα. Αν θέλετε να είναι όλα μαλακά, μπορείτε μέχρι και να προσθέσετε μισή κουτάλα νερό με άμυλο, απ’ αυτό που έβρασαν οι πέννες ώστε να κρατήσει τα ζυμαρικά ζουμερά. Βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40 λεπτά περίπου.
Σερβίρισμα:
Σερβίρονται αμέσως. Σερβίραμε τις πέννες στο σερβίτσιο KYTHERA της συλλογής MEDITERRANEAN BLUE της ΙΩΝΙΑ. Βράσαμε τις πέννες στην αντικολλητική κατσαρόλα της FEST.