Βελούδινη Φάβα

fava santorinis

Ήξερα τη φάβα Σαντορίνης ως την κορυφαία, με γεύση που ξεχωρίζει απ’ τις υπόλοιπες σχεδόν όσο και η υπερτριπλάσια τιμή της. santorini favaΑυτό, μέχρι εκείνο το νωχελικό καλοκαιρινό απόγευμα στις Σπέτσες που καθίσαμε στου Ορλώφ για ουζάκια και κουβέντα, με θέα τις σκαφάρες που γυρνάγανε στο παλιό λιμάνι και τις σκαφάτες που γεμίζανε τα τραπέζια δίπλα μας.

Syntagi gia fava opos sto Orlof stis Spetses

Καθώς η ματιά μου είχε ξαποστάσει διερευνητικά σε κάποιες πρώην όμορφες με μπλαζέ εκφράσεις και τσιτωμένα δέρματα, γαρνιρισμένες επιλεκτικά με αξεσουάρ Lοuis Vuitton, ο σερβιτόρος κατάφερε χωρίς να μου αποσπάσει ίχνος προσοχής απ’ την κοινωνιολογική μου ενασχόληση, να τοποθετήσει ένα πιάτο φάβα μπροστά μου. Μια αδιάφορη κίνηση έφερε μια μπουκιά απ’ τη φάβα στο στόμα μου και ξαφνικά οι προτεραιότητες στην προσοχή μου άλλαξαν… Αυτή η φάβα ήταν «βελούδινη», με γλυκιά, υπέροχα απαλή γεύση, μια γεύση που αισθάνθηκα ότι δεν είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ… Άμεση αντίδραση το ερώτημα στον υπεύθυνο «Είναι η πιο νόστιμη φάβα που έχω δοκιμάσει. Είναι Σαντορίνης; Τι είναι;» για να εισπράξω την αναπάντεχη και επίμονη απάντηση, ότι είναι κανονική απλή φάβα της σειράς…

to mystiko tis syntagis gia veloudini fava eine to karoto«Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» είπα από μέσα μου, γιατί δεν είναι δυνατόν μια κανονική φάβα να έχει τέτοια γεύση. Και, σιγά-σιγά φρόντισα και έμαθα «το μικρό μυστικό», ξέροντας ότι η καλοπροαίρετη επιμονή ενός ενθουσιασμένου πελάτη δημιουργεί πάντα την ατμόσφαιρα ώστε το όποιο μυστικό να «διαρρεύσει» διακριτικά. Ως νεότερος “deep throat” λοιπόν, είπα να το μοιραστώ  μαζί σας… Το μυστικό λέγεται πολύ απλά… «καρότο», το οποίο βράζοντας με το κρεμμύδι και τη φάβα, προσφέρει τη βελούδινη υφή του γλυκαίνοντας την γεύση της φάβας τόσο αρμονικά που σε απογειώνει -παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι όλοι οι μεζέδες που δοκίμασα στο Ορλώφ ήταν πραγματικά κορυφαίοι… αν βρεθείτε στις Σπέτσες οπωσδήποτε προγραμματίστε ένα ουζάκι εκεί.

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για βελούδινη φάβα, στο pandespani

 

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • […] Όταν η κουβέντα έρχεται στο “ποια είναι η καλύτερη φάβα”, οι περισσότεροι θα μιλήσουν για τη φάβα Σαντορίνης που η τιμή της είναι τρεις φορές πάνω απ’ τις άλλες. Δεν αμφιβάλω ότι ως πρώτη ύλη η Σαντορινιά φάβα είναι κορυφαία, αλλά εγώ αγοράζω απ’ τις φτηνές επώνυμες, είτε χύμα . Πετυχαίνω όμως μαγειρικά  τέλεια γεύση, γιατί χρησιμοποιώ ένα μικρό μυστικό, για το οποίο έχω γράψει και στο παρελθόν. […]

Leave a Reply

Leave a Reply