Η αχτύπητη βελούδινη Φάβα αλ Caruso

φαβα με καραμελωμενα κρεμμύδια και κουκουνάρι

Φάβα βελούδινη αλ Καρούζο σημαίνει φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια σε πετιμέζι και καβουρντισμένα κουκουνάρια. Αυτή είναι η φάβα που σερβίρω σπίτι μου τον τελευταίο καιρό σχεδόν σε κάθε τραπέζι ως ορεκτικό και όλοι μου λένε ότι είναι η καλύτερη φάβα που έχουν ποτέ δοκιμάσει. 

Βελούδινη Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάριαΌταν η κουβέντα έρχεται στο “ποια είναι η καλύτερη φάβα”, οι περισσότεροι θα μιλήσουν για τη φάβα Σαντορίνης που η τιμή της είναι τρεις φορές πάνω απ’ τις άλλες. Δεν αμφιβάλω ότι ως πρώτη ύλη η Σαντορινιά φάβα είναι κορυφαία, αλλά εγώ αγοράζω απ’ τις φτηνές επώνυμες, είτε χύμα . Πετυχαίνω όμως μαγειρικά  τέλεια γεύση, γιατί χρησιμοποιώ ένα μικρό μυστικό, για το οποίο έχω γράψει και στο παρελθόν.

Το μυστικό για την τέλεια βελούδινη γεύση στη φάβα, είναι ένα τριμμένο καρότο, που προστίθεται στο βράσιμό της, απ’ το σοτάρισμα κιόλας. Αυτό το καρότο κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση!

Βελούδινη Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάριαΤο δεύτερο στοιχείο που δημιουργεί την τέλεια βελούδινη υφή είναι βέβαια το ότι την περνάω στο μιξερ χειρός όταν έχει γίνει, και έτσι η φάβα γίνεται σαν μους.

Από εκεί και πέρα με αυτή τη βελούδινη φάβα ως βάση, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να την σερβίρεις με τον παραδοσιακό τρόπο, με λάδι, λεμόνι, ρίγανη. Αυτό το ξέρετε υποθέτω, κι’ αν δεν το γνωρίζατε, το μάθατε μόλις!

Όμως εμένα η ιδέα που επινόησα με καραμελωμένα κρεμμύδια σε πετιμέζι συνδυασμένα με καβουρντισμένα κουκουνάρια, με στέλνει σε ηδονικά μονοπάτια που το παραδοσιακό σερβίρισμα δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν. Θα έλεγα ότι αυτό το σερβίρισμα αναβαθμίζει την ταπεινή φάβα από λαϊκό μεζέ της ταβέρνας σε γκουρμέ ορεκτικό. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα εκπληκτικό και πολύ ελληνικό προϊόν , το πετιμέζι, για να χτίσει τη γευστική της ταυτότητα. Η δε αντίδραση του κόσμου που την έχει δοκιμάσει είναι τόσο εντυπωσιακά θετική, που σας προτείνω να αγοράσετε πετιμέζι και να την φτιάξετε όπως την περιγράφουμε, πριν πείτε το κλασικό “εμένα μ’ αρέσει όπως την ξέρω”, που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια δημιουργικής βελτίωσης, σ’ αυτή τη χώρα!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που θέλει 5 λεπτά προετοιμασία και περίπου 45 μαγείρεμα, με ανάγκη για συντονισμό μεταξύ βρασίματος της φάβας σε κατσαρόλα και καραμελώματος των κρεμμυδιών σε τηγάνι. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι συνεχώς από πάνω, αλλά θέλει σίγουρα την προσοχή σας ανά πεντάλεπτο κατά το μαγείρεμα.

Βελούδινη Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάριαΤαιριάζει σαν ορεκτικό με τη μορφή που προτείνεται, όχι μόνον πριν από ελληνικά πιάτα αλλά και σε διεθνή κουζίνα.
Διατηρείστε ό,τι μείνει (αν και δύσκολο το βλέπω να μείνει κάτι) σε τάπερ ή πιάτο με μεβράνη βάζοντας λίγο λάδι από πάνω.

Υλικά (μεζές για 6-8 άτομα)

250 γρ. φάβα
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 καρότο
1,5-1,7 lt. ζεστό νερό από βραστήρα (η αναλογία νερού προς φάβα είναι περίπου 6 προς 1, για ανοιχτή κατσαρόλα που σιγοβράζει)
40 ml. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

για το καραμέλωμα και το σερβίρισμα:

2 μεσαία κρεμμύδια
30 ml. πετιμέζι
60 ml. ελαιόλαδο
25 γρ. κουκουνάρι

Παρασκευή

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 1

1. Κόψτε το κρεμμύδι και τρίψτε το καρότο. Σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίξτε κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.

ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 22. Προσθέστε τη φάβα. Την σοτάρετε μαζί με το μίγμα κρεμμυδιού-καρότου για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τη περισσότερη ποσότητα ζεστό νερό ( 1,2-1,4 lt) αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 33. Σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ανοιχτή κατσαρόλα. Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τσεκάρετε και ανακατεύετε πιο τακτικά για να μην κολλήσει η φάβα στον πάτο καθώς η ποσότητα του νερού μειώνεται. Προσθέτετε στη πορεία αλάτι και πιπέρι.

4. Όταν οι μπουρμπουλήθρες που βγαίνουν στην επιφάνεια αρχίζουν να μικραίνουν και να πετάνε –που σημαίνει ότι έχει φύγει η περισσότερη ποσότητα νερού- ελέγχετε ότι η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 35’-40’, αλλά μην παίρνετε τον χρόνο ως ευαγγέλιο, γιατί φάβα από φάβα και μάτι από μάτι διαφέρουν. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτετε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες (ανά 100 ml) μια ή περισσότερες φορές για να μην σας αραιώσει, μέχρι να λιώσουν καλά τα σποράκια της φάβας.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 4

5. Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρείτε απ’ το μάτι και με μίξερ χειρός την περνάτε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ. Διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι και πιπέρι.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 5

6. Παράλληλα με τα στάδια 3&4 ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά βάζετε 20ml ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί επι μακρόν σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύετε κάθε τόσο, κρατάτε τον ρυθμό σοταρίσματος χαμηλό και περιμένετε το κρεμμύδι ν’ αρχίσει να μελώνει αποκτώντας καφέ χρώμα, χάνοντας σταδιακά τα περισσότερα υγρά του και αυξάνοντας τα σάκχαρά του.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 67. Μετά το δεκάλεπτο με τέταρτο περίπου, ανάλογα και με τη φωτιά σας, τα κρεμμύδια πρέπει να έχουν μελώσει επαρκώς ώστε να ρίξετε μέσα το πετιμέζι. Ριχνετε το πετιμέζι, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα δέκα λεπτά περίπου, όταν δείτε ότι τα κρεμμύδια έχουν χάσει πλέον τον περισσότερο όγκο τους από νερό. Τα αφαιρείτε με λαβίδα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ώστε να πάρει το τηγανισμένο λάδι.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 78. Παράλληλα με όλα τα προηγούμενα, ξεκλέβετε 2-3 λεπτά και καβουρντίζετε το κουκουνάρι σε τηγάνι χωρίς τίποτα άλλο μέσα και σε χαμηλή φωτιά να μην σας αρπάξει.
Προσοχή: Το κουκουνάρι θέλει ελάχιστο χρόνο καβουρντίσματος και αρπάζει πολύ εύκολα, οπότε πρέπει για το 1-2 λεπτά που απαιτεί η διαδικασία αυτή, να είστε από πάνω και να τ’ ανακατεύετε κουνώντας το τηγάνι.ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 8

Σύνθεση και σερβίρισμα:

Βάζετε τη φάβα χλιαρή σε μπολ ή πιάτα και πασπαλίζετε από πάνω της τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το κουκουνάρι προσθέτοντας 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο που το ζητά.

ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 9Εναλλακτικά στη δικιά μας γκουρμέ πρόταση μπορείτε να κάνετε το παραδοσιακό σερβίρισμα της φάβας με φρέσκο κρεμμύδι, ρίγανη, λεμόνι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΦΑΒΑ  με παραδοσιακο σερβιρισμα μρεμμύδι, λεμόνι, ρίγανη

Η φάβα γενικώς ταιριάζει με κρασί, αλλά η συγκεκριμένη με το καραμελωμένο κρεμμύδι και τα κουκουνάρια, ταιριάζει ιδιαίτερα και με μια μπύρα Grimbergen Double Ambrée, με αρώματα καραμέλας, αποξηραμένου δαμάσκηνου και βύνης.

FAVA-GRIMBERGEN_20150717_0009

Η αχτύπητη βελούδινη Φάβα αλ Caruso 4.37/5 (87.44%) 129 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

38 Comments

  • Reply July 23, 2015

    Νίκος

    πολύ ωραία η ιδέα σου με τα καραμελωμένα κρεμμύδια!
    Για φάβα αν βρεις δοκίμασε της Σχοινούσας, είναι αρκετά τσιμπημένη η τιμή της, (ίσως πιο πολύ και από της Σαντορίνης) αλλά αξίζει μια δοκιμή.
    Προσωπικά αποφεύγω το μίξερ, και βάζω μόνο υπομονή και ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα. Νομίζω πως έχει διαφορά προς το καλύτερο η υφή, καθώς δεν μου αρέσει να είναι σαν μους (που για λόγους ευκολίας σερβίρουν και όλα τα μαγαζιά).

    Τέλος, για μένα ακόμα ανώτερη είναι η κουκό-φαβα. Με πιο γήινη γεύση. Αλλά πιο μπελαλίδικη καθώς τα κουκιά θέλουν καθάρισμα πρώτα.

  • Reply August 3, 2015

    Βάσω

    Πέρα απτο καρότο εγω αναμειγνύω κατα το 1/3 αρακά ξερό που βράζει στον ιδιο χρόνο και δίνει γλύκα.
    Ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές αναρτήσεις -το βιντεακι για το ψησιμο μπριζολας, σωτήριο!!-

  • Reply August 4, 2015

    Rygg Rannulf

    Περιέργως, μέσα από πειραματισμό, κατέληξα σε σχεδόν ολόιδια μέθοδο. Οι διαφορές είναι πως μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο τσιγαρίζω και λίγο μανιτάρι για λίγο πιο “χωμάτινη” γεύση, πριν την περάσω από το μίξερ βάζω λίγο βούτυρο το οποίο την κάνει ακόμα πιο βελούδινη και να γυαλίζει και πριν απ’ όλα αυτά ξεπλένω και ξαφρίζω την φάβα. Μήπως το ξέπλυμα-ξάφρισμα είναι περιττό;

    • Νομίζω ότι είναι περιττό. Μάλιστα χτές στις Πρέσπες (που υποτίθεται θα έπρεπε να ξέρουν από φασόλια) μου λέγανε ότι ένα μυστικό για γευστικά όσπρια είναι να μην πετάτε ή αλλάζετε ποτέ νερό στο μαγείρεμα. Και οι γίγαντες που έτρωγα ήταν θεϊκοί.

  • Reply August 25, 2015

    queenfaidra

    Συμφωνω και γω ειναι περιττο.Ποτε δεν πετω το νερο απο τα οσπρια.Τα πλενω καλα και με το νερακι πουμειναν ολο το βραδι και εχει μεσα ολα τα θρεπτικα συστατικα και τις βιταμινες τα μαγειρευω. Ο νεροχυτης δεν τα εχει αναγκη νομιζω.

  • Reply March 10, 2016

    Ηλίας

    Λενε καθε εμποδιο για καλο και συνεβη σ’ εμενα. Εφτιαξα τη φαβα με βαση τις αναλογιες που ειπατε. Εβαλα μισο κιλο φαβα κι αφου ηταν 1 προς 6 θα επρεπε να βαλω 3 λιτρα νερο. Εβαλα 2 για αρχη (ευτυχως) γιατι επανω στο μαγειρεμα της ανακαλυψα οτι ηταν πιο βραστερη και δεν χυλωσε.
    “Τι να κανω για να μην παει χαμενη η προσπαθεια;”
    Σκεφτηκα το κορν φλαουρ κι εβαλα 3 γεματες κουταλιες της σουπας τις οποιες αναμειξα με μια κουταλα της σουπας ζουμι απο το χυλο. Στο τελος επηξε και πηρε μια τελεια γευση απο το αλευρι. Ολοι με ρωτουσαν το μυστικο το οποιο το εμαθα κατα λαθος.
    Οποιος αντιμετωπισει τετοιο προβλημα ας το σκεφτει τουλαχιστον σαν λυση

    • Κάποιο λάκο έχει η φάβα σας! Γάντι μας πέφτει η παροιμία αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική σας. Δηλαδή έχοντας επιλέξει να βάλετε κατά 1/3 λιγότερο νερό (2λτ αντί για 3λτ) καταλήξατε ότι δεν χύλωσε, όταν για να χυλώσει χρειάζεται ο χρόνος βρασμού να είναι κατά 1/3 χοντρικά περισσότερος δεδομένης της μεγαλύτερης συνολικής ποσότητας νερού, την οποία εσείς δεν βάλατε. Η φάβα χυλώνει προς το τέλος όχι στη μέση της διαδικασίας, οπότε το γεγονός ότι δεν βάλατε το σύνολο του νερού σημαίνει ότι δεν φτάσατε σ’ αυτό το στάδιο. Επίσης όταν λέμε “βραστερή” εννοούμε ένα όσπριο που βράζει και χυλώνει εύκολα, όχι το αντίθετο.
      Η χρήση κορν φλάουρ μου φαίνεται εντελώς αταίριαστη για όσπριο, αλλά δεν μπορώ να κρίνω αν δεν δοκιμάσω. Στ’ αλήθεια τι φάβα χρησιμοποιήσατε; Κάποια μάρκα; Χύμα; Πραγματικά μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην χυλώσει η φάβα όταν σιγοβράζει εν έχετε κάνει ότι λέμε στη συνταγή.

  • Reply March 10, 2016

    Ηλίας

    Επειδη δεν μπορω να προσθεσω στο απο πανω μηνυμα να το γραψω εδω. Δεν μουλιασα καθολου τη βαβα σε νερο… λετε να ηταν αυτο που δεν χυλωσε;

  • Reply April 10, 2016

    Θάνος

    Αντικατέστησα το καρότο με πιπεριά Φλωρίνης. Επίσης, πριν το πέρασμα με μίξερ, πρόσθεσα λίγο βούτυρο. Το αποτέλεσμα, πέρα από την ενδιαφέρουσα γεύση έχει και ευχάριστο χρώμα.

  • Reply April 25, 2016

    Anonymous

    έφτιαξα την φάβα ακριβώς με τη συνταγή σας και βγήκε φανταστική!!! για να ειμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο νόστιμη!!!! ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!

  • Reply August 4, 2016

    Anonymous

    Ποια μαρκα φαβας να προτιμησω???

    • Γενικώς καλύτερες όσες έχουν σαφή προέλευση Ελληνική. Η τοπ είναι βέβαια από Σαντορίνη και δευτερευόντως από Σχοινούσσα, αλλά και οι δύο πολύ ακριβές. Μετά είναι η Φενεού που αποτελεί ίσως την καλύτερη λύση σε σχέση ποιότητας – τιμής. Από μάρκες εμπορικές εγω παίρνω συνήθως Agrino και δευτερευόντως 3Α όταν δεν έχω κάποια με ονομασία προέλευσης.

  • Reply September 23, 2016

    Erietta

    Σαν μανιακή “φαβοφάγος” είμαι βέβαιη πως η συνταγή θα είναι υπέροχη. Δεν έχω βάλει ποτέ μαϊντανό αλλά άνιθο σε γενναίες ποσότητες.

  • Reply October 6, 2016

    MKJJSS

    Δοκιμασα να την κανω με χυμα Σαντορινια φαβα που ελιωσε και αρχισε να χυλωνει στην μιση ωρα και το αποτελεσμα ηταν εκπληκτικο !Την σερβιρα με ελαιολαδο ,ξερο κρεμμυδι σε ροδελες και ψιλοκομμενο μαιντανο .Επισης στην τελευταια βραση εριξα λιγη θρυμπα οπως συνηθιζουν να κανουν εδω στην Σαντορινη .Δοκιμαστε το !

  • Reply November 29, 2016

    Ioanna

    Tην αγαπώ αυτήν την συνταγή σου!!!! Απίστευτα νόστιμη!!!

  • Reply December 13, 2016

    Eleni

    Πλένουμε τη φάβα πριν τη σωτάρουμε;

    • Όχι δεν βλέπω λόγο, εκτός κι αν είναι μαζεμένη ερασιτεχνικά και έχει πέσει μέσα κάποιο χώμα. Αν είναι συσκευασμένη δεν υπάρχει λόγος.

  • Reply December 13, 2016

    Eleni

    Πρώτη φορά θα τη φτιάξω!!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply December 20, 2016

    Anonymous

    Δεν θελει ξαφρισμα;Γιατί αν βάλουμε τα κρεμμύδια πρώτα δυσκολευει το ξαφρισμα διότι πάνε στην επιφάνεια

    • Γιατί να θέλει; Το ξάφρισμα είναι μια διαδικασία που έκαναν οι γιαγιάδες στα χωρία, όταν τα προϊόντα δεν ήταν συσκευασμένα οπότε μπορεί να είχαν χω΄ματα και δε ξέρω και γω τι, και έτσι νόμιζαν ότι έδιωχναν “όλα τα κακά”. Μας ξέμεινε η συνήθεια και στη πόλη με προϊόντα συσκευασμένα και ελεγμένα, όπου πλέον δεν έχει λογική. Άν αρχίζουμε να βγάζουμε τους αφρούς, επι της ουσίας αφαιρούμε γεύση. Δεν είναι κάτι κακό οι αφροί αυτοί. Μόρια φάβας με φυσσαλίδες νερού. Άλλο σε μια σούπα με κρέας ή κοτόπουλο, που μπορεί οι αφροί να έχουν κάποια υπολείμματα αίματος ή ιστών που βαραίνουν το αποτέλεσμα και έχει μια λογική να’ αφαιρεθούν. Εδώ είναι φαβούλα του Θεού. Δε θέλει τίποτε! Στοργή και προδέρμ μόνο…

  • Reply December 21, 2016

    Dionisis

    Χαχα εντάξει..Όντως και εμένα μου έκανε εντύπωση γιατί να ξαφρίζουμε φάβα και όχι τις φακες για παράδειγμα..Αλλά ήταν οδηγία από την μητέρα μ..Αν και έμπειρη μαγειρισα μ έδινε αυτή τη συμβουλή. Θα δοκιμάσω τη συνταγή ..Καλές γιορτές σε όλους!!

  • Reply January 31, 2017

    Eyaggelos Maragoudakis

    Αγαπητε κυριε. Ενταξει, κανατε την φαβα βελουτε με την προεργασια που αναφετατε. Ειναι Ελληνικη? Την
    εχετε διαβασει, την εχετε δει, την εχετε δει παρασκευασμενει, τι απ’ολα? Εγω κ. Sef με με ολο τον σευασμο, ξερω την φαβα που την τρωω πενηντα (50) χρονια τωρα, οπως την βραζετε, αλλα χωρις καροτα και κρεμυδια, αλλα τελειωμενει βελουτε και με ψυλοκομμενο κρεμυδακι, λεμονακι, μα”ι”ντανουδακι και μια κουταλια της σουπας ελαιολαδο. (Απο εκει και μετα, το θε’ι’κο της ΦΑΓΩΜΑ δεν εχω καουρες, στομαχικες ανακατοσουρες και ελαφρος – ελαφροτατος. Ευχαριστω για την φιλοξενεια σας.

  • Reply January 31, 2017

    Eyaggelos Maragoudakis

    …Και να σας πω κατι? Ο Θεουλης μα παταξε απο τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ γιατι ΛΕΕΙ του φαγαμε ενα ΜΗΛΟ, Ε και. Φαβα εχει φαει? Θα μας γυριζε πισω ΑΡΩΝ- ΑΡΩΝ να του μαγειρευουμε απο το πρωι εως το
    βραδι. ( Αλλα μην ξεχασουμε να παρουμε και ενα κιλο μηλα απο την Λα’ι’κη πριν παμε.)

  • Reply February 4, 2017

    ΔΗΜΟΣ ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ

    Καλημερα.Παρα πολυ καλη συνταγη,ιδιως με φαβα Σχοινουσας.Μου εκανε εντυπωση και το πυλινο μπωλ.Που μπορω να το βρω;

    • Ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς το μπολ δεν μπορείτε να το βρείτε. Ήταν μια παραγωγή που έκανε ο Αντώνης Ατσώνιος, κεραμίστας στο Βαθύ της Σίφνου μαζί με μια Νεουορκέζα καλλιτέχνη σε ένα σπάνιο μάυρο πηλό που είχε αυτή φέρει, για μια χρονιά μόνο στα πλαίσια της έκθεσης Φυρόγια που έγινε μάλλον το 2000-01 αν θυμάμαι καλά. Τότε ήμουν στο νησί για διακοπές και αγόρασα σχεδόν απ’ όλα όσα είχε κάνει, γιατί μ’ άρεσαν τρελλά! Δεν ξαναέγιναν αντίστοιχα από τότε, γιατί δεν ξαναβρέθηκε αυτός ο σπάνιος πηλός. Μιλήστε αν θέλετε μαζί του, πέιτε για μένα και θυμίστε του το τι περιγράφω μήπως μπορεί σήμερα να βρει κάπποια άκρη. Με θυμάται καλά ο Αντώνης και θυμάται και όλα αυτά που πήρα. http://www.ceramicartatsonios.gr/index.html

  • Reply February 26, 2017

    Eleni

    Καταπληκτική !!!!!! Η συνταγή σας έκανε την Φάβα να μοιάζει με όνειρο που δεν θες να τελειώσει

  • Reply February 27, 2017

    κανελλα Σ.

    Ηταν απιστευτη !!!δεν ειχα ξαναφτιαξει αλλα ειπα λογω της ημερας να το επιχειρησω και ειλικρινα ηταν απιστευτη με τα καραμελωμενα κρεμμυδια…ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη!

  • Reply March 9, 2017

    Μακης

    Πράγματι όπως ανέφερε και άλλη κυρία ,το σωτάρισμα πρώτα του κρεμμυδιού και του καρότου και μετά η προσθήκη της φάβας, δεν αφήνει την δυνατότητα να την ξαφρίσουμε ,με αποτέλεσμα να γίνεται βαριά για το έντερο με πολύ φούσκωμα.

    • Το κάνατε και είχατε ενόχληση; Εγω πάνως που το είχα ακούσει επίσης όλο αυτό το παραμύθι με τα ξαφρίσματα για χρόνια, όταν μου το διέλυσε μια μαγείρισσα στις Πρέσπες που μου είπε ότι το μυστικό της νοστιμιάς στα όσπρια είναι να μην πετάς το νερό και να μην ξαφρίζεις για να μην χάνεις γεύση, δεν διαπίστωσα εκ των υστέρων κανένα πρόβλημα στο έντερο αν και ήμουν προετοιμασμένος ότι θα υπήρχε. ΕΠίσης να σας πω πως όλο το καλοκαίρι σέρβιρα την συνταγή αυτη σε πεκάτες του εστιατορίου μου με κοινό παρονομαστή να μου λένε ότι ήταν ισως η πιο νόστιμη φάβα που εχουν φάει. Ούτε ένα παραπονο για το ότι ήταν βαρυά.

  • Reply March 9, 2017

    Μακης

    Με το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να ξαφρίζουμε κανένα φαγητό π.χ την γίδα για να μην χάνει την νοστιμιά της. Δεν αμφέβαλα για την νοστιμιά της συνταγής σας , όμως δεν παύει να ισχύει ότι προκαλεί φούσκωμα έντονο ,που προφανώς δεν σας είδαν την επομένη οι πελάτες σας να σας το πούν.Ψάχνοντας και σε συνταγές άλλων συναδέλφων σας, παρατήρησα ότι ενώ παλαιότερα πήγαιναν με το δικό σας τρόπο, σε νεότερες συνταγές πήγαιναν με τον παραδοσιακό, δηλ. πρώτα βράσιμο και ξάφρισμα χωρίς να πετάμε φυσικά το πρώτο νερό που κάποιες έκαναν κι αυτό .Πιστεύω ότι είναι εξίσου νόστιμη. Ευχαριστώ για την απάντηση και την φιλοξενία.

  • Reply July 13, 2017

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΟ

    Αγαπητές Δημήτρη, περιττό να σου πω πως το μυστικό με το καρότο είναι πραγματικά ένα φοβερό μυστικό. Δεν κάνει μόνο διαφορά στην υφή αλλά και στη γεύση, πραγματικά κάνει τη διαφορά που θα ξεχωρίσει το πιάτο μας.

    Σχετικά με του φίλους περί ξαφρίσματος, φουσκώματος, βαρύ στο στομάχι κλπ.
    1) Η συνταγή του Δημήτρη δεν αφήνει περιθώρια ξαφρίσματος, δεν θα αφρίσει αν την εκτελέσουμε έτσι. Κατά δεύτερον, κανένα όσπριο δεν πρέπει να ξαφρίζεται, να αλλάζει νερά, ή να μπαίνει με σόδα κατά το μούλιασμα. Κάθε τέτοια διαδικασία καταστρέφει ή απορρίπτει πολύτιμα στοιχεία, σίδηρο και φυτικές πρωτεΐνες που κάνουν το όσπριο ισοδύναμο του κρέατος. Εκτός πια αν είναι τόσο χύμα και βρώμικο το όσπριο μας, εκεί δε θα ήθελα και εγώ κρατς-κρουτς από πετρούλες στο στόμα μου.
    2) Το φούσκωμα που θα σου φέρει το όσπριο, είναι ανάλογο με το πόσο συνηθισμένος είσαι στο όσπριο. Αν τρως συχνά 2-4 φορές την εβδομάδα, δε σε ενοχλεί, δε σου φαίνεται βαρύ και ούτε έχεις ενοχλητικά αέρια. Το όσπριο ακόμα και να σου φανεί βαρύ, δεν έχει να κάνει με το όσπριο αλλά με τα συνοδευτικά του, κάποιοι το φορτώνουν με κρεμμύδια, σκόρδα και άλλα μυρωδικά. Παρόλο που και αυτά δεν είναι βαριά, έχουμε μπερδέψει το βαρύ με το πολύ αρωματικό και όταν ρευόμαστε και μυρίζει το σκόρδο ή το κρεμμύδι το έχουμε συνδυάσει ότι ήταν βαρύ το φαγητό μας. Βαρύ και αχώνευτο θα ήταν αν το είχαμε συνδυάσει με λουκάνικα σαν σπετσοφάι και τα λίπη του. Εκεί να δεις παράπονο το στομάχι. Γενικά Μέτρον Άριστον και όλα μια χαρά, εγώ γουστάρω και λίγο καυτερό μπούκοβο από πάνω ή καμιά περίεργη πιπεριά και παρόλο που μπορεί να τα “ρεύεσαι”, είναι μια φυσική διαδικασία… και η μπυρίτσα τα σπάει.

    Δημήτρη μας έφτιαξες πάλι με μια απλή συνταγή να την πάμε αλλού. Μόλις μπήκε η κοπέλα μου στο σπίτι δοκίμασε και είπε πόσο πιο νόστιμη είναι αυτή η φάβα απ΄ ότι άλλο έχει δοκιμάσει… και δεν έχω καν βάλει topping. Πάω να καραμελώσω…

  • Reply August 22, 2017

    Barbara

    Καλησπέρα,

    θα μπορούσα να αντικαταστήσω το πετιμέζι με κάτι άλλο? Ζω εκτός Ελλάδας και ενώ βρίσκω φάβα, δυστυχώς δεν βρίσκω πετιμέζι.

    Ευχαριστώ.

  • Reply September 13, 2017

    Νίκος

    Έφτιαξα σήμερα τη συνταγή και δεν είχα πετιμέζι και κουκουνάρι. Τα αντικατέστησα με βαλσάμικο (δεν είχα κρέμα) μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.
    Πολύ καλή συνταγή!!!

Leave a Reply

Leave a Reply