Μπιφτέκι Λίντσρομ με Παντζάρια

bifteki me pantzaria

Το κροτάλισμα απ’ τις εξατμίσεις της Harley καθώς ανέβαινε την τελευταία ανηφόρα της ορεινής διαδρομής πάνω απ’ το Προκόπι, αντήχησε στην πλαγιά, διακόπτοντας με βία την ησυχία στο κτήμα Candili. Έστριψα δεξιά στη μεγάλη πόρτα και σταμάτησα στο κέντρο της αυλής ανάμεσα στους παλιούς στάβλους και το εντυπωσιακό σπίτι καρφωμένο στην κορυφή του λόφου. Greekadman in Candili estateΞεπέζεψα, έβγαλα κράνος και γάντια και πριν το συνειδητοποιήσω άρχισε να με ξεκουφαίνει η σιωπή. Ο τριγμός της πόρτας του σπιτιού πρώτα ενόχλησε τ’ αυτιά μου και μετά με ενοχοποίησε για την αυθάδη είσοδo σε ένα χώρο απόλυτης ηρεμίας και ισορροπίας. Ήταν καλοκαίρι στα μέσα της δεκαετίας του 90 και είχα έρθει για πρώτη φορά στο κτήμα των Noel-Baker στη Βόρεια Εύβοια, δίπλα στον Άι Γιάννη τον Ρώσο, στο σπίτι του φίλου μου Φίλιππου, που με είχε προσκαλέσει με την γνωστή διακριτική εγγλέζικη ευγένεια και με καλωσόριζε με ελληνική θέρμη.

The Candili estate of the Noel-Baker family in North EviaΜε οδήγησε στη κουζίνα να πιω ένα νερό (δυο ώρες ταξίδι με πρωινό ήλιο είχαν προηγηθεί) κι εκεί γνώρισα τη Σοφούλα, την μαγείρισσα, μια απ’ αυτές τις γυναίκες που, απ’ το πρώτο τους χαμόγελο και την καθαρή ματιά τους, σού μεταδίδουν καλοσύνη και σιγουριά μαμαδίστικης φροντίδας. Με χαιρέτησε με τον αγκώνα, μια και τα χέρια της ήταν βουτηγμένα σε μια μεγάλη λεκάνη που -προς έκπληξή μου- είχε μέσα κιμά αλλά και παντζάρια και κάππαρες! Τον έπλαθε τον κιμά σε μπιφτέκια αλλά δεν πρόλαβα να ρωτήσω…

«Τι έχουμε για μεσημεριανό Σοφούλα;» είπε μια γυναικεία φωνή την ώρα που άνοιγε η πόρτα της κουζίνας απ’ τη πλευρά του κήπου, με χαρακτηριστική προφορά ξένης που ζει χρόνια στην Ελλάδα και δίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε φθόγγο.
«Τη δικιά σας συνταγή κάνω» πρόλαβε να πει η Σοφούλα, την στιγμή που η αρχοντική παρουσία της κυρίας Μπάρμπρο Νόελ Μπέικερ γέμισε το χώρο για να υποδεχτεί τον θορυβώδη εισβολέα που την σήκωσε απ’ το διάβασμα κάτω απ΄ τη μεγάλη μανόλια του πίσω κήπου.

ktima Candili Noel-Baker Voria EviaΌπως έμαθα αργότερα, η κυρία Μπάρμπαρα Σονάντερ, Σουηδέζα στην καταγωγή, παντρεύτηκε το 1957 τον βουλευτή του αγγλικού εργατικού κόμματος Φράνσις Νόελ Μπέικερ (1920-2009), ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Κυπριακού και στην ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας μεταξύ άλλων, και ήταν γιός του βραβευμένου με Νόμπελ ειρήνης το 1959 (και αργυρού Ολυμπιονίκη το 1920) λόρδου Φίλιπ Νόελ Μπέικερ (1889-1982), επίσης βουλευτή του εργατικού κόμματος. Η οικογένεια Νόελ Μπέικερ είχε από το 1832 στην κατοχή της το κτήμα του Αχμεταγά όταν ο Έντουαρντ Νόελ, συγγενής του λόρδου Βύρωνα, αγόρασε την έκταση στην Εύβοια από έναν Τούρκο μπέη, ακολουθώντας μια πολιτική εκδίωξης των Τούρκων απ’ τα ελληνικά χώματα μέσω εξαγοράς της από Ευρωπαίους φιλέλληνες.

Με 45,000 στρέμματα στο όρος Κανδήλι, το κτήμα ήταν μέχρι πρόσφατα η μεγαλύτερη ιδιόκτητη έκταση στην Ελλάδα. Όμως, μετά από σειρά αλλαγών στη νομική μορφή κομματιών της περιουσίας, η οικογένεια του Φίλιππου διατηρεί -ευτυχώς μέχρι σήμερα- το κεντρικό κομμάτι του κτήματος, που κουβαλά όλη την ιστορική κληρονομιά, διαθέτει μοναδική ομορφιά και μια ιδιότυπη αρχιτεκτονική αρμονία ανάμεσα στην εγγλέζικη καταγωγή του κτίσματος και τον άναρχο παρορμητισμό της ελληνικής οίκησης.

ktima Noel Baker i alios ktima Achmetaga stin EviaΣτο σπίτι αυτό λοιπόν, το γεμάτο ιστορία που έχει φιλοξενήσει από τον Μακάριο μέχρι την Μαρία Κάλας και την Βιρτζίνια Γουλφ, pantzariδοκίμασα εκείνο το μεσημέρι για πρώτη φορά τη σουηδική συνταγή της μητέρας του Φίλιππου για μπιφτέκια με παντζάρια, που έμαθα ότι ονομάζεται Biff à la Lindström και από τότε, την έχω στο μυαλό μου συνδυασμένη αποκλειστικά με την ιστορία των Νόελ Μπέικερ. Έτσι, φορτισμένος μ’ αυτές τις γλυκιές αναμνήσεις έψαξα πρόσφατα να βρω τη συνταγή και την ιστορία της και αφού δοκίμασα διάφορες εναλλακτικές, σας μεταφέρω αυτήν που προτείνω σε σχέση και με τα υλικά που υπάρχουν εύκολα στην Ελλάδα.

Για την ιστορία, η αυθεντική σουηδική συνταγή Μπιφ α λα Λίντστρομ έχει ρώσικες ρίζες και πάει πίσω στο 1862, όταν ο μεγαλωμένος στην Αγία Πετρούπολη Henrik Lindström έδωσε οδηγίες στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου της πόλης Kalmar, στην νοτιοανατολική Σουηδία, για το πώς να τού φτιάξουν το αγαπημένο του μπέργκερ με γλυκόξινα παντζάρια και αλμυρές κάππαρες. Από τότε η συνταγή μεταφέρθηκε σιγά-σιγά σε όλη τη Σουηδία και αποτελεί ένα δημοφιλές κλασικό σουηδικό πιάτο που, μάλιστα, σε μορφή μινιατούρας, συναντάται συχνά και στον περίφημο σουηδικό μπουφέ smörgåsbord.

syntagi souidiki bifteki lindstrom me pantzaria

 

Η συνέχεια του άρθρου με την ιστορία και την συνταγή για μπιφτέκι με παντζάρι, στο pandespani

 

Μπιφτέκι Λίντσρομ με Παντζάρια 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

Leave a Reply

Leave a Reply