Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
σπανακόπιτα με πρασο και ανθότυρο

Ονειρική Σπανακοπρασόπιτα αλ Caruso (BINTEO)

SPANAKI2

Η σπανακόπιτα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα στις ελληνικές χορτόπιτες. Παρόλο που έχουμε την τεράστια τύχη σ’ αυτή τη χώρα να έχουμε και να ξέρουμε τόσα διαφορετικά χόρτα που δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, το σπανάκι που είναι το μόνο γνωστό παγκοσμίως καταφέρνει να είναι το πλέον δημοφιλές. Λες και το κάναμε για τουριστικούς λόγους!

Ωφέλιμο και νόστιμο λαχανικό, το σπανάκι, με χαρακτήρα και ιδιαίτερη ένταση. Τόση, που χρειάζεται μαγειρική τέχνη να τιθασεύσει την γευστική του αυθάδεια και να αναδείξει τον ευγενικό χαρακτήρα του που κρύβεται από πίσω.

Η καλή σπανακόπιτα χρειάζεται μέτρο στη ποσότητα του σπανακιού και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται μέσα απ’ τη λιτή χρήση του, σε λεπτές πίτες που η αναλογία φύλλου προς σπανάκι δημιουργεί ισορροπία.

χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και ανθότυρο

Οι καλοί μάγειρες όμως πέρα απ’ τη λεπτή σχετικά γέμιση στις πίτες τους χρησιμοποιούν γευστικά αντισταθμίσματα στην ένταση του σπανακιού. Συνήθως τα βρίσκουν σε αρωματικά χορταρικά όπως άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια ή και σε άλλα υλικά όπως τυρί. Το σκέτο σπανάκι σε μεγάλη ποσότητα, παρόλο το απαραίτητο σοταρισμένο κρεμμύδι, μπορεί να γίνει κουραστικό στη μπουκιά, αν δεν ισορροπήσει με κάποιο συμπληρωματικό υλικό με έντονο χαρακτήρα. Και εκεί βρίσκεται όλη η τέχνη της κάθε συνταγής σπανακόπιτας, κατά την δικιά μου εμπειρία.

Διαφήμιση

Όταν είδα πρόσφατα τη φίλη μου Μάνια Διαμαντοπούλου, ιδιοκτήτρια του υπέροχου εστιατορίου Οδός Ονείρων στον Πύργο της Ηλείας, να ανεβάζει ένα ποστ στο facebook με μια σπανακοπρασόπιτα με φέτα, ομολογώ ότι κάτι σκίρτησε μέσα μου. Η ιδέα του συνδυασμού του σπανακιού με πράσο ήταν κάτι που δεν είχα δοκιμάσει και καθώς έχω πολλή εμπιστοσύνη στο γούστο της, ήμουν σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό. Άλλωστε η Μάνια μπλέχτηκε στη μαγειρική επαγγελματικά, προερχόμενη από ερασιτέχνισσα οικιακή μαγείρισσα, όπως περίπου και εγώ και έτσι συχνά έχουμε την ίδια οπτική. Με ρίζες από τη Σίφνο τη ‘μαγειρομάνα’ και μεγαλωμένη σε καλό αστικό Αθηναϊκό σπίτι, η Μάνια έχει εξαιρετική αίσθηση γεύσης με το απαραίτητο υπόβαθρο κουλτούρας, κοινωνικότητας, αισθητικής και του je ne sais quoi, που χρειάζεται για να κάνει μαγαζιά επιτυχίες. Πράγμα που έκανε για χρόνια στην αγαπημένη μας Σίφνο, με το ομώνυμο μαγαζί «Οδός Ονείρων» πρώτα στον Αρτεμώνα, μετά στην Απολλωνία και στη συνέχεια στην Ηλεία, όπου αποφάσισε να ζει εδώ και λίγα χρόνια.

Σπανακόπιτα Οδος Ονείρων Μανια Διαμαντοπούλου

Με έμπνευση λοιπόν την ιδέα πίσω απ’ την συνταγή της Μάνιας, αποφάσισα να πειραματιστώ με τον συνδυασμό σπανακιού-πράσου και λευκού τυριού ως τα βασικά στοιχεία της γέμισης της σπανακοπρασοτυρόπιτάς μου, η οποία βεβαίως σε τίποτα άλλο δεν μοιάζει με της Μάνιας όπως θα παρατηρήσετε.
Γιατί εκεί έκανα μια βασική επιλογή που ο περισσότερος κόσμος δεν θα έκανε ή δεν θα σκεφτόταν να δοκιμάσει, η οποία και αποδείχτηκε καταλυτική στο αποτέλεσμα. Αντί να χρησιμοποιήσω φρέσκο σπανάκι, χρησιμοποίησα κατεψυγμένο.

Η σχεδόν κρεμώδης υφή του ψιλοκομμένου σπανακιού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά στη γέμιση, δημιούργησε μια ιδιαίτερα εξευγενισμένη σπανακόπιτα με ισορροπίες που πέρα από γευστικά, λειτούργησαν και σε επίπεδο υφών.
Το σχόλιο ‘η καλύτερη σπανακόπιτα που έχω ποτέ φάει’ απ’ τη μάνα μου, δεν το αποσπάς εύκολα, αν δεν άξιζε πραγματικά το αποτέλεσμα.

images

* UPDATE – 7 Απριλίου 2017 – NEO *

Η εξέλιξη της συνταγής της σπανακο-πρασο-τυρόπιτας
με χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ σε BINTEO

Δύο χρόνια μετά από την πρώτη δημοσίευση της συνταγής  και με δεδομένη την δημοφιλία της (πάνω από 130,000 εμφανίσεις) ήρθε η στιγμή της παραλλαγής και της εξέλιξής της, στο επόμενο επίπεδο. Η ευρεία αποδοχή της ιδέας για τη χρήση κατεψυγμένου σπανακιού στη πίτα και το γεγονός ότι βρέθηκαν χορηγοί έκαναν το βίντεο εφικτό!

Διαφήμιση

Η διατροφική ισορροπία είναι προφανής με την ολική άλεση και τα λαχανικά που έχουν όλες τους τις βιταμίνες, η πρακτικότητα απόλυτη, μια και δεν χρειάζεται ούτε να κόψετε, ούτε να καθαρίσειτε λαχανικά μια και τα 4 συστατικά της πίτας τα βρίσκεις κατεψυγμένα και έτοιμα και βέβαια η νοστιμιά,  όπως ξέρετε, είναι δεδομένη στο Caruso! Δεν θα πιστεύετε πως με κατεψυγμένα υλικά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Το μόνο σημαντικό υλικό που άλλαξα απ’ την πρώτη συνταγή, εκτός απ’ το φύλλο ολικής άλεσης, είναι το τυρί. Στη νέα εκδοχή, επέλεξα φέτα αντί για το ανθότυρο ή  μανούρι, ώστε να συνάδει η ένταση γεύσης του, με την χωριάτικη φύση του φύλλου. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει και με τα πιο ελαφριά τυριά, αν προτιμάτε.

Διαφήμιση
ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΠΙΤΑ OLIKHS 1

Θεωρώ ότι στη νέα της μορφή η συνταγή είναι ιδανική για ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο ή πείρα να ασχοληθούν με την μαγειρική, αλλά θέλουν και εξαιρετική γεύση αλλά και διατροφική ισορροπία.

Έτσι διάλεξα για παρτενέρ μου στο βίντεο, την Αλεξία Πολυκράτη (που την ξέρω από πιτσιρίκι) η οποία εκτός από προσεχώς φοιτήτρια βιολογίας στην Βρεττανία, είναι και πρωταθλήτρια Ελλάδος νεανίδων στα 400 μ. και βέβαια ένα εξαιρετικό παιδί, μια σκέτη γλύκα! Απολαύστε την, παρέα μου στο βίντεο της συνταγής, καθώς εκπροσωπεί τις ανάγκες του κοινού που μεταξύ άλλων, αυτή η συνταγή απευθύνεται!

Σημειώνεται εδώ κάτω, η ελαφρά διαφοροποιημένη δοσολογία των υλικών της νέας συνταγής:

Υλικά για Σπανακοπρασόπιτα με Φύλλο Ολικής Άλεσης (ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ σε ΒΙΝΤΕΟ)

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης
1 κ. σπανάκι σε φύλλα κατεψυγμένο
1 κ. πράσο
150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ σε κύβους
25 γρ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 ½ κ.γ. αλάτι & ¼ κ.γ. πιπέρι
100 ml. ελαιόλαδο
40 γρ. + 2 κ.σ. νυφάδες Βρώμης
1 αυγό χτυπημένο

Από εδώ και κάτω συνεχίζεται το κείμενο της πρώτης συνταγής

images

χορτόπιτα με σπανακι και πρασο
Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που θέλει 30’ προετοιμασία και μια ώρα στον φούρνο. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθότυρο με μανούρι αν θέλετε περισσότερη ιδιαιτερότητα στη γεύση.

Υλικά ( για μια πίτα 12 τεμαχίων)

1 κουτί χωριάτικο φύλλο
500 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
2 κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
40 μλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη γέμιση + 40 μλ. για τα φύλλα
500 γρ. ανθότυρο ή μανούρι ή φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ, τριμμένο στο χέρι
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
70 γρ. νυφάδες βρώμης
1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
100 γρ. βούτυρο Lurpak

Παρασκευή

1. Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσσο και ανθότυρο

2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε τα 40 μλ. Λαδιού και τα ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά . Ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι το κατεψυγμένο σπανάκι και το σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Θα δείτε πως σιγά- σιγά αποψύχεται.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσσο και ανθότυρο

3. Στο πεντάλεπτο βάζετε το κρεμμυδάκι και το πράσο να σοταριστεί μαζί με το σπανάκι και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και μανούρι

4. Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και μανούρι

5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.

Χροτόπιτα με πρασσο, σπανάκι και ανθότυρο

6. Στη κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νυφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πρασο και τυρί

7. Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.

Πίτα με σπανάκι, πράσο και τυρί

8. Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες.

Χορτόπιτα με σπανάκι πράσο και τυρί

9. Πασπαλίζετε από πάνω με παπαρουνόσπορο και χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180ºC.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και τυρί

10. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Ενδεχομένως ο φούρνος σας να χρειάζεται για την πρώτη μισή ώρα να ακουμπάει το ταψί στον πάτο προκειμένου να ψηθούν τα κάτω φύλλα (όπως συμβαίνει με κάποιος φούρνους). Σ’ αυτή την περίπτωση τοποθετείστε μετά τα 30’ το ταψί ψηλά, για να ψηθεί σωστά και το πάνω φύλλο. Όταν είναι έτοιμη η πίτα πρέπει να βγει απ’ τον φούρνο.

Χορτόπιτα με σπανάκι, πράσο και τυρί

Σερβίρισμα: 

Η πίτα σερβίρεται πάντα λίγη ώρα αφού βγεί απ’ τον φούρνο. Περιμένετε τουλάχιστον 20’ να πέσει η θερμοκρασία της, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι πολύ καυτή. Οι πίτες αυτές τρώγωνται και την επόμενη μέρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι ιδανικές για κολατσιό στο γραφείο ή στο σχολείο.

χορτόπιτα με σπανακι και πρασο
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Στην ήπειρο παντα βάζουν πράσο όχι μονο στο σπανάκι αλλά σε όλες της χορτόπιτες

  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ..ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. Δημήτρη πολύ πρόσφατα διάβασα το μπλογκ σου με αφορμή μια συνταγή για μπάμιες (μεταξύ μας στο ταψί είναι πολύ ανώτερες!).Έμεινα όλο το σκ να διαβάζω την πολύ ωραία γραφή σου,συνταγές,τεχνικές και λεπτομέρειες που κανείς δεν έχει εξηγήσει!
    Η γραφή σου λοιπόν,που ξεπερνά τις συνταγές και κρατάει τον αναγνώστη στο μπλογκ είναι αυτό που σε διαφοροποιέι (διαφημιστής γαρ), αλλά σε αυτή τη συνταγή βρήκα ένα μικρό ορθογραφικό, οπότε στο πλαίσιο της “παρέας” στην επισημαίνω περιμένοντας την πίτα να βγει απο το φούρνο!
    Στο link με το μαγαζί “οδός ονείρων” μάλλον ήθελες να γράψεις Ηλείας, οπότε αυτό είναι όλο!!!σε ευχαριστώ για τις συνταγές και την παρέα!

  4. Εχω μια ερωτηση που την παρατηρω σε ολες γενικα συνταγε που δεν ειναι και πολυ σπουδαιο να το βαζετε : Γιατι δεν προσδιοριζονται, οπως στις αμερικανικες συνταγες πραγμα που διευκολυνει πολυ την νοικοκυρα, τα μεγεθη των ταψιων και φορμων, για καθε συνταγη στον φουρνο για να βγει οπως πρεπει το φαγητο, το γλυκο, οι πιτες κλπ, και οπως ειναι στην φωτογραφια;

  5. Καλησπερα. Φαινεται πολυ νοστιμη η συνταγη!! Θα ηθελα να ρωτησω κατι..μπορω να κανω ολη την προετοιμασια της πιτας και να την βαλω στην καταψυξη; Θελω να την εχω ετοιμη και να την ψησω 3 μερες αργοτερα για μια γιορτη. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων για την βοηθεια σας!

  6. Αυτό δεν είναι συνταγή, είναι διαφημιστική καμπάνια!!! Έλεος πια!!! Μια κοινή, μέτρια σπανακόπιτα είναι, την έχετε διανθίσει με τόσα λόγια, μόνο και μόνο για να κάνετε διαφήμιση -τελικά το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να προκαλέσετε δισφήμηση…

    1. Αυτή την “κοινή μέτρια σπανακόπιτα” με τα πολλά λόγια, την δοκιμάσατε; Για να έχετε κριτήριο να βρείτε την καλύτερη, δηλαδή. Καλή τύχη στο ψάξιμο!
      Υ.Γ. Μήπως θέλετε να ελέγξετε τα βιβλία μας να δείτε αν υπάρχουν τιμολόγια και προς ποιούς, πριν βγάλετε συμπεράσματα που δεν στέκουν;

    2. Η συνταγή σας φαίνεται εξαιρετική, όπως όλες, κι εύκολη. Σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου στις πίτες, μιας που το τελευταίο διάστημα έχω κάνει αρκετές φορές χορτόπιτα εδώ στη μακρινή Γερμανία. Σύμμαχος πάντα το σπανάκι και το πράσο που τα βρίσκω σε καλή ποιότητα, καθώς και διάφορα χορταρικά τοπικά, πάντα βιολογικά, αν είναι εποχή τους. Για να δέσει η γέμιση της πίτας και να κόβεται ωραία τόσο στο ταψί όσο και στο πιάτο, προσθέτω πάντα τραχανά, αντί νιφάδες βρώμης. Θα δοκιμάσω την επόμενη φορά τις νιφάδες. Ίσως δίνει μια έξτρα “χωριατίλα” ο τραχανάς, όμως εμένα μου αρέσει. Φέτα βάζω σε μικρές δόσεις και πολλές φορές συμπληρώνω με άπαχο Quark, ένα γαλακτοκομικό σαν το δικό μας στραγγιστό γιαούρτι και δύο αβγά. Ίσως αυτή η γέμιση να ξενίζει, ωστόσο όπως ανέφερα, βασικό πλεονέκτημα είναι ότι κόβεται όμορφα και δεν κυνηγάει κανείς σπανάκι κι άλλα υλικά στο πιάτο. Κοινώς, μπορεί κανείς να τη φάει άνετα και με τακτ με πιρούνι και μαχαίρι. Επίσης τα αγοραστά φύλλα τα διαβρέχω με το πινέλο με μείγμα νερού και λαδιού, διότι διαφορετικά με 12 φύλλα βουτηγμένα στο λάδι πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ βαρύ. Τέλος, αυτή η παρασκευή επιτρέπει στα φύλλα να είναι μεν κρατσανά, αλλά να μπορούν να κόβονται στοιχειωδώς καλά στο πιάτο και να μη διασπείρονται σε χιλιάδες κομματάκια. Ίσως η παρασκευή αυτή να είναι επηρεασμένη από το γεγονός ότι τις πίτες μου τις προσφέρω συχνά σε “αρχάριους” οι οποίο διστάζουν να φάνε με το χέρι και θέλουν να φάνε πίτα με μαχαιροπήρουνα.

  7. Για χάρη των παιδιών για να τρώνε λαχανικά δύσκολα όπως σπανάκι και πράσο και αφού η καλή πεθερούλα έμενε μακριά έμαθα να φτιάχνω τις πίτες της με σπιτικό φύλλο και ρουμελιώτικη συνταγή που διέφερε από τη μακεδονική συνταγή της μαμάς μου που ήταν πιο χοντροκομμένη στο φύλλο και βαριά στη γεύση. Πρώτον οι Ρουμελιώτες δεν τσιγαρίζουν τα λάχανα όπως τα λένε, ούτε ζεματίζουν το σπανάκι. Τα ψιλοκόβουν όλα ευλαβικά, τα αλατίζουν καλά, τα αφήνουν να μαραθούν μισή με μία ώρα και τα πιέζουν στη χούφτα να φύγουν όλα τα υγρά. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο ελαφριά και φρέσκια πίτα στη γεύση.

    Το καλό λεπτό σπιτικό φύλλο είναι βασικό συστατικό όσο και η γέμιση για την επιτυχία μιας πίτας. Από τις ελάχιστες φορές που χρησιμοποίησα έτοιμο παρατήρησα ότι είναι πολύ στεγνό σε σχέση με αυτό που φτιάχνω. Κάθε πακέτο έτοιμο φύλλο είναι 1/2 κιλό ενώ η ζύμη που φτιάχνω είναι περίπου 1 κιλό χωρίς να γίνεται χοντρή η πίτα. Το αποτέλεσμα με έτοιμο φύλλο ήταν ένα πολύ ξερό φύλλο σαν χαρτί όπως φαίνεται στις φωτο σου (χωρίς παρεξήγηση) που ξεραίνεται και δεν ροδοκοκκινίζει αλλά καίγεται εύκολα. Την επόμενη φορά ενστικτωδώς ράντισα κάθε φύλλο με μπόλικο νερό πέρα από λάδι, ιδίως τα τελευταία και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο γευστικά και οπτικά. Αργότερα από εκπομπές μαγειρικής και βίντεο διαπίστωσα ότι το ίδιο κάνουν και παραδοσιακές νοικοκυρές με πολύ μεγαλύτερη πείρα από τη δική μου, και αυτό το μικρό μυστικό θέλησα να μοιραστώ μαζί σου αφού το σπιτικό φύλλο είναι μπελάς για πολύ κόσμο. Αυτή η έξτρα υγρασία ανάμεσα στα φύλλα δημιουργεί ατμό και τα φύλλα γίνονται πιο αφράτα.

    Το πράσο είναι must και στο σπανακόρυζο αλλά σε μισό κιλό σπανάκι βάζω μόνο ένα πράσο για τη γεύση. Όσο για τα αυγά η παραδοσιακή συνταγή θέλει 4 αυγά για την ποσότητα γέμισης που έκανες . Έχω πειραματιστεί από μηδέν μέχρι 4 και έχω καταλήξει ότι με 4 η γεύση είναι πιο πλούσια και βελούδινη, οπότε χαλάλι η έξτρα χοληστερίνη.

  8. επειδη δεν ξερω να ανοιγω φυλολ αλλα μου αρεσουν οι πιττες, εκανα πολλες δοκιμες με διαφορες μαρκες. αυτη που βρηκα καλλιτερη και με προιον που ειναι σχεδον σαν ηπειρωτικο ειναιτο ζαγορισιο. δεν ξεραινεται , ειναι μαλακο και αυτε πολυχοντρο ουτε σαν φυλλο κρουστας. . απο κει και περ;α ακολουθω τη συνταγη της μανας μου. αφθονα αρωματικα, ανιθο, μαραθο σεσκουλα. λαπατα, μαιντανο σελινο λ γο διοομο, βεβαιως μυρωνια,- στην ηπειρο τα λεμε μαντανοζια- καυκαλιθρες. επειδη δεν τα βρισκω παντα στις λαικες αγοραζω περισσοτερα, τα αποθηκευω στην καταψυξη και τα εχω στον καιρο της ελλειψης. μεσα στα ψιλοκομμενα χορταρικα ριχνω και λγιοτραχανα η χυλοπιτες για να τραβηξον τα υγρα. αφου στρωσω τα φυλλα και ριξω τη γεμιση σε μια στρωση, απλωνω το τυρι και μετα αλλη μια στρωση πιο λεπτη απο χορταρικα. σκεπαζω το ταψι με τα δυο τελευταια φυλλα και ριχνω απο πανω ενα δλυτζανι του τσαγιου λαδι. το λαδι σιγα-σιγα αποροοφαται και φτανει ως τη γεμιση ενω κανει τα φυλλα τραγαν και νοστιμα. ειναι μια εφαρμογη των μοναχων στο ορος σινα. το δοκιμασα και πετυχε. οταν τα φυλλα παρουν χρωμα τουμπαρω την πιττα σε αλλο ταψι , αφηνω να παρουν χρωμα και απο κατω και μετα χαμηλωνω το φουρνο στους 180 βαθμους για πανω απο δυο ωρες. το αποτελεσμα ειναι παραπολυ καλο.

  9. Η απόλυτη πίτα όπως την έκανε η μανούλα, είχε όλα αυτά τα καλούδια που έχετε και εσείς στη συνταγή σας, εκτός της βρώμης ή οποιουδήποτε τραχανά, ή άλλου ζυμαρικού και αντί για ανθότυρο, περιέχει μια καλή φέτα και 200 γρ. Kerrygold Regato. Υπέροχη γέμιση!

  10. Κυριε Παπαζυμουρη, αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πηγη έμπνευσης και εκμάθησης που προσφέρετε απλόχερα και αφιλοκερδώς και ύστερα να σας ευχαριστήσω σε προσωπικό επίπεδο που μεσα απο τις συνταγές σας μαθαίνω όμορφα και καινοτόμα πραγματα απο τον θαυμαστό κοσμο της γαστρονομίας. . . ασχολούμαι απο μικρο παιδι ερασιτεχνικά με την μαγειρική καθαρά απο αγάπη και ευχαρίστηση. . .
    Την συγκεκριμένη συνταγή την εχω κανει 3 φορές, καθε φορα εκπλήσσομαι σε βαθμό να αναρωτιέμαι αν την εχω φτιάξει εγω 😉
    Ειναι οτι καλύτερο εχω φαει σε πιτα.
    Η μοναδική διάφορα ειναι οτι παίρνω φρεσκο σπανάκι, 1 κιλο και αναλογικά βγαίνει τέλειο.
    Θα ήθελα πολυ κάποια στιγμή να κρατάω το βιβλίο σας στα χερια μου.. σας ευχαριστώ και πάλι. . Καλή δύναμη και καλη συνεχεια στο πολύτιμο εργο σας..

  11. Την εφτιαξα χωρίς πράσο γιατί δεν μου γέμισαν το μάτι αυτά που βρήκ (λόγω εποχής μάλλον). Κατά τα λοιπά ακριβώς όπως προτείνετε. Υπέροχη γέμιση και τραγανά φύλλα! Μπράβο μας!

  12. Καταπληκτική αυτην την συνταγη φτιαχνω συνεχεια και την τρωμε επιτοπου ολο το ταψί την ιδια μερα! Καμια φορα οταν δεν βαριεμαι ανοιγω χωριάτικο φυλλο αλλα επειδη συνηθως δεν εχω χρονο παιρνω ετοιμη! Η γέμιση ειναι ονειρική! Συγχαρητηρια.
    Θελουμε κι αλλες συνταγες….

  13. Έκανα και εγω την πρώτη μου σπανακόπιτα και μπορώ να πω μπράβο μου! Ήταν πολύ εύκολη η διαδικασία ετσι που την αναλύσατε και το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν το φύλλο κάτω απο την πίτα! Σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα την ξανά κάνω να πάρω φύλλο σφολιάτας ή Κουρού! Εσείς τι άλλο προτείνετε?

    1. Το φύλλο κάτω απ’ τη πίτα μπορεί να μην σας άρεσε επειδή δεν ψήθηκε σωστά πράγμα που έχει να κάνει με τον φούρνο σας και όχι με το φύλλο. Στο φούρνο του σπιτιού μου πρέπει να ακουμπάω το ταψί κάτω επι μισηώρα για να ψηθεί το φύλλο. Στο φούρνο του εξοχικού μας ψήνεται από κάτω και απ’ το μεσαίο ράφι… Οπότε πρώτα “μάθετε” τα χούγια του φούρνου σας, γιατί ό,τι φύλλο κι αν διαλέξετε το ίδιο θέμα θα έχετε, αν βεβαίως ήταν αυτό το πρόβλημα. Για την συγκεκριμένη πίτα πάντως εγω εύκολα θα έβαζα φύλλο κουρού, αλλά προσωπικά δεν μου πάει το σφολιάτας. Νομίζω είναι πολύ υποκειμενικό θέμα, παρά κάτι που εντάσσεται σε κανόνα , το συγκεκριμένο που ρωτάτε.

  14. Σας ευχαριστω για την απαντηση! ναι αυτό ακριβως εγινε! δεν το ακουμπησα το ταψι κατω για να ψηθει καλά! ουτε και εβαλα τη λειτουργια για να ψησει πιο πολύ από κατω. Συν ότι δεν ξερω και ακριβως τα χουγια του φουρνου οσο αναφορα τις πιτες! Την επομενη φορα!

  15. Αντί για τη βρώμη λέω να τη δοκιμάσω με ένα φλυτζανάκι του καφέ τραχανά, πιο κοντα στα γούστα μου και πιο παραδοσιακή. Τι λές;

    1. Κανένα πρόβλημα. Την ίδια δουλειά κάνει και αν σας αρέσει αυτή η γεύση, be my guest… και ρύζι μπορείτε να βάλετε και οτιδήποτε απορροφά υγρασ’ια χωρίς να αλλάζει τη γεύση. Είναι προσωπικη γευστική επιλογή 100%.

  16. Χαίρομαι κάθε φορά που διαβάζω συνταγές σας, και αδημονώ να τις φτιάξω και να τις δοκιμάσουμε.Πολύ νόστιμη γέμιση, δεν είμαι όμως τόσο φίλη με το φύλλο κρούστας σε παραδοσιακές πίτες. Ποτέ βέβαια δεν κατάφερα να ανοίξω τα φύλλα της μητέρας μου, συνδιασμός θρακιώτικης τεχνικής με πολίτικο μεράκι και γευσιγνωσία, όμως μέχρι σήμερα φτιάχνω με χωριάτικα φύλλα την περίφημη πρασόπιτά της, με γέμιση απο σκέτα πράσα καραμελωμένα σε βούτυρο αγελάδας, με φέτα, αυγά, αλάτι και πιπέρι.
    Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.

  17. Καλησπέρα, είναι η πρώτη συνταγή που δοκιμάζω από το site σας. Επειδή δεν είχα όλα τα υλικά αλλά & επειδή μου αρέσει να δοκιμάζω έκανα λίγες αλλαγές: 1.χρησιμοποίησα φύλλο κουρού (άρα όχι βούτυρο) 2.αντί για νιφάδες βρώμης έβαλα κριτσίνια που πέρασα από το μούλτι & 3.πρόσθεσα μανιτάρια. Για να μην τα πολυλογώ, κρατηθήκαμε με νύχια και με δόντια για να μην φάμε όλο το ταψί, το σπίτι μοσχοβολούσε. Συγχαρητήρια για τη συνταγή.

    1. Είναι κόλαση όντως… που να δέιτε αυτή που θα βγαλω την επόμενη εβδομάδα…
      Οι παραλλαγες για να έρθουν στα μέτρα σας είναι θεμιτές. Εμένα την ετχνική και την γενική ιδέα με ενδιαφέρει να κρατάτε ωστε να μεγιστοποιεί την γεύση!

  18. Εξαιρετικη η συνταγη της σπανακόπιτας εφαγε όλη η πολυκατοικια!!!!!

  19. Γεια σας, γεια σας & καλή δημιουργική μαγειρική χρονιά!! Έχω δημιουργήσει συνταγές σας και σας διαβάζω συχνά. Επί ευκαιρίας, να κάνω μια μικρή παρατήρηση στους δημιουργούς των συνταγών.. Έχοντας κάνει τέτοια έρευνα και τέτοια εισαγωγή με αυτήν την όμορφη αφήγηση της σπανακόπιτας που μας κάνει να την λιγουρευόμαστε τόσο πολύ, δεν μπορώ να χωνέψω ότι μας ξεπετάτε με ένα τυποποιημένο φύλο χρυσής ζύμης και ακόμα περισσότερο με κατεψυγμένο σπανάκι μπαρμπαστάθης. Δημιουργήσατε ένα φανταστικό παραμύθι σπανακόπιτας (την κα Μάνια την ξέρω από τα χρόνια της Σίφνου όπου και με ταξιδέψατε) και το σκοτώσατε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με τα υλικά του. Αν μη τι άλλο, εσείς οι καλοφαγάδες δημιουργοί θα πρέπει να προωθείτε μέσα σε μια εποχή αφόρητης τυποποίησης, τοξινών και επεξεργασμένων τροφίμων την χρήση της αγνής πρώτης ύλης και πρωτίστως μια διατροφική παιδεία περισσότερο φιλική στην φύση του ανθρώπου.

    1. Και τα δυο υλικά στα οποία αναφέρεστε είναι εντελώς αγνά και αρίστης ποιότητας. Η κατάψυξη διατηρεί τα πάντα φρέσκα, συχνά πιο φρεσκα κι απ’ τα φρέσκα, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης. Κρίνετε δυστυχώς με βάση δικές σας προκαταλήψεις για τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα και το είναι φιλικό στη φύση, αλλά δεν αντέχω να μπώ σε μια συζήτηση που δεν θα έχει νόημα αν αυτό το έχετε πιστέψει.
      Το μπλογκ απευθύνεται οχι μόνον σε ανθρώπους που εχουν χρόνο και κέφι να μπουν στη κουζίνα να απλώσουν φύλλο, να καθαρίσουν φρέσκο σπανάκι και να χάσουν 2 ώρες. Απευθύνεται και σε σύγχρονους εργαζόμενους που θέλουν κάτι υγιεινό και νόστιμο, με έυκολο τρόπο. Το μπλογκ μιλάει για την ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ και αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό. Εγώ σπίτι μου δεν έχω χρόνο ν ανοίξω φύλλο, σόρρυ! Και είμαι όσο γκουρμέ και μερακλής πάει, νομίζω…
      Αν δοκιμάσετε τη πίτα αυτη σε τυφλή γευστική δοκιμή θα νομίζετε ότι ήρθε από γιαγιά στο χωρίο, αν αυτό είναι το αξιακό πρότυπό σας. Απλά στη σύγχρονη ζωή, θέλουμε σύγχρονες και σωστές λύσεις και όχι προσκόληση σε μη ρεαλιστικά πρότυπα.

  20. Καλησπέρα σας!
    Εν μέρει θα συμφωνήσω με τον αναγνώστη ΕΑ γιατί αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε δικό μας φύλλο ή να αγοράσουμε το σπανάκι από τη λαϊκή ή καλύτερα να το κόψουμε από τον κήπο μας θα είναι το ιδανικό. Είμαι όμως και εγώ εργαζόμενη και συμβιβάζομαι…Ειδικότερα για το ψιλοκομμένο σπανάκι Μπάρμπα Στάθη είναι απογοητευτικό προϊόν γιατί λασπώνει τρομερά, προτιμώ το σπανάκι σε φύλλα που είναι πολύ καλής ποιότητας (αν δεν ταιριάζει με αυτή τη συνταγή).

  21. Καλησπέρα για να μην βάλουμε κάποιο τυρί πρέπει βάλω κάποιο αλλο υλικό ?

    1. Όχι αν εννοείται “δομικά”. Η γεύση του τυριού θα λείψει βέβαια… Δηλαδή ο συνδυασμός γαλακτοκομικού με υπόξινη γέυση και αλμύρα. Τωρα αν αντι για τυρί βάλετε κάποιο πρόβειο ή έστω στραγγιστό γιαούρτι θα βοηθήσει τις γευστικές εντάσεις πιστέυω.

  22. Σημερα, θα φτιαξω ,αυτη την υπεροχη πιτα σας! Ομως , εκανα λαθος, και αντι για χωριατικο φυλλο, πηρα φυλλο κρουστας! Μπορω να την φτιαξω ακολουθωντας ακριβως τις ιδιες οδηγιες; σας ευχαριστω πολυ!

  23. Ευχαριστώ για την συνταγή. Την έχω φτιάξει μερικές φορές αλλά με φρέσκο σπανάκι αντί κατεψυγμένο. Κάθε φορά σούπερ νόστιμη με ισορροπημένες γεύσεις χωρίς να μπουχτίζει. Θα την φτιάξω ξανά σύντομα!

  24. Πραγματικά πολύ γρήγορη και μου άρεσε και με το τελευταίο φύλλο που την έκανα όπως όπως και εσείς κύριε ΔΗΜΗΤΡΗ αλά πατσαβουρόπιτα… έμπνευση σκέτη να είστε καλά και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με Υγεία Αγάπη και Δημιουργία

  25. Καλησπέρα σε όλους. Συγχαριτήρια για τις όμορφα γραμμένες συνταγές σας! Τρεις ερωτήσεις. (1) Τον φούρνο στις αντιστάσεις ή στον αέρα; (2) Επίσης με φρέσκο σπανάκι πώς γίνεται, χρειάζεται κάποια τροποποίηση; (3) Υπάρχει τελικά τρόπος να απορροφώνται τα υγρά χωρίς ρύζι/ βρώμη / τραχανά κλπ;
    Σας ευχαριστώ πολύ! Ρέα

    1. Ευχαριστώ! Όταν δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη εντολή, ο φούρνος εννοείται ΠΑΝΤΑ σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.Στους χρόνους φαντάζομαι μέχρι να μαραθούν και σοταριστούν, όσο χρειάζεται, και στο μπελα να γίνει όλο αυτό και να καθαριστεί το σπανάκι. Αν σκεφτείτε ότι κάθε λαχανικό έιναι 80% τουλάχιστον νερό, όσο κι αν το σοτάρετε και αφαιρέσετε υγρά στη πρώτη φάση, όλο και θα έχει να βγάλει όταν ζεσταθει στο φούρνο σαν γέμιση. Το μόνο τιπ είναι να βάζετε τη γεμιση κρύα, αλλά κάτι να ρουφά την υγρασία πάντα καλό είναι να υπάρχει.

  26. Ζω στην Αγγλία σε σπίτι της κακιάς ωρας και ο φούρνος έχει μόνο αέρα. Σε τι θερμοκρασία και για ποση ωρα συνιστατε; Ευχαριστώ πολύ!

    ΥΓ. Φτιάχνω συχνά τις συνταγές σας. Τα φασολάκια, το Μπριάμ, ο αρακάς, οι φακές και οι γιγαντες (giants, όπως τους λεει ο καλός μου) είναι πλέον 2 -3 φορές στο τραπέζι μας κάθε μήνα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *