Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Πέννες από αλεύρι κόκκινης φακής, με το γοητευτικό και εντυπωσιακό κοκκινοπορτοκαλί χρώμα, ενστικτωδώς μου ταίριαζαν με κάτι χρωματικά αντιθετικό και το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το μπρόκολο. Φακές και μπρόκολο, θρεπτικά υλικά και τα δύο, με γευστική ταυτότητα και χαρακτήρα, αγαπημένες επιλογές όσων προσέχουν την διατροφή τους και έχουν ανάγκη να χορτάσουν τρώγοντας υγιεινά και νόστιμα.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολοΗ ιδέα μιας σαλάτας ζεστής ή κρύας με τις πέννες φακής και το μπρόκολο ως συμπρωταγωνιστές, έφερε μαζί της και κολοκυθάκι να δώσει φρεσκάδα, αμύγδαλα να δώσουν τραγανότητα και βέβαια ελαιόλαδο με λεμόνι ή και ξύδι να δώσουν λιπαρότητα, νοστιμιά και οξύτητες που ανεβάζουν τα υπόλοιπα υλικά.

Κάπως έτσι χτίστηκε η συνταγή που ακολουθεί, στη προσπάθεια να αναδείξουμε μια νέα ιδέα, αυτής των ζυμαρικών με αλεύρια από όσπρια που απευθύνονται τόσο σε vegan ή ανθρώπους που τους ενοχλεί η γλουτένη, αλλά ταυτόχρονα και στον καθένα που αγαπά τη γεύση των οσπρίων και την υγιεινή φυτική διατροφή. Οι πέννες αυτές της Barilla έχουν την χαρακτηριστική γεύση της φακής, ομολογουμένως με ιδιαίτερη κομψότητα, όπως αντίστοιχα και τα casarecce ρεβυθιού που δοκιμάσαμε σε συνταγή, τον προηγούμενο μήνα. Αλλά η φόρμα τους ως ζυμαρικά τις κάνει πολύ πιο εύκολες σε συνδυασμούς και παρασκευή, μια και με 7 λεπτά βράσιμο, οι εντυπωσιακές πέννες φακής είναι έτοιμες.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

Διαφήμιση

Το πολύ χαρακτηριστικό αυτής της σειράς  της Barilla είναι το πόσο χορταστικά είναι τα ζυμαρικά, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ικανοποιηθεί με μικρή ποσότητα φαγητού (εμού συμπεριλαμβανομένου)! Με τις προφανείς συνέπειες από πλευράς δίαιτας βεβαίως, μια και οι πέννες αυτές είναι επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Γι’ αυτό και οι συνταγές που προτείνω συνάδουν με “τη λογική της δίαιτας”, αλλά ως Caruso δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τη νοστιμιά που είναι ο θεός μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, να σημειώσω πως η επιλογή να ψήσουμε μπρόκολο και κολοκύθια στο φούρνο και όχι να τα βράσουμε, έγινε κυρίως για λόγους νοστιμιάς και τραγανής υφής, που ήθελα να έχω στη σαλάτα αυτή.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πάρα πολύ απλή συνταγή, χορταστική και με ιδιαίτερα υγιεινά συστατικά που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα. Μπορεί να σερβιριστεί και ως ζεστή και ως κρύα σαλάτα, με επιλογή λεμονιού ή ξυδιού μπαλσάμικο.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. πέννες με αλεύρι κόκκινης φακής Barilla
1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε ανθούς
1 μεγάλο (ή 2 μικρά) κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι – τον χυμό
25 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
100 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαφήμιση

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προετοιμάζετε και ψήνετε τα λαχανικά στο φούρνο:

Κόβετε τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες των υλικών και προθερμαίνετε τον φούρνο σε γκριλ με αέρα στους 180ºC.

Διαφήμιση

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

Βάζετε το μπρόκολο, τα κολοκύθια και τα κρεμμυδάκια πάνω σε λαδόκολλα σε ταψί του φούρνου, τα αλείφετε με λίγο λάδι και τους ρίχνετε λίγο αλάτι. Τα βάζετε στον φούρνο να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν για 20’ και στη συνέχεια τα αφαιρείτε και τα ρίχνετε σε γαβάθα, μπολ ή σαλατιέρα.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

2. Βράζετε τις πέννες κόκκινης φακής:

Σε κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό που βράζει ρίχνετε 2 κ.σ. αλάτι και στη συνέχεια τις πέννες. Τις ανακατεύετε κάθε τόσο και τις αφήνετε να βράσουν μόνο για τα 7 λεπτά που λέει η συσκευασία ως ελάχιστο χρόνο. Στη συνέχεια είτε τις σουρώνετε σε σουρωτήρι και τις περνάτε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό (αν θέλετε τη σαλάτα σας κρύα), είτε τις αφαιρείτε με κουτάλα σουρώματος και τις ρίχνετε κατευθείαν στη γαβάθα με τα ψημένα λαχανικά (αν θέλετε ζεστή τη σαλάτα σας).

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

3. Συνθέτετε την σαλάτα:

Ανακατεύετε πέννες και λαχανικά, προσθέτετε τον μαϊντανό, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο και στο τέλος το λεμόνι (πρώτα το μισό, δοκιμάστε και μετά όσο χρειάζεται σύμφωνα με τη γεύση σας) και αλατοπίπερο. Αν προτιμάτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με ξύδι μπαλσάμικο που ταιριάζει το ίδιο καλά.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

Σερβίρισμα:

Είτε σε σαλατιέρα , είτε σε ατομικά πιάτα ανάλογα με το αν η συγκεκριμένη σαλάτα θεωρείται πρώτο πιάτο ή γεύμα ή συνοδευτικό. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα πιάτα FANTASY της ΙΩΝΙΑ και την ανοξείδωτη κατσαρόλα, της Fest για να βράσουμε τις πέννες μας.

Σαλάτα πέννες φακής με ψητό μπρόκολο κολοκυθι αμύγδαλα

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *