Κοτόπουλο ψητό με πατάτες σε σάλτσα μέλι, πορτοκάλι και ΜΕΤΑΧΑ

20180628_Neff_Chicken_fillets_brandy_sauce_222

Τρυφερό, ζουμερό κοτόπουλο με μια σάλτσα από πορτοκάλι, μέλι και Metaxa που συνοδεύεται από τραγανούς κύβους πατάτας. Είναι η τελευταία εκδοχή της πρώτης αυθεντικής συνταγής που δημιούργησα ποτέ, πριν 25 χρόνια και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στο ελληνικό κι στο διεθνές μπλόγκ μας, για να γιορτάσει τα 130 χρόνια της ποτοποιίας ΜΕΤΑΧΑ, στην οποία εργάστηκα για 7 πολύ δημιουργικά χρόνια στο ελληνικό και διεθνές μάρκετινγκ, ως το 97 που με κέρδισε η διαφήμιση.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι MetaxaΗ συνταγή αυτή για μένα μεταφέρει όλη την αίσθηση του χρυσομελένιου Ελληνικού φωτός πριν τη δύση, σε ένα πιάτο γεμάτο γλυκιά, οικεία ζεστασιά. Ένα πιάτο που γιορτάζει τρεις πολύ ελληνικές γεύσεις που δένουν απόλυτα μεταξύ τους: θυμαρίσιο μέλι, πορτοκάλι και ΜΕΤΑΧΑ.

Στις αρχές της δεκαετίες του 90 όταν δούλευα στην ΜΕΤΑΧΑ ως στέλεχος του marketing, στη κουζίνα του VIP bar του εργοστασίου (όπου καλούσαμε τους σημαντικούς πελάτες και συνεργάτες για φαγητό, ποτό & καλά deals) πρωτοδοκίμασα πατάτες φούρνου μαγειρεμένες με ΜΕΤΑΧΑ, μέλι, λεμόνι, ζωμό κοτοπουλου και ελαιόλαδο. Ήταν απ’ τα αγαπημένα πιάτα του Σπύρου Μεταξά που ήθελε πάντα να σερβίρει σε κάθε ξεχωριστό καλεσμένο του, φαγητά που περιείχαν κάποιο απ’ τα ποτά της εταιρίας.

Απ’ αυτή την ιδέα και συνταγή,  δημιούργησα μια δικιά μου εκδοχή όπου συνδύασα το μέλι, με πορτοκαλι και ΜΕΤΑΧΑ (τρείς γεύσεις που θεωρώ ότι ταιριάζουν απόλυτα) σε κοτόπουλο φούρνου με πατάτες. Έκανα διάφορες παραλλαγές μέσα στα χρόνια  βελτιώνοντας τη βασική συνταγή, μέχρι το 2015, όπου στο εστιατόριο που είχα στη Τήνο παρουσίασα το πιάτο στην πιο εξελιγμένη του μορφή, που είναι και αυτή που περιγράφω εδώ. Το κοτόπουλο σ’ αυτή την εκδοχή, γίνεται σε σχαροτήγανο και χρησιμοποιείται φιλέτο μπούτι ή στήθος το οποίο έχει ήδη μαριναριστεί στη σάλτσα πορτοκαλιού, μελιού και METAXA. Στη συνέχεια η σάλτσα μειώνεται, δένεται και γίνεται πηχτή, ενώ οι πατάτες ετοιμάζονται παράλληλα σε άλλο τηγάνι και δένουν με το πιάτο μέσω της σάλτσας στο τέλος. Η εστιατορική παρουσίαση του πιάτου στη Τήνο ήταν μεγάλη επιτυχία, όντας ανάμεσα στα 3 πιο δημοφιλή πιάτα της σεζόν, ειδικά σε γυναίκες, με πολύ κόσμο να έρχεται σε μας, ειδικά γι’ αυτό το πιάτο.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

Χαρακτηριστικα της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που θα σας πάρει 35′-45′ λεπτά μαγειρικής, πλέον του μαριναρίσματος 2 ωρών.

Η συνταγή εδώ έχει καταγραφεί για εκτέλεση σε σουβίντ (sous-vide) για τις ανάγκες του διεθνούς χορηγού μας  που είναι η NEFF, αλλά προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολα σε συμβατική μαγειρική, αρκεί να μαρινάρετε τα φιλέτα για 2 ώρες και στη συνέχεια να τα ψήσετε σε γκριλιέρα για περίπου 15’-20’, με τα υπόλοιπα βήματα, ακριβώς όπως αναφέρονται πιο κάτω.

Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη συνταγή (μαζί με άλλες 6 που ανεβαίνουν σταδιακά στο διεθνές μας blog) έχει επιλεγεί από τη Neff διεθνώς, για να προωθηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα απ’ τα social media ως πρόταση στους φίλους της μάρκας που λατρεύουν την μαγειρική, κάτι που με κάνει να νοιώθω περήφανος γιατί μ’ αυτό τον τρόπο προωθώ τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε πολύ ψαγμένο διεθνές κοινό. Στα πλαίσια αυτά φωτογραφήθηκε απ΄την επίσημη φωτογράφο-συνεργάτη της Neff, την συμπαθέστατη και ταλαντούχα Katharina Bohm (www.katharinabohm.de) απ’ το Βερολίνο, οπότε οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπετε στο άρθρο είναι δικές της, όπως και το βίντεο.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

Wine-pairing-Karoulias

Πρόποδες

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Επιδέχεται Παλαίωση

propodes zafeiraki

Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Τα αρώματα του στην αρχή είναι δειλά, αφού όμως περάσουν λίγα λεπτά, ξεδιπλώνονται αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, ανανά, ξηρών καρπών, ορυκτών στοιχείων και βανίλιας. Στο στόμα είναι πληθωρικό αλλά και κομψό, με τέλεια ισορροπία οξύτητας και αλκοόλης, με γεύσεις πράσινων φρούτων να πολιορκούν των ουρανίσκο και μακρύ βουτυρένιο τελείωμα. Έχει την δομή για να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα και να αποκτήσει πιο σύνθετο χαρακτήρα.

Περιγραφή:
Ένα από τα καλύτερα Chardonnay της Ελλάδας που ζυμώνει με τις ιθαγενείς ζύμες και ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, με τιμή που αναρωτιόμαστε αν έχει γίνει λάθος στην τιμολόγηση. Ο Χρήστος Ζαφειράκης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό Sinlge Vineyard Chardonnay, με χαρακτήρα και φινέτσα που θα ζήλευαν πολλοί Βουργουνδοί παραγωγοί. Είναι από αυτά τα κρασιά που αξίζει να τα περιμένετε 2-3 χρόνια για να ξεδιπλώσει όλα τα χαρίσματα του.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Ταιριάζει με λευκά κρέατα στον φούρνο με πατάτες, λεμονάτα κρέατα κατσαρόλας, πλούσια ψάρια ψητά, ριζότο με θαλασσινά, ζυμαρικά με κρέμες γάλακτος και καπνιστά τυριά.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Υλικά για 2 άτομα

2 φιλέτα κοτόπουλου (κατά προτίμηση μπούτια)
200 ml. χυμό από πορτοκάλια
2 κ.γ. μέλι
50 ml. METAXA 3*
6 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
200 ml. ζωμό κοτόπουλου
25 γρ. βούτυρο LURPAK
½ κ.γ. κορνφλάουρ (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1 εκ.
50 γρ. βούτυρο LURPAK
2 κ.σ. ελαιόλαδο

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

Παρασκευή

1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο (και το κάνετε σουβίντ)
Συνδυάστε τον χυμό πορτοκαλιού, το Metaxa, το μέλι και λίγο απ’ το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι σε μπολ και ανακατέψτε καλά. Βάλτε σε σακούλα βάκιουμ το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και σφραγίστε. Επιλέξτε το πρόγραμμα sous-vide στο Neff φούρνο σας και βάλτε τη σακούλα μέσα, για 1 ώρα, στους 70ºC.
Εναλλακτικά, χωρίς σουβίντ, δηλαδή με συμβατική μαγειρική, απλά μαρινάρετε το κοτόπουλο για δύο ώρες στο ψυγείο με τη σάλτσα.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

2. Ετοιμάστε τις πατάτες
Βράστε τις πατάτες σε κυβάκια για 10’, σουρώστε τες και αφήστε για 10 λεπτά να στεγνώσουν.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

Παράλληλα με το επόμενο βήμα, αναμίξτε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τηγανίστε τες για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές απ’ έξω και αλατοπιπερώστε.

3. Ετοιμάστε τη σάλτσα

Όταν το σουβίντ είναι έτοιμο (ή όταν έχει μαριναριστεί το κοτόπουλο στη συμβατική εκδοχή) αφαιρέστε τα φιλέτα κοτόπουλου και ρίξτε τη μαρινάδα μέσα σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου και πήξτε τη σάλτσα μειώνοντάς την σε υψηλή ένταση για 10-15’ λεπτά. Αν είναι απαραίτητο και μόνο, προσθέστε και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερού μέσα στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά με σύρμα.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa

4. Ψήστε τα φιλέτα κοτόπουλου
Ψήστε τα φιλέτα είτε σε γκριλιέρα, είτε στο ειδικό μαντεμένιο γκριλ της κουζίνας Neff για 3 λεπτά σε κάθε πλευρά, σε υψηλή ένταση.
Στη συμβατική εκδοχή, που δεν έχετε κάνει σουβίντ, απλά θα ψήσετε τα φιλέτα στη γριλιέρα για περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά γυρνόντας τα πλευρά, τακτικά.

φιλετο κοτόπουλου με σάλτσα μελι, πορτοκάλι Metaxa
Σερβίρισμα
Βάλτε από ένα φιλέτο σε κάθε πιάτο. Συνοδέψτε με τις πατάτες και ρίξτε πάνω και στα δύο σάλτσα. Γαρνίρετε με κλωναράκια θυμαριού.

Κοτόπουλο ψητό με πατάτες σε σάλτσα μέλι, πορτοκάλι και ΜΕΤΑΧΑ 3.96/5 (79.17%) 24 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • Φαίνεται πεντανόστιμο, μιὰ συνταγὴ ποὺ πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ δοκιμάσῳ! Ἔχω μιὰ ἀπορία, ὅμως: ποιὸς ὁ λόγος ποὺ χρησιμοποιείτε Μεταξᾶ 3 ἀστέρων κὶ ὄχι, ἀς ποῦμε, 5;

    • Το 3* είναι για μένα ελαφρά πιο κατάλληλο για μαγειρική από πλευράς γεύσης και με χαμηλώτερο κόστος, αλλά οι διαφορές είναι μικρές στο αποτέλεσμα.

    • September 10, 2018

      Michail Dim. Drakomathioulakis

      Κατάλαβα! Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἄμεση ἀπάντησι!

Leave a Reply

Leave a Reply