Καζαρέτσε από ρεβίθια με μανιτάρια & κάσιους (vegan)

Ζυμαρικά απο ρεβίθι με μανιταρια και κάσιους

Tα ζυμαρικά από εναλλακτικά αλεύρια και μάλιστα οσπρίων, είναι μια νέα, ανερχόμενη τάση, που ξεκίνησε στην Ιταλία και κατακτά σιγά και σταθερά τον κόσμο. Πολλές σοβαρές μάρκες τροφίμων έχουν αρχίσει να βγάζουν στην αγορά νέα καινοτομικά προϊόντα, ανταποκρινόμενες στην κοινωνική τάση για υγιεινές εναλλακτικές ώστε να καλύψουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως αυτές των vegan, των ανθρώπων με δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και απλών νέων ανθρώπων που τρώνε μεν απ’ όλα με μέτρο, αλλά ταυτόχρονα ψάχνουν υγιεινές, θρεπτικές και νόστιμες εναλλακτικές για να εμπλουτίζουν την καθημερινή ισορροπημένη διατροφή τους.

Η Barilla, ως η μεγαλύτερη μάρκα ζυμαρικών στον κόσμο, είναι βέβαια στην αιχμή της πρωτοπορίας αυτής και μάλιστα πρόσφατα έφερε και στη χώρα μας δύο νέα ζυμαρικά από όσπρια: τα casarecce από αλεύρι ρεβιθιού και τις πέννες από κόκκινες φακές. Και τα δύο gluten free βέβαια, και τα δύο με υψηλές πρωτεΐνες, και τα δύο πολλά υποσχόμενα για όλους όσους ψάχνουν υγιεινές, θρεπτικές τροφές. Και βέβαια και τα δύο έφτασαν στο σπίτι μας, με την παράκληση να δοκιμαστούν και παράλληλα να δημιουργηθούν νέες συνταγές που να τα αναδεικνύουν, δεδομένου ότι η Barilla είναι βασικός χορηγός & συνεργάτης του Caruso. Άλλωστε, ο κόσμος που ενδιαφέρεται για τέτοια νέα προϊόντα, αναζητά από μας, τους food bloggers, πληροφορίες για την εμπειρία μας με αυτά και κατευθύνσεις για τον ιδανικό τρόπο χρήσης τους. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με τα κασαρέτσε από ρεβίθι και τον επόμενο μήνα με τις πέννες κόκκινης φακής.

fagito aromataΦαντάζομαι ότι το πρώτο που θ’ αναρωτιέστε είναι αν τα ζυμαρικά από ρεβίθι είναι όπως τα κλασικά ζυμαρικά που ξέρετε, ή αν είναι εντελώς διαφορετικά. Η απάντηση μετά τις δοκιμές μας, είναι κάπου ανάμεσα.

Η μαγειρική συμπεριφορά τους είναι όπως τα κανονικά ζυμαρικά από σταρένιο αλεύρι, και μάλιστα θα έλεγα ότι θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στο να βγουν αλντέντε. Η γνώμη μου είναι να επιλέγετε πάντα τον μικρότερο χρόνο από τους δύο που δίνονται.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

Στη γευστική δοκιμή, μια βαριά σάλτσα νομίζω ότι θα ξεπεράσει σε πρώτη φάση τη διαφορετικότητα, καπελώνοντας την ιδιαίτερη γεύση τους που είναι λεπτή, αλλά προσωπικά δεν θα διάλεγα ποτέ μια τέτοια προσέγγιση. Γιατί στη πρώτη μπουκιά νιώθεις μεν σαν να τρως ένα οικείο ζυμαρικό, αλλά καθώς μασάς, αναδεικνύεται δειλά αλλά σαφώς, το γευστικό προφίλ της πρώτης ύλης, του ρεβιθιού εν προκειμένω, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις και μια διαφορά στην υφή. Αυτό σημαίνει πως αν σ’ αρέσει το ρεβίθι, όπως εμένα, θα εκπλαγείς ευχάριστα και άρα έχει νόημα να δέσεις τα ζυμαρικά αυτά, με συνταγές που ταιριάζουν στο γευστικό προφίλ του ρεβιθιού.

Απ’ την άλλη όμως, εικάζω ότι για όσους δεν είναι απαραίτητα φαν του ρεβιθιού, η διαφορετικότητα δεν είναι τέτοια που να τους αποτρέψει, αν αναζητούν κάτι υγιεινό και θρεπτικό. Η αίσθηση της πρώτης ύλης έρχεται ομαλά και ήπια, σε σημείο που αν δεν ήσουν υποψιασμένος, δεν θα μπορούσες άμεσα να προσδιορίσεις ότι πρόκειται για ρεβίθι, αλλά θα ένιωθες απλά ότι κάτι είναι διαφορετικό, κυρίως στην υφή, στο μάσημα.

Αυτό που και οι φαν του ρεβιθιού και οι μη φαν θα έλεγαν με σιγουριά, είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ χορταστικό προϊόν, και δεν εννοώ βαρύ, αλλά ένα προϊόν που νιώθεις ότι είναι ταυτόχρονα υγιεινό, θρεπτικό και χορταστικό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χορτάσεις με τη μισή ποσότητα στη καθησιά σου, σε σχέση με ένα οποιοδήποτε κανονικό ζυμαρικό, κάτι που εμένα μου λέει ότι τα ζυμαρικά ρεβιθιού είναι ιδανικά για δίαιτα, όχι βέβαια ότι με απασχολούν εμένα τέτοια θέματα με τη κορμάρα μου, αλλά λέμε…

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

Με βάση αυτά, η συνταγή που προτείνω, χτίστηκε συνδέοντας δύο σκέψεις.

Η πρώτη σκέψη αφορά στα βασικά υλικά της σάλτσας που επιλέχτηκαν με τη λογική ότι το κοινό μιας τέτοιας επιλογής ζυμαρικών με ρεβίθι, θα ήθελε να τα συνδυάσει με πολύ υγιεινά και εύκολα υλικά, που να έχουν θρεπτική αξία και κυρίως πρωτεϊνικό πλούτο. Έτσι προέκυψε ως βασικό υλικό τα μανιτάρια που επιπλέον, ως ιδιαίτερα γήινο προϊόν, συνδέονται με τα ρεβίθια. Ως δευτερεύοντα υλικά στην ίδια λογική, επελέγησαν τα πεντανόστιμα και θρεπτικά κάσιους και λίγο σκόρδο. Ειδικά τα κάσιους, εκτός από το να προσθέτουν έναν ενδιαφέροντα γευστικό τόνο, προσθέτουν κυρίως την αναγκαία τραγανότητα στην κάθε μπουκιά, ώστε να διασκεδάζεται η ελαφρά αμυλώδης αίσθηση του ρεβιθιού στο ζυμαρικό.

Η δεύτερη σκέψη που συνδέθηκε με την πρώτη, αφορά στη γευστική υποδομή της σάλτσας ώστε να δέσει με τη πρώτη ύλη, που όπως είπαμε διατηρεί ήπια στοιχεία γεύσης και υφής ρεβιθιού. Εδώ, εμπνεόμενοι απ’ τη δοκιμασμένη παραδοσιακή συνταγή της ρεβιθάδας, επιλέξαμε το ελαιόλαδο, το μπόλικο μελωμένο κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και το όξινο στοιχείο που εδώ προέρχεται και από λευκό κρασί, αλλά και από λεμόνι.

Όλα αυτά τα υλικά βέβαια, ταιριάζουν απόλυτα και με το δευτερεύον υλικό που είχαμε διαλέξει, το μανιτάρι, οπότε ξαφνικά έχουμε μια αναπάντεχη συνοχή οικείων γεύσεων, πάνω σε ένα εντελώς νέο προϊόν, ώστε να το εντάξει κανείς φυσικά στο ρεπερτόριό του.

Εμάς μας άρεσαν πολύ τα casarecce με ρεβίθι και πιστεύω ότι μέσα απ΄ τη συνταγή αυτή, όλοι όσοι δίνετε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή σας θα βρείτε ένα νέο καθημερινό, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια vegan συνταγή με νοστιμιά που καλύπτει και όλους εμάς τους υπόλοιπους. Πολύ εύκολο πιάτο που θα σας πάρει λιγότερο από 25’ λεπτά με τη προετοιμασία.
Υγιεινό, εύκολο, χορταστικό, θρεπτικό αλλά ΚΑΙ νόστιμο, μια και βάλαμε το χεράκι μας με πολύ κέφι!

Υλικά (για 3-4 άτομα)

250 γρ. Casarecce από ρεβίθια Barilla
250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
100 ml. λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
50 γρ. Cashews ελαφρά σπασμένα στο γουδί
50 μλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμάστε τα υλικά σας:

Ξεβγάλτε κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίστε από χώματα , στεγνώστε με μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας και κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες. Κόψτε τα κρεμμύδια και χτυπήστε τα κάσιους στο γουδί, ίσα-ίσα να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και να δημιουργήσουν λίγη σκόνη.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

2. Ετοιμάστε τη σάλτσα μανιταριών:

(Για λόγους συντονισμού βάλτε παράλληλα σε μεγάλη κατσαρόλα περί τα 3 λίτρα νερό να βράσει)
Σε μεγάλο τηγάνι, βάλτε το λάδι να κάψει σε μεσαία ένταση. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αφήστε τα περί τα 8-10’ να μελώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στη μέση της διαδικασίας προσθέστε το πολτοποιημένο σκόρδο.
Όταν τα κρεμμύδια έχουν πάρει χρώμα, προσθέστε τα μανιτάρια. Θα ρουφήξουν λάδι και μετά από 3-4’ θ’ αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέστε το κρασί, τον χυμό λεμόνι και το δεντρολίβανο, ανακατέψτε πάλι και αφήστε τα να σιγομαγειρεύονται και να μειώνονται τα υγρά.

Λογικά τώρα θα έχει πάρει βράση το νερό για τα ζυμαρικά οπότε η σάλτσα γίνεται παράλληλα με το βράσιμό τους. Σε κάποια φάση αλατοπιπερώστε, δεν παίζει ρόλο το πότε. Όταν σε 3-4 λεπτά περίπου, έχουν πιει σχεδόν όλα τα υγρά, σβήστε το μάτι, αφαιρέστε τα κοτσάνια απ’ το δεντρολίβανο και αφήστε τα μανιτάρια να περιμένουν τα ζυμαρικά.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

3. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάλτε 3 λίτρα νερό να βράσει και αφού κοχλάζει προσθέστε 1 κ.σ. αλάτι και στη συνέχεια τα casarecce ρεβιθιού. Βάλτε το χρονόμετρο στα 7 λεπτά, ανακατέψτε καλά 1-2 φορές και γενικά ασχοληθείτε με τη σάλτσα, που όπως προαναφέραμε γίνεται εν παραλλήλω. Στα 7 λεπτά ακριβώς σουρώστε τα ζυμαρικά.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

4. Αναμίξτε ζυμαρικά και σάλτσα:

Ρίξτε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα μανιταριών και ανακατέψτε καλά.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

Σερβίρισμα:

Θα σερβίρετε από το τηγάνι στα πιάτα και θα πασπαλίσετε πάνω από κάθε πιάτο τα θρυμματισμένα κάσιους ώστε να φαίνονται από πάνω τραγανά-τραγανά, να εμπνέουν για τη πρώτη μπουκιά. Σερβίραμε στα πιάτα της συλλογής ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ και χρησιμοποιήσαμε αντικολλητικό τηγάνι και ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.

Ζυμαρικά από ρεβίθι με μανιτάρια και κάσιους

Καζαρέτσε από ρεβίθια με μανιτάρια & κάσιους (vegan) 4.11/5 (82.22%) 27 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply February 10, 2019

    Zoi

    Κάθε φορά που διαβάζω τις (συνταγές) ιστορίες σας ταξιδεύω σε όμορφους γαστριμαργικους κόσμους. Άλλη μια υπέροχη συνταγή. Ευχαριστούμε. Στα μείον η τιμή για το πακέτο των 250γρ. στα 3€. Που σημαίνει 12€ το κιλό.

Leave a Reply

Leave a Reply