Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Τα τράιφλ (trifles) είναι ένα επιδόρπιο με στρώσεις από φρούτα, σαβαγιάρ ή παντεσπάνι, σαντιγί και αγγλική κρέμα (κρεμ ανγκλέζ, crème anglaise ή custard), στις οποίες κάποιοι προσθέτουν και μια ακόμη από ζελέ φρούτων. trifle sto xristougeniatiko deipnoΑν και αποτελούν μια εναλλακτική στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του γιορτινού τραπεζιού των Βρετανών, φτιάχνονται τελικά όλο τον χρόνο. Χρειάζονται 4 στάδια για να γίνουν, αλλά η τεχνική της παρασκευής τους είναι σχετικά απλή και μπορούν όχι μόνο να ετοιμαστούν από πριν αλλά και να προσαρμοστούν στα υλικά έχει κανείς σπίτι του.

Το όνομα τράιφλ (trifle) πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο βιβλίο «Το κόσμημα της καλής νοικοκυράς» (The good houswife’s Jewell” ) του Τόμας Ντόσον, στον 16ο αιώνα, περιγράφοντας μια πηχτή κρέμα με ζάχαρη, τζίντζερ και ροδόνερο, κάτι πολύ διαφορετικό δηλαδή από το σημερινό γλυκό, όπως έχει εξελιχθεί. Η πρώτη συνταγή δημοσιεύτηκε το 1596 και 60 χρόνια μετά προστέθηκαν στα υλικά γάλα, κρεμ ανγκλέζ και ψωμί βουτηγμένο σε λικέρ. Στην Ιταλία, ένα παρεμφερές επιδόρπιο (αλλά όχι ίδιο) είναι γνωστό ως «τζούπα ινγκλέζε» (zuppa inglese), δηλαδή «αγγλική σούπα», όνομα που μάλλον θα ξάφνιαζε τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες όταν θα την παράγγελναν και θα περίμεναν κάποιο ζωμό λαχανικών!

τραιφλ πορτοκαλιωνΗ λέξη trifle σημαίνει «αντικείμενο μικρής αξίας ή σημασίας»… και μ’ αυτή την έννοια, όντως, η συνταγή δεν θα δοκιμάσει τα γκουρμέ όρια της μαγειρικής σας τέχνης! Αυτό όμως, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, που είναι ένα πολύ λαχταριστό και γευστικό γλυκό και μαζί μια πρωτότυπη -για τα ελληνικά δεδομένα- επιλογή για ένα δείπνο χωρίς άγχος, αφού η συνταγή δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, πράγμα ακόμη πιο σημαντικό στις μέρες μας.

Διαφήμιση

syntagi trifle portokaliοu: glykia xeimoniatiki drosia

 Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για τράιφλ πορτοκαλιών, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *