Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ ΜΠΟΥΚΑΤΙΝΙ

Bucatini Amatriciana: Η πικάντικη, αυθάδης, σέξι Ιταλίδα

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Η πιο νόστιμη Αματριτσιάνα (Amatriciana) είθισται να γίνεται με Bucatini και μόνον άλλα 4 ακόμη υλικά, αποτελώντας μια απ’ τις κορυφαίες μακαρονάδες της Ιταλίας που συνδυάζει λιτή σύνθεση με πληθωρικό χαρακτήρα. Κλασική συνταγή του Lazio, της περιοχής γύρω απ’ τη Ρώμη, με ρίζες στο χωρίο Amatrice απ’ όπου πήρε και τ’ όνομα της. H Αματριτσιάνα που ξεκίνησε τη ζωή της ως συνταγή τον 18º αιώνα, είναι μια απ’ τις συγγενείς συνταγές ζυμαρικών της περιοχής, που βασίζονται στη Cacio e Pepe που με την πρόσθεση ενός υλικού, του guanciale γίνεται η Gricia και από εκεί με την πρόσθεση ντομάτας και την έμφαση στο πιπεράτο, καταλήγει ως Amatriciana, ενώ αν βάλουμε κρόκο αυγού, γίνεται Carbonara.

Μινιμαλιστική σύνθεση η Αματριτσιάνα, με πέντε απλά υλικά, πετυχαίνει ένταση γεύσεων και κορυφαίες ισορροπίες ανάμεσα στο πικάντικο, το κρεμώδες, το όξινο, το καπνιστό και το τραγανό, με μια πληθωρική, σχεδόν χωριάτικη νοστιμιά, όπως άλλωστε όλες οι φημισμένες μακαρονάδες του Lazio. Αλλά για να βγει το αποτέλεσμα κορυφαίο, θέλει τα συγκεκριμένα πέντε υλικά και όχι υποκατάστατα…

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Έτσι, τα δυο υλικά-κλειδί που ίσως σας δυσκολέψουν να τα βρείτε, είναι κυρίως το Guanciale και δευτερευόντως το Pecorino Romano.

Το γκουαντσιάλε είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει και στην συνταγή της αυθεντικής Carbonara, το “μπέικον” που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού (και όχι απ΄ την κοιλιά όπως το κανονικό, γνωστό μπέικον). Χαρακτηριστικό του, το πολύ, αλλά εξαιρετικής ποιότητας λίπος που κρυσταλλώνει, λιώνει και εντέλει δίνει στη σύνθεση εκπληκτική νοστιμιά, αποτελώντας το μόνο λιπώδες στοιχείο της συταγής, καθώς δεν χρειάζεται ελαιόλαδο. Η υποκατάσταη από μπέικον είναι συχνά αναπόφευκτη, αλλά πραγματικά η ανωτερότητα γεύσης του γκουαντσιάλε αξίζει το σχετικό ψάξιμο που απαιτείται για να το βρείτε.

Διαφήμιση

Θα βρείτε γκουαντσιάλε σε εξειδικευμένα ντελικατέσσεν και κυρίως σε αυτά με Ιταλικά προϊόντα, όπως στο γνωστό CULPA deli στο Νέο Ψυχικό (τηλ. 21 0671 9900). Επίσης θα βρείτε σε ντελικατέσσεν και ψαγμένα κρεοπωλεία και Ελληνικό γκουαντσιάλε. Σας συμφέρει να αγοράσετε τουλάχιστον ένα κιλό, να το μοιράσετε σε πακετάκια των 250γρ. και να το βάλετε στη κατάψυξη για την επόμενη φορά που θα το χρειαστείτε, ώστε να μην ξανακάνετε τον κόπο να ψάχνετε και να προγραμματίζετε. Όσο πιο γρήγορα δημιουργούμε απ’ το κοινό του Caruso, “κίνημα ζήτησης γκουαντσιάλε”, τόσο θα το βρίσκουμε πιο εύκολα διαθέσιμο και σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα συμβεί!

μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Το άλλο απαραίτητο υλικό είναι το πεκορίνο Ρομάνο που είναι αυθάδες, χωριάτικο, με γεύση που φωνάζει και μαλακή υφή που θυμίζει σχεδόν λευκό τυρί, καθότι προέρχεται από πρόβειο γάλα. Αυτό το γευστικό προφίλ λειτουργεί απολύτως εξισορροπιστικά ως προς το γκουαντσιάλε αλλά και τον πιπεράτο χαρακτήρα της σάλτσας. Θα λέγαμε ότι το πεκορίνο Ρομάνο είναι πιο κοντά στα γευστικά χαρακτηριστικά της σκληρής μυζήθρας στα καθ’ ημάς και έτσι πολύ μακρυά απ’ το ευγενές και στρογγυλό γευστικό αποτύπωμα της παρμεζάνας που έχει βάθος και την λατρεύουμε, αλλά δεν κάνει γι’ αυτές τις συνταγές.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής για Αματριτσιάνα που προσθέτουν κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, ελαιόλαδο ή κρασί μεταξύ άλλων στη σύνθεση. Εγώ, όπως συνηθίζω, επιλέγω τις απλούστερες συνθέσεις και έτσι η συνταγή που προτείνω έχει μόνον τα 5 βασικά υλικά. Άλλωστε η μια κορυφαία πηγή για αυθεντικές Ιταλικές συνταγές που χρησιμοποιώ για τεκμηρίωση, η Academia Barilla, την προτείνει σχεδόν ακριβώς όπως την καταγράφω

Η Αματριτσιάνα ακούστηκε πολύ, ειδικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν δυστυχώς η πόλη Αματρίτσε βρέθηκε στο κέντρο του μεγάλου σεισμού 6.2 R της 24/8/16, με 300 θύματα και 4,500 αστέγους. Τότε, μετά από ιδέα του blogger Paolo Campana, δημιουργήθηκε ένα κίνημα για οικονομική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους, με κεντρική ιδέα και σύνθημα “Un Amatriciana per Amatrice”. Έτσι, πάρα πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο, διοργάνωσαν ειδικές βραδιές, βάζοντας το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού τους και από κάθε παραγγελία για Αματριτσιάνα, έδιναν 2€ για την πόλη του Αματρίτσε.

Διαφήμιση
Amatriciana per Amatrice

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πικάντικη, αυθάδης και απίστευτα νόστιμη, η Αματριστιάνα είναι πανεύκολη συνταγή, καθώς παίρνει 10-12 λεπτά, έχει μόνο 5 υλικά και καμμία τεχνική πρόκληση. Η μόνη δυσκολία είναι στο να έχετε τα σωστά 5 υλικά.

Η Αματριτσιάνα σερβίρεται παραδοσιακά στη Ρώμη με Bucatini, ενώ στο Amatrice την συνηθίζουν με απλό σπαγγέτι. Η γνώμη μου είναι ότι το μακρύ και τρύπιο Bucatini λειτουργεί ιδανικά γιατί έχει τη σωστή υφή για ένα τέτοιο πιάτο γευστικών εντάσεων και καταφέρνει λόγω επιφάνειας και τρύπας να μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας ντομάτας πάνω του σε κάθε μπουκιά.

Διαφήμιση

Χρησιμοποιούμε στη συνταγή, αντί για απλή τριμμένη ντομάτα, την σάλτσα ντομάτας Βasilico της Barilla (και σας προτείνουμε να την δοκιμάσετε), που την επιλέγουμε λόγω της εξαιρετικής νοστιμιάς των πρώτων υλών της και της πηχτής σύνθεσής της.

Η ισορροπία του πικάντικου σε κάθε πιάτο είναι πάντα υποκειμενική, αλλά στην Αματριτσιάνα πρέπει να υπάρχει έστω μια μέτρια ένταση. Πικάντικη ένταση που όμως δεν μπορείτε να την κρίνετε, πριν μπει και το πεκορίνο. Αν δοκιμάσετε πριν αναμίξετε με το τυρί, συνήθως η σάλτσα σας καίει, αν δοκιμάσετε μετά, λογικά είναι όπως πρέπει. Το πεκορίνο λειτουργεί εξισορροπιστικά.

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό
Υλικά (για 2 “Ελληνικού μεγέθους” μερίδες)

300 γρ. Bucatini Barilla No. 9
150 γρ. guanciale κομμένο σε κυβάκια (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε μπέικον)
400 γρ. σάλτσα ντομάτας Basilico Barilla
⅓ κ.γ. μπούκοβο
70 γρ. Pecorino Romano
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

1. Αφού μαζέψετε τα υλικά σας και κόψετε το Guanciale σε κυβάκια, βάζετε 5 λτ. νερό για τα ζυμαρικά να βράσει. Αφού βράσει ρίχνετε αλάτι (3 κ.σ. ) και στη συνέχεια τα Bucatini. Ανακατεύετε και βάζετε το χρονόμετρο να μετρά 1 λεπτό λιγότερο απ’ τον χρόνο βρασμού (δηλ. 8 λεπτά).

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

2. Βάζετε ένα ευρύχωρο, αντικολλητικό τηγάνι στα ¾ της έντασης στο μάτι και με το που θα ζεσταθεί, ρίχνετε τα κυβάκια απ’ το guanciale. Σιγά-σιγά θα κρυσταλλώσουν τα κομμάτια του λίπους και στην συνέχεια σε 2-3 λεπτά θα λιώνουν καθώς τα κομμάτια που έχουν κρέας θα γίνονται τραγανά παίρνοντας χρώμα.

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

3. Κατεβάζετε την ένταση στο ½ και ρίχνετε το μπούκοβο και στην συνέχεια με πολλή προσοχή την σάλτσα ντομάτας, γιατί καθώς έχει λίγο νερό δημιουργεί έντονο τσιτσίρισμα με το λιωμένο λίπος. Η καλύτερη λύση είναι με το που θα πέσει στο τηγάνι, να την ανακατέψετε έντονα, ώστε να ομογενοποιηθεί με το λίπος του guanciale και έτσι να σταματήσει το τσιτσίρισμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το λίπος , όπως και το λάδι είναι ως γνωστόν ελαφρύτερα απ’ το νερό. Όταν μέσα σε ένα καυτό τηγάνι πέφτει υλικό που έχει νερό (όπως η σάλτσα ντομάτας εδώ), οι σταγόνες του νερού πάνε στον πάτο, ως βαρύτερες. Εκεί έρχονται ξαφνικά σε επαφή με την καυτή επιφάνεια του τηγανιού και εξατμίζονται σχεδόν ακαριαία. Ως ατμός όμως είναι ελαφρύτερες απ’ το λίπος ή το λάδι που είναι από πάνω τους και ανεβαίνοντας απότομα ενώ ταυτόχρονα διαστέλλονται, πετάνε παντού το καυτό λάδι προσπαθώντας να βγουν στην επιφάνεια. Αυτό λοιπόν είναι το “τσιτσίρισμα” με επιστημονικούς όρους.
Όταν όμως ανακατέψετε γρήγορα τα δύο υλικά, χαλάτε την ενιαία επιφάνεια του λίπους και μαζί της την δυναμική ισορροπία που θα είχε με το νερό της σάλτσας βάσει του σχετικού ειδικού βάρους, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Μπλέκοντας λοιπόν μικρές πλέον ποσότητες του ενός υλικού μαζί με το άλλο, ουδετεροποιούμε εντέλει την δυναμική που οδηγεί στο απότομο τσιτσίρισμα.

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Αφού σταματήσει το τσιτσίρισμα προσθέτουμε μια-δυό κουταλιές απ’ το νερό που βράζουν τα bucatini στη σάλτσα για να βοηθήσουμε την ενσωμάτωση της σάλτσας με τα ζυμαρικά αμέσως μετά. Σε ένα-δυό λεπτά η σάλτσα ντομάτας έχει πήξει και είναι έτοιμη να παντρευτεί με τα ζυμαρικά. Ειδικά η σάλτσα της Barilla που προτείνουμε που είναι πολύ πηχτή εξαρχής, είναι έτοιμη σε ένα λεπτό και λόγω του ότι δεν έχει πολύ νερό, κάνει και μικρό τσιτσίρισμα.

4. Ο χρόνος παρασκευής της σάλτσας συμπίπτει (κανονικά) με τον χρόνο που τα bucatini είναι επίσης έτοιμα και έτσι προχωράτε στο να τα ρίξετε τα μπουκατίνι μέσα στο τηγάνι και να τ’ ανακατέψετε. Αν τα σουρώσετε κρατήστε ένα φλυτζάνι νερό με άμυλο για να βοηθήσετε την αναζωογόνηση της σάλτσας στη πορεία, εφόσον χρειαστεί. Εναλλακτικά τα βάζετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα με λαβίδα, στο τηγάνι με την σάλτσα και τ’ ανακατεύετε καλά να πάει η σάλτσα παντού (γι’ αυτό θέλετε και μεγάλο τηγάνι εξ’ αρχής).

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Σερβίρισμα: 

Σερβίρετε απ’ το ζεστό τηγάνι σε βαθιά πιάτα που ιδανικά είναι ζεστά επειδή τα έχετε προθερμάνει στο φούρνο, στους 50-60C για ένα δεκάλεπτο. Η αματριτσιάνα σας μάλλον είναι σε αυτή τη φάση αρκετά καυτερή και όχι ισορροπημένη. Για να έρθει εκεί που πρέπει, απαιτείται να της βάλετε το πέμπτο και σημαντικότατο υλικό, το τυρί pecorino romano και ν’ ανακατέψετε πάλι. Τότε οι γεύσεις θα δέσουν μεταξύ τους, το καυτερό θα γίνει απλά πικάντικο και η γευστική ισορροπία θα σας ανταμείψει.

Μακαρόνια  Αματριτσιάνα - Σπαγγέτι Ιταλικό

Σερβίραμε σε βαθύ πιάτο απ’ το σερβίτσιο PATCHWORK της ΙΩΝΙΑ. Μαγειρέψαμε την Aματριτσιάνα μας χρησιμοποιώντας την αντικολλητική κατσαρόλα και το αντίστοιχο μεγάλο τηγάνι της Fest.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. καλησπέρα. Εντυπωσιακοί όπως πάντα. Η μόνη μου ένσταση η ντομάτα με βασιλικό, όχι ως προς την γεύση αλλά όσον αφορά την ακρίβεια στην αυθεντικότητα της συνταγής. Το πεπεροντσίνο επίσης είναι …παραλλαγή της amatriciana. Eyxarist;v.

  2. Το έχω δοκιμάσει και με κρεμμύδι και με σκόρδο, αλλά και χωρίς είναι πάλι κορυφαία πάστα. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ποιοτικές πρώτες ύλες, από καλή σάλτσα μέχρι το Guanciale φυσικά!

  3. Καλησπέρα,
    Φοβερή συνταγή, την είχα ακούσει πριν χρόνια όταν ήμουν στο μεταπτυχιακό μου από έναν καλό Ιταλό φίλο μου. Την είχα ξεχάσει ώσπου την ξαναθυμήθηκα όταν διάβαζα πρόσφατα για την Αματρίτσε, την πόλη που επλήγει από φονικό σεισμό πέρυσι τέτοια εποχή περίπου (22 Ιουνίου).
    Την έφτιαξα τελικά προχθες και κατάλαβα πως θα ήταν τέλεια εάν…. δεν υπήρχε η ντομάτα με βασιλικό της εταιρείας αυτής.. Ήταν φανερό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την μυρωδιά της σάλτσας. Έστειλα τις φωτογραφίες σε στον Ιταλό φίλο μου και μόλις είδε τι έκανα με την σάλτσα φρίκαρε..! Μου είπε λοιπόν ότι έπρεπε να είχα βάλει φρέσκια αποφλοιωμένη ντομάτα (800γρ περίπου) αντί για έτοιμη που έχει χάσει τα συστατικά της. Την ξαναδοκίμασα σήμερα και είχε μεγάλη διαφορά.. Μύριζε θεσπέσια! Ευτυχώς είχα φυλάξει Guanciale και δεν πήγε χαμένο αυτή τη φορά!
    Έβαλα και κρεμμύδι και σκόρδο φυσικά, νομίζω τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα…

    1. Δεν θα συμφωνήσω για την σάλτσα παρόλο ότι ο βασιλικός όντως δεν είναι στην αυθεντική συνταγή. Αλλά για μένα είναι κορυφαίας ποιότητας σάλτσα. Τώρα οι Ιταλοί είναι κάπου κάπου υπερβολικοί με τις αντιδράσεις τους και το “φρίκαρε” το βρίσκω γραφικά συμπαθές! Η φρέσκια αποφλοιωμένη ντομάτα είναι συνταγή αποτυχίας αν η ντομάτα δεν είναι νόστιμη και στην εποχή της. Τέλος πάντων πολύς μύθος πέφτει που τα 95% είναι στο μυαλό και ελάχιστα στη γεύση. Πάντως και η γεύση από ένα σημείο και μετά είναι υποκειμενική, οπότε…

  4. Να φανταστώ μόνο η Barilla είναι ιδανική. Οι άλλες δεν έχουν… πληρώσει..!
    Συμφωνούμε πάντως για την υποκειμενικότητα της γεύσης και, οκ, ίσως υπερβολική αντίδραση το “φρίκαρε¨, δεν το έβαλα εντός εισαγωγικών οπως έπρεπε, για να δείξω ότι ο συγκεκριμένος έχει τρέλα με την μαγειρική. Μπορεί και να μην πέτυχα καλή “παρτίδα” του προϊόντος της σάλτσας.. Φυσικά, διαθέτω ντομάτες δικής μου παραγωγής. Βοηθά το κλίμα εδώ και τις έχω και νωρίς στην εποχή τους χωρίς βιασύνες 😉
    Καλή συνέχεια στις συμβουλές και στην δουλειά με το σάιτ.

    1. Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό, σ’ αυτό το μπλόγκ διαλέγω εγώ και μόνον εγώ, ποιός “θα πληρώσει” ανάμεσα σε προϊόντα που χρησιμοποιώ ή τα θεωρώ αντάξια της μαγειρικής μου. Δεν δέχομαι χορηγούς που θεωρώ ότι τα προϊόντα τους δεν είναι καλά, όσα λεφτά και να θέλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω αν μόνο οι μάρκες που επιλέγω είναι οι μόνες ιδανικές, αλλά σίγουρα καλύπτουν το δικό μου κριτήριο γεύσης. Νομίζω πάντως (και οι αναγνώστες το επιβεβαιώνουν) ότι το επίπεδο της δουλειάς που παρουσιάζω θα έπρεπε να αμοίβεται και μάλιστα αδρά, δεδομένων των ωρών που ξοδέυω και της γνώσης που έχω φροντίσει να συλλέξω και να μεταδίδω, για να σας παρουσιάζω δωρεάν, ίσως τις καλύτερες συνταγες που υπάρχουν στο Ελληνικό διαδίκτυο με το τι και το γιατί τους. Οπότε δεν ντρέπομαι αν κάποιο προιόν που θεωρώ καλό για μένα και για την οικογένειά μου, με πληρώνει. Τιμή μου είναι που έχω την επιλογή να το κανω!

  5. Καταπληκτική συνταγή, την έφτιαξα και έπαθα πλάκα. Το μόνο που θα άλλαζα την επόμενη φορά, είναι ότι θα έβαζα όλο το πακέτο μπουκατίνι (500γρ) γιατί η σάλτσα μου βγήκε υπερβολικά πολλή για τα 300 γρ ζυμαρικού. Ευχαριστώ για την συνταγή.

    1. 3 κ/σ αλάτι δεν είναι πολλές για τόσο λίγα μακαρόνια?
      Πολύ ωραία συνταγή φαίνεται…. άντε να δούμε που θα βρούμε τα υλικά

Your email address will not be published. Required fields are marked *