Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
kolokythopita xoriatiki xoris fyllo

Χωριάτικη Κολοκυθόπιτα χωρίς Φύλλο

kolokythia 2

Διακοπές στο χωριό και η παραγωγή κολοκυθιών στο μποστάνι βγάζει πεντανόστιμα μεγαθήρια. Πλάκα-πλάκα, φέτος το καλοκαίρι στο pandespani μας έχει πιάσει ασυναίσθητα «κολοκυθίαση»… Με τόσα που ακούμε τους τελευταίους μήνες βέβαια, επόμενο ήταν κατά την δικαιωματική θερινή ραστώνη μας, να αντιδράσουμε με λογική ομοιοπαθητικής στα τεκταινόμενα!

Έτσι το ταπεινόν πλήν τίμιο κολοκύθι είχε πάλι την τιμητική του στη σημερινή συνταγή μιας χωριάτικης κολοκυθόπιτας χωρίς φύλλο, που μοσχοβολάει από αρωματικά του κήπου, η οποία μας ήρθε απ’ την αστείρευτη δεξαμενή παραδοσιακών συνταγών της θείας Σωσώς.

Η θεία Σωσώ, αστείρευτη πηγή για παραδοσιακές συνταγές και τοπικές εκφράσεις

Η παρασκευή της είναι πολύ πιo εύκολη απ’ όσο η λίστα των υλικών προϊδεάζει (ταιριάζει με το low-energy του μήνα) και το αποτέλεσμα σιγουράκι στο τραπέζι σαν πρώτο πιάτο, αρκεί να προσέξετε το θέμα αλάτι, μια και είναι εύκολο να σας ξεφύγει ειδικά αν βάλετε αλμυρά τυριά.  Απ’ τα αρωματικά θεωρώ ότι ο δυόσμος και ο άνιθος ή μάραθος είναι τα πλέον απαραίτητα και από κεί και πέρα προσθέτετε ανάλογα με το τι έχετε στον κήπο ή στο ψυγείο σας.

Διαφήμιση
syntagi gia pita me kolokythia kai aromatika xoris fyllo

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Τα τριμμένα κολοκύθια καλό είναι να μείνουν τουλάχιστον 3-4 ώρες με το αλάτι για να βγάλουν τα ζουμιά τους. Η προετοιμασία των υλικών δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά και το ψήσιμο θέλει λιγότερο από 1½ ώρα. Εύκολη συνταγή.

Υλικά για 6-8 άτομα

1200 γρ. κολοκύθια
100 γρ. γραβιέρα
150 γρ. φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ σε τρίμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προεραιτικά)
3 αβγά
150 γρ. φαρίνα κόκκινη
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
120 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά + 3 κ.σ. για το ταψί και το τέλειωμα
3 κλωναράκια άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
1½ κ.σ. αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. αλεύρι

kolokithakia

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε τα κολοκύθια: Τα τρίβετε στον χοντρό τρίφτη, τα βάζετε σε σουρωτήρι, ρίχνετε το αλάτι, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες (3-4 τουλάχιστον) να βγάλουν τα ζουμιά τους πάνω από ένα μπολ ή στον νεροχύτη. Μην ρίξετε υπερβολικό αλάτι γιατί μετά θα σας βγεί αλμυρή η πίτα.

Διαφήμιση
kolokithopita-me-arwmatika

Όταν τα κολοκύθια είναι έτοιμα, τα στίβετε καλά, πλάθοντας μπάλες ώστε να βγουν όσα απ’ τα υγρά δεν έφυγαν μόνα τους.

2. Κάνετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα στραγγισμένα πλέον κολοκύθια και ρίχνετε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας μόνο πιπέρι (αλάτι έχει κρατήσει το κολοκύθι από πριν). Αναμειγνύετε καλά.

Διαφήμιση
kolokythopita-xwris-fulo

Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και την αλείφετε σε όλο τον πάτο και τις πλευρές. Στη συνέχεια πασπαλίζετε το ταψί με αλεύρι. Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί, το απλώνετε και ρίχνετε από πάνω 2 κ.σ. λάδι. Βάζετε το ταψί σε μεσαία θέση στον φούρνο και στην μια ώρα περίπου όταν έχει ροδίσει (ανάλογα και με τον φούρνο) το μετακινήτε χαμηλά για να ψηθεί καλά και ο πάτος. Στη 1:20’ όταν έχει ροδίσει καλά πάνω-κάτω το βγάζετε και το αφήνετε να δέσει για 20’-30’ σε θερμοκρασία δωματίου.

kolokithopita-xwriatikh

3. Σερβίρισμα: Για να χαρείτε την γεύση της κολοκυθόπιτα σας είναι καλύτερα να μην είναι καυτή, οπότε προγραμματιστείτε ψυχολογικά για μισή ώρα αναμονής με τα αρώματα να σας σπάνε την μύτη…

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *