Χριστουγεννιάτικη Χήνα Γεμιστή

xina gemisti xristougena
xristougeniatiko trapezi me xina

Η χήνα είναι το αρχέτυπο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο δυτικό κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Μετά την έλευση της γαλοπούλας από τον νέο κόσμο στην Ευρώπη το 1519, έχασε σιγά-σιγά την πρωτοκαθεδρία της στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, μια και η γαλοπούλα ταΐζει περισσότερους, αλλά όσοι θέλουν πραγματική λιχουδιά ή επιθυμούν να διατηρήσουν την παράδοση, συνεχίζουν να επιλέγουν χήνα.

xina gemisti

Ως εκλεκτό οικόσιτο πτηνό, η χήνα ξεκίνησε την καριέρα της από την αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει ότι η Πηνελόπη, με τους επίδοξους μνηστήρες να την πολιορκούν, ονειρεύεται 20 χήνες να παχαίνουν στην αυλή της. Θεωρείται, μάλιστα, ότι αυτή είναι και η πρώτη έμμεση αναφορά στην «υπερσίτιση» της χήνας για το συκώτι της, η οποία μετεξελίχτηκε στα ρωμαϊκά χρόνια στην τεχνική του gavage, που χρησιμοποιείται ακόμη στην παραγωγή foie gras (τρυφερόν συκώτιον, το ονόμαζαν οι πρόγονοί μας). Καθότι αποδημητικό πτηνό, πιστεύεται από τα αρχαία χρόνια ότι έχει δύο ιδανικές περιόδους για να καταναλωθεί: την αρχή του καλοκαιριού, που το πτηνό είναι νεαρό και «πράσινο» και το τέλος του έτους, που είναι καλοφαγωμένο και παχύ. Έτσι, σε πολλές αρχαίες κουλτούρες ταυτίστηκε με τα εορταστικά γεύματα που συνόδευαν τις σημαντικές αλλαγές των εποχών και τις γιορτές που τις σηματοδοτούσαν στον ηλιακό και αγροτικό κύκλο.

hina gemisti me loukaniko kai syka

Πέρα απ’ το κρέας, τα πούπουλα και το συκώτι της, η χήνα έχει γίνει διάσημη και για το υπέροχο λίπος της, το οποίο είναι ιδανικό για να ψήσει κανείς πατάτες, ώστε να βγουν νόστιμες και τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα. Μάλιστα θεωρείται από τα πλέον υγιεινά, καθότι συγκριτικά περιέχει μεγάλες ποσότητες από μονοακόρεστα (55γρ. ανά 100γρ. βάρους, έναντι 19.8γρ. που περιέχονται στο βούτυρο) και πολυακόρεστα (10.8γρ. σε σχέση με 2.6 γρ. στο βούτυρο) αλλά και σχετικά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά (32.7γρ. έναντι 54γρ. στο βούτυρο). Τη συνταγή για πατάτες ψημένες στο λίπος της, την συμπεριλάβαμε στη σημερινή μας πρόταση για χήνα γεμιστή με σύκα και λουκάνικο.

hina gemisti me loukaniko kai syka

Την χήνα μας, την παραλάβαμε από την Φάρμα Μπράλου σε αεροστεγή συσκευασία λίγες μέρες πριν την ψήσουμε. Ήταν άγρια καναδέζικη και όπως μού είπε ο Δάμης –ο ιδιοκτήτης της φάρμας-, κυκλοφορούσε χωρίς κομμένα φτερά, με τη δυνατότητα να πετάξει, αλλά επέλεγε όπως και όλες οι άλλες να χαίρονται την άπλα της λιμνούλας τους και τη φυσική τροφή. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χήνα δεν έχει τεράστια ποσότητα κρέατος. Καμία σχέση με γαλοπούλα αντίστοιχου βάρους ή αναλογικά με πάπια. Ένα πτηνό 4 κιλών φτάνει για 6 άτομα, αλλά βεβαίως ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ’, γιατί είναι εξαιρετικά νόστιμη, άρα επίσης καμία σχέση με γαλοπούλα. Επειδή δε, σερβίρεται σπάνια στην Ελλάδα, είναι ιδανική περίπτωση για να καλέσετε λίγους και εκλεκτούς συνδαιτυμόνες και να γιορτάσετε σε γκουρμέ διάθεση.

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για χήνα γεμιστή με λουκάνικα & σύκα και πατάτες στο λίπος της, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply