Βισυσουάζ: η διάσημη σούπα πράσου & πατάτας, ζεστή ή κρύα

vichyssoise

Η Vichyssoise (βισυσουάζ) είναι η διάσημη γαλλική κρεμώδης σούπα με πράσο και πατάτα που έχει την ιδιαιτερότητα να σερβίρεται και κρύα το καλοκαίρι, αλλά και ζεστή τον χειμώνα. Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική ιδιαιτερότητα της, μια και ενώ είναι κλασική Γαλλική συνταγή λέγεται ότι ξεκίνησε επί Αμερικανικού εδάφους το 1917, από τον Γάλλο Louis Diat που ήταν ο chef του Ritz-Carlton της Νέας Υόρκης .

Σούπα πράσου-πατάτας ΒισυσουάζΑν και ο πολύς κόσμος θεωρεί τη Βισυσουάζ ως πιάτο που δημιούργησε ο Diat, η αλήθεια είναι ότι το 1917 απλά επαν-εισήγαγε μια σούπα που στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Vichy, ήταν μια παραδοσιακή συνταγή και μάλλον έχει απλά την πατρότητα της νέας ονομασίας της και της διεθνούς γαστρονομικής επιτυχίας της.

Με αφορμή το άνοιγμα του ρουφ γκάρντεν του Ritz, ο Diat αποφάσισε να λανσάρει τη σούπα με την οποία είχε μεγαλώσει έξω απ’ τη λουτρόπολη του Βισύ στη κεντρική Γαλλία, ως κρύο πιάτο με τη πρόσθεση κρέμας γάλακτος και την ονόμασε τότε Crème Vichyssoise Glacée. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει πως θυμήθηκε τα καλοκαίρια που η μάνα του και η γιαγιά του έφτιαχναν τη σούπα, αυτός με τον αδελφό του προσέθεταν κρύο γάλα για να την φάνε και αυτή τη συγκεκριμένη γευστική μνήμη θέλησε να επαναφέρει μέσα απ’ το πιάτο που ονομάτισε απ’ την ιδιαίτερη πατρίδα του. Πολύ τρυφερή ιστορία!

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ

Αλλά υπάρχει και μια άλλη ιστορική αναφορά για το σερβίρισμα της κρύας σούπας με πατάτα και πράσο, που πάει πίσω στον Λουδοβίκο τον 15ο (1715-1774). Λέγεται λοιπόν πως επειδή έτρεμε ότι θα τον δηλητηριάσουν, είχε τόσους πολλούς δοκιμαστές πριν φάει ο ίδιος το πιάτο που βγήκε απ’ τη κουζίνα, ώστε καθώς η συγκεκριμένη σούπα περνούσε απ’ τον ένα στον άλλο υπηρέτη για να σιγουρευτούν όλοι ότι είναι αγνή, κατέληγε τελικά στον βασιλιά κρύα. Κατά σύμπτωση έτυχε να του αρέσει να τη τρώει μ’ αυτό τον τρόπο και έτσι το σερβίρισμα της ως κρύα σούπα, έγινε άγραφος κανόνας στο παλάτι για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, η βισυσουάζ ήταν γνωστή στη Γαλλία ως σούπα Parmentier, απ’ τον Γάλλο διατροφολόγο και φυσιοδίφη Antoine-Augustin Parmentier που προώθησε τη χρήση της πατάτας στη Γαλλική μαγειρική και μ’ αυτό το όνομα, η συγκεκριμένη σούπα αναφέρεται σε αρκετές γαστρονομικές καταγραφές.

Η ουσία είναι πως μια απλή σύνθεση με 3 νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο και πατάτα) δημιουργεί μια σούπα με υπέροχη κρεμώδη υφή που μπορεί να απολαύσει κανείς κάθε εποχή, στη θερμοκρασία που προτιμά. Προσωπικά επιλέγω τη ζεστή εκδοχή, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είναι καθαρά υποκειμενικό αυτό.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ
Επίσης εγώ κάνω σπίτι μου και μια παραλλαγή της συνταγής της Βισυσουάζ, χρησιμοποιώντας τη μισή ποσότητα πατάτας και προσθέτοντας κολοκύθια. Σούπα πράσου-πατάτας ΒισυσουάζΑυτή μάλιστα την ονομάζω Ήβησιζουάζ, απ’ το όνομα της μικρής κόρης μου που τη λάτρευε από πιστιρικάκι, όντας ένας απ’ τους εφευρετικούς τρόπους που κατάφερνα να την κάνω να φάει λαχανικά που υπό άλλες συνθήκες τ’ αντιμετώπιζε ως “ίου, δε θέλω πράσινα”! Γνωρίζω καλά ότι πολλοί από σας θα ταυτιστείτε απόλυτα με την συγκεκριμένη κατάσταση και έτσι σας προτείνω τη δημιουργική παραλλαγή.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35’-40’. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.

Κρύα ή ζεστή σε κάθε εποχή του χρόνου, η βισυσουάζ είναι μια κλασική επιλογή νόστιμης και θρεπτικής σούπας.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ

Υλικά για 6-8 άτομα

4 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο κομμάτι κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 μεσαίες πατάτες (περ. 750 γρ.) σε κομμάτια
50 γρ. βούτυρο Lurpak
50 ml. ελαιόλαδο
1 λτ. ζωμό κότας ή λαχανικών (1 ζελέ ζωμού σε 1 λίτρο βραστό νερό)
250 ml. γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος Arla
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για ντεκόρ στο σερβίρισμα
300 γρ. κρουτόν ολικής (προαιρετικά)

Διαδικασία Παρασκευής

1. Προετοιμάζετε τα υλικά

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο σε ροδέλες και τις πατάτες σαν να είναι για φούρνο, σε κομμάτια των 3-4 εκ. Επίσης ψιλοκόβετε λίγα φυλλαράκια απ’ το σχοινόπρασο.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ 1

2. Σοτάρετε τα λαχανικά

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και βούτυρο να κάψουν σε μεσαία ένταση και μετά προσθέστε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια το πράσο για άλλα 4-5 λεπτά και τέλος τις πατάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ 2

3. Βράζετε τη σούπα

Προσθέτετε τον ζωμό και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνετε τη κασταρόλα να πάρει βράση και μετά την αφήνετε να σιγοβράσει για 25′-30’, να μαλακώσουν τα λαχανικά,  ανοιχτή.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ 3

4. Τελειώνετε τη σούπα

Αφού η σούπα έχει βράσει, με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε πολύ καλά το περιεχόμενο, να βγει η υφή βελούδινη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε μια τελευταία φορά για να ανακατευτεί καλά.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ 4

Σερβίρισμα:

Αν τη σερβίρετε ζεστή περιμένετε λίγα λεπτά να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και προσθέστε λίγο σχοινόπρασο ή/και κρουτόν στο κάθε πιάτο . Άν τη σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι, αφήστε να κρυώσει μόνη της και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.

Σούπα πράσου-πατάτας Βισυσουάζ

Σερβίραμε στα βαθιά πιάτα της σειράς FANTASY της ΙΩΝΙΑ και ετοιμάσαμε τη σούπα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

15 Comments

  • Reply February 6, 2020

    Anonymous

    Καλησπέρα. Μια ερώτηση:
    Τέτοιου είδους σούπες βελουτε, που περιέχουν πχ πατάτα η κρέμα γάλακτος, μπορούμε να τις βάζουμε στην κατάψυξη;
    Ευχαριστώ.

    • Δε βλέπω πρόβλημα, απλά η κατάψυξη είναι για μένα όσον αφορά σε έτοιμα φαγητά, σαν μια αποθήκη πριν τον σκουπιδοτενεκέ…

  • Reply February 6, 2020

    ΑΡΤΕΜΗ ΧΑΛΑΡΗ

    Ωραιότατα! Δικές μου αναζητήσεις με οδήγησαν στην προσθήκη σελινόριζας σε αυτην την κλασσική συνταγή της βισυσουαζ. Το αποτέλεσμα έγινε πιο ανάλαφρο και διακριτικά πιο μυρωδάτο. Και μπορεί μεν στην Ελλάδα το λάδι τρούφας να το ξεφτιλίσαμε, χρησιμοποιώντας άθλια προϊόντα ακόμη και στον καφέ μας, που λέει ο λόγος, αλλά πιστεύω ότι ΛΙΓΕΣ σταγόνες από το λαδάκι που φυλάμε τις τρούφες απογειώνουν αυτό το πιάτο.

    • Αν σας αρέσει το λάδι τρούφας, το αντιλαμβάνομαι χωρίς να επικροτώ, αλλά τη σελινόριζα μπορώ να τη φανταστώ ως τέλεια νότα

  • Reply February 11, 2020

    Anonymous

    Ερώτηση εκτός θέματος: Αληθεύουν τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, τα οποία υποστηρίζουν πως με την επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού <> θα έχετε εκπομπή;

    • Ναι, θα λέγεται “τραπέζι για φίλους” και απ’ όσο γνωρίζω θα είναι τα Σάββατα στις 16:20-17:00, στο νέο MEGA

  • Reply February 12, 2020

    Anonymous

    Καλή αρχή με την νέα εκπομπή, αν και δεν τα έχετε ανάγκη τα ευχολόγια. Θα πρέπει να δείτε κάποια στιγμή, ενδεχομένως, και την έκδοση ενός βιβλίου μαγειρικών συνταγών.

    • Το ξεκινάω τωρα… για να βγει σε ενάμιση χρόνο μάλλον γιατι θα είναι “σοβαρή προσπάθεια”.

  • Reply March 5, 2020

    ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Γεια σας Κε Δημήτρη … Θα ήθελα να ρωτήσω μιας και είναι Σαρακοστή και μου αρέσει σαν ιδέα αλλά και για την απλότητα της αυτή η συνταγή θα μπορούσα να παραλείψω το γάλα και τη κρέμα και να βάλω περισσότερο ζωμό ή θα μπορούσα να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο;

    • Υποθέτω ότι θάναι μια σούπα πράσου σχετικά αραιή, λίγο πιο πατατέ ίσως απ’ ότι θα θέλατε, καμμία σχέση με τη κρεμώδη υφή της βισυσουάζ που εξισσοροπεί το αμυλώδες της πατάτας. Αν επιμένετε να το κάνετε έτσι προτείνω να βάλετε λιγότερη πατάτα, και να προσθέσετε 1-2 κολοκύθια και 1 καρότο, να πάρει γεύσεις λαχανικών

  • Reply March 8, 2020

    Marianna Fragiacomo

    Καλησπερα σας,θα μπορούσα να αντικαταστήσω το γάλα με μια μικρή ξανθιά μπυρα? αναζητώντας συνταγές πατατοσουπας διάβασα μια που περιείχε αυτό το υλικό και μου κίνησε την περιέργεια. ΕΑν πιστεύετε οτι πηγαίνει θα πρέπει να “βγάλω” και κάποιο άλλο υλικό εκτός συνταγής?
    Ευχαριστώ Μαριαννα

  • Reply March 10, 2020

    Anonymous

    Αν και τα σχόλια αφορούν τη συγκεκριμένη συνταγή, θα ήθελα να σας προτείνω κάτι (άσχετο με αυτή την συνταγή) και βρήκα αυτόν τον τρόπο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και μια συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί, εξαιρετικό φαγητό.

  • Reply March 27, 2020

    Ελένη

    Χαίρομαι πολύ που ένας εραστής της μαγειρικής που κάνει τη διαφορά και τον οποίον ανακάλυψα και ακολουθώ διαδικτυακά πολλά χρόνια , θα έχει εκπομπή στην TV. Καλή επιτυχία!

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to ΑΡΤΕΜΗ ΧΑΛΑΡΗ Cancel reply